Besparen op kosten dakrenovatie?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de prijzen!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Dakrenovatie kosten

Dakrenovatie kosten


Deze dakrenovatie kosten pagina is geüpdatet in 2024.


De kosten van een dakrenovatie zijn gemiddeld €2.250,- tot €2.750,- voor een plat dak, en gemiddeld €2.500,- tot €6.000,- voor een schuin dak. Dit is gebaseerd op een dakoppervlak van 50 m², en een gemiddelde prijs van €45,- tot €120,- per m².

Is er een dakrenovatie nodig, en ben je benieuwd naar de bijbehorende kosten?

Op deze pagina lees je alles over de kosten van een dakrenovatie. Je vindt informatie over de prijsopbouw, opties, subsidiemogelijkheden en handige bespaartips.


Dakrenovatie: de belangrijkste informatie op rij

  • Gemiddeld liggen de dakrenovatie kosten van een plat dak tussen de €2.250,- en €2.750,- voor 50m². Dit is dus €45,- tot €55 per m².
  • Bij een schuin dak kost een complete dakrenovatie gemiddeld €2.500,- tot €6.000,- voor 50m². Dit is dus €50,- tot €120,- per m².
  • De richtprijzen zijn afhankelijk van het type dak, de gekozen dakbedekking en extra opties zoals zonnepanelen, dakisolatie of dakreiniging.
  • Bij een standaard dakrenovatie is in de meeste gevallen geen vergunning nodig. Bij grote wijzigingen aan het dak, dus aanpassingen aan de draagconstructie, of het uitbreiden van een dak, kan wel een vergunning nodig zijn.
  • Er zijn geen specifieke subsidies voor dakrenovaties. Wel zijn er interessante subsidies en btw-verlagingen als je het combineert met bijvoorbeeld isolatie.
  • Je kan besparen op de kosten door zelf voorwerk te doen, gebruik te maken van kwantumkorting en te kiezen voor dakdekkers uit de buurt.
  • Een dakrenovatie van een plat duurt gemiddeld 1 dag. Bij een hellend dak gemiddeld 2-3 dagen. Gaat het om een zeer omvangrijke dakrenovatie, inclusief bijvoorbeeld de dakconstructie? Dan kan het enkele weken duren.


dakrenovatie kosten

Wat kost een dakrenovatie?

De kosten van een dakrenovatie zijn van twee zaken afhankelijk. Ten eerste is het soort dak en de dakbedekking van je woning bepalend voor de prijs. Ten tweede is het dakoppervlak een grote factor. Hoe groter het dak, hoe hoger de totaalprijs.

Wat is de gemiddelde prijs van een dakrenovatie?

De dakrenovatie kosten van een plat dak zijn gemiddeld €2.250,- tot €2.750,- voor een dak van 50 m². Heb je een schuin dak? Dan ligt de totaalprijs op gemiddeld €2.500,- tot €6.000,- voor 50 m². Deze richtprijzen hangen sterk af van het type dak, de staat van het dak, de gekozen dakbedekking, en eventuele extra opties.

Kosten dakrenovatie: 2024

Soort dak Gemiddelde dakrenovatie kosten per m² Gemiddelde totaalprijs (50m²)
Plat dak €45,- tot €55 €2.250,- tot €2.750,-
Schuin dak €50,- tot €120,- €2.500,- tot €6.000,-

*Let op: dit zijn gemiddelde dakrenovatie kosten die per dakdekkersbedrijf verschillen.

Bespaar op de kosten van een dakrenovatie!

Vergelijk prijzen en ga voor de beste deal.

Wat kost een dakrenovatie per m²?

Het soort dakbedekking is van grote invloed op de kosten van een dakrenovatie. In de onderstaande prijstabel vind je een handig overzicht van de prijzen van verschillende soorten dakbedekking.

Wat kost een plat dak renoveren per m²?
Het renoveren van platte daktypes bestaat in de meeste gevallen uit het aanbrengen van een nieuwe laag dakbedekking over de oude. Dit is namelijk het meest voordelig. Kies voor een complete dakrenovatie (inclusief verwijderen oude dakbedekking) wanneer het dak te zwaar wordt voor de constructie of wanneer je extra isolatie wilt aanbrengen. Het renoveren van bitumen dakbedekking kost ongeveer €45,- per m². Dit is inclusief btw en arbeidskosten. Heb je een EPDM dakbedekking dak? Dan moet je rekening houden met een all-in prijs van ongeveer €50,- per m².

