Dakpannen laten reinigen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend
Home » Dakreiniging » Dakpannen reinigen

Dakpannen reinigen

Dakpannen reinigen doe je het best met een hogedrukreiniger. De dakdekker doet dit altijd van bovenaf naar beneden, zodat er geen water onder de dakpannen spuit! Bij ernstige vervuiling voegt de vakman er een schoonmaakmiddel aan toe, om ook mos en algen te verwijderen.

Op deze pagina lees je meer over de het reinigen van je dakpannen. Je leest welke reinigingsmethodes geschikt zijn en waarom je dakpannen regelmatig moet schoonmaken. Ook vind je hier een handige prijsindicatie.


Dakpannen reinigen: de belangrijkste informatie op rij

  • Dakpannen reinigen is belangrijk voor de kwaliteit van het dak. Ook verlengt het de levensduur en verhoogt het de waarde van je woning.
  • De dakreiniging van dakpannen bestaat uit drie onderdelen: de dakinspectie, de reiniging en de eventuele coating of het impregneren van het dak.
  • Dakpannen reinigen kost gemiddeld €9,- tot €15,- per m². Doe een gratis offerteaanvraag.
  • Laat je de dakpannen naast reinigen ook impregneren of coaten dan betaal je gemiddeld €15,- tot €45,- per m².


Een juiste reinigingsbeurt is belangrijk

Waarom is het belangrijk om je dakpan schoon te maken als vorm van dakreiniging? Vervuiling, zoals mos of algen, tast de dakbedekking aan. Hierdoor ontstaan er na verloop van tijd beschadigingen aan het dakoppervlak, met vervelende lekkages tot gevolg.

Laat je dakpannen daarom op tijd reinigen en coaten!

Dit zorgt ervoor dat vuil in de toekomst minder snel terugkeert, waardoor de mooie uitstraling van het dak langer behouden blijft.

Zorg dan voor de juiste methode! Er zijn verschillende manieren om een dakpan te reinigen: met schuim, onder hoge druk of met chemische schoonmaakmiddelen. Welke methode de beste optie is, is afhankelijk van het soort vervuiling en de staat van je dak. Vuil dat je door een reiniging kunt verwijderen zijn:

  • Roet
  • Mos
  • Algen
  • Takken en bladeren
  • Zand

reinigen dakpannen

Dakpannen reinigen: hoe werkt het?

Opening van de opsomming, bijvoorbeeld

Het dakpannen reinigen begint met een snelle dakinspectie: dit bepaalt de juiste reinigingsmethode. Daarna gebruikt de dakdekker een hogedrukspuit om de dakpannen te reinigen. Bij kwetsbare of oude pannen gebruikt hij een minder hogedruk, zodat ze niet beschadigen. Dakpannen reinigen gebeurt altijd van boven naar beneden, zodat er geen water onder de dakpannen gespoten wordt. Als de dakpannen weer schoon zijn, kun je er eventueel voor kiezen om een beschermende laag aan te brengen op het dakoppervlak.

Wil jij je dakpannen laten reinigen?

Hieronder lees je precies hoe de dakdekker te werk gaat.

1. Inspectie van dak en voorbereiding

De eerste stap is de inspectie. De vakman controleert hierbij het dakoppervlak op zwakke plekken en beschadigingen. Op die manier ben je grote problemen voor en bespaar je uiteindelijk op de kosten! Daar komt nog bij dat de vakman na de inspectie pas beslist welke schoonmaakmethode het meest geschikt is voor jouw dak. Kan hij je dakpannen reinigen met schuim, bijvoorbeeld, of heeft hij een hogedrukspuit nodig?

Welke methode de beste keuze is, is ook afhankelijk van het soort dakpan die je hebt. Een keramische dakpan is bijvoorbeeld kwetsbaarder dan een betonnen dakpan. Daarom zal hij een keramische dakpan eerder reinigen zonder hogedruk.

2. Reinigen van de dakpannen

Na de inspectie volgt het reinigen van de dakpan. Dit kan op verschillende manieren: onder hogedruk, onder lagedruk en eventueel met schuim of een reinigingsmiddel. Wil je keramische dakpannen reinigen? In dat geval kiest de dakdekker vaak voor een milde reinigingsmethode.

Waarom?

Omdat keramische dakpannen vaak niet geschikt zijn om onder hogedruk te reinigen. Dit veroorzaakt beschadigingen aan het oppervlak, waardoor de dakpannen poreus worden. Het gevolg kan zijn dat het keramisch pannendak bij vorst kapotvriest. Geen zorgen: ook onder lagedruk kun je de dakpannen reinigen van mos, algen en andere soorten vervuiling.

3. Dakpannen beschermen: impregneren of coaten

We raden je aan om de dakpannen te reinigen en coaten of impregneren. Dit beschermt het dakoppervlak in de toekomst tegen vervuiling.

Wat is het verschil?

Kies je voor een impregneermiddel, dan brengt de dakdekker een dunne onzichtbare beschermlaag aan. Hierdoor hecht vervuiling niet meer aan het dakoppervlak, en is schoonmaken in de toekomst een stuk gemakkelijker.

Een dakcoating zorgt voor dezelfde voordelen. Maar een coating heeft vaak wel een kleur. Hiermee geeft u uw dakoppervlak een fris, nieuw uiterlijk. Uw dak ziet er weer uit als nieuw! Hierdoor is een coating vaak wel iets duurder.

Wat zijn de kosten van dakpannen reinigen?

Wil jij je dakpannen laten reinigen en ben je benieuwd naar de kosten? Je laat al betonnen dakpannen reinigen vanaf €9,- tot €15,- per m². Dit is inclusief btw én de arbeidskosten.

Laat je een keramisch pannendak schoonmaken? In dat geval is een beschermlaag heel belangrijk. Hiermee voorkom je dat het pannendak in de winter kapot vriest. Een reiniging en impregnatie kost ongeveer €15,- tot €30,- per m².

Wil je het dak een fris, nieuw uiterlijk geven? Kies dan voor een coating in plaats van een impregneermiddel. Dit kost je ongeveer €30,- tot €45,- per m².

Wat kost dakpannen reinigen in 2024?

Klus? Gemiddelde prijs (inclusief btw en arbeidskosten)* Omschrijving
Dak reinigen €9,- tot €15,- per m² Dak laten reinigen met hogedrukspuit met vuilvrees
Dak reinigen en impregneren €15,- tot €30,- per m² Dak professioneel laten reinigen en impregneren (aanbrengen transparante beschermlaag).
Dak reinigen en coaten €30,- tot €45,- per m² Dak laten reinigen en coaten. Coaten kan in diverse kleuren. Je dak ziet er weer als nieuw uit.

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

Dakpannen schoonmaken? Schakel een dakdekker in!

Vind eenvoudig een dakdekker bij jou in de buurt en bespaar!

Om welke dakpannen gaat het?

Er zijn heel veel verschillende dakpannen. De reinigingsmethode verschilt natuurlijk ook per dakpan. Betonnen dakpannen zijn erg sterk en kunnen tegen hogedruk. De beste manier om deze te reinigen is dan ook door middel van een hogedrukspuit.

Kleidakpannen zijn gevoeliger. De vakman reinigt kleidakpannen daarom het liefst onder lage druk. Na een reiniging is de kans groot dat de bovenste beschermlaag verzakt of beschadigd is. In dat geval is het belangrijk om een extra beschermlaag aan te brengen. Dit doe je bijvoorbeeld door een coating of een impregneermiddel aan te brengen.

Dakpannen laten reinigen of zelf doen?

Kan ik mijn dak zelf ontmossen en reinigen? We raden je in principe altijd aan om een vakman in te schakelen. Het reinigen van dakpannen brengt namelijk altijd wat risico’s met zich mee. Je werkt op hoogte en met water of zelfs een reinigingsmiddel is het risico op uitglijden sowieso aanwezig.

Wil je echt zelf aan de slag, dan is het belangrijk dat jij je goed voorbereidt. Zorg voor een stevige ladder en goede bescherming, zodat je niet zomaar naar beneden valt. Kies ervoor om de dakpannen te reinigen zonder hoge druk: dit neemt meer tijd in beslag, maar is wel veiliger zonder de juiste bescherming.

Toch liever uitbesteden?

Het inschakelen van een erkend dakdekker heeft tal van voordelen. Je bespaart tijd en energie, het is een stuk veiliger omdat een vakman beschikt over de juiste materialen én je weet zeker dat er geen beschadigingen aan het dakoppervlak ontstaan door een verkeerde reiniging.

dakpannen reinigen kosten

Dakpannen laten reinigen? Gratis offertes vergelijken!

Wil jij ook je dakpannen laten reinigen? Schakel dan een vakman in! Zo ben je verzekerd van het allerbeste resultaat én bespaar jij jezelf heel veel waardevolle tijd en energie. Op zoek naar een dakdekker bij jou in de buurt?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt dan zo snel mogelijk prijsopgaven van meerdere vakmannen in de buurt. Vergelijk de verschillende prijzen en voorwaarden, en kies de dakdekker met het beste aanbod. Zo bespaar je gemakkelijk tot wel 40% op de kosten! De aanvraag is gratis én vrijblijvend, dus je zit helemaal nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken