Dak laten coaten?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Dakreiniging » Dak coaten

Dakpannen coaten: alle info & prijzen 2024

Een dak coaten is het proces waarbij een beschermende laag wordt aangebracht op het dakoppervlak. Dit wordt gedaan om de levensduur van het dak te verlengen en vervuiling tegen te gaan. Bovendien krijgt je dak hiermee weer een frisse kleur waardoor het er als nieuw uit ziet.

Meer weten?

Op deze pagina vertellen we je alles over het coaten van een dak. We leggen uit wat het verschil is tussen impregneren en een dakcoating, je leest over de werkwijze en vindt hier handige prijsinformatie!

Dak coaten: alle belangrijke informatie op een rij

 • Dak coaten is het aanbrengen van een beschermlaag op het dak. Dit beschermt tegen vocht, neerslag, en vuil.
 • Het verhoogt het onderhoudsgemak omdat je minder snel hoeft schoon te maken. Ook is het reinigen van het dak een stuk gemakkelijker!
 • Je dak krijgt hiermee een vernieuwde uitstraling omdat het ook een frisse kleur krijgt.
 • Een dak coaten kost gemiddeld €10,- tot €30,- per m². Bij een combinatie met een dakreiniging liggen de kosten rond de €15,- tot €40,- per m². Ontvang gratis prijsopgaven.
 • Een dakcoating is geschikt voor praktisch elk dak. Alleen daken die in slechte staat verkeren kunnen geen coating krijgen.

Wat houdt het dak coaten in en zijn alle daken geschikt?

Dak coaten is het aanbrengen van een vloeibare laag op het dak om het te beschermen tegen weersinvloeden en veroudering. Niet alle daken met dakpannen kunnen gecoat worden. Betonnen en gebakken dakpannen zijn hiervoor wel geschikt, maar bij geglazuurde dakpannen is coaten niet mogelijk. Wanneer je niet zeker weet of jouw dak wel of niet geschikt is voor coaten? Dan kun je het beste advies vragen aan een vakman.

Voordat een dak gecoat kan worden moeten de dakpannen eerst goed schoon gemaakt worden. Het reinigen van het dak wordt vaak door een hogedrukspuit gedaan, maar het kan ook met stoom of reinigingsmiddel schoongemaakt worden. Wanneer al het vuil van het dak verwijderd is kan de dakdekker beginnen met coaten. Deze vloeistof kan met een kwast, roller of verfspuit aangebracht worden.

Dak coaten

Wat zijn de voordelen van dakpannen coaten?

 • Waterdicht: de dakcoating vormt een waterdichte laag op het dak waardoor kleine scheurtjes of zwakke plekken afgedekt worden.
 • Langere levensduur: met een dakcoating gata je dak langer mee omdat dit het dak beschermt tegen uv-straling, hitte, hou en neerslag.
 • Energie-efficiëntie: doordat sommige dakcoatings reflecterende eigenschappen hebben, zorgen ze ervoor dat warmte niet geabsorbeerd wordt en het binnen koeler blijft.
 • Onderhoudsgemak: met een goede dakcoating bespaar je veel kosten aan dakonderhoud, het beschermt het dak tegen vervuiling en maakt een reiniging een stuk makkelijker.
 • Vernieuwde uitstraling: het geeft je dak een frisse kleur waardoor deze er weer als nieuw uit ziet. Hierdoor ziet je huis er een stuk beter uit.

Zitten er ook nadelen aan het coaten van een dak?

Waar je wel rekening mee moet houden is dat een dakcoating extra kosten met zich mee brengt. Het is belangrijk dat het dak vooraf goed gereinigd is, waardoor veel dakdekkers het als combinatie aanbieden. Hierdoor vallen de kosten relatief mee! Het is ook goed om te weten dat een dakcoating een beperkte levensduur heeft. Je zal hem na 10 jaar opnieuw moeten aanbrengen als je wilt profiteren van dezelfde voordelen.

Wat kost dakpannen coaten?

De prijs voor het coaten van een dak is gemiddeld €10,- tot €30,- per m². De kosten zijn hierbij wel afhankelijk van de soort dakcoating die je kiest. Laat je ook het dak professioneel reinigen, dan betaal je gemiddeld €15,- tot €40,- per m² in totaal.

Hoeveel je moet betalen voor een dakcoating verschilt per situatie. Wanneer je en dak met een groot oppervlak hebt, ben je bijvoorbeeld meer kwijt dan wanneer jouw dak een klein oppervlak heeft. Hetzelfde geldt wanneer je een dakdekker inschakelt met veel ervaring, of een dakdekker met minder ervaring.

Dak coaten kosten 2024

Type Dienst Gemiddelde kosten per vierkante meter*
Dakcoating (enkel) €10 – €30
Dakcoating + Reiniging €15 – €40

* Let op: dit zijn gemiddeldes.


Besparen op de kosten? Vergelijk gratis offertes!

Je kiest zelf een geschikt dakdekkersbedrijf en bespaart tot wel 40% op de prijs.

Gratis - Vrijblijvend

Werkwijze dakpannen coaten: hoe gaat een dakdekker te werk?

Benieuwd hoe een dakdekker je dakcoating aanbrengt? Hieronder zetten we het stappenplan voor je op een rij.

Stap 1: de voorbereiding

Allereerst begint de vakman met een goede inspectie van het dak. Zijn er grote beschadigingen of zwakke plekken, dan is het aan te raden om deze eerst te laten herstellen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vastleggen van losse shingles, het dichten van scheuren of het vervangen van beschadigde dakpannen.

Stap 2: de dakreiniging

Voordat je een dakcoating aan kan laten brengen, moet het dak helemaal schoon zijn. Een dakdekker voert dus een professionele dakreiniging uit. Met een borstel of bezem verwijdert hij al het losse vuil, zoals takken en bladeren. Daarna gebruikt hij een hogedrukreiniger om ander vuil te verwijderen.

Stap 3: de dakcoating

Nu is het tijd om de dakpannen te laten coaten. De vakman begint hiermee bij de randen en werkt zo naar het middel toe. Hij brengt de coating gelijkmatig aan met een roller, kwast of speciaal spuitapparaat.

Indien nodig brengt de dakdekker meerdere lagen aan. Tussen elke laag wacht hij tot de vorige goed gedroogd is. Wanneer het hele dak is behandeld zul je zien dat het een mooie frisse kleur heeft gekregen en dat het er weer als nieuw uitziet.

Stap 3: de afwerking

De dakdekker controleert of hij inderdaad alle dakpannen gecoat heeft en geen delen heeft overgeslagen. Daarna verwijdert hij eventuele druppels die terecht zijn gekomen op de muur of op een dakraam. Daarna is je dakcoating klaar!

Dakcoating

Dak coaten: wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn verschillende soorten dakcoating die allemaal hun eigen voor en nadelen hebben. Het kiezen van de juiste coating hangt af van verschillende factoren, waaronder de gewenste prestaties en het type dakbedekking dat wordt gebruikt. Voor elke soort dakbedekking is er een ander soort dakcoating beschikbaar.

Je hebt onder meer de keuze uit:

 • Acryl dakcoating: Acrylcoatings zijn populair vanwege hun duurzaamheid, flexibiliteit en waterdichtingseigenschappen. Ze bieden bescherming tegen UV-straling en weersinvloeden, en ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Acrylcoatings zijn relatief eenvoudig aan te brengen en hebben over het algemeen een redelijke prijs.
 • Siliconen dakcoating: Siliconencoatings bieden uitstekende waterdichting en UV-bestendigheid. Ze zijn zeer duurzaam en kunnen de levensduur van het dak verlengen. Siliconencoatings hebben een hoge weerstand tegen verkleuring en zijn bestand tegen extreme temperaturen. Ze zijn ook zelfherstellend, wat betekent dat kleine beschadigingen in de coating na verloop van tijd kunnen worden hersteld.
 • Polyurethaan (PU) dakcoating: Polyurethaancoatings zijn bekend om hun uitstekende waterdichting en bescherming tegen chemische stoffen. Ze bieden een goede hechting op verschillende dakmaterialen, waaronder bitumen, metaal en beton. PU-coatings zijn elastisch en bestand tegen scheuren, en ze kunnen de energie-efficiëntie van het gebouw verbeteren door hun isolerende eigenschappen.
 • Bitumineuze dakcoating: Bitumencoatings, ook wel bekend als bitumineuze emulsies, worden vaak gebruikt op bitumineuze dakbedekkingen zoals bitumenrollen. Ze bieden een beschermende laag tegen waterinfiltratie en UV-straling. Bitumencoatings zijn relatief eenvoudig aan te brengen en hebben meestal een lagere prijs in vergelijking met andere coatingopties.

Is er een verschil tussen coaten en impregneren?

Je kan een dak laten coaten of je dakpannen laten impregneren. In beide gevallen laat je een beschermlaag aanbrengen die beschermt tegen vuil, uv-straling en neerslag.

Wat is het verschil?

Impregneren is kleurloos: hier zie je niks van wanneer het op je dak is aangebracht en verandert dus niks aan de uitstraling. Een dak coaten is wel met een kleurtje, waardoor de kleur van je dak ook weer een opfrisser krijgt. Welke keuze voor jou de beste optie is hangt dus volledig af van je eigen voorkeuren.

Voor welke daken is een dakcoating geschikt?

Een dakcoating is geschikt voor de meeste type daken. Platte daken, zoals bitumen, pvc en EPDM kunnen allemaal een coating krijgen. Ook schuine daken, met dakpannen of dakshingles, zijn geschikt voor het aanbrengen van een dakcoating.

Alleen in enkele gevallen is het coaten van je dak niet mogelijk. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer het dak ernstige structurele problemen heeft of als de dakbedekking aan het einde van zijn levensduur is.

Dakpannen laten coaten? Vergelijk gratis offertes!

Wil jij jouw dak laten coaten? Doe dan de gratis offerteaanvraag via het onderstaande formulier en kom in contact met dakdekkers bij jou in de regio!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis offertes vergelijken