Benieuwd naar kosten dakrenovatie?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Dakrenovatie

Vernieuw je dak met een dakrenovatie! De kosten voor een renovatie van een dak zijn een stuk goedkoper dan een compleet nieuw dak. De dakdekker bekijkt eerst wat er nodig is en vernieuwt dan een aantal onderdelen. Benieuwd naar de prijzen?

Start gratis offerteaanvraag.

Je ontvangt dan gratis en vrijblijvende offertes van dakdekkers uit je eigen regio.

Op deze pagina lees je alles over het renoveren van een dak. We geven je bijvoorbeeld meer informatie over de gemiddelde kosten voor een renovatie en de mogelijkheden. Waarom een dakrenovatie nodig is? Je leest het op deze pagina!

Dakrenovatie: wanneer is dit nodig?

Is je dak verouderd? Of is een dakreparatie erg kostbaar? Dan is het tijd voor een dakrenovatie! Soms is het repareren van een dak duurder dan de renovatie van een aantal onderdelen. Met een dakrenovatie vernieuwt een dakdekker één of meerdere onderdelen van het dak. Denk aan de dakbedekking, de dakgoten of de dakconstructie.

Een voordeel van een dakrenovatie is dat het vaak een stuk goedkoper is dan een compleet nieuw dak. De dakdekker hergebruikt zoveel mogelijk bestaande materialen bij een renovatie. Met een dakrenovatie gaat je dak weer jarenlang mee.dakrenovatie

Wat kost een dakrenovatie?

De kosten voor het renoveren van een plat dak liggen gemiddeld tussen de €2250,- tot €2750,-. Het renoveren van een hellend dak is duurder, dit kost gemiddeld €2500,- tot €6000,-. Deze prijzen zijn voor de renovatie van een dak van 50 vierkante meter.

De kosten voor een dakrenovatie worden niet alleen beïnvloed door het dakoppervlak en het type dak, maar ook door de benodigde materialen. Zo kost een nieuwe laag bitumen ongeveer €2250,- en zijn de prijzen voor het vervangen van klei dakpannen ongeveer €3000,-. Hoe meer werkzaamheden je laat uitvoeren, hoe hoger de prijzen.

Wil je graag weten hoeveel je exact betaald voor dakrenovatie? Vraag gratis offertes aan en ontdek de prijzen van dakdekkers bij jou uit de buurt!

Prijzen dak renoveren in 2022

Type dak Gemiddelde kosten in 2022*
Renovatie plat dak €2250,- tot €2750,-
– Bitumineuze laag €2250,-
– PVC €2750,-
– EPDM laag €2500,-
– Groen dak €2750,-
Renovatie schuin dak €2500,- tot €5000,-
– Dakpan klei €3000,-
– Dakpan beton €2500,-
– Leien €4250,-
– Riet €5000,-
– Aluminium €3750,-
– Koper €6000,-
– Zink €4000,-

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten, inclusief btw, voor een dak van 50 m². Exacte prijzen weten? Vraag gratis offertes aan.

dak renovatie

Welke factoren beïnvloeden de prijs van een dakrenovatie?

De prijzen van een dakrenovatie worden beïnvloed door een aantal factoren. De drie belangrijkste factoren zijn de daktype, het materiaal en het dakoppervlak. Hoe groter het dakoppervlak is, hoe hoger de prijzen zijn. Het renoveren van een plat dak is daarnaast goedkoper dan de renovatie van een hellend dak. Een hellend dak heeft namelijk meer oppervlak en is ingewikkelder te renoveren.

Ook de materialen beïnvloeden de renovatiekosten. Zo zijn kleidakpannen een stuk duurder dan bitumineuze dakbedekking. Uiteraard moet je ook nog rekening houden met voorrijkosten, arbeidskosten en eventuele extra kosten. Denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van een bouwvergunning voor de renovatie.

Het materiaal van de dakbedekking

De materiaalkeuze voor dakbedekking is voornamelijk afhankelijk van het daktype dat je hebt. Bitumen en pvc zijn bijvoorbeeld alleen geschikt voor platte daken en dakpannen zijn alleen geschikt voor hellende daken. Doordat platte daken meestal meer te verduren hebben onder de weeromstandigheden, is de levensduur van de dakbedekking vaak korter dan die van hellende daken.

Dakbedekking voor een plat dak:
Dakbedekking voor een hellend dak:
  • Klei- of betondakpannen
  • Leien en shingles
  • Riet
  • Metaal

Dakreparatie of dakrenovatie?

Vaak denken mensen dat een dakreparatie en een dakrenovatie hetzelfde zijn. Dit is echter niet het geval. Bij een dakreparatie wordt een beschadiging gerepareerd. Denk hier aan het repareren van een lekkage, een scheur in de dakbedekking of een kapotte dakpan. Een dakrenovatie houdt in dat één of meerdere onderdelen van het dak vernieuwd.

Meestal wordt er gekozen voor een dakrenovatie wanneer een reparatie niet meer voldoende is of wanneer de reparatiekosten te hoog zijn.

Extra opties bij een dakrenovatie

Wanneer je je dak laat renoveren, is het verstandig om direct andere werkzaamheden uit te laten voeren. Hiermee bespaar je op de kosten van de renovatie en zit je niet twee keer in een grote verbouwing. Laat bijvoorbeeld zonnepanelen plaatsen of een dakkapel voor meer ruimte en lichtinval.

Besparen op de energiekosten?

Kies dan voor een renovatie met het plaatsen van dakisolatie. Je voorkomt hiermee dat er warmte verloren gaat via het dak. Doordat warmte opstijgt, is dakisolatie zeer effectief. Met het plaatsen van dakisolatie verhoog je ook de waarde van je woning. Of plaats zonnepanelen tijdens de renovatie om te besparen op de stookkosten.

Met een dakrenovatie is je dak snel weer als nieuw!

Bespaar op de renovatiekosten door gratis offertes te vergelijken.

Gratis offertes vergelijken

Dakrenovatie hellend dak

De dakbedekking van een hellend dak bestaat meestal uit beton- of kleidakpannen, maar shingles, riet, leien of metalen dakbedekking zien we ook vaak. Bij een dakrenovatie wordt meestal de dakbedekking vervangen. Dakpannen worden bijvoorbeeld na verloop van tijd poreus, waardoor er lekkages kunnen ontstaan.

Een dakrenovatie is vaak een stuk goedkoper dan een gloednieuw dak. Een dakdekker brengt nieuwe dakbedekking aan, renoveert de schoorsteen of vernieuwt de hemelwaterafvoer. Vaak is het niet nodig om het onderdak te vervangen als deze nog in goede conditie is. Met een dakrenovatie ziet je dak er weer als nieuw uit.

dakrenovatie hellend dak

Dakrenovatie plat dak

Ook een dakrenovatie van een plat dak bestaat meestal uit het vervangen van de dakbedekking. Bij een bitumineuze bedekking is het soms mogelijk om een nieuwe laag over de oude te leggen. Zo bespaar je op de kosten. Omdat een plat dak meer te verduren heeft onder de weersomstandigheden, regen blijft bijvoorbeeld langer liggen, moet je een plat dak eerder renoveren dan een hellend dak.

Moet de gehele dakbedekking vervangen worden bij een renovatie?

Nee, dit is niet altijd nodig. De dakdekker onderzoekt voordat hij begint aan de renovatie de conditie van het dak en soms blijkt dat het alleen nodig is om een gedeelte te vervangen. Laat direct isolatie aanbrengen om warmteverlies via het dak te voorkomen.

Heb ik een vergunning nodig?

Benieuwd of je een vergunning nodig hebt? Dit is helemaal afhankelijk van de werkzaamheden die je laat uitvoeren. Laat je alleen nieuwe dakbedekking aanbrengen? Dan heb je in de meeste gevallen geen bouwvergunning nodig. Wordt er echter veel gesloopt en komt er meer dan 10 m³ sloopafval vrij? Dan ben je verplicht om een melding te maken van de werkzaamheden bij de je gemeente. Bij het veranderen van het dak of een uitbreiding van je woning (en dus het dak), heb je vaak een omgevingsvergunning nodig.

Op de website van de Rijksoverheid staat nog meer informatie over vergunningen en vergunningsvrij bouwen. Wil je weten of je een vergunning voor de dakrenovatie nodig hebt? Controleer het eenvoudig via omgevingsloket.nl. Via deze website vraag je ook online een omgevingsvergunning aan.

Dak renoveren: recht op een subsidie?

Op dit moment is er geen landelijke subsidie voor het renoveren van daken. Wel zijn er soms gemeentelijke of andere lokale subsidies. Er wordt echter alleen een subsidie gegeven bij het nemen van energiebesparende maatregelen. Heb je een monument? Dan gelden er andere regels en heb je mogelijk recht op een subsidie vanuit de overheid (Subsidie Rijksmonument genoemd).

Via de website energiesubsidiewijzer.nl vind je eenvoudig en snel alle beschikbare subsidies en andere aantrekkelijke regelingen. Denk hierbij aan een Energiebespaarlening om woningisolatie te financieren.

Tips om te besparen op de kosten van een renovatie

Wij hebben nog een aantal handige tips voor je! Hoe groter het oppervlak van het dak is, hoe goedkoper de prijs per vierkante meter vaak wordt. Vraag daarom eens bij je buren of ze ook hun dak willen vernieuwen. Wanneer zij ook een renovatie laten uitvoeren, bespaar je aanzienlijk op de kosten.

Of voer een aantal klusjes zelf uit. Maak bijvoorbeeld alvast de dakgoten schoon voor de renovatie en verwijder bladeren en ander vuil van de dakbedekking. Verwijder daarnaast zelf de oude dakbedekking en voer het af, zodat de dakdekker dit niet meer hoeft te doen. Een dakrenovatie is daarnaast een goed moment om de isolatie van je dak eens te verbeteren. Doe je dit? Dan heb je mogelijk recht op een verlaagd btw-tarief.

De beste tip om te besparen op de kosten van een dakdekkersbedrijf is om offertes met scherpe prijzen te vergelijken. Deze ontvang je snel wanneer je het offerteformulier invult!

renovatie dak

Dakrenovatie laten doen? Vraag gratis offertes aan!

Is je dak aan vernieuwing toe? Schakel dan een dakdekker in voor een dakrenovatie! Bij het renovatie van een dak worden er een aantal onderdelen of het gehele dak vernieuwt. Laat bijvoorbeeld nieuwe dakbedekking plaatsen door een dakdekker!

Niet te veel betalen?

Start gratis offerteaanvraag.

Vul het offerteformulier in om gratis offertes met scherpe prijzen te ontvangen. Je hebt geen verplichtingen en zit dus nergens aan vast. Vergelijk de offertes op je gemak thuis en kies de beste dakdekker uit je regio.

Gratis offertes vergelijken!