Lichtstraat plaatsen: mogelijkheden & kosten
Een lichtstraat op een plat dak, of een lichtstraat op een hellend dak, is een populair element om meer natuurlijk licht in een ruimte te laten. Hieronder staan de stappen die een dakdekker normaal gesproken zou nemen om een lichtstraat te plaatsen en de gemiddelde kosten.
Lichtstraat laten plaatsen
Een lichtstraat plaatsen is een specifiek klusje die je het beste kunt overlaten aan een dakdekker. Ben je benieuwd hoe een dakdekker het plaatsen van een lichtstraat aanpakt? Neem dan een kijkje in het onderstaande stappenplan.
Stappenplan plaatsen van een lichtstraat |
|
Lichtstraat plaatsen: vergunning nodig?
In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig wanneer je en lichtstraat wil plaatsen. Dit komt omdat het geen invloed heeft op het aanzicht vanaf buitenaf en de (over)buren zullen er geen last van hebben. Bij een lichtkoepel kan dit bijvoorbeeld wel het geval zijn. Toch zijn er enkele uitzonderingen op deze regel. Zo mag een lichtstraat miet meer dan 0,6 meter uitsteken ten opzichte van het dakvlak. Ook moeten alle zijden overal meer dan 0,5 meter van de randen van het dakvlak of platte dak liggen.
Soorten lichtstraten
De keuze voor het type lichtstraat dat het beste bij jouw behoeften past, hangt af van factoren zoals het type dak, de gewenste grootte en vorm, de mate van isolatie en het budget. Hieronder staan een aantal soorten lichtstraten beschreven.
- Vlakke lichtstraten. Vlakke lichtstraten zijn over het algemeen het meest betaalbare type lichtstraat en ze zijn makkelijk te installeren. Een nadeel is dat er minder ruimte voor isolatie is en het minder natuurlijk licht binnen laat.
- Piramidevormige lichtstraten. Piramidevormige lichtstraten hebben een unieke en aantrekkelijke uitstraling, ze zijn goed bestand tegen slecht weer en ze zorgen voor veel ruimte. Wel zijn ze relatief duur.
- Koepelvormige lichtstraten. Ze bieden een grotere ruimte onder de lichtstraat, waardoor er meer ruimte is voor isolatie en minder geluidsoverdracht. Wel zijn ze moeilijker te installeren en vereisen meer nauwkeurigheid bij het plaatsen en bevestigen van de materialen.
- Serre lichtstraten. Serre lichtstraten bieden extra woonruimte en kunnen worden gebruikt als een verlengstuk van de bestaande woning. Ze bieden veel natuurlijk licht en kunnen helpen om energiekosten te besparen, maar ze zijn wel duurder door de extra constructie.
- Lichtstraten met ventilatie. Lichtstraten met ventilatie bieden de mogelijkheid om frisse lucht in de woning te laten stromen en kunnen helpen bij het verbeteren van de luchtkwaliteit in huis. Een nadeel is dat ze mogelijk meer onderhoud nodig hebben dan lichtstraten zonder ventilatie.
Lichtstraat plaatsen: kosten
Een lichtstraat laten plaatsen kost gemiddeld tussen de € 2000,- en de € 5000,-. Wanneer je te maken hebt met een groter oppervlak dan zal dit bedrag hoger uitvallen. Andere onderdelen die de prijs mogelijk kunnen beïnvloeden zijn de arbeidskosten, materiaalkosten en reiskosten. Oftewel wanneer een klus moeilijker is en meer werk kost is het eindbedrag hoger.
Wil je prijzen vergelijken? Doe de gratis offerteaanvraag!
Heb jij interesse in een lichtstraat? Doe dan de gratis offerteaanvraag via het onderstaande formulier en kom in contact met dakdekkers bij jou in de regio!
Start nu je gratis offerteaanvraag!
Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!
Gratis dakdekker offertes vergelijken!
Meer over dakwerkzaamheden:
Dak lekt door hevige regen
Lekkage lichtkoepel
Schoorsteen lekkage
Lekkage dakraam
Nieuwe dakbedekking over oude
Hoeveel dakpannen per m2
Golfplaten dak
Dakpanelen
Dakbedekking veranda
Vloeibare dakbedekking
Dakdoorvoer plat dak
Dakbedekking tuinhuis
Extensief groendak
Groendak aanleggen
Dak ontmossen
Rieten dak schoonmaken
Leien dak schoonmaken
Dak coaten
Dakgoten
Onderdak
Dakkapel reinigen
Lichtkoepel plaatsen