Op zoek naar dakrenovatie subsidie?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend


Dakrenovatie subsidie

Momenteel bestaan er geen landelijke premies voor dakrenovaties meer. Wel zijn er een aantal alternatieven waardoor je kunt besparen. In de meeste gevallen is het hiervoor nodig de werkzaamheden te combineren met energiebesparende maatregelen. Behoefte aan advies op maat?

Start gratis offerteaanvraag!

De offerteaanvraag is gratis en vrijblijvend. Na de aanvraag ontvang je meerdere offertes en heb je de mogelijkheid een dakspecialist te kiezen. Op deze pagina lees je meer over de alternatieven voor dakrenovatie subsidies, zoals de ISDE, SEEH, verlaagd btw-tarief en de energiespaarlening.Welke subsidies voor dakrenovatie?

Er zijn momenteel geen landelijke subsidies voor dakrenovaties. Toch zijn er een aantal alternatieven waarmee je een mooi bedrag kunt besparen. De ISDE en SEEH zijn twee landelijke regelingen. Daarnaast zijn er per gemeente lokale subsidieregelingen.

Regelingen om mee te kunnen besparen:

 • Gemeentelijke subsidies
 • ISDE: subsidie voor verduurzamende maatregelen particulieren
 • SEEH: subsidie voor verduurzamende maatregelen zakelijk
 • Verlaagd btw-tarief van 9%

Zijn er gemeentelijke subsidies bij dakrenovaties?

Helaas bestaat er geen landelijke subsidie voor dakrenovaties meer. Toch zijn je kansen op besparen op de kosten van een dakrenovatie nog niet helemaal verkeken. Sommige gemeenten bieden namelijk een lokale subsidie aan.

Ook in dit geval geldt echter vaak dat subsidies alleen worden gegeven bij energiebesparende maatregelen. Het is daarom belangrijk om voor de renovatie of verbouwing contact op te nemen met je gemeente voor advies. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kom je niet voor verrassingen te staan.

Denk je na over een groendak? Met een groendak verbeter je de isolatie van je woning en minimaliseer je toekomstig dakonderhoud. Bovendien maak je je huis een stuk milieuvriendelijker. Voor groendaken bestaat vaak een aanvullende lokale subsidie.

Benieuwd op welke lokale subsidies jij recht hebt? Neem een kijkje op verbeterjehuis.nl.

dakrenovatie subsidie

Wat is de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) in 2022?

Ook al bestaat er geen specifieke landelijke subsidie voor dakrenovaties; er zijn nog steeds interessante mogelijkheden, zoals de ISDE. Je moet hiervoor ten minste 2 energiebesparende maatregelen nemen. In combinatie met een dakrenovatie kun je dan bijvoorbeeld denken aan het plaatsen van dakisolatie, zoldervloerisolatie, dakrenovatie met zonnepanelen, een zonneboiler of gevelisolatie.

Hoe hoog is de ISDE subsidie?

De ISDE kan worden ingezet voor een breed scala aan energiebesparende maatregelen. Op het gebied van dakrenovaties geldt het volgende: Zijn de werken vóór 01-01-2022 uitgevoerd? Dan ontvang je €20,- per m². Na 01-01-2022 bedraagt de subsidie €30,- per m².

Voorwaarden ISDE

 • Minstens 2 energiebesparende maatregelen: wil je tijdens je dakrenovatie in aanmerking komen voor de ISDE? Dan moet je investeren in ten minste 2 energiebesparende maatregelen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan dakisolatie, zoldervloerisolatie of een warmtepomp.
 • Inschakelen van een vakman: helaas heb je als doe-het-zelver geen recht op de ISDE. Je moet hiervoor een professionele vakman inschakelen.
 • Verbetering bestaande bouw: de subsidie geldt alleen voor bestaande bouw die verbeterd wordt. Een uitbreiding zoals een aan- of uitbouw telt dus niet.
 • Oppervlakte en isolatiewaarde: om met dak- en zolderisolatie in aanmerking te komen voor de subsidie zul je ten minste 20m² moeten isoleren. De minimale Rd-waarde van de isolatie is daarbij 3,5m² K/W.

Let op: het is mogelijk om de ISDE te combineren met eventuele lokale subsidies en het verlaagd btw-tarief!

Hoe kan ik de ISDE aanvragen?

De aanvraag voor de ISDE verstuur je nadat alle werken (zowel isolatie als renovatie) zijn uitgevoerd. Dit kan tot 12 maanden na de eerste energiebesparende maatregel.

Wat heb je hiervoor nodig?

Om een geldige aanvraag in te dienen, stuur je naast de factuur of facturen ook fotos van het proces op. Het is belangrijk dat de datum van uitvoering op de factuur is vermeld. Tot slot voeg je algemene informatie toe, bijvoorbeeld welk bouwbedrijf of welke specialist je hebt ingehuurd.

Voor meer informatie over de Investeringssubsidie Duurzame Energie ga je naar rvo.nl.


Weten op welke subsidies jij recht hebt?

Vraag gratis offertes aan en ontvang advies op maat!
Gratis offertes vergelijken!


Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) 2022

De SEEH is een vergelijkbare subsidie als de ISDE. Echter, de SEEH is in 2022 niet beschikbaar voor particulieren. Dit betekent dat deze subsidie alleen aangevraagd kan worden door VvE’s, woonverenigingen en wooncoöperaties.

Net als de ISDE geldt deze subsidie alleen voor energiebesparende maatregelen. Het kan daarnaast ook worden ingezet voor energieadvies of een meerjarenonderhoudsplan.

Hoe hoog is de SEEH?

Wanneer je aan alle voorwaarden voldoet, heb je recht op een subsidie van €30,- per m² aan dakisolatie. Voor het isoleren van de zoldervloer ontvang je €8,- per m².

Let op: deze subsidie vraag je aan voordat de isolatie- en renovatiewerken zijn begonnen. Daarnaast is de SEEH, in tegenstelling tot de ISDE, niet te combineren met overige subsidies, zoals lokale of provinciale premies.

Voorwaarden SEEH

 • Minstens 2 energiebesparende maatregelen: net als bij de ISDE, moet je voor de SEEH ten minste 2 energiebesparende maatregelen doorvoeren om in aanmerking te komen. Het mag hier gaan om zowel zolder- en vloerisolatie, als gevelisolatie, spouwmuurisolatie of hoogrendementsglas.
 • Inschakelen van een vakman: om aan de voorwaarden voor de SEEH te voldoen, moeten de werken door een professionele vakman worden uitgevoerd. Dit mag zowel een groot bedrijf als een zzp’er zijn.
 • Verbetering bestaande bouw: ook deze subsidie kun je alleen ontvangen wanneer het gaat om het verbeteren van bestaande bouw. Uitbreiding van gebouwen zijn hiervan dus uitgesloten.
 • Oppervlakte en isolatiewaarde: om met isolatie en andere renovatiewerken in aanmerking te komen voor de subsidie zul je ten minste 70% van de totale oppervlakte moeten isoleren. De minimale Rd-waarde van de isolatie is daarbij 3,5m² K/W.

Hoe kan ik de SEEH aanvragen?

Voor het aanvragen van de SEEH heb je een aantal zaken nodig. Ten eerste zijn de bedrijfsgegevens van belang. Hierbij kun je denken aan adressen, rekeningnummers en het KVK-nummer. Ook het totaal aantal woningen moet worden doorgegeven, om inzicht te geven in de schaal van de renovatiewerken.

Tot slot zijn het opgavepercentage en de offerte-informatie van belang. Om deze formulieren juist in te vullen, heb je de informatie uit opgevraagde offertes nodig. Het is dus zaak ook deze op tijd aan te vragen. Vergelijk gratis offertes van dakdekkers bij jou uit de buurt!

Meer informatie over de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis vind je op rvo.nl.

energiebespaarlening dakrenovatie

Wat is de energiebespaarlening?

Heb je niet voldoende spaargeld maar wil je wél graag je dak laten renoveren en isoleren? Je kunt dan gebruik maken van de energiebespaarlening. Dit geldt voor zowel particulieren als VvE’s. De lening neem je op bij het Nationaal Warmtefonds. De looptijd van de lening hangt af van de hoogte van de lening, maar bedraagt in de regel tussen de 7 en 20 jaar.

Voordelen van de energiebespaarlening:

 • De rente is laag en staat vanaf het begin van de looptijd vast. De rente wordt tussentijds dus niet verhoogd.
 • Je kunt boetevrij vervroegd aflossen.
 • Je betaalt geen afsluitkosten bij het afsluiten van de lening.

Hoeveel kun je lenen?

Particulieren kunnen tussen €2500,- en €25.000,- lenen. Dit geld mag je alleen gebruiken om te investeren in energiebesparende maatregels zoals dakisolatie.

Voor VvE’s is het maximumbedrag een stuk hoger. Voldoen ze aan de juiste voorwaarden, dan kan er tot wel €65.000,- geleend worden.

Voorwaarden energiebespaarlening

Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan de energiebespaarlening:

 • Aanvrager: de aanvrager moet de eigenaar én bewoner zijn van een bestaande woning. Bovendien mag de aanvragen niet ouder zijn dan 75 jaar.
 • Uitvoerder: de werken moeten worden uitgevoerd door een aannemer of installateur. Daarnaast moeten de maatregelen onderdeel zijn van de maatregelenlijst.
 • Zonnepanelen: maximaal 75% van de lening mag worden gebruikt voor de financiering van zonnepanelen. Minimaal 25% moet worden besteed aan een van de overige maatregelen, zoals dakisolatie.
 • Warmtepomp: wilt u een warmtepomp aanschaffen? Dan mag het bedrag om de warmtepomp mee te financieren niet meer bedragen dan 33% van de totale lening.
 • Wanneer aanvragen? De lening kan het beste voor aanvang van de werken worden aangevraagd. Zijn de maatregelen al uitgevoerd? Dan mag dit niet langer dan 2 maanden geleden zijn, om nog aanspraak te maken op een lening. De aanvraag is drie maanden geldig.

Heb ik recht op het verlaagd btw-tarief?

Het verlaagd btw-tarief houdt in dat je in plaats van de gebruikelijke 21%, slechts 9% betaalt. Dit financiële voordeel geldt voor iedereen met een woning ouder dan twee jaar. Het is hierbij dus niet verplicht om energiebesparende maatregelen te treffen om hier aanspraak op te maken. De enige voorwaarde is dat je voor deze klus een professionele dakspecialist inschakelt. Meer informatie lees je op de website van de belastingdienst.

dakrenovatie besparen

Besparen op je dakrenovatie? Vergelijk gratis offertes!

Is je dak aan een renovatie toe en zoek je naar mogelijkheden op te besparen? Gelukkig bestaan er verschillende subsidies. Vind een vakman in de buurt die jou kan adviseren. Zo ontvang jij alle subsidies waar je recht op hebt.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Na het invullen van de aanvraag ontvang je verschillende offertes gratis opgestuurd. Deze kun je doornemen en vervolgens kies je de vakman die het best bij je past. De aanvraag is geheel vrijblijvend.

Gratis offertes vergelijken