Dakkapel reinigen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Dakreiniging » Dakkapel reinigen

Zelf dakkapel reinigen: stappenplan & tips 2024

Een dakkapel reinigen is een belangrijk onderdeel van het dakonderhoud. Doe je dit niet, dan ontstaan er beschadigingen en gaat je dakkapel minder lang mee. Je moet het dak, de zijwangen en boeidelen én de kozijnen goed schoon maken. Zo ziet je dak er weer netjes en verzorgd uit!

Op deze pagina lees je stap voor stap hoe jij je dakkapel weer schoonmaakt. Ook lees je wat het kost om je dakkapel schoon te maken als je een dakdekker inschakelt!

Dakkapel reinigen: alle belangrijke informatie op een rij

 • Reinig je dakkapel een of twee keer per jaar om hem mooi schoon te houden en problemen door vervuiling te voorkomen!
 • Een dakkapel reinigen doe je in 5 stappen. Begin met het verwijderen van los vuil en het schoonmaken van de dakgoten en het dak. Daarna kun je de zijwangen en boeidelen schoonmaken met een milde sop, gevolgd door de ramen en de kozijnen.
 • Werk altijd veilig met stevige schoenen met veel grip. Gebruik ook een veiligheidsharnas zodat er geen valgevaar is.
 • Gebruik milde reinigingsmiddelen of sopjes, geen chemicaliën of schuursponsjes om beschadigingen te voorkomen. Test het schoonmaakmiddel eventueel eerst op een klein stukje van de dakkapel.
 • Het laten reinigen van je dakkapel kost gemiddeld €80,- tot €150,-, afhankelijk van de grootte van de dakkapel. Ontvang gratis prijsopgaven.

Zelf je dakkapel schoonmaken: een stappenplan

Het reinigen van een dakkapel is niet moeilijk en is iets wat je makkelijk zelf kunt doen. Wel is het belangrijk dat je dit op de juiste manier aanpakt en altijd veilig te werk gaat. Voor dat je begint, is het belangrijk om na te denken over de veiligheid. Een dakkapel is natuurlijk iets wat hoog van de grond zit, en daarom moet je eerst op zoek naar een ladder of een steiger. Pas wanneer je veilig te werk kunt gaan kun je beginnen.

Wil jij graag een dakkapel reinigen? Volg dan de onderstaande stappen.

Stap 1: wat heb je nodig?

 • Ladder
 • Veiligheidsuitrusting (handschoenen, veiligheidsbril, veiligheidsharnas indien nodig)
 • Bezem of bladblazer
 • Tuinschepje of dakgootschraper
 • Zachte borstel of bezem
 • Emmer
 • Mild reinigingsmiddel (zoals afwasmiddel of allesreiniger)
 • Spons of zachte doek
 • Glasreiniger
 • Raamwisser
 • Tuinslang met sproeikop
 • Beschermende kleding (oude broek, shirt met lange mouwen, gesloten schoenen)

Stap 2: vuil verwijderen

Verwijder de losliggende bladeren, takken en het andere vuil met een stoffer en blik. Je kan ook direct de rest van het dak meenemen als je toch al bezig bent met een dakreiniging. Het verwijderen van losliggend vuil is belangrijk omdat dit beschadigingen kan veroorzaken als het blijft liggen of loop je het risico je dakgoten te verstoppen. Behalve een stoffer en blik is het ook mogelijk om een bladblazer te gebruiken.

Stap 3: dak & dakgoten schoonmaken

Check nu de dakgoten op eventuele verstoppingen en maak ze van binnen goed schoon. Hiervoor verwijder je bladeren, takken en ander vuil dat zich in de dakgoot heeft opgehoopt. Met water spoel je daarna de dakgoten goed af.

Met een zachte bezem of borstel maak je daarna het dak van de dakkapel schoon. Werk van boven naar beneden en spoel vuil dat is overgebleven netjes weg.

Stap 4: dak en zijwangen reinigen

Je kunt daarna ook de buitenkant van de dakgoten reinigen: de boeidelen. Meestal is water of een mild sopje voldoende. Bij hardnekkig vuil kan het zo zijn dat je met een zachte doek flink moet schrobben. Gebruik in ieder geval geen bijtende schoonmaakmiddelen of schuurspons omdat dit krassen kan veroorzaken!

De zijwangen doe je op dezelfde manier. Wanneer de dakkapel al een tijdje niet is schoongemaakt, kan het zijn dat vuil zoals zand goed vastzit.

Stap 5: ramen en kozijnen schoonmaken

Met een milde sop kun je nu de ramen en kozijnen reinigen. Dit kun je doen met een glasreiniger maar ook een mix van water en azijn is prima om je ramen mee te reinigen. Gebruik een raamwisser voor een streeploos resultaat.

Tip: écht streeploos schoonmaken? Maak je ramen dan schoon met osmosewater! Dit droogt streeploos op dus er komt geen raamwisser aan te pas!

Stap 6: dakkapel afspoelen

De laatste stap is het afspoelen van de dakkapel. Hiervoor het verstandig een tuinslang of gieter te gebruiken en geen hogedrukspuit. Met een hoge druk loop je het risico op beschadigingen en bestaat er de kans dat het water onder de dakpannen door naar binnen loopt.

Controleer of je al het schoonmaakmiddel hebt weggespoeld voordat je stopt met afspoelen.

Waarom is het belangrijk om een dakkapel te reinigen?

Net zoals bij alle andere onderdelen van het dak is het belangrijk dat de dakkapel goed onderhouden wordt. Het reingen, of laten reinigen, van de dakkapel is hiervan ook een onderdeel. Overtollige vervuiling, begroeiing en mossen kunnen ervoor zorgen dat de dakkapel beschadigd raakt. Het kan ook zorgen voor schimmels en lekkages. Daarom is het belangrijk dat je eens in de zoveel tijd de dakkapel reinigt.

Dakkapel reinigen

Tips & aandachtspunten voor het schoonmaken van je dakkapel

Wil jij zelf je dakkapel gaan reinigen? Hieronder geven we je nog 5 tips & aandachtspunten zodat je zeker weet dat jouw dakkapel weer straalt!

 1. Voorkomen dat je hard moet schrobben? Pleeg regelmatig onderhoud aan je dakkapel. In het voorjaar en in het najaar is het slim om je dakkapel eens schoon te maken. Dit voorkomt de opbouw van vervuiling en zorgt bovendien voor een langere levensduur.
 2. Werk veilig als je het dak op klimt! Gebruik een speciaal veiligheidsharnas dat je opvangt mocht je uitglijden. Zeker bij het schoonmaken kan het dak glad worden dus draag altijd goede werkschoenen met voldoende grip!
 3. Neem ook preventieve maatregelen om te voorkomen dat je dakkapel snel weer vies wordt. Je kan bijvoorbeeld bladvangers in de dakgoten plaatsen zodat deze niet verstopt raken. Eventueel kun je ook vogelpinnen plaatsen, om te voorkomen dat vogels gaan nestelen op de dakkapel.
 4. Gebruik de juiste reinigingsmiddelen om te voorkomen dat er schade ontstaat. Vermeid heftige chemicaliën en ga voor een milde sop. Je kunt heel gemakkelijk een sopje maken met wat lauwwarm water en een klein beetje afwasmiddel. Wil je zeker weten dat het niets beschadigt? Test het dan eerst op een klein deel van de dakkapel.
 5. Bij het schoonmaken van je dakkapel is het slim om direct te kijken naar scheuren of zwakke plekken. Repareer deze direct als je toch al op het dak staat, dat voorkomt je in de toekomst heel wat ellende!

Dakkapel laten schoonmaken: wat zijn de mogelijkheden?

Een dakdekker kan verschillende reinigingsmethodes gebruiken om je dakkapel te reinigen. Hierbij past hij de methode helemaal aan op de kwaliteit van je dakkapel. Zonder ervaring is het dus niet een goed idee om deze reinigingsmethodes te gebruiken. Heb je hardnekkig vuil dan is het dus slim om hiervoor de hulp van een vakman in te schakelen.

Een dakdekker gebruikt onder andere deze reinigingstechnieken:

 • Hogedrukreiniging: hij spuit water onder hoge druk op je dakkapel om vuil weg te spoelen. De druk wordt aangepast aan de kwaliteit van je dakkapel zodat er geen beschadigingen ontstaan.
 • Chemische reiniging: heb je hardnekkig vuil of zelfs verfresten, dan kiest de dakdekker voor een chemische reiniging. Dit lost vuil, vet of mos op. Hierna spoelt de dakdekker de dakkapel af.
 • stoomreiniging: bij een stoomreiniging wordt stoom onder hoge temperatuur op de vervuiling gespoten. Hierdoor smelt het praktisch weg. Ook dit wordt alleen gedaan kwalitatief goede dakkapellen.

Wat kost het laten reinigen van je dakkapel?

Je kunt er ook voor kiezen om de dakkapel te laten reinigen door een dakdekker. Dit heeft een aantal voordelen, vooral wanneer je hoogtevrees hebt. Een dakdekker inschakelen is dan ook een stuk veiliger, omdat hij of zij weet welke maatregelen er gepleegd moeten worden. Maar een dakdekker kost natuurlijk wel wat. Maar wat kost een dakkapel laten reinigen? De gemiddelde prijs ligt tussen de € 80,- en de € 150,- per dakkapel, maar deze prijs verschilt per klus. De prijs wordt namelijk beïnvloed door de grootte van de dakkapel, de hoeveelheid vuil en ook de dakdekker zelf speelt hierin een rol.


Dakkapel reinigen: kosten 2024

€80,- tot €150,-

Prijzen zijn gebaseerd op gemiddelde tarieven

Minimale kosten
€50,-

Kleine dakkapel
Inclusief materiaal en werkzaamheden

Maximale kosten
€150,-

Grote dakkapel
Inclusief materiaal en werkzaamheden

Start gratis offerteaanvraag!

Dakkapel laten reinigen? Vergelijk gratis offertes!

Wil je jouw dakkapel laten reinigen? Doe dan de gratis offerteaanvraag door het onderstaande formulier in te vullen!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!