Leien dak schoonmaken?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Dakreiniging » Leien dak schoonmaken

Leien dak schoonmaken

Ziet je leien dak er niet meer mooi uit? Dan is het tijd om het dak schoon te laten maken. Het leien dak schoonmaken is niet alleen belangrijk voor de uitstraling, maar ook voor het behoud van het dak. Met een schoonmaakbeurt verwijder je alle vuilresten, algen- en mosvorming.

Op deze pagina lees je alles over het schoonmaken van het dak, de werkwijze en de kosten.


Leien dak schoonmaken: een samenvatting

  • Het schoonmaken van een leien dak begint vanaf €9,- per vierkante meter.
  • Prijzen zijn afhankelijk van grootte van het dak, type leien en mate van vervuiling.
  • Laat het dak na reiniging coaten, dan hecht vuil zich minder makkelijk.
  • Stappenplan: dakinspectie en reinigingstechniek bepalen, leien reinigen en desinfecteren en eventueel nog impregneren of coaten.


Wat kost een leien dak schoonmaken?

Het schoonmaken van een leien dak kun je het beste laten doen door een dakdekker. Het ontmossen van het dak kost rond de €9,- tot €15,- per vierkante meter.

Laat je het dak direct impregneren? Dan moet je rekening houden met prijzen van €15,- tot €30,- per vierkante meter. Dit is iets duurder, maar door het impregneren blijft je dak daarna langer mooi.

In onderstaande tabel vind je alle gemiddelde prijzen.

Leien schoonmaken: prijzen 2024

Werkzaamheden Prijs per m²*
Leien dak ontmossen €9,- tot €15,-
Leien dak ontmossen + impregneren €15,- tot €30,-
Leien dak ontmossen + coaten €30,- tot €45,-

Let op: dit zijn richtprijzen.

De prijzen zijn afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan de grootte van het dak, het type leien (kunstleien of natuurleien) en de mate van vervuiling. Over het algemeen geldt dat hoe meer vervuiling er op het dak zit, hoe duurder het wordt.

Benieuwd naar de exacte kosten?

Doe een offerteaanvraag en ontvang gratis diverse offertes. Zonder verplichtingen.

Leien dak laten schoonmaken: waarom?

Je denkt er misschien niet zo snel bij na, maar een schoon dak is belangrijk om problemen zoals lekkages te voorkomen. Ook verleng je de levensduur van je dak met een dakreiniging.

Dit zijn de belangrijkste redenen om een leien dak schoon te laten maken:

  • Verlengde levensduur: vuil, bladeren, mos en ander organisch materiaal tasten de leien aan. Het hoopt zich uiteindelijk op in de voegen en scheuren van het leien dak en dat kan weer leiden tot lekkages.
  • Verbeterde waterafvoer: door vuil loopt regenwater minder goed van het dak af. Daarnaast kan vuil zich ophopen in de afvoerkanalen, waardoor er verstoppingen ontstaan.
  • Verbeterde esthetiek: een schoon dak ziet er fris en mooi uit en dit draagt bij aan de gehele uitstraling van een woning.
  • Dakbedekking blijft mooi: de dakbedekking blijft mooi wanneer je het regelmatig schoon maakt. Vuil tast de leien aan, waardoor de kwaliteit steeds verder achteruit gaat.

Leien dak coaten na schoonmaken

Na het schoonmaken is het mogelijk om de leien te coaten met een speciale algendoder. Hierdoor groeien er minder algen en mos op het dak en blijft je dak dus langer mooi. Ok kun je ervoor kiezen om een dekkende coating aan te brengen. Hiervoor zijn meestal twee lagen nodig, de coating wordt aangebracht met een speciale spuit.

Schoonmaken en coaten is een stukje duurder, maar het biedt veel voordelen.

Voordelen van een dekkende coating is dat je zelf de kleur kunt kiezen, je het dak terug kunt brengen in de originele uitstraling en dat het er langer mooi uit ziet.

Leien dak reinigen: stappenplan

Op een leien dak kan na een langere tijd de beschermende coating van aangetast worden. Hierdoor wordt de leien poreus en minder glad en ontstaat er een ideale situatie voor mossen en algen om te groeien. Dit is vooral het geval wanneer het dak voor een groot gedeelte in de schaduw ligt. Wanneer je last hebt van mossen en algen op een leien dak zijn er een aantal stappen die een dakdekker zet om dit te reinigen.

Stap 1. De reinigingsstrategie. Voordat de dakdekker kan beginnen met het daadwerkelijke schoonmaken zal hij of zij moeten kijken naar het type leien en op welke manier deze het beste gereinigd kunnen worden. Natuurleien moeten bijvoorbeeld om een andere manier schoongemaakt worden dan kunstleien. Dit kan achterhaalt worden door een dakinspectie. Tijdens een dakinspectie kijkt de dakdekker ook meteen naar de dakconstructie en het onderdak om erachter te komen of deze nog volledig waterdicht zijn.

Stap 2. De leien reinigen. Wanneer de vakman zeker weet dat het dak gereinigd kan worden is het tijd om aan de slag te gaan. Je kunt ervoor kiezen een biologisch reinigingsmiddel op de leien te laten spuiten. De vakman laat dit inwerken en reinigt de leien vervolgens met een hogedrukspuit. Hij of zij doet dit met speciale hulpstukken die het water neerwaarts spuiten zodat het water niet onder de leien komt. Door de hoge druk van het water spoelen de mossen en algen gemakkelijk weg.

Stap 3. De leien desinfecteren. Na het schoonmaken kan het zijn dat er nog restanten mossen of ander vuil achter gebleven zijn. Wanneer dit het geval is kan de dakdekker de leien desinfecteren. Dit voorkomt ook dat de mossen teruggroeien.

Stap 4. Leien impregneren of coaten. De laatste stap is het impregneren of coaten van de leien. Hiermee worden de leien beschermt tegen vuil en vocht en voorkom je dat je na een paar jaar het dak opnieuw moet laten reinigen. Let op: Dit hoeft alleen bij kunstleien.

Wat wel en wat niet gebruiken?

Benieuwd naar wat je kunt gebruiken bij het schoonmaken van een leien dak? We hebben hieronder een handige tabel gemaakt voor je.

Niet gebruiken Wel gebruiken
Stalen borstels Zachte nylon borstels
Harde bezems Stoffers
Hogedrukreinigers Tuinslang met water
Schurende schoonmaakmiddelen Milde dakreinigingsmiddelen
Bleekmiddel Biologisch afbreekbare schoonmaakmiddel
Stoomreinigers Handmatige reiniging
Scherpe gereedschappen Veiligheidsmaterialen

Een hogedrukreiniger wordt vaak gebruikt bij het schoonmaken van daken, maar is minder geschik voor leien. Door de hoge druk en verkeerd gebruik, kunnen de leien beschadigen. Dit wordt alleen gedaan wanneer het echt nodig is.

Schakel een dakdekker in voor het schoonmaken van je leien dak. Dat weet je zeker dat het goed gedaan wordt en hoef je zelf geen materialen en apparaten aan te schaffen. De dakdekker weet precies wat er nodig is voor de schoonmaak en gebruikt speciale veiligheidsmaterialen.

Leien dak met asbest: en dan?

In veel oude daken met leien is gebruik gemaakt van asbest. Zoals je vast wel weet zijn de vezels van asbest gevaarlijk, omdat ze kanker kunnen veroorzaken. Bij het schoonmaken van de asbestleien kunnen ook vezels vrijkomen. In de loop der jaren wordt het materiaal, ook gecoate daken, poreuzer en is het risico dat vezels vrijkomen te groot.

Wij raden daarom aan om een leien dak met asbest, in plaats van schoon te maken, te vervangen.

Leien dak laten schoonmaken? Doe de gratis offerteaanvraag!

Heb jij een leien dak die nodig schoongemaakt moeten worden? Doe dan de gratis offerteaanvraag via onderstaande button en kom in contact met dakdekkers bij jou in de regio!

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!