Voordelig dakpannen impregneren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de prijzen!

Gratis - Vrijblijvend
Home » Dakreiniging » Dakpannen impregneren

Dakpannen impregneren: zo kun je jouw dak impregneren

Dakpannen impregneren zorgt voor een bescherming tegen vuil en neerslag. De laag impregneer is onzichtbaar en verandert niets aan het uiterlijk van je dak. Wél zorgt het ervoor dat je dakpannen er tot wel 10 jaar netjes en verzorgd uit zien.

Op deze pagina vertellen we je meer over het impregneren van je dakpannen. Je leest wat dit inhoudt en waarom het een goed idee is. Ook geven we je meer informatie over de kosten én vind je hier belangrijke aandachtspunten!


Dakpannen impregneren: de belangrijkste informatie op rij

 • Impregneren is een kleurloze beschermlaag voor je dakoppervlak, hierdoor blijft het de komende 10 jaar schoon en netjes.
 • Dakpannen reinigen en impregneren kost gemiddeld €15,- tot €30,-. Ontvang gratis prijsopgaven.
 • Je dak moet schoon zijn voor het impregneren, omdat je vuil anders vastzet onder de impregneerlaag.
 • Het verschil met coaten is dat het dak bij een coating ook een fris kleurtje krijgt. Dit verandert de uitstraling dus wel.
 • Bespaar op de kosten door meerdere dakwerken met elkaar te vergelijken, zo krijg je een mooie kwantumkorting. Laat het dak bijvoorbeeld impregneren na een dakrenovatie.


wat is impregneren

Wat is impregneren?

Impregneren houdt in dat je een beschermlaag op de dakpannen laat aanbrengen. Dit voorkomt dat vuil aan het oppervlak hecht en zo houdt het je dak de komende 10 jaar schoon en netjes. Hierdoor hoef je minder snel je dak opnieuw schoon te maken. Impregneren verandert niks aan het uiterlijk van het dak, het is volledig kleurloos.

De beschermlaag heeft nog een belangrijke functie. Deze voorkomt namelijk dat vervuiling niet langer aan het oppervlak hecht.

Doordat het vuil als het ware op het oppervlak ligt, is dit heel gemakkelijk te reinigen. Zo houd je de uitstraling van je dakoppervlak stralend en als nieuw!

Waarom zou ik mijn dakpannen laten impregneren?

Het impregneren van je dakpannen is een goed idee. Allereerst voorkomt het vochtproblemen. Als dakpannen poreus worden, dan zuigen ze het regenwater op. De dakpan is dan eigenlijk gevuld met water, dat bij vorst kapot vriest. Als je hier niet op tijd achter komt, dan heb je tijdens de eerstvolgende regenbui vervelende lekkages.

Een tweede reden is dat je dakpannen er netjes en verzorgd uit blijven zien. Je hebt geen last van vervuiling, omdat dit niet langer aan het oppervlak hecht. Door de stralende uitstraling verhoog je het huis ook nog eens in waarde!

Dus waarom moet jij je oude dakpannen laten impregneren:

 • 1. Je beschermt het pannendak tegen vochtproblemen.
 • 2. Dit verlengt de levensduur van het dakoppervlak.
 • 3. Het dak ziet er langere tijd (tot wel 10 jaar) netjes en verzorgd uit.
 • 4. Vuil is na impregneren gemakkelijk te verwijderen.
 • 5. Dit alles draagt bij aan een waardevermeerdering van je woning.

Wat kost mijn dak impregneren in 2024?

Ik wil mijn dakpannen impregneren, wat gaat dat kosten? De prijzen hangen af van de specifieke werkzaamheden die je laat uitvoeren. Impregneren kan alleen in combinatie met een reiniging, omdat het dakoppervlak schoon moet zijn voordat de dakdekker het impregneermiddel aanbrengt. Reinigen en impregneren kost samen gemiddeld €15,- tot €30,- per m². Zou je het dak eerst reinigen voor gemiddeld €9,- tot €15,- per m² en op een later moment nog eens impregneren dan ben je duurder uit. De prijs per m² is lager als je beide werkzaamheden combineert.

Een alternatief is reinigen en coaten. Dit is iets duurder, omdat een coating ook een kleurlaag heeft. De kosten liggen in dat geval rond de €30,- tot €45,- per m².

Klus Gemiddelde prijs (inclusief btw en arbeidskosten)* Omschrijving
Dak reinigen €9,- tot €15,- per m² Dak laten reinigen met hogedrukspuit met vuilvrees
Dak reinigen en impregneren €15,- tot €30,- per m² Dak professioneel laten reinigen en impregneren (aanbrengen transparante beschermlaag).
Dak reinigen en coaten €30,- tot €45,- per m² Dak laten reinigen en coaten. Coaten kan in diverse kleuren. Je dak ziet er weer als nieuw uit.

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw, die per vakman kunnen verschillen. Vraag gratis offertes aan en ontdek de exacte prijzen.

Waarom moet je dak schoon zijn voor het impregneren?

Voordat jij je dak kunt laten impregneren, is het belangrijk dat het dak helemaal schoon is. Stel dat de dakdekker je dak zou impregneren terwijl er nog vervuiling op de dakpannen zit. Door het impregneermiddel zet je het vuil min of meer ‘vast’ op de dakpan. Schoonmaken is daarna niet meer mogelijk. De meeste mensen kiezen daarom voor de combinatie van een dakreiniging met impregneren of coaten.

geïmpregneerde dakpannen

Kun je alle dakpannen impregneren?

Je kunt praktisch alle soorten dakpannen impregneren om deze te beschermen tegen vuil en vocht. Zo is het ook mogelijk om betonnen dakpannen te impregneren én kan het impregneermiddel ook gebruikt worden bij keramische dakpannen. Zo hoef je niet bang te zijn dat je pannendak deze winter kapot vriest.

Alleen bij geglazuurde dakpannen is impregneren niet mogelijk!

Geglazuurde dakpannen hebben van zichzelf al een beschermlaag, waardoor impregneren bovendien helemaal niet nodig is. Ze worden door hun eigen beschermlaag al voldoende beschermd tegen vuil en vochtproblemen.

Oude dakpannen impregneren

Impregneren wordt niet alleen gedaan bij nieuwe pannendaken, maar ook bij hele oude dakpannen. Sterker nog: deze methode is juist geschikt om de levensduur van oude dakpannen te verlengen! De beschermlaag voorkomt dat poreuze dakpannen regenwater opnemen en kapotvriezen.

Voor het impregneren is het verstandig om de dakpannen eerst te reinigen.

Besparen op kosten dakdekker?

Vergelijk gratis offertes en bespaar zo tot wel 40% op kosten van impregneren

Dakpannen impregneren of coaten: wat is beter?

Om je dakoppervlak te beschermen heb je twee opties:

Wat is nu de beste optie?

Het is belangrijk om te weten dat er niet één beste optie is, maar wel een beste optie voor jouw persoonlijke situatie. Of je de dakpannen beter kunt impregneren of coaten hangt dus voor het grootste gedeelte af van je budget en je voorkeuren.

Impregneren beschermt het dakoppervlak en is volledig kleurloos. Hiermee verandert er dus niks aan het aangezicht van je woning. Een coating heeft wel een kleurtje, waardoor je dak er echt weer als nieuw uitziet! Maar dan moet je wel rekening houden met een hogere prijs per m².

Welke soorten impregneermiddel zijn er?

Als jij je dakpannen laat impregneren, dan kun je kiezen tussen twee verschillende soorten impregneermiddel:

 • Water gedragen impregneermiddel: dit is een betere keuze voor het milieu, maar kan slechts één keer toegepast worden.
 • Oplosmiddel-houdend impregneermiddel: dit is een iets minder milieuvriendelijke optie. Dit impregneermiddel kan meerdere malen herhaald worden.

De werking van de twee verschillende middelen is hetzelfde. Een dakdekker kan je hierin persoonlijk adviseren als je twijfelt over het juiste middel.

Dak impregneren: wat zijn de nadelen?

Zitten er eigenlijk ook nadelen aan het impregneren van je dak? Natuurlijk moet je daar rekening mee houden. Zo is één nadeel, dat impregneren niet hetzelfde is als vervangen. Is je dak dus echt beschadigd of heeft het zijn maximale levensduur bereikt, dan is het belangrijk om te kiezen voor een nieuw dak.

Een ander nadeel is dat je de kleur van de dakpannen niet kunt wijzigen. Bij oude dakpannen die al iets verkleurd zijn, is coaten in dat geval een goede optie. Dan zien ze er echt weer als nieuw uit!

Tot slot is het goed om te weten dat impregneren geen definitieve handeling is. Het beschermt je dakoppervlak voor ongeveer tien jaar, maar je zult het impregneren daarna moeten herhalen voor het beste effect.

dakdekker voor dak impregneren

Tips: Zo kun je de kosten van dakpannen impregneren drukken

Wil jij je dakpannen laten schoonmaken en impregneren zonder te veel uit te geven? Geen probleem: er zijn namelijk een aantal manieren waarop je de kostprijs zo laag mogelijk houdt! Hieronder geven we je de beste tips, zodat je zoveel mogelijk bespaart!

Kwantumkorting

De meeste dakdekkers bieden een mooie kwantumkorting aan. Dit houdt in dat de prijs per vierkante meter daalt, naarmate de klus groter wordt. Deel je een dak met je buren, dan is het slim om samen één dakdekkersbedrijf in te huren. Zo houd je de kosten zo laag mogelijk!

Zelf (wat) voorbereiding doen

Door zelf mee te helpen kan de vakman direct aan de slag en houd je de arbeidskosten zo laag mogelijk. Vraag de dakdekker welke klussen je alvast kunt uitvoeren. Misschien kun je de omgeving rondom het dak vast vrijmaken, zodat de dakdekker er snel bij kan. Misschien kun je zelf alvast een steiger in elkaar zetten of eventueel grote vervuiling van je dak verwijderen.

Kies een lokale dakdekker

Door te kiezen voor een dakdekker in je eigen regio, bespaar je op de voorrijkosten. De meeste dakdekkers brengen voorrijkosten in rekening, dit zijn kosten die je maakt nog voordat de vakman aan het werk is gegaan. Je betaalt in dat geval een vast bedrag per kilometer. Door te kiezen voor een vakman in de buurt, houd je de voorrijkosten zo laag mogelijk!

Offertes vergelijken

Door de prijzen van meerdere dakdekkers met elkaar te vergelijken, vind je snel en gemakkelijk de vakman met het beste aanbod. Elk bedrijf hanteert namelijk zijn eigen tarieven, en die kunnen enorm verschillen. Met behulp van onze gratis offerteservice vind je gemakkelijk de goedkoopste dakdekker bij jou in de buurt.

Dakpannen impregneren: hier moet je op letten

Wil jij je dakpannen binnenkort laten impregneren? We raden je aan om hiervoor een dakdekkersbedrijf in te schakelen en niet zomaar zelf aan de slag te gaan. Het werken op hoogte brengt altijd risico’s met zich mee. Terwijl dakdekkers beschikken over de beste gereedschappen en middelen om deze risico’s te voorkomen!

Daarnaast is het belangrijk dat je dakoppervlak perfect schoon is voordat je het laat impregneren. Ga niet zelf je dak reinigen, want dan is de kans op beschadigingen aanwezig, maar laat je dak reinigen door een dakdekker. Zo weet je zeker dat jij je de komende jaren niet gaat storen aan die éne vlek die je vergeten was weg te poetsen.

Onthoud wel dat impregneren geen definitieve oplossing is. Bij hele oude dakpannen is het vaak voordeliger om deze te vervangen dan ze te impregneren en dan toch nog lekkages riskeren. Laat je adviseren door een dakdekker als je twijfelt of jouw dak geschikt is!

tips voor besparen op dakdekker

Dakpannen laten impregneren? Vergelijk gratis offertes!

Wil jij je dakpannen laten impregneren of andere dakwerken laten uitvoeren? Schakel een dakdekkersbedrijf in zodat je niet zelf het hoge dak op hoeft te klimmen. Geen risico’s en verzekerd van het beste resultaat: zo bescherm jij je dakoppervlak optimaal tegen vervuiling en vochtproblemen. Op zoek naar een dakdekker?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt daarna zo snel mogelijk tot maximaal 5 offertes in je mailbox. Kijk naar de aanbiedingen en vergelijk de prijzen. Kies zo voor het dakdekkersbedrijf dat je de scherpste prijs aanbiedt! Je bespaart gemakkelijk tot wel 40% op de kosten, zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. De aanvraag is gratis en zonder verplichtingen, dus je zit nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken