Bitumen dak laten onderhouden?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Dakonderhoud » Tips voor bitumen dak onderhoud

8 tips voor bitumen dak onderhoud

Een bitumen dak goed onderhouden kan lastig zijn, vooral wanneer je niet weet waar je moet beginnen of hoe je het aan moet pakken. Daarom hebben we speciaal voor jou 8 tips op een rijtje gezet. Zo is het belangrijk om het dak te laten inspecteren, te reinigen en te behandelen tegen algen en mossen.

Wil je een duidelijk overzicht van wat je precies moet doen? Lees dan verder en ontdek de 8 tips voor bitumen dak onderhoud.

Overzicht: tips bitumen dak onderhoud

 • Laat je bitumendak regelmatig inspecteren om problemen vroegtijdig op te sporen en de levensduur te verlengen.
 • Houd het dak schoon en voorkom schade door regelmatig te reinigen met milde zeep en water.
 • Reinig dakgoten en afvoeren om verstoppingen te voorkomen en regenwater goed af te voeren.
 • Onderhoud je bitumen dak door kiezels gelijkmatig te verspreiden, wat de levensduur verlengt en schade voorkomt.
 • Voorkom zware belasting op het dak door geen zware objecten te plaatsen en onnodig lopen te vermijden.
 • Behandel mos en algen met milieuvriendelijke reinigingsmiddelen om schade te voorkomen en de levensduur te verlengen.
 • Repareer kleine beschadigingen snel om verdere schade te voorkomen en de levensduur te behouden.
 • Overweeg een dakcoating aan te brengen om je dak te beschermen tegen weersinvloeden en de levensduur te verlengen.
 • Indien nodig kun je een dakdekker inschakelen voor professionele hulp en kostenbesparing door gratis offertes te vergelijken..

Bitumen dak onderhouden: waarom?

Het onderhouden van een bitumen dak is belangrijk om het in goede staat te houden. Door regelmatig dakonderhoud kunnen problemen zoals lekkages, scheuren en beschadigingen worden voorkomen of op tijd worden opgemerkt en gerepareerd. Zo blijft het dak waterdicht en beschermt het je huis tegen schade door vocht. Onderhoud zorgt er ook voor dat het dak langer meegaat en de kosten van grote reparaties worden vermeden.

Tip 1: Laat het dak inspecteren

Het is belangrijk om regelmatig je bitumendak te laten inspecteren. Een dakinspectie kan namelijk problemen vroegtijdig opsporen voordat ze groter worden. Een professionele inspecteur kan scheurtjes, blazen, of andere beschadigingen identificeren die gerepareerd moeten worden. Door regelmatige inspecties uit te voeren, kun je de levensduur van je dak verlengen en onverwachte kosten vermijden. Het is aan te raden om minstens één keer per jaar een inspectie te laten uitvoeren, vooral na extreme weersomstandigheden zoals stormen. Neem contact op met een ervaren dakdekker om een inspectie in te plannen en gemoedsrust te krijgen over de staat van je dak.

Plat dak bitumen

Tip 2: Houd het dak schoon en voorkom schade

Om schade aan je bitumen dak te voorkomen, is het essentieel om het schoon te houden. Dit kan handmatig gebeuren door vuil, bladeren en ander afval te verwijderen. Daarnaast kan je het dak spoelen met een tuinslang of hogedrukspuit om hardnekkig vuil te verwijderen. Om mossen en algen te bestrijden, kan je biologische reinigingsmiddelen gebruiken die speciaal zijn ontworpen voor daken. Door regelmatig schoon te maken en deze preventieve maatregelen toe te passen, kan je de levensduur van je bitumen dak verlengen en mogelijke schade voorkomen. Lees verder en ontdek wat deze verschillende methodes precies inhouden.

Handmatig schoonmaken van bitumen dakbedekking

Als je bitumen dakbedekking met de hand schoonmaakt, begin met het verwijderen van bladeren en vuil met een bezem. Gebruik vervolgens een mengsel van water en mild schoonmaakmiddel om het dak schoon te schrobben met een zachte borstel. Spoel grondig af met water en laat het drogen. Vermijd agressieve reinigingsmiddelen en scherpe voorwerpen die het dak kunnen beschadigen. Inspecteer regelmatig op scheuren of beschadigingen en repareer deze indien nodig.

