Dak ontmossen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Dakreiniging » Dak ontmossen

Dak ontmossen: methodes en werkwijze

Mosgroei op het dak kan tot grote schade leiden: laat je dak snel ontmossen! De wortels van de mossen dringen in de poriën van je dakbedekking. Wanneer je dit laat zitten, kunnen ze in de winter kapotvriezen. Het gevolg zijn scheuren in je dakbedekking en vervelende lekkages met waterschade in huis.

Op deze pagina lees je precies hoe het ontmossen van een dak eraan toe gaat en wat de werkwijze is van een dakdekker. Ook vind je hier handige prijsinformatie en geven we tips om mosgroei te voorkomen!

Dak ontmossen: alle belangrijke informatie op een rij

 • Het dak ontmossen is belangrijk omdat er anders grote beschadigingen aan het dak ontstaan. Denk aan lekkages en scheuren in je dakbedekking.
 • Het ontmossen wordt gedaan in stappen: eerst een inspectie van het dak, dan een de voorbereiding, gevolgd door het verwijderen van het mos.
 • Mos verwijderen van het dak gebeurt of met een hogedrukspuit, of met een reinigingsmiddel. Het reinigingsmiddel wordt met name gebruikt bij hardnekkige vervuiling.
 • De kosten voor het ontmossen van het dak zijn gemiddeld €10,- tot €15,- per m². Ontvang gratis prijsopgaven.
 • Mos voorkomen? Zorg dan dat het dak vooral droog blijft. Verbeter de luchtcirculatie en ventilatie in het dak en houd het onderhoud goed bij.

Waarom moet je het dak ontmossen?

Het dak ontmossen heeft een aantal voordelen. Deze voordelen hebben vooral te maken met behouden van de kwaliteit van het dak. Vandaar dat dak reiniging, en dak ontmossen een onderdeel is van dakonderhoud. Hieronder staan een aantal voordelen van dak ontmossen op een rij.

 • Voorkomt schade aan het dak. Wanneer er mos op het dak zit kan de kwaliteit van de dakbedekking verminderen doordat het mos vocht opneemt. Dit vocht kan bevriezen en zorgen voor scheurtjes en barsten in de dakbedekking.
 • Verlengt de levensduur. Dit voorbeeld gaat hand in hand met het vorige voordeel van dak ontmossen.
 • Het zorgt voor een mooiere uitstraling. Wanneer er geen mos meer op het dak zit zorgt dit voor een mooiere uitstraling. Deze uitstraling

dak ontmossen

Ontmossen dak: de werkwijze

Hoe gaat een dakdekker te werk bij het ontmossen van het dak? Hieronder vind je het stappenplan van een vakman. Het is altijd slim om een expert in te schakelen, zodat je niet zelf het hoge dak op hoeft!

Stap 1: de inspectie

De dakdekker inspecteert het dak en bekijkt hoeveel mos er op het dak zit, wat de status van het dak is en op welke manier de dakdekker het ontmossen aan moet pakken. Hij kijkt naar de dakconstructie zelf: is het een plat dak of een hellend dak? Ook een inspectie van de kwaliteit van het dak is belangrijk, omdat de dakdekker hier zijn werkzaamheden op aanpast.

Stap 2: de voorbereiding

Jij kan helpen met de voorbereiding: zorg ervoor dat de dakdekkers snel toegang kunnen hebben tot het dak. Verplaats tuinmeubels en bloempotten zodat ze niet in de weg staan. Zo bespaar je de dakdekker flink wat tijd. De vakman houdt zich bezig met het plaatsen van een steiger en het afsluiten van de regenwaterafvoer. Zo voorkomt de dakdekker dat de stukken mos tot verstoppingen zorgen.

Stap 3: mos van dakpannen verwijderen

Nu verwijdert de vakman het mos van de dakpannen. In de meeste gevallen gebeurt dit met een hogedrukreiniger met een vuilvrees. Deze spuit het water onder hoge druk in draaiende bewegingen op het dak. Het mos laat hierdoor los van de dakbedekking en spoelt zo gemakkelijk weg.

Waarom kun je niet zelf met een hoge druk reiniger aan de slag?

De vakman past de druk aan op de kwaliteit van het dak. Zo voorkomt hij dat er beschadigingen ontstaan. Zonder de kennis en ervaring van een dakdekker is de kans dus groot dat er beschadigingen ontstaan, waardoor de kosten uiteindelijk nog meer oplopen.

Stap 4: nabehandelen voor lange bescherming

Na het ontmossen van het dak heb je de mogelijkheid om het dak na te behandelen. Dit vormt een bescherming op het dakoppervlak waardoor vuil, zoals mos, niet meer aan het oppervlak hecht. Het houdt je dak langer schoon en zorgt ervoor dat eventueel vuil dat wel terugkeert gemakkelijk te verwijderen is.

Wat kost het ontmossen van een dak?

Hoeveel je betaalt voor het ontmossen van het dak is afhankelijk van de staat van de dakbedekking, ligging van de woning, grootte en bereikbaarheid van het dak en de middelen die de dakdekker moet gebruiken. Gemiddeld kost een dak laten ontmossen € 10,- tot € 15,-. Dit is inclusief arbeidskosten.

In de tabel hieronder vind je de prijs van dak ontmossen, en van andere reinigingsmethodes.

Dak ontmossen prijs 2024

Werkzaamheden Gemiddelde prijs per m²*
Ontmossen € 10,- tot € 15,-
Coaten € 20,- tot € 30,-
Impregneren € 5,- tot € 10,-

* We hanteren hierboven gemiddelde prijzen.

Besparen op de prijs van dak ontmossen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs!

Methodes om het dak te ontmossen

Er zijn in principe twee methodes van dakreiniging om het mos van het dak te verwijderen:

 1. Zonder reinigingsmiddel: dit gebeurt meestal met een hogedrukspuit en een vuilvrees. De dakdekker spuit van boven naar beneden zodat er geen water onder de dakpannen terecht komt.
 2. Met reinigingsmiddel: de dakdekker vernevelt een speciale dakreiniger op het dakoppervlak en laat dit even inwerken. Hierna spoelt hij het dak af waarmee het vuil verdwijnt.

Op welke daken komt mosgroei vaak voor?

Mos kan in principe op ieder dak groeien, maar een aantal daken die extra gevoelig zijn voor mosgroei zijn:

 • Dakpannen
 • Dakleien
 • Shingles
 • Golfplaten

Mossen ontstaan doordat de sporen via de wind het dak opgeblazen worden. Zeker in vochtige periodes ontstaat er vaak mosgroei. Dit is een gevaar voor je dak, omdat de wortels tot diep in de poriën van je dakbedekking trekken. Als dit ’s winters kapotvriest ontstaan er lekkages.

5 tips om mosgroei te voorkomen

Heb je het dak ontmost? Dan is het nu slim om te voorkomen dat de mosgroei weer terugkeert. Hieronder geven we je daarom een aantal tips.

 • Tip 1: houd je dak schoon. Reinig het regelmatig van bladeren, takken en ander vuil. Zo voorkom je dat vocht op het dak vastgehouden wordt en dit creëert een minder gunstige omgeving voor mosgroei.
 • Tip 2: verbeter de luchtcirculatie van het dak. Verwijder overhangende takken en andere obstakels die de luchtstroom belemmeren. Check ook of er extra ventilatie nodig is tussen je dakpannen en het onderdak. Hierdoor droogt het dak sneller en is de kans op mos kleiner.
 • Tip 3: controleer of de afvoer goed werkt. Als deze verstopt raken blijft er water op het dak staan en is de kans op mos groter. Door de afvoer goed te onderhouden voorkom je problemen.
 • Tip 4: verminder schaduw op je dak door bijvoorbeeld bomen en grote struiken in de buurt van het dak te snoeien. Zonlicht zorgt ervoor dat het dak sneller droogt.
 • Tip 5: bij het vervangen van je dakbedekking is het slim om te kiezen voor koper of zink. Deze materialen zijn goed bestand tegen mosgroei.

Zelf het dak ontmossen of uitbesteden?

Je kunt er voor kiezen zelf het dak te ontmossen, maar hou er wel rekening mee dat er een aantal dingen zijn waar je op moet letten. Zo is bijvoorbeeld niet elk middel waarmee je een dak kan ontmossen geschikt voor elk type dakbedekking. Je moet je daarom goed informeren over het gebruik van anti-mos producten. Ook de bereikbaarheid van het dak is een belangrijk onderdeel. Wanneer je hoogtevrees hebt, is het misschien handiger om een vakman in te schakelen. Ook het type dak zal hierin een rol spelen. Een plat dak van bijvoorbeeld een bungalow is bijvoorbeeld makkelijker te ontmossen dan een hellend dak van een woonhuis.

Het inschakelen van een dakdekker brengt ook een aantal voordelen met zich mee. Zo weet deze vakman precies hoe hij of zij deze klus aan moet pakken zodat het zo snel mogelijk gedaan is. Ook heeft een dakdekker alle materialen die zei nodig hebben en hoef je dit zelf niet meer in te slaan. Dit scheelt geld en tijd.

Dak laten ontmossen? Gratis offertes vergelijken!

Wil je jouw dak laten ontmossen, of heb je een ander klusje waar je een dakdekker voor nodig hebt? Vul dan het onderstaande offerteformulier in en kom snel in contact met een vakman bij jou in de regio!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis offertes vergelijken