Lichtstraat plaatsen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Daklicht » Lichtstraat plaatsen

Lichtstraat plaatsen: mogelijkheden & kosten 2024

Een lichtstraat is een type dakraam, vaak geplaatst in platte daken. Dit zorgt voor extra daglicht in huis en kan een donkere ruimte volledig transformeren. Extra daglicht is bovendien goed voor je productiviteit en humeur!

Meer weten?

Op deze pagina lees je welke soorten lichtstraten er zijn én vind je het stappenplan voor het plaatsen van een lichtstraat. Natuurlijk vind je hier ook een goede prijsindicatie én lees je meer over de voor- en nadelen!

Lichtstraat plaatsen: alle belangrijke informatie op een rij

 • Een lichtstraat is een soort dakraam dat vaak bovenop het dak geplaatst wordt. Vaak bij platte daken, maar ook bij schuine daken is een lichtstraat mogelijk.
 • Het plaatsen van een lichtstraat gebeurt door het oppervlak voor te bereiden en een gat in het dak te maken. Daarna wordt de (prefab) lichtstraat vaak direct op het dak geplaatst en aangesloten.
 • De gemiddelde kosten voor een lichtstraat zijn €1.500,- tot €5.000,- per m². Erg uiteenlopend dus. Vergelijk daarom gratis offertes.
 • Meestal heb je geen vergunning nodig voor het plaatsen van een lichtstraat, tenzij je hiermee het straatbeeld verandert.
 • Verschillende soorten lichtstraten zijn de vlakke lichtstraat, de lichtstraat met het zadeldak, met een schilddak, een lessenaarsdak of een pyramide lichtstraat.

Wat kost een lichtstraat plaatsen?

Voor een lichtstraat betaal je gemiddeld €1.500,- tot €5.000,- per m². Hoeveel je betaalt hangt af van het type dak én het soort lichtstraat dat je kiest. Bij een plat dak liggen de kosten tussen de €1.500,- tot €3.500,- en bij een hellend dak rond de €2.000,- tot €5.000,-.

Het verschil in kosten zit vooral in de installatie: op een plat dak is dat makkelijker en sneller, en daardoor ook een stuk goedkoper.


Lichtstraat plaatsen: kosten 2024

€1.500,- tot €5.000,- per m²

Prijzen zijn gebaseerd op gemiddelde tarieven

Minimale kosten
€1.500,- tot €5.000,- per m²

Plat dak

Maximale kosten
€2.000,- tot €5.000,- per m²

Hellend dak

Start gratis offerteaanvraag!

De prijs van je soort lichtstraat speelt uiteraard ook mee. Een vlakke lichtstraat, die je vaak op platte daken vindt, is de goedkoopste optie: gemiddeld €1.500,- tot €3.500,-. En voor een lichtstraat met schilddak betaal je gemiddeld €2.000,- tot €5.000,-. Je vind de gemiddelde prijzen in de tabel hieronder. Het is ook mogelijk om een lichtstraat op maat te laten ontwerpen. Er is dan veel mogelijk qua uitstraling en materiaal. Bovendien sluit de lichtstraat qua uiterlijk helemaal aan op je dak.

Type lichtstraat Gemiddelde kosten per m²* (inclusief plaatsen)
Vlakke lichtstraat €1.500,- tot €3.500,-
Lichtstraat met zadeldak €1.800,- tot €4.000,-
Schilddak lichtstraat €2.000,- tot €5.000,-
Lessenaar lichtstraat €1.700,- tot €3.800,-
Pyramide lichtstraat €2.200,- tot €5.000,-
Maatwerk lichtstraat Op aanvraag

*Let op: dit zijn richtprijzen

Lichtstraat in plat dak plaatsen

Een lichtstraat wordt in de meeste gevallen geplaatst in een plat dak: zo heb je extra lichtinval van boven. Handig, zeker als er weinig ramen in de muren zitten. Wel moet je er rekening mee houden dat je dak sterk genoeg moet zijn. Een lichtstraat, zeker één van glas, is relatief zwaar. Wanneer je platte dak beschadigd is of niet genoeg draagvermogen heeft is het monteren van een lichtstraat geen optie.

Wel is het plaatsen van lichtstraten vaak makkelijker op platte daken: het dak is makkelijker toegankelijk en het aanpassen van de dakconstructie is een stuk eenvoudiger dan bij een hellend dak. Bij platte daken wordt meestal gekozen voor een lichtstraat met zadeldak, omdat dit zorgt voor zoveel mogelijk lichtinval.

Lichtstraat in pannendak plaatsen

Bij een lichtstraat in een hellend dak moet je ook opletten op de draagkracht van het dak. Ook hier geldt dat een lichtstraat een stuk zwaarder is dan een standaard daklicht, dus de kans bestaat dat je de dakconstructie moet aanpassen. Dat is bij een hellend dak toch minder eenvoudig, en daarom liggen de prijzen voor lichtstraten in hellende daken vaak hoger.

Voor een hellend dak wordt een lessenaars lichtstraat aangeraden, omdat dit zorgt voor de optimale lichtinval!

Lichtstraat plaatsen: vergunning nodig?

In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig wanneer je en lichtstraat wil plaatsen. Dit komt omdat het geen invloed heeft op het aanzicht vanaf buitenaf en de (over)buren zullen er geen last van hebben. Bij een lichtkoepel kan dit bijvoorbeeld wel het geval zijn. Toch zijn er enkele uitzonderingen op deze regel. Zo mag een lichtstraat niet meer dan 0,6 meter uitsteken ten opzichte van het dakvlak. Ook moeten alle zijden overal meer dan 0,5 meter van de randen van het dakvlak of platte dak liggen.

Lichtstraat plaatsen

Verschillende soorten lichtstraten

De keuze voor het type lichtstraat dat het beste bij jouw behoeften past, hangt af van factoren zoals het type dak, de gewenste grootte en vorm, de mate van isolatie en het budget. Hieronder staan een aantal soorten lichtstraten beschreven.

1. Vlakke lichtstraat

Vlakke lichtstraten zijn over het algemeen het meest betaalbare type lichtstraat en ze zijn makkelijk te installeren. Een nadeel is dat er minder ruimte voor isolatie is en het minder natuurlijk licht binnen laat. Je betaalt voor een vlakke lichtstraat gemiddeld €1.500,- tot €3.500,- per m².

2. Zadeldak lichtstraat

Een lichtstraat met een zadeldak heeft twee hellende zijden die samenkomen in een punt in het midden. Je vindt deze lichtstraten vooral op platte daken, omdat ze zorgen voor zoveel mogelijk lichtinval. Bovendien oogt het heel ruimtelijk en lijkt de ruimte een stuk groter. De kosten voor een lichtstraat met zadeldak zijn ongeveer €1.800,- tot €4.000,- per m².

3. Schilddak lichtstraat

Als een lichtstraat een schilddak heeft, dan bestaat deze uit vier hellende zijden. Deze ontmoeten elkaar aan de bovenkant in een punt: zo loopt het aan vier kanten naar beneden. Ook dit zorgt voor flink meer daglicht in huis en door de vorm heeft de lichtstraat een hele stabiele structuur. Ze hebben een goede afwatering en zijn bovendien goed bestand tegen wind. De prijs voor een lichtstraat met schilddak is gemiddeld €2.000,- tot €5.000,- per m².

4. Lessenaar lichtstraat

In het geval van een lichtstraat met lessenaarsdak, loopt het dak in één richting af. Hierdoor is de ene zijde hoger dan de andere. Dit wordt vaak gekozen als lichtstraat bij hellende daken omdat ze gemakkelijk te plaatsen zijn en in de vorm al rekening houden met het hoogteverschil op een schuin dak. Een lessenaar lichtstraat kost ongeveer €1.700,- tot €3.800,- per m².

5. Pyramide lichtstraat

Piramidevormige lichtstraten hebben een unieke en aantrekkelijke uitstraling, ze zijn goed bestand tegen slecht weer en ze zorgen voor veel ruimte. Wel zijn ze relatief duur. Voor een pyramide lichtstraat liggen de kosten rond de €2.200,- tot €5.000,- per m².

Welke materialen voor een lichtstraat?

Lichtstraten zijn enorm divers: jij bepaalt zelf welke materialen er gebruikt worden. Zo kies je dus gemakkelijk iets dat past bij de stijl van je woning! Je hebt onder andere de keuze uit:

 • Materiaal voor het frame: het frame van een lichtstraat kan zowel verwerkt worden in hout als in aluminium. Aluminium is een populaire keuze omdat het licht van gewicht is en toch heel sterk. Ook heeft het geen onderhoud nodig. Hout daarentegen heeft juist een iets klassiekere uitstraling.
 • Materiaal van het venster: het venster zelf wordt geplaatst in zowel glas als kunststof. Glas wordt geplaatst in de vorm van veiligheidsglas, zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren. Ook is het mogelijk om te kiezen voor zonwerend glas, hierdoor houd je de warmte buiten. Kunststof is iets goedkoper én een stuk lichter. Je hebt bovendien veel keuzes uit onder andere heldere, matte of uv-doorlatende kunststof platen.

Lichtstraat laten plaatsen: een stappenplan


Stap 1.
De dakdekker moet bepalen waar de lichtstraat precies moet komen en hoe groot deze moet zijn. Dit kan worden gedaan in overleg of op basis van de eisen van een specifiek project.

Stap 2.
Om de lichtstraat te plaatsen moet het dakoppervlak vrijgemaakt worden van eventuele dakbedekking, isolatiemateriaal of andere obstakels.

Stap 3.
De dakdekker zaagt een gat in het dak op de bepaalde locatie van de lichtstraat. Dit moet precies op maat zijn en zorgvuldig worden gedaan om schade aan het dakoppervlak te voorkomen.

Stap 4.
De dakdekker plaatst het frame van de lichtstraat op het dak en maakt het vast aan de structuur van het dak. Het frame zorgt ervoor dat de lichtstraat stevig op zijn plek blijft zitten en dient als basis voor de rest van de installatie.

Stap 5.
De dakdekker plaatst het glas of kunststof materiaal van de lichtstraat op het frame en bevestigt het stevig. Het glas of kunststof materiaal moet goed geïnstalleerd worden om ervoor te zorgen dat er geen water of lucht doorheen komt en het moet goed aansluiten op het dakoppervlak.

Stap 6.
Om de lichtstraat af te werken moeten de details gedaan worden. Dit houdt in het afkitten van de randen en het aanbrengen van dakbedekking rondom de lichtstraat om het waterdicht te maken.

Stap 7.
Tot slot test de dakdekker de lichtstraat om er zeker van te zijn dat deze goed functioneert. Als alles naar behoren werkt, kan het project worden afgerond.

Waarom een lichtstraat plaatsen?

Het plaatsen van een lichtstraat heeft grote voordelen. Allereerst ziet het er heel elegant uit, waardoor je woning in waarde stijgt. Extra daglicht in huis geeft bovendien een extra ruimtelijk gevoel in huis. Daar staat nog bij dat daglicht goed is voor je humeur en productiviteit en dus een positieve sfeer in huis.

Je hoeft je geen zorgen te maken, want de lichtstraat is waterdicht en biedt bovendien een goede isolatie. Van warmteverlies is dus geen sprake! Hieronder zetten we de grootste voor- en nadelen voor je op een rij.

Voordelen & nadelen lichtstraat

 • Mooie uitstraling
 • Extra lichtinval
 • Ruimtelijk gevoel in huis
 • Goede isolatie en waterdichtheid
 • Geschikt voor veel verschillende daken en toepassingen
 • Lichtstraten zijn vaak duurder dan een dakraam, maar je krijgt er wel veel meer lichtinval voor terug.
 • Een lichtstraat is moeilijker te plaatsen. Je kan niet zomaar zelf een lichtstraat plaatsen maar hebt hiervoor de hulp van een expert nodig.

Lichtstraat laten plaatsen? Gratis offertes vergelijken!

Heb jij interesse in een lichtstraat? Doe dan de gratis offerteaanvraag via het onderstaande formulier en kom in contact met dakdekkers bij jou in de regio!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis offertes vergelijken

Veelgestelde vragen over lichtstraten

De lichtstraat met de meeste lichtinval is de lichtstraat met een schilddak. Liever een andere lichtstraat? Ook deze zorgen voor flink meer lichtinval, waardoor je er sowieso op vooruit gaat!
Een lichtstraat van 3 meter kost ongeveer €4.500,- tot €15.000,-. De kosten zijn afhankelijk van het dak. In een hellend dak is een lichtstraat van 3 meter duurder dan in een plat dak.
Een lichtstraat is een goede aanvulling aan je woning om meer lichtinval te creëren. Dit is zeker een waardevolle investering, omdat extra daglicht zorgt voor een ruimtelijk effect en een positief effect heeft op je humeur en prodicitviteit. Natuurlijk is een lichtstraat niet per se nodig. Wel voegt het waarde toe aan je woning.
Een lichtstraat heeft een standaard hellingshoek van 5 graden. Dit voorkomt dat er te veel water op de lichtstraat blijft staan en zo heb je geen lekkages aan het dak.
Lichtstraten zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes, maar als de lichtstraat niet meer dan 60 centimeter uitsteekt boven je platte dak (of het dakvlak) dan heb je in ieder geval geen vergunning nodig.