Rieten dak schoonmaken?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend
Home » Dakreiniging » Rieten dak schoonmaken

Rieten dak schoonmaken

Het schoonmaken van een rieten dak verlengt de levensduur, zorgt voor een mooiere uitstraling en verkleint bovendien de kans op lekkages en andere schade aan het dak. Belangrijk dus om je rieten dak de juiste aandacht te geven!

Op deze pagina lees je hoe een dakdekker je rieten dak schoonmaakt en hoe vaak dit nodig is. Ook leggen we uit wat er gebeurt als je het rieten dak niet of niet genoeg schoonmaakt en waarom je dit moet voorkomen. Tot slot vind je hier ook handige prijsinformatie!

Rieten dak schoonmaken: de belangrijkste informatie op een rij

  • Een rieten dak schoonmaken gebeurt op verschillende manieren: scheren of kammen, injecteren en sprayen.
  • Het schoonmaken van een rieten dak zorgt voor een langere levensduur en voorkomt het rotten van het riet.
  • Eens in de twee tot drie jaar schoonmaken is in de meeste gevallen voldoende. Staat jouw rieten dak grotendeels in de schaduw, dan is vaker schoonmaken misschien nodig.
  • Zou je het dak niet schoonmaken dan kan het riet door de algen niet meer ademen en ontstaan er schimmels. Hierdoor vergaat het riet en moet je het al snel vervangen.
  • Een rieten dak schoonmaken kost gemiddeld €700,- tot €1.400,- voor een heel dak. De exacte kosten verschillen per situatie. Ontvang gratis prijsopgaven.

Hoe maak je een rieten dak schoon?

Er zijn een aantal verschillende manieren waarop je een rieten dak kunt schoonmaken. De gekozen dakreiniging methode hangt af van het soort vervuiling en natuurlijk de kwaliteit van je dakoppervlak. We gaan hieronder de verschillende technieken bij langs.

1. Preventieve bescherming

Is je rieten dak nog niet vervuild maar wil je dit voorkomen? Laat het riet dan sprayen met een anti-mosmiddel. Dit is biologisch afbreekbaar en dus geen gevaar voor je omgeving. De spray houdt de vorming van mossen en algen tegen, waardoor je langer geniet van een mooi rieten dak! Dit is vooral belangrijk bij rieten daken die veel in de schaduw staan. Door het gebrek aan zonlicht blijft het riet langer vochtig en is er een grotere kans op mosgroei.

2. Rieten dak kammen of scheren

Voor een snelle opfrisbeurt is het mogelijk om het rieten dak te kammen of te scheren. Hierbij wordt de vervuiling handmatig van het dak gehaald en ziet het riet er direct weer netjes uit. In feite gebruikt de dakdekker een grote ‘kam’ of zaag om de bovenste, vervuilde laag van het riet te verwijderen.

Door de bovenste laag van vervuiling te verwijderen, houd het dak de waterafvoer goed. Hierdoor vertraagt het rottingsproces en gaat het rieten dak weer een stuk langer mee! Het is geen klus die je eenvoudig zelf uitvoert. Er moet namelijk precies genoeg, maar niet te veel riet weggesneden worden! Daarom raden we je altijd aan een vakman in te schakelen. Afhankelijk van de hoeveelheid vervuiling is het aan te raden om eens in de twee jaar het rieten dak te laten kammen.

3. Injecteren met kwats

Bij het behandelen van een rieten dak met mos en algen, is het ook een optie om het dak te injecteren met kwats. Dit doodt alle algen, schimmels en mossen en zorgt ervoor dat het rieten dak er weer schoon uitziet.

Hoe gaat dit in z’n werk?

De dakdekker behandelt het rieten dak bij droog weer. Dit wordt op het riet aangebracht en doodt daarna de algen. Hierdoor verdwijnt de groene aanslag. Over het algemeen is het voldoende om dit eens in de 3 jaar te doen, maar bij ernstige vervuiling raden we aan om al sneller een dakdekker in te schakelen.

Rieten dak schoonmaken

Wat gebeurt er als je een rieten dak niet schoonmaakt?

Wanneer er vervuiling op een rieten dak ontstaat, is het belangrijk dat je een reiniging laat uitvoeren. Wanneer mos en algen blijven zitten, dan blijft het rieten dak langer nat. De algen zorgen er bovendien voor dat het riet wordt afgesloten en niet meer kan ademen. Het hoge vochtgehalte in het riet zorgt ervoor dat er schimmels gaan groeien. Zonder het rieten dak te reinigen, zorgt dit ervoor dat het riet binnen 10 tot 15 jaar vervangen moet worden.

Wat zijn de voordelen van een rieten dak reinigen?

  • Het dak komt er mooier uit te zien wanneer je deze schoonhoudt. Algen en mos kunnen het aanzicht aanmerkelijk aantasten. Dit voordeel noem je daarom ook wel een esthetisch voordeel.
  • Mossen en algen kunnen voor veel problemen zorgen. Zo kunnen ze het dak beschadigen. Mos zorgt er bijvoorbeeld voor dat een rieten dak minder snel opdroogt. Door het dak te ontmossen en het riet te reinigen kun je de levensduur van het dak wel met tien jaar verlengen!
  • Ook verklein je de kans op lekkages en andere beschadigingen wanneer je het dak reinigt.

Wat kost een rieten dak schoonmaken?

De gemiddelde kosten voor het schoonmaken van een rieten dak zijn €700,- tot €1.400,- . Wel hangen de prijzen enorm af van de exacte werkzaamheden die je laat uitvoeren en de grootte van je dak. Over het algemeen betaal je minder per vierkante meter bij een groter dakoppervlak!

Voor het kammen of scheren van een rieten dak kun je rekening houden met prijzen van €15,- tot €25,- per m² en injecteren kost gemiddeld €10,- tot €20,- per m². In deze tabel vind je de gemiddelde prijzen voor de verschillende werkzaamheden.

Reinigingsoptie Kosten per m²* Totaalprijs (60 m²)*
Kammen/scheren €15,- tot €25,- €900,- tot €1.500,-
Injecteren €10,- tot €20,- €600,- tot €1.200,-
Sprayen €8,- tot €15,- €480,- tot €900,-

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

Besparen op rieten dak schoonmaken? Vergelijk gratis offertes!

Heb jij een rieten dak die nodig schoongemaakt moeten worden? Doe dan de gratis offerteaanvraag via het onderstaande formulier en kom in contact met dakdekkers bij jou in de regio!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis offertes vergelijken