Wat kost een schuin dak renoveren per m²?
De kosten van een dakrenovatie van een schuin dak liggen vaak hoger dan die van een plat dak, omdat de prijs van de dakbedekking hoger ligt. Zo kosten dakpannen gemiddeld €50,- tot €60,- per m². Een leien dak heeft een gemiddelde prijs van €85,- per m². Heeft je woning een metalen dak? Dan liggen de kosten van een dakrenovatie gemiddeld op €75,- tot €120,- per m².

Prijzen dakrenovatie per m²

Soort dakbedekking Gemiddelde kosten per m² in 2024 Gemiddelde totaalprijs (50m²)
Plat dak
Bitumen €45,- €2.250,-
EPDM €50,- €2.500,-
PVC €55,- €2.750,-
Groen dak €55,- €2.750,-
Schuin dak
Dakpan klei €60,- €3.000,-
Dakpan beton €50,- €2.500,-
Leien €85,- €4.250,-
Riet €100,- €5.000,-
Aluminium €75,- €3.750,-
Koper €120,- €6.000,-
Zink €80,- €4.000,-

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten dakrenovatie inclusief btw, en arbeidskosten. Het kan echter per vakman verschillen. Vraag gratis offertes aan en ontdek de exacte prijzen.

Lees hier meer over alle dakdekker prijzen.

Hoe zijn de kosten van een dakrenovatie opgebouwd?Prijsvoorbeelden veelvoorkomende klussen

De prijs van een dakrenovatie wordt vaak per m² berekend. Het is echter ook fijn om te weten wat de totaalprijs wordt. Hoe hoog is de totaalprijs bij twee veelvoorkomende klussen?


Kostenindicatie 1: Plat dak renoveren van de garage

Nieuw bitumen op een garage. De garage heeft een gemiddelde oppervlakte van 28 vierkante meter. Een nieuwe laag dakbedekking kost €45,- per m². Dit wordt over de oude laag bitumen heen gelegd. Er was geen behoefte aan isolatie. De totale kosten komen dan op ongeveer €1.260,-. Dit is inclusief btw en arbeidskosten.

Kostenindicatie 2: Dakrenovatie pannendak

Het vervangen van een pannendak. In Nederland is een dak gemiddeld 50 vierkante meter groot. Bij dakpannen heb je keuze uit voordelige betonpannen of kleidakpannen met een langere levensduur. Het vervangen van een pannendak met betondakpannen kost gemiddeld €2.500,-. Betondakpannen kosten immers gemiddeld €50 per m². Kies je voor kleidakpannen (€60,- per m²)? Dan moet je rekening houden met een totaalprijs van ongeveer €3.000,-. Dit is inclusief btw, materiaalkosten en arbeidskosten.

dakrenovatie

Wat beïnvloedt de dakrenovatie prijs?

Naast de loonkosten zijn er een aantal factoren van invloed op de totaalprijs van een dakrenovatie. De grootste invloedfactoren zijn: materiaalkosten, dakrenovatie of toch reparatie, de aanwezigheid van asbest en eventuele extra opties. Denk hierbij aan: zonnepanelen, dak renoveren en isoleren en tot slot dakreiniging.

1. Materiaal

Het type dakbedekking van je dak is van grote invloed op de prijs. Over het algemeen liggen de prijzen voor dakbedekking van een plat dak lager voor een schuin dak. Daarnaast ben je goedkoper uit als je kiest voor een overzetdak, al is dit niet voor iedereen een optie.

2. Dakrenovatie of dakreparatie?

Wanneer je dak beschadigd is, is niet altijd een grote renovatie nodig. Bij kleine beschadigingen volstaat een kleine dakreparatie ook, zoals het vervangen van enkele dakpannen of het aanbrengen van een reparatiestrip op een plat dak. Meestal wordt er gekozen voor een dakrenovatie wanneer een reparatie niet meer voldoende is of wanneer de reparatiekosten te hoog zijn.

3. Wel of geen asbest aanwezig?

Heb je asbest ontdekt in het dak van je woning? Een dakrenovatie met asbest bestaat uit twee onderdelen. Eerst doet de specialist een asbestinventarisatie. Hij bekijkt de situatie en neemt een monster van de asbest. Zo kan hij bepalen hoeveel asbest er in je dak aanwezig is en om welke soort het gaat. De tweede stap in asbest verwijderen is de asbestsanering. Specialisten dragen daarbij beschermende kleding en gaat zorgvuldig te werk, zodat er geen asbestdeeltjes in de lucht komen. De kosten van een dakrenovatie en een asbest dak vervangen zijn afhankelijk van de grootte van je dak.


Extra opties

Een dakrenovatie is een goed moment om te investeren in de milieuvriendelijkheid van je huis. Laat bijvoorbeeld direct zonnepanelen plaatsen of investeer in extra isolatie.


4. Zonnepanelen

Wil je je steentje bijdragen aan een beter milieu? Dan is het interessant om bij eens te kijken naar de mogelijkheden van een dakrenovatie met zonnepanelen. Niet alleen krijgt je dak een opknapbeurt, met de panelen bespaar je jaarlijks op je energierekening. Zo is de investering er snel uit. De panelen kosten gemiddeld €500,- per stuk.

5. Combineren met dakisolatie

Wanneer je je dak laat renoveren is het verstandig om te investeren in dakisolatie. Omdat warmte opstijgt, is het dak een van de plekken van een woning waar veel warmte ontsnapt. Met een goed geïsoleerd dak, bespaar je jaarlijks aanzienlijk op je energierekening! De prijs van dakisolatie ligt gemiddeld tussen de €30,- en €115,- per m².

6. Dakreiniging

Daarnaast raden veel dakdekkers een dakreiniging aan bij een dakrenovatie. Met een dakreiniging wordt het gehele dakoppervlak schoongemaakt. Waarom is dat goed? Ten eerste ziet een schoon dak er mooier uit en ten tweede bevordert het ook de levensduur van de dakbedekking. Mosgroei maakt een dak bijvoorbeeld poreus, waardoor lekkage ontstaat. Een dakreiniging kost ongeveer €9,- tot €15,- per m².

Optie Gemiddelde prijs inclusief btw en plaatsing Voordelen
Zonnepanelen €500,- per stuk – Besparing op energierekening
– Groene energie opwekken, duurzaam
Dakisolatie €50,- tot €115,- per m² – Energiebesparing
– Verbetert je wooncomfort
Dakreiniging €9,- tot €15,- per m² – Verlengt de levensduur van dakbedekking
– Nette uitstraling

Dakrenovatie plat dak: de kosten

Ook een dakrenovatie van een plat dak bestaat meestal uit het vervangen van de dakbedekking. Bij een bitumen bedekking is het vaak mogelijk om een nieuwe laag over de oude te leggen. Zo bespaar je op de kosten. Omdat een plat dak meer te verduren heeft onder de weersomstandigheden, regen blijft bijvoorbeeld langer liggen, moet je een plat dak eerder renoveren dan een hellend dak.

Moet de gehele dakbedekking vervangen worden bij een renovatie?

Nee, dit is niet altijd nodig. De dakdekker onderzoekt voordat hij begint aan de renovatie de conditie van het dak en soms blijkt dat het alleen nodig is om een gedeelte te vervangen. Laat je direct isolatie aanbrengen om warmteverlies via het dak te voorkomen? Dan is het wel nodig om de oude dakbedekkingslaag te verwijderen. De dakisolatieplaten worden namelijk vanuit de buitenkant bevestigd (geen kans op vochtproblemen, kan bij isolatie binnenzijde wel het geval zijn). De gemiddelde kosten voor een dakrenovatie van een plat dak (met bitumen, zonder isolatiemaatregelen) zijn €2.250,- voor een dak van 50 m².

dakrenovatie pannendak kosten

Dakrenovatie pannendak: wat zijn de kosten?

De dakbedekking van een hellend dak bestaat meestal uit beton- of kleidakpannen, maar shingles, riet, leien of metalen dakbedekking zien we ook vaak. Bij een dakrenovatie wordt meestal de dakbedekking vervangen. Dakpannen worden bijvoorbeeld na verloop van tijd poreus, waardoor er lekkages kunnen ontstaan.

Een dakrenovatie is vaak een stuk goedkoper dan de kosten van een nieuw dak. Een dakdekker brengt nieuwe dakbedekking aan, renoveert de schoorsteen of vernieuwt de hemelwaterafvoer indien nodig. Vaak is het niet nodig om het onderdak te vervangen als deze nog in goede conditie is. Met een dakrenovatie ziet je dak er weer als nieuw uit.

Wat wel vaak wordt gecombineerd met de nieuwe dakpannen zijn nieuwe panlatten. De panlatten kosten ongeveer €15,- per vierkante meter. De totale dakrenovatie van een dak van 50 m², inclusief verwijderen oude dakpannen, plaatsen van nieuwe panlatten en het leggen van nieuwe betondakpannen is dan €3.250,-. Wanneer je ervoor kiest folie onder de dakpannen te laten plaatsen komen hier nog een paar euro overheen.

Wat is er mogelijk bij een dakrenovatie?

In de onderstaande video wordt uitgelegd wat de verschillende mogelijkheden zijn van een dakrenovatie.

Heb ik een vergunning nodig?

Benieuwd of je een vergunning voor een dakrenovatie nodig hebt? Dit is helemaal afhankelijk van de werkzaamheden die je laat uitvoeren.

Laat je alleen nieuwe dakbedekking aanbrengen? Dan heb je in de meeste gevallen geen bouwvergunning nodig. Vaak ook niet als je bijvoorbeeld de kleur van de dakpannen verandert. Wil je het dak verhogen? Dan ben je verplicht om een omgevingsvergunning aan te vragen bij je gemeente.

Bij het grote wijzigingen aan het dak (zoals toevoegen dakisolatie van buitenaf of complete dak vervangen) of een uitbreiding van je woning (en dus het dak), heb je vaak een omgevingsvergunning nodig. Ook gelden er voor monumenten en beschermde gezichten andere regels.

Een handige stelregel: is het antwoord “nee” op onderstaande 2 vragen? Dan is de kans klein dat er een vergunning nodig is.

  • Wordt de draagconstructie aangepast van het dak?
  • Wordt het dak uitgebreid, hoger of breder gemaakt?
Op de website van de Rijksoverheid staat nog meer informatie over vergunningen en vergunningsvrij bouwen. Ook kun je hier een vergunningscheck doen. Uiteraard is de dakdekker ook op de hoogte van de vergunningsregels.

dakrenovatie subsidies

Zijn er dakrenovatie subsidies in 2024?

In Nederland is er geen specifieke subsidie voor een dakrenovatie, tenzij je direct investeert in energiebesparende maatregelen. Bij het plaatsen van dakisolatie kun je een subsidie krijgen van wel €15,- per geïsoleerde vierkante meter. Naast subsidies kun je voor energiebesparende maatregelen ook leningen afsluiten met gunstige voorwaarden.

Wel zijn er in sommige gemeentes subsidies voor het plaatsen van een groendak, of dit in jouw gemeente het geval is kun je het beste navragen bij een lokale dakdekker of je gemeenteloket. Ook kan het voorkomen dat er een subsidie is voor het plaatsen van witte daken.

Op deze pagina vindt je meer informatie over dakrenovatie subsidies. Vraag je dakdekker naar meer informatie, die is op de hoogte van alle mogelijkheden!


Vind de beste dakdekker voor je project!

Vergelijk offertes en kies de beste vakman voor je dakrenovatie.

Gratis - Vrijblijvend

Tips om op dakrenovatie kosten te besparen

Omdat de kosten van een dakrenovatie behoorlijk op kunnen lopen, is het fijn dat je met bepaalde keuzes de totaalprijs zo laag mogelijk houdt. Hieronder vind je daarom een paar handige bespaartips. Doe er je voordeel mee!

Tip 1: doe zelf het voorwerk
Steek je graag zelf de handen uit de mouwen? Het is niet verstandig om zelf een dak te renoveren, maar voorwerk doen is wel mogelijk. Daarbij moet je denken aan het zelf verwijderen en afvoeren van eventueel grind of tegels op het platte dak. Of zelfs het verwijderen van de oude, kapotte dakbedekking. Dan hoeft de dakspecialist minder te doen, waardoor je bespaart op arbeidskosten.

Tip 2: kwantumkorting mogelijk?
Woon je in een twee-onder-een-kapwoning of een rijtjeshuis? Dan is de kans groot dat het dak van de buren ook aan een opknapbeurt toe is. Overleg daarom altijd met de buren en schakel samen een dakspecialist in. Wanneer hij meerdere huizen tegelijk van een nieuwe dakbedekking voorziet, profiteer je vaak van kwantumkorting!

Tip 3: Dakdekker uit de buurt
Het loont om een dakdekker uit je eigen regio in te schakelen. Dit bespaart in