Spoelen met tuinslang of hogedrukspuit

Na het schrobben van het dak met zeepsop, spoel je het af met een tuinslang of een hogedrukspuit. Dit helpt om alle zeep en vuil weg te spoelen. Zorg ervoor dat je het water gelijkmatig over het dak verdeelt en dat je alle resten verwijdert. Wees voorzichtig met een hogedrukspuit, want te veel druk kan het dak beschadigen. Als je klaar bent, laat je het dak drogen voordat je het inspecteert op eventuele problemen.


Besparen op de prijs van een bitumen dak laten onderhouden?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kostprijs!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!


Tip 3: Reinig dakgoten en afvoeren

Het is belangrijk om de dakgoten en afvoeren van je huis schoon te houden. Hier is hoe je het doet:

Begin met het verwijderen van bladeren, takken en ander vuil uit de dakgoten. Dit kun je doen met een handschoen of een kleine schep. Spoel vervolgens de dakgoten door met water om eventueel achtergebleven vuil weg te spoelen. Vergeet niet om ook de afvoeren te controleren op verstoppingen en deze indien nodig vrij te maken met een tuinslang of een ontstoppingsveer. Controleer tot slot of het water goed wegloopt door de regenpijpen. Voorkom dat regenwater zich ophoopt en mogelijke schade aan je huis veroorzaakt door simpelweg je dakgoten schoon te maken!

Tip 4: Onderhoud een bitumen dak en leg kiezels op de dakbedekking

Een bitumen dak goed onderhouden is belangrijk. Hier is een eenvoudige tip: leg kiezels op de dakbedekking.

Dit doe je door gelijkmatig een laag kiezels over het dak te verspreiden. De kiezels beschermen het bitumen tegen de zon en voorkomen dat het te heet wordt. Ook helpen ze om de dakbedekking op zijn plek te houden tijdens harde wind. Wil je meer weten over waarom kiezels, of grind, op het dak een goed idee is? Neem een kijkje op deze pagina: Waarom grind op dak?

Controleer regelmatig of de kiezels nog gelijkmatig verdeeld zijn en voeg zo nodig meer toe. Door deze simpele stap kun je de levensduur van je bitumen dak verlengen en mogelijke schade voorkomen.

Tip 5: Voorkom zware belasting

Het is belangrijk om zware belasting op je dak te voorkomen. Dit betekent dat je geen zware objecten, zoals grote bloempotten, meubels of bouwmaterialen, op het dak moet plaatsen. Ook moet je erop letten dat mensen niet zomaar op het dak lopen, tenzij het speciaal ontworpen is om beloopbaar te zijn. Zware belasting kan het dak beschadigen en leiden tot scheuren of lekkages. Zorg er dus voor dat je alleen lichte objecten op het dak plaatst en vermijd onnodig lopen of staan op het dakoppervlak. Op die manier kun je de integriteit van je dak behouden en eventuele schade voorkomen.

Dakcoating aanbrengen

Tip 6: Behandel mos en algen

Het behandelen van mos en algen op je dak is belangrijk om schade te voorkomen. Je kunt een oplossing maken van water en milieuvriendelijke reinigingsmiddelen, zoals azijn of citroensap. Breng deze oplossing aan op de aangetaste plekken en laat het even intrekken voordat je het afspoelt met water. Borstel vervolgens voorzichtig het mos en de algen weg. Herhaal deze behandeling indien nodig. Zorg er wel voor dat je geen agressieve chemicaliën gebruikt, omdat deze het milieu kunnen schaden. Door regelmatig mos en algen te behandelen, houd je je dak schoon en verleng je de levensduur ervan.

Biologische reinigingsmiddelen tegen mossen en algen

Hier zijn een paar biologische reinigingsmiddelen die je kunt gebruiken om het dak te ontmossen en algen te verwijderen:

 • Azijn: Meng azijn met water en breng het aan op het dakoppervlak. Laat het even intrekken voordat je het afspoelt met water.
 • Baking soda: Strooi baking soda rechtstreeks op de getroffen gebieden en borstel het voorzichtig weg met een zachte borstel.
 • Citroensap: Knijp citroensap rechtstreeks op de plekken met mossen en algen en laat het een tijdje zitten voordat je het afspoelt.
 • Commerciële biologische reinigers: Zoek naar reinigingsmiddelen die speciaal zijn ontworpen om mossen en algen op een biologische manier te verwijderen. Volg altijd de instructies op de verpakking.

Tip 7: Repareer kleine beschadigingen

Het is belangrijk om kleine beschadigingen aan je dak meteen te repareren. Controleer regelmatig op scheurtjes, barsten of losse shingles en repareer ze snel om grotere problemen te voorkomen. Gebruik hiervoor bitumenkit of dakreparatiepasta om de beschadigde plekken af te dichten. Breng de kit of pasta gelijkmatig aan en zorg ervoor dat het goed hecht aan het dakoppervlak. Laat na de bitumen dakreparatie vervolgens het dak goed drogen voordat je het dak weer blootstelt aan regen of andere weersomstandigheden. Door kleine beschadigingen tijdig te repareren, voorkom je dat ze erger worden en verleng je de levensduur van je dak.

Tip 8: Overweeg een dakcoating op je bitumen dakbedekking

Denk erover na om een dakcoating op je bitumen dakbedekking aan te brengen. Een dakcoating is een beschermende laag die helpt om je dak te versterken en te beschermen tegen weersinvloeden zoals UV-stralen en regen. Het verlengt ook de levensduur van je dak en verbetert de energie-efficiëntie van je huis door warmte te reflecteren. Voordat je een coating aanbrengt, zorg ervoor dat je dak schoon en droog is. Breng de coating gelijkmatig aan met een roller of kwast en laat het goed drogen volgens de instructies op de verpakking. Een dakcoating kan een slimme investering zijn om je dak te beschermen en te versterken.

Wil je besparen op het onderhoud van een bitumen dak? Doe de gratis offerte aanvraag!

Het onderhouden van een bitumen dak hoeft niet moeilijk te zijn, maar het kost wel even tijd en het is zeker belangrijk dat het goed gedaan wordt. Daarom is het in sommige gevallen beter om een dakdekker in te schakelen. Ook voor het inspecteren is het goed om een dakdekker aan te halen. Gelukkig is er een manier om te besparen op de kosten, zodat het toch nog budget vriendelijk is!

Doe de gratis offerteaanvraag door het onderstaande formulier in te vullen en kom snel en makkelijk in contact met dakdekkers bij jou in de regio. Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!

 

Veelgestelde vragen:

Wil je meer weten over bitumen daken? Dan ben je hier op de juiste plek. Hieronder vind je namelijk verschillende vragen die te maken hebben met onderhoud en vervanging van bitumen daken.


Een bitumen dak moet worden vervangen als het te oud is of te veel beschadigd is. Als het dak lekt, veel scheuren heeft of als de bitumenlaag begint af te brokkelen, is het tijd om het te vervangen. Meestal gebeurt dit na zo’n 20 tot 30 jaar, afhankelijk van de kwaliteit van het dak en het onderhoud dat het heeft gehad.
Een bitumen dak kan lang meegaan, soms wel 20 tot 30 jaar, als het goed onderhouden wordt. Goed onderhoud betekent bijvoorbeeld regelmatig inspecteren op scheuren of beschadigingen en deze tijdig repareren. Ook is het belangrijk om mos en vuil te verwijderen om de levensduur te verlengen. Met zorgvuldig onderhoud kan een bitumen dak dus lang goed blijven.
Bitumen kan worden aangetast door verschillende factoren, zoals UV-straling van de zon, extreme temperaturen (heet en koud), chemische stoffen zoals zuren, oliën of oplosmiddelen, en mechanische schade door bijvoorbeeld krassen of stoten. Daarom is regelmatig onderhoud belangrijk om het dak in goede staat te houden en bescherming te bieden tegen deze schadelijke invloeden.