Dakpannen laten leggen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Dakpannen leggen: alle informatie op een rijtje

Is je pannendak toe aan vervanging? Laat de dakpannen leggen door een ervaren dakdekker. Je hebt de keuze uit dakpannen van verschillende materialen, afmetingen en natuurlijk kleuren: zo bepaal je zelf hoe je dak eruit komt te zien. Hulp nodig met het vinden van een ervaren dakdekker?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk de offertes van maximaal 5 dakdekkers bij jou in de buurt. Vergelijk de prijzen en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Op deze pagina gaan we dieper in op het leggen van dakpannen. We leggen uit hoe een dakdekker te werk gaat bij het plaatsen van nieuwe dakpannen en wat de meest gemaakte fouten zijn als je zelf dakpannen gaat leggen. Ook vind je hier handige prijsinformatie én praktische tips voor iedereen die zijn of haar pannendak binnenkort moet vervangen!Welke dakpannen laten leggen?

Dakpannen zijn zeer populaire dakbedekking voor hellende daken. Voor het plaatsen van dakpannen heb je de keuze uit een aantal mogelijkheden. Voordat je zelf een dakpan kiest, is het slim om te informeren bij je gemeente. Het kan zijn dat je niet zomaar andere dakpannen mag kiezen. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende dakpannen waaruit je kan kiezen:

 • Betonnen dakpannen: goedkoop in aanschaf en verkrijgbaar in verschillende kleuren. Levensduur is gemiddeld 40 jaar. Ze zijn gevoelig voor mos en algen, maar dit is op te lossen met een dakcoating.
 • Keramische dakpannen: hebben een prachtige natuurlijke uitstraling en gaan tot maar liefst 75 jaar mee! Zijn wel iets duurder in aanschaf, maar hoeven geen coating als bescherming tegen mos.
 • Holle dakpannen: de klassieke, golvende dakpan. Wordt, vanwege de afvoer van regenwater, alleen gebruikt bij daken met een minimale hellingsgraad van 25 graden.
 • Platte dakpannen: zorgen voor een strakke en moderne uitstraling. Worden vooral gebruikt bij daken met een minimale dakhelling van 35 graden.

Wat kost dakpannen laten leggen?

Hoeveel kost het om dakpannen te laten plaatsen? Betondakpannen vervangen kost gemiddeld €3.100,- tot €3.500,-. Kies je voor keramische dakpannen, houd dan rekening met een hogere prijs van €4.000,- tot €4.400,-. Dat heeft te maken met het feit dat keramische dakpannen duurder in aanschaf zijn. Het goede nieuws is dat keramische dakpannen tot bijna twee keer zo lang meegaan! Op de lange termijn is dit dus helemaal niet een duurdere keuze.

Laat je je betondakpannen vervangen en breng je direct een coating aan om het oppervlak te beschermen tegen mos? Houd dan rekening met een totaalprijs van gemiddeld €5.200,- tot €5.500,-. Dit zijn gemiddelde prijzen. De exacte kosten zijn afhankelijk van het type dakpan dat je laat plaatsen, het oppervlak van je dak en de arbeidskosten van de dakdekker.

Prijs dakpannen leggen in 2023

Werkzaamheden Soort dakpan Gemiddelde prijs*
Dakpannen verwijderen en vervangen Keramisch €4.000,- tot €4.400,-
Dakpannen verwijderen, vervangen en coaten Beton €3.100,- tot €3.500,-
Dakpannen verwijderen en vervangen Beton €5.200,- tot €5.500,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten die per dakdekkersbedrijf verschillen. Exacte prijs weten? Vergelijk gratis offertes!


Dakpannen laten leggen? Bespaar op de kosten!

Vind een dakdekker in jouw regio en bespaar tot wel 40%!
Gratis offertes vergelijken!


Dakpannen leggen: hoe gaat de pannenlegger te werk?

Het leggen van dakpannen lijkt misschien eenvoudig, maar het moet goed gedaan worden om ervoor te zorgen dat je dak helemaal waterdicht is.

Hoe kun je dakpannen leggen?

In het stappenplan hieronder leggen we hoe een ervaren dakdekker te werk gaat.

 1. Voorbereiding: voordat de vakman aan de slag gaat, kies je de juiste soort dakpan en kijk je of er eventueel andere werkzaamheden moet laten uitvoeren. Heb je nog geen dakisolatie bijvoorbeeld, dan is het slim om dit te combineren met het plaatsen van nieuwe dakpannen. Ook kan het zijn dat erin jouw gemeente voorschriften zijn met betrekking tot het materiaal en de bevestiging van de dakpannen.
 2. Dakpannen verwijderen: wanneer je een bestaand dak gaat vervangen, dan verwijdert de vakman eerst de oude dakpannen. Deze verzamelt hij in een grote container, zodat hij ze na de werken gemakkelijk afvoert. Je hoeft dit zelf dus niet meer te doen!
 3. Optioneel, onderdak aanbrengen: wanneer je het dak volledig opnieuw vervangt, dan plaatst de vakman eerst een nieuw onderdak. Dit maakt het dak helemaal waterdicht. Het bestaat meestal uit een folie dat op de dakconstructie is aangebracht.
 4. Optioneel, pannenlatten plaatsen: bovenop het onderdak plaatst de vakman daarna pannenlatten. Als je alleen de dakpannen vervangt, is deze stap uiteraard niet nodig! De vakman plaatst eerst de verticale latten en daarna de horizontale: deze zijn straks de ophangpunten voor de dakpannen. Hoe groot de afstand tussen de latten moet zijn, hangt dus af van het type dakpan dat je laat leggen.
 5. Dakpannen leggen: de pannenlegger plaatst de dakpannen van boven naar beneden toe. Hij schuift de onderste rij pannen steeds onder de rij erboven. De rij dakpannen helemaal onderaan maakt hij vast aan de pannenlatten, zodat ze niet zomaar verplaatsen of weg kunnen waaien.

Dakpannen recht leggen

Dakpannen recht leggen

Naast het laten leggen van nieuwe dakpannen, gebeurt het ook af en toe dat dakdekkers bestaande dakpannen opnieuw recht moeten leggen. Meestal is dit nodig na noodweer: tijdens harde rukwinden verschuiven een paar dakpannen op het dak. Het is belangrijk om dit zo snel mogelijk op te lossen. Doe je dat niet, dan kan de dakpan helemaal wegwaaien, kapotgaan en zal regenwater je dakconstructie aantasten.

De dakdekker klimt op het dak, en legt de verschoven dakpannen recht. Mocht de pan tijdens de storm ook beschadigd zijn, dan legt de dakdekker een nieuwe dakpan neer.

Dakpannen zelf leggen of laten leggen?

Kan je ook zelf dakpannen leggen? Natuurlijk is dat een optie, maar verwacht niet dat dit veel goedkoper is dan een vakman inhuren. De grootste kostenpost is namelijk het kopen van de nieuwe dakpannen. Ga je zelf aan de slag, dan moet je ook geld uitgeven aan de juiste materialen, zoals een ladder of steiger en alle benodigde gereedschappen. Daar komt nog eens bij dat je zelf veel meer tijd kwijt bent en daarom zelfs vrije tijd moet opnemen van je werk.

Onder de eindstreep is het inhuren van een vakman dus helemaal niet duurder. Zeker niet als je onthoudt dat zelf dakpannen leggen ook beschadigingen kan opleveren, waardoor de herstelkosten nog hoger oplopen. Wij raden daarom altijd aan om een expert in te schakelen.

Let op: deze fouten worden gemaakt bij het dakpannen leggen

Ga je toch zelf dakbedekking leggen? Bereid je dan goed voor. Dakpannen plaatsen is niet zo eenvoudig als het lijkt. Hieronder hebben we een opsomming gemaakt van een aantal veel gemaakte fouten. Voorkom deze zodat jij je dakpannen goed kan leggen. Dit bespaart je veel tijd en moeite.

 • Fout 1: panlatten die niet dezelfde afstand hebben. Dit zorgt ervoor dat de dakpannen nooit mooi zullen overlappen.
 • Fout 2: beginnen aan de onderkant van het dak. Het lijkt misschien aantrekkelijk om aan de onderkant van het dak te beginnen en elke rij erboven gemakkelijk eroverheen te leggen, maar dit zorgt voor problemen als je aan de bovenkant van het dak toekomt. Je hebt dan geen ruimte meer om te staan en hebt niet de grip van de panlatten.
 • Fout 3: dakpannen niet vast nagelen. Dit vergroot de kans dat je dakpannen gaan verschuiven of zelfs wegwaaien bij de eerstvolgende storm.

Besparen op het plaatsen van dakpannen?

Vergelijk gratis offertes en kies de dakdekker met het beste aanbod!

Tips bij dakpannen leggen: zo weet je dat de klus goed gebeurt

Ben je op zoek naar een dakdekker om je dakpannen te vervangen? Hieronder geven we je een paar praktische tips: zo weet je zeker dat je een vakman kiest, en voorkom je extra, onnodige kosten. Heb je hulp nodig met het vinden van de juiste vakman? Twijfel niet: start nu je gratis offerteaanvraag!

1. Kijk naar keurmerken

Controleer of de dakdekker beschikt over één of meerdere keurmerken. Zo weet je zeker dat je een goede garantie krijgt: belangrijk, want als er toch onverhoopt schade blijkt te zijn, dan zijn de herstelkosten voor de vakman. Zo kom jij niet voor onverwachte kosten te staan. Een belangrijk keurmerk om op te letten is het KOMO-keurmerk.

2. Laat je dakpannen op tijd vervangen

Dakpannen gaan een lange tijd mee, maar als ze verouderd zijn is het belangrijk om ze toch zo snel mogelijk te vervangen. Doe je dit niet, dan bieden de dakpannen geen optimale bescherming meer tegen regenwater. Als je dakconstructie hierdoor aangetast raakt, dan lopen je kosten al snel hoger op. Door dus op tijd je dakpannen te vervangen, voorkom je de kosten van een dakrenovatie.

3. Vergelijk gratis offertes

Elke dakdekker bepaalt zijn of haar eigen prijs. De tarieven verschillen daarom per dakdekkersbedrijf. Door offertes te vergelijken vind je eenvoudig de dakdekker met het beste aanbod. Je besparing loopt op deze manier op tot wel 40% op de totaalprijs.

Dakpannen leggen offertes

Dakpannen leggen? Vergelijk gratis offertes!

Wil jij dakpannen laten plaatsen? Vind dan snel een ervaren dakdekker bij jou in de buurt. Hij geeft advies met betrekking tot de juiste dakpannen en kleur. Bovendien hoef je dan niet zelf het hoge dak op te klimmen en voorkom je grote risico’s: de vakman beschikt namelijk over alle materialen om dit snel en veilig te doen. Nieuwe dakpannen leggen?

Start gratis offerteaanvraag!

Geef op het offerteformulier je wensen aan, en ontvang zo snel mogelijk de prijsopgaven van verschillende dakdekkers in jouw regio. Kies de vakman met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40% op het leggen van je nieuwe dakpannen! De offerteaanvraag is bovendien gratis en verder helemaal vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken