Leien dak schoonmaken

Leien dak schoonmaken

Een leien dak schoonmaken is voordelig voor het behouden van de kwaliteit van het dak. Wil je weten hoe je dit aanpakt? Hieronder staan de stappen uitgebreid uitgeschreven. Lees hieronder alles over een leien dak schoonmaken.

Besteed je het liever uit? Dan kan dat ook!

Start gratis offerteaanvraag!

Leien dak laten schoonmaken: voordelen en kosten

Je kunt ervoor kiezen zelf de leien te reinigen, maar je kunt ook een dakdekker inschakelen. De dakdekker zal dezelfde stappen volgen, maar doordat hij of zij hier veel ervaring mee heeft zitten er een aantal voordelen aan.

  • Het voorkomt schade aan de dakbedekking. Het reinigen van de leien met een hogedrukspuit is effectief, maar ook gevaarlijk. Wanneer dit niet op de juiste manier gedaan wordt kan dit schade veroorzaken. Een dakdekker weet precies hoe zei dit zo veilig mogelijk aan kunnen pakken.
  • De dakdekker heeft de juiste materialen. Je hoeft zelf geen extra materialen aan te schaffen die je vervolgens nooit meer gebruikt. Een dakdekker heeft over het algemeen alles wat hij of zij nodig heeft in huis.
  • Het scheelt tijd. Een dakdekker weet precies het dak zo snel mogelijk gereinigd kan worden. Dit scheelt jou tijd.

het inschakelen van een dakdekker is natuurlijk niet gratis. Hoeveel je precies moet betalen voor een leien dak schoonmaken is afhankelijk van de bereikbaarheid van het dak, de grootte van het dak en de mate van de vervuiling. In de tabel hieronder staan een aantal gemiddelde kosten op een rij.

Werkzaamheden Prijs per m²
Leien dak ontmossen € 9,- tot € 15,-
Leien dak ontmossen + impregneren € 15,- tot € 30,-
Leien dak ontmossen + coaten € 30,- tot € 45,-

Leien dak reinigen: stappenplan

Op een leien dak kan na een langere tijd de beschermende coating van aangetast worden. Hierdoor wordt de leien poreus en minder glad en ontstaat er een ideale situatie voor mossen en algen om te groeien. Dit is vooral het geval wanneer het dak voor een groot gedeelte in de schaduw ligt. Wanneer je last hebt van mossen en algen op een leien dak zijn er een aantal stappen die een dakdekker zet om dit te reinigen.

Stap 1. De reinigingsstrategie. Voordat de dakdekker kan beginnen met het daadwerkelijke schoonmaken zal hij of zij moeten kijken naar het type leien en op welke manier deze het beste gereinigd kunnen worden. Natuurleien moeten bijvoorbeeld om een andere manier schoongemaakt worden dan kunstleien. Dit kan achterhaalt worden door een dakinspectie. Tijdens een dakinspectie kijkt de dakdekker ook meteen naar de dakconstructie en het onderdak om erachter te komen of deze nog volledig waterdicht zijn.

Stap 2. De leien reinigen. Wanneer de vakman zeker weet dat het dak gereinigd kan worden is het tijd om aan de slag te gaan. Je kunt ervoor kiezen een biologisch reinigingsmiddel op de leien te laten spuiten. De vakman laat dit inwerken en reinigt de leien vervolgens met een hogedrukspuit. Hij of zij doet dit met speciale hulpstukken die het water neerwaarts spuiten zodat het water niet onder de leien komt. Door de hoge druk van het water spoelen de mossen en algen gemakkelijk weg.

Stap 3. De leien desinfecteren. Na het schoonmaken kan het zijn dat er nog restanten mossen of ander vuil achter gebleven zijn. Wanneer dit het geval is kan de dakdekker de leien desinfecteren. Dit voorkomt ook dat de mossen teruggroeien.

Stap 4. Leien impregneren of coaten. De laatste stap is het impregneren of coaten van de leien. Hiermee worden de leien beschermt tegen vuil en vocht en voorkom je dat je na een paar jaar het dak opnieuw moet laten reinigen. Let op: Dit hoeft alleen bij kunstleien.

Wil je prijzen vergelijken? Doe de gratis offerteaanvraag!

Heb jij een leie dak die nodig schoongemaakt moeten worden? Doe dan de gratis offerteaanvraag via het onderstaande formulier en kom in contact met dakdekkers bij jou in de regio!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!