Dakpannen laten vastzetten?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Dakpannen vastzetten

Dakpannen vastzetten: hoe werkt dat en wat kost het?

Je moet je dakpannen vastzetten om schade te voorkomen tijdens harde wind of een storm. Zonder verankering kunnen dakpannen gemakkelijk los of van het dak afwaaien, soms met grote schade tot gevolg.

Wist je dat het vastzetten van dakpannen verplicht is?

Op deze pagina lees je alles over het vastzetten van dakpannen: waarom dit belangrijk is, hoe je dakpannnen kunt vastzetten met verschillende dakpanhaken en een paar handige tips. Ook vertellen we je hoe je een verankeringsberekening kunt maken.


Dakpannen vastzetten: de belangrijkste informatie op rij

  • Voorkom stormschade en afgewaaide en losse dakpannen door een goede verankering.
  • In Nederland is het vastzetten van dakpannen verplicht bij nieuwbouw of een grote renovatie.
  • Voor het vastzetten is een verankeringsberekening nodig.
  • De dakdekker gebruikt speciale haken om de dakpannen vast te zetten in een volledige- of een dambordverankering.
  • Het verankeren van een pannendak is vaak niet een eenvoudige klus: vergelijk daarom gratis offertes van dakdekkers uit je regio.


dakpannen vastzetten

Waarom dakpannen vastzetten?

Dakpannen vastzetten is belangrijk om te voorkomen dat er tijdens harde wind of een storm dakpannen los komen te liggen of afwaaien. Door de dakpannen op de juiste manier te verankeren, voorkom je dus stormschade.

Dakpannen kunnen van het dak waaien, maar ook van het dak gezogen worden. Dit ontstaat meestal doordat de wind over de nok van het dak gaat, waardoor er een zuigende werking ontstaat. Het resultaat is vaak dat er in één keer veel dakpannen meegetrokken worden.

Een goede verankering is niet alleen belangrijk voor de stormbestendigheid van een hellend dak, maar ook voor de veiligheid van de omgeving. Rondvliegende dakpannen kunnen zorgen voor veel schade en zijn potentieel gevaarlijk.

Is dakpannen vastzetten verplicht? In Nederland is het verplicht om dakpannen te verankeren om schade en ongelukken te voorkomen. Deze regel is opgenomen in het Nederlands Bouwbesluit (NEN 6707 Bevestiging van dakbedekkingen). Bij een nieuwbouwwoning of grote renovatie ben je verplicht om een verankeringsberekening te laten maken, anders krijg je geen bouwvergunning.

Dakpan vastzetten: hoe doe je dat?

Voor het vastzetten van dakpannen worden speciale panhaken gebruikt en in sommige gevallen nog schroeven. De panhaak wordt vastgezet op de panlat en vervolgens in de dakpan.

Voordat je kunt gaan beginnen met het vastzetten, heb je een verankeringsberekening nodig. De berekening bepaalt welke methode er gebruikt moet worden.

De manier van vastzetten is afhankelijk van verschillende factoren: type dakpanhaak, type dakpan, dakzone en het windgebied.

Belangrijk: ook al is je pannendak vastgezet, betekent dit helaas niet dat de dakpannen er nooit af kunnen afwaaien.

Voor het vastzetten van dakpannen moet je dus altijd panhaken gebruiken. Gebruik geen PUR-schuim of kit, want deze materialen hebben een korte levensduur. Schroef ook nooit zomaar door een dakpan heen, want ze breken gemakkelijk en schroefgaten kunnen zorgen voor lekkages.

Verschillende soorten dakpan haken

Voor het vastzetten van dakpannen gebruik je dakpan haken, ook wel panhaken genoemd. De dakpanhaken zorgen voor een weerstand tijdens een harde wind, zodat de kans op afwaaien sterk verminderd wordt.

Er bestaan verschillende soorten panhaken: tikpanhaken, twintikker en klikpanhaken. De meeste haken zijn gemaakt van rvs, maar tegenwoordig mogen er ook kunststofhaken gebruikt worden. Een panhaak moet een levensduur hebben van tenminste 50 jaar.

Om de dakpannen vast te zetten, heb je de juiste dakpanhaak nodig die is afgesteld op het type dakpan. Alleen dan werkt de verankering goed.

Tikpanhaken

De naam van deze dakpan haken zegt het al, de tikpanhaak wordt in de panlat getikt en valt vervolgens in de zijsluiting van de dakpan.

Tikpanhaken zijn alleen geschikt voor dakpannen met een overlappende zijsluiting.

Er bestaan ook nog dubbele tikpanhaken. Dit is een band van rvs, in plaats van draad. Hierdoor is het wat sneller in gebruik.

Klikpanhaak

Met een klikpanhaak worden de dakpannen volgens een dambordpatroon vastgezet. De panhaken worden om de panlat getrokken en vervolgens in de overlappende zijsluiting van de dakpan vastgeklikt.

Net als bij de tikpanhaak is deze panhaak dus alleen geschikt voor pannen met een overlappende sluiting aan de zijkant.

TwinTikker

Heb je dakpannen zonder overlappende zijsluiting? Dan gebruik je de TwinTikker als dakpanhaak. Deze panhaken worden tijdens de verankering van de dakpannen ook in de panlat getikt, maar hebben twee vleugels. Deze boveliggende vleugels klemmen de zijsluiting van de dakpan en de kopsluiting van de twee diagonaal aangrenzende pannen.

Voordeel van de TwinTikkers is dat het redelijk eenvoudig is om mee te verankeren.

dakpannen verankeren

Verankeringsberekening maken: hoe moet dat?

Voor het uitvoeren van een verankerkingsberekening heb je meerdere gegevens nodig, dit noemen we de dakdimensionering. Met dakdimensionering worden alle aspecten meegenomen van het dak, zoals de dakhelling, hoe groot het dak is, de aansluitingen, nokhoogte en de windbelasting.

Om de stuwkracht te berekenen gebruikt een dakdekker de volgende formule: Wd ≤ Xd.

formule verankeringsberekening

De formule in het kort uitgelegd:

  • Wd: de zuigende en opwaartse kracht van de windzuiging.
  • Xd: de neerwaartse kracht van de dakpannen (het gewicht).
  • De neerwaartse kracht moet groter zijn dan de kracht van de windzuiging. Is dit niet het geval? Dan is verankering nodig.

Voor elke dakzone is een aparte berekening nodig. Wanneer verankering nodig is, wordt er gekeken of er een goede uitkomst is met een dambordverankering en anders is er een volledige verankering nodig.

Het berekenen van de verankering van dakpannen is behoorlijk ingewikkeld. Het is daarom verstandig om dit over te laten aan professionals.

In welk windgebied woon je?

In Nederland kennen we drie verschillende windgebieden. Voor het eerste windgebied, langs de Noordelijke kust en de Wadden, gelden de hoogste stuwwaarden.

Bekijk in welk windgebied jij woont:

  • Windgebied I: Markermeer, IJsselmeer, Waddenzee en Waddeneilanden. Ook de provincie Noord-Holland ten noorden van de gemeenten Heemskerk, Uitgeest, Wormerland, Purmerend en Edam-Volendam.
  • Windgebied II: De resterende gebieden in de provincie Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland en in het noorden Friesland en Groningen.
  • Windgebied III: Drenthe, Overrijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg.

Welke dakzone?

Niet elk deel van het dak heeft te maken met dezelfde belasting door de wind. Daarom wordt het dak opgedeeld in dakzones. Wanneer een dakzone te maken heeft met een hogere belasting, is er soms zwaarder materiaal nodig voor het vastzetten van de pannen.

De nokzones en gevelzones van het dak hebben vaak te maken met een hogere belasting, dan de middenzone van het dak.

Welke soort dakpan?

Ook het type dakpan is belangrijk voor de verankeringsberekening.

Dit is belangrijk:

  • Formaat
  • Gewicht
  • Vorm

Bij sommige dakpannen is er sprake van weinig luchtstroming onder de dakpannen, dit komt doordat ze goed aansluiten op elkaar. Dit lijkt misschien een voordeel, maar is het helaas niet. De wind trekt dan namelijk meer aan de dakpannen, omdat het niet meer onder het pannendak kan komen.

Volledige of dambordverankering

Heel soms kan het voorkomen dat er geen verankering nodig is op een dakzone. Dit is alleen wanneer het gewicht van de dakpanneen groter is dan de stuwdruk. Deze situatie komt in de praktijk echter niet vaak voor.

Bij het vastzetten van dakpannen wordt er een keuze gemaakt tussen een volledige- of een dambordverankering.
Hoe
volledige en dambordverankering

Hoe werkt het?

  • Volledige verankering: elke dakpan wordt vastgezet met een panhaak.
  • Volledige verankering met schroeven: wanneer volledige verankering niet voldoende is, worden de dakpannen ook nog vastgeschroefd.
  • Dambordverankering: de dakpannen worden om en om vastgezet, waarbij elke rij wisselt.

In april 2012 is het Bouwbesluit omtrent verankering flink aangescherpt, waardoor nu de meeste zones volledig verankerd worden.

Zelf dakpannen vastzetten: handige tips!

Ben je van plan om de dakpannen zelf vast te zetten? Dan hebben we nog een paar tips voor je.

Onze tips:

  • Maak je zelf de berekening voor de verankering? Laat deze dan controleren door een vakman, zodat je zeker weet dat je voldoet aan de regels.
  • Gebruik een panhaak die geschikt is voor het type dakpan.
  • Zet de dakpan vast op de juiste plek.

Het verankeren van een pannendak is vaak niet een eenvoudige klus. Daarom raden wij aan om hiervoor een dakdekkersbedrijf in te schakelen, voor een dakreparatie.

Dakpannen laten vastzetten? Bespaar op de kosten!

Laat je je dakpannen vervangen of een nieuw pannendak leggen? Of wil je je huidige dakpannen goed vastzetten? Schakel dan een dakdekker in voor de berekening voor de verankering en het vastzetten.

Je ontvangt een aantal gratis offertes van dakdekkers in jouw regio. Vergelijk en kies eenvoudig de beste vakman!

Gratis offertes vergelijken