Interesse in een lichtkoepel?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Daklicht » Lichtkoepel

Lichtkoepel plaatsen kosten

Wanneer je meer licht in een ruimte wil creeëren is de lichtkoepel, ook wel bekend als dakkoepel, een ideale keuze. Het is namelijk een raam op een plat dak wat van bovenaf licht doorgeeft aan de rest van de ruimte. Je kunt kiezen uit verschillende soorten, maten en materialen, wat allemaal invloed heeft op de kosten. Wanneer je een lichtkoepel laat plaatsen door een dakdekker kun je namelijk uitgaan van een prijs van € 650,- tot € 3000,-, inclusief aanschaf. Hier zit natuurlijk veel verschil tussen, en dat komt door die verschillende keuzes. Kies je voor een acrylaat lichtkoepel? Dan betaal je vaak minder dan wanneer je voor een polycarbonaat lichtkoepel kiest.

Voor meer informatie over deze verschillende keuzes, opties en mogelijkheden ben je hier op het juiste adres. Lees verder en ontdek de prijzen, prijsfactoren en ontdek welk type lichtkoepel het goedkoopst is!

Belangrijke informatie over kosten lichtkoepel plaatsen

 • Een lichtkoepel is een dakopening die extra licht en soms frisse lucht in een huis met weinig natuurlijk licht brengt, vooral bij platte daken. De kosten voor het laten plaatsen van een lichtkoepel variëren afhankelijk van of je alleen de lichtkoepel wilt aanschaffen en zelf wilt plaatsen (€ 300,- tot € 1500,-), alleen de plaatsing wilt (€ 350,- tot € 1500,-), of zowel de lichtkoepel als de plaatsing wilt laten doen (€ 650,- tot € 3000,-).
 • Bij het laten plaatsen van een lichtkoepel door een dakdekker zijn er verschillende factoren die de kosten kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld of je een nieuwe lichtkoepel installeert of een oude vervangt, het materiaal van het dak waarop de lichtkoepel wordt geplaatst en de afwerking zowel aan de binnen- als buitenkant van het huis.
 • Het soort materiaal dat op je dak ligt, kan de moeilijkheidsgraad van de installatie beïnvloeden. ook de afwerkingselementen, zoals dakverhogingen en waterdichte afdichtingen, hebben invloed op de uiteindelijke kosten van het plaatsen van de lichtkoepel.
 • Acrylaat dakkoepels kosten tussen de € 800,- en € 1450,-, terwijl polycarbonaat dakkoepels tussen de € 850,- en € 1500,- kosten, en er zijn ook opties voor vlak glas van € 950,- tot € 1600,- en gebogen glas van € 1000,- tot € 1750,-.
 • Grotere lichtkoepels zijn over het algemeen duurder, variërend van € 70,- tot € 95,- voor een 50 cm koepel tot € 3500,- tot € 4000,- voor een 250 cm koepel.
 • Het type glas en de isolatiewaarde kunnen ook de prijs beïnvloeden, met extra kosten voor meer glaslagen en hoogrendementsglas. Overweeg ook of je de lichtkoepel zelf wilt plaatsen om kosten te besparen, maar houd in gedachten dat expertise nodig is voor een succesvolle installatie. Tip: vergelijk gratis offertes. Zonder verplichtingen.

Wat kost een lichtkoepel plaatsen?

Een lichtkoepel is een type daklicht op een plat dak dat zorgt voor extra licht, en in sommige gevallen frisse lucht, in je woning. Dit is vooral ideaal wanneer de woning verder weinig natuurlijk licht krijgt. Eigenlijk is een lichtkoepel gewoonweg een dakraam voor woningen met een plat dak. Wanneer je nu denkt dat een lichtkoepel een perfecte aanwinst zou zijn voor jouw woning, dan is het goed om een dakdekker in te schakelen. Maar wat kost het laten plaatsen van een lichtkoepel? Dat antwoord vind je hier.

Om een duidelijk beeld te krijgen van de kosten lichtkoepel plaatsen zijn er een aantal dingen die je moet weten. Zo is het belangrijk om te bedenken of je de lichtkoepel alleen wil aanschaffen en zelf wil plaatsen, dit kost zo’n € 300,- tot € 1500,-, of dat je een lichtkoepel alleen wil laten plaatsen. Deze prijs is vergelijkbaar met gemiddeld € 350,- tot € 1500,-. Wanneer je zowel een lichtkoepel wil aanschaffen als plaatsen, kost dit gemiddeld tussen de € 650,- en de € 3000,-.

In de tabel hieronder vind je een overzicht van de genoemde informatie. Hier staan de verschillende opties op een rij, met daarbij de bijbehorende prijzen. Weet je niet goed wat de beste keuze is? Vraag dan een dakdekker om advies!

Overzicht kosten lichtkoepel plaatsen 2024

Werkzaamheden Prijs
Lichtkoepel aanschaffen € 300,- tot € 1500,-
Lichtkoepel laten plaatsen € 350,- tot € 1500,-
Lichtkoepel aanschaffen + plaatsen € 650,- tot € 3000,-

Besparen op de kosten van een lichtkoepel plaatsen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kostprijs!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!


Prijsfactoren lichtkoepel laten plaatsen

Wanneer je een lichtkoepel laat plaatsen schakel je over het algemeen een dakdekker in om je hierbij te helpen. De kosten die hieraan verbonden zijn, zijn over het algemeen hetzelfde, maar er zijn ook een aantal punten die ervoor zorgen dat de eindprijs goedkoper, of juist duurder uit kan vallen. Zo is er een verschil tussen een lichtkoepel aanschaffen en een lichtkoepel vervangen, en kan het materiaal van het dak invloed hebben op de kosten. Ook de afwerking van de lichtkoepel is een onderdeel dat je niet moet vergeten. Hieronder vind je meer informatie over de genoemde factoren.

1. Nieuwe lichtkoepel versus lichtkoepel vervangen

Een nieuwe lichtkoepel laten plaatsen betekent dat je een gloednieuwe lichtkoepel installeert waar er eerder geen was. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je meer natuurlijk licht in een ruimte wilt hebben. Bij een nieuwe lichtkoepel plaatsen hoeft de dakdekker niet eerst de oude lichtkoepel te verwijderen, maar er moet wel meer voorbereidend werk verricht worden op de plaats waar de lichtkoepel moet komen. De kosten van een lichtkoepel verwijderen is ongeveer € 240,- tot € 1.150,-.

Lichtkoepel vervangen betekent dat je een oude of beschadigde lichtkoepel verwijdert en een nieuwe installeert op dezelfde plek. Dit kan nodig zijn als de oude lichtkoepel niet meer goed functioneert of als je wilt upgraden naar een modernere of efficiëntere lichtkoepel. De dakdekker hoeft in dit geval niet eerst een opening te maken, omdat dit al gedaan is bij de eerste montage. Een lichtkoepel verwijderen zorgt daarentegen wel voor extra werk. Wanneer de nieuwe lichtkoepel een andere vorm heeft dan de voorgaande, kan dit ook voor problemen zorgen waar de dakdekker rekening mee moet houden.

2. Afwerking binnen en buiten

Als je een nieuwe lichtkoepel laat plaatsen, moet je niet alleen denken aan het installeren van de koepel zelf, maar ook aan hoe het eruit ziet aan de binnen- en buitenkant van je huis. Zo gebruikt bij het plaatsen van de lichtkoepel de vakman een dakopstand om te voorkomen dat water op het dak blijft liggen. Je hebt de keuze tussen houten, PVC of polyester opstanden. Hout is goedkoper, maar minder duurzaam. PVC is goedkoper dan polyester, maar biedt minder isolatie. Weet je niet wat de beste keuze is? Dan kun je een dakdekker inschakelen.

Na het installeren van de lichtkoepel en de dakopstand, zorgt de vakman voor de juiste afwerking van het dak om ervoor te zorgen dat de lichtkoepel volledig waterdicht is. Dit kan gedaan worden met waterdichte kit, bitumen of EPDM. Deze werkzaamheden zijn meestal inbegrepen in de prijs.

3. Materiaal van het dak

Een belangrijke factor is het materiaal van het dak waarop de lichtkoepel wordt geïnstalleerd. Als het dak bijvoorbeeld uit beton bestaat, kan het eenvoudiger en goedkoper zijn om de lichtkoepel te plaatsen dan op een dak van dakbedekking of andere materialen. Dit komt doordat beton over het algemeen sterker is dan bijvoorbeeld shingles. Dit betekent dat er minder aanpassingen nodig zijn om de lichtkoepel te plaatsen. En ook zijn polycarbonaat lichtkoepels (€ 850,- tot € 1500,-) vaak duurder dan acrylaat koepels (€ 800,- tot € 1450,-).

Sommige dakmaterialen, zoals dakbedekking, vereisen meer aandacht voor waterdichting en afdichting om ervoor te zorgen dat er geen lekkages ontstaan rond de lichtkoepel. Dit kan extra kosten met zich meebrengen op het gebied van materialen en arbeid. Ook kun je aan sommige materialen makkelijker dingen hechten dan aan andere, wat de snelheid en kosten plaatsen lichtkoepel kan beïnvloeden. Plat dakbedekkingsmateriaal zoals bitumen kan complexer zijn omdat het materiaal gesmolten en bebrand moet worden om de lichtkoepel goed te bevestigen en waterdicht te maken.

Lichtkoepel

Wat kost een dakkoepel aanschaffen (materiaalkosten)?

Wanneer je een dakkoepel wil laten plaatsen moet je er eerst eentje aanschaffen. De prijs van het aanschaffen van een dakkoepel kan variëren gebaseerd op materiaal, diameter en type glas.

Wanneer je kijkt naar de verschillende soorten dakkoepel zijn er een aantal die eruit springen. Zo is er een acrylaat lichtkoepel, die € 800,- kost voor een vaste en € 1450,- voor een elektrische, en dan heb je polycarbonaat wat tussen de € 850,- (vast) en de € 1500,- (elektrisch) kost.

Ook kun je kiezen voor vlak en gebogen glas. Vlak glas is iets goedkoper, met € 950,- voor de vaste keuze, en € 1600,- voor de elektrische keuze. Gebogen glas kost namelijk € 1000,- tot € 1750,-.

Lees verder en leer meer over deze verschillende soorten.

Verschillende soorten lichtkoepels

Hieronder vind je een duidelijker beeld van de verschillende soorten lichtkoepels waar je uit kunt kiezen, met de eigenschappen en voordelen beschreven.

 • Acrylaat lichtkoepel: Acrylaat is een soort plastic dat lijkt op plexiglas. Het is heel handig omdat het doorzichtig is, bestand tegen zonlicht en weersinvloeden, en het heeft een glad oppervlak. Het is een goede vervanging van glas, omdat het goedkoper en lichter van gewicht is. Je kunt hierbij kiezen uit een transparant en opaal.
 • Polycarbonaat lichtkoepel: Ook dit is een soort plastic dat lijkt op glas, maar wat deze soort anders maakt is dat er een beschermende laag op zit die UV-stralen tegenhoudt. Daarnaast is het 250 keer sterker dan glas en kan het hoge temperaturen makkelijk aan.
 • Glazen lichtkoepel: Als je naar de prijs kijkt, is glas niet de meest budgetvriendelijke keuze. Maar waarom zou iemand dan toch voor glas kiezen? Nou, glas ziet er heel elegant uit in vergelijking met andere materialen. Het heeft vaak goede isolerende eigenschappen, en het kan plat of licht gebogen zijn.
 • Zonwerende lichtkoepel: Als de zon een ruimte te warm maakt, is een zonwerende lichtkoepel de oplossing. In tegenstelling tot andere lichtkoepels houdt de zonwerende koepel de warmte buiten terwijl er nog steeds veel daglicht binnenkomt. Dit betekent dat je zowel op je koeling als verlichtingskosten kunt besparen.
 • Velux lichtkoepel: Als je op zoek bent naar een lichtkoepel, kun je ook overwegen om er een van het merk Velux te nemen. Velux biedt verschillende opties, zoals een plat dakraam, een koepel met gebogen glas, of een lichtkoepel gemaakt van acrylaat of polycarbonaat.

Hieronder vind je een tabel met de verschillende soorten en de bijbehorende prijs nogmaals benoemd.

Prijsoverzicht: materiaal lichtkoepel 2024

Materiaal Kosten*
Acrylaat € 800,- tot € 1450,-
Polycarbonaat € 850,- tot € 1500
Vlak glas € 950,- tot € 1600,-
Gebogen glas € 1000,- tot € 1750,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten die per dakdekker verschillen.

Daklicht in badkamer

Welke factoren spelen nog meer een rol?

Naast de verschillende materialen, zijn er nog een aantal factoren die een rol spelen in de kosten van een lichtkoepel. Denk hierbij aan de afmetingen, het type glas en of je het laat plaatsen of juist niet.

 • Diameter: Over het algemeen geldt dat grotere lichtkoepels duurder zijn dan kleinere. Een grotere lichtkoepel vereist meer materiaal om te produceren en het plaatsen van een grotere lichtkoepel kost meer tijd en arbeid. Gemiddeld betaal je € 70,- tot € 95,- voor een lichtkoepel van 50 cm, en € 3500,- tot € 4000,- voor eentje van 250 cm.
 • Type glas: Als je voor glas kiest voor je lichtkoepel, zijn er twee belangrijke dingen om te overwegen: het aantal lagen glas en de isolatiewaarde. Als je meer lagen glas wilt, wordt het meestal duurder, maar het kan helpen om geluid buiten te houden, zoals het geluid van regen. Je kunt ook kiezen voor hoogrendementsglas, wat betekent dat het beter isoleert en de warmte in huis houdt.
 • Laten plaatsen of zelf plaatsen? Wanneer je een lichtkoepel laat plaatsen betaal je niet alleen voor de aanschafkosten, maar ook voor de montagekosten. Je kunt ervoor kiezen om zelf een lichtkoepel te plaatsen om hierop te besparen. Wel is het goed om te bedenken dat het plaatsen van een lichtkoepel veel expertise vereist. Niet iedereen kan dit dus zomaar zelf doen.

Interesse in een lichtkoepel? Doe de gratis offerteaanvraag!

Bij het aanschaffen van een lichtkoepel komt veel kijken. Zo moet je namelijk nadenken over welke soort je wilt aanschaffen, denk hierbij aan acrylaat, polycarbonaat, Vlak glas of gebogen glas, en ook moet je stilstaan bij dingen zoals afmetingen en type glas. En dan moet deze lichtkoepel ook nog eens geplaatst worden. Om het jou makkelijker te maken kun je een dakdekker inschakelen. Deze vakman kan je helpen doormiddel van advies, maar ook door het daadwerkelijk uitvoeren van de plaatsing. De kosten hiervan zullen tussen de € 650,- en de € 3000,-, maar je kunt besparen door een offerte aan te vragen.

Benieuwd naar de prijzen en het uurtarief van een dakdekker?

Start gratis offerteaanvraag!

Klik op de link hieronder en vraag snel en makkelijk offertes aan en kom in contact met dakdekkers bij jou in de regio. Dit alles helemaal gratis en vrijblijvend. Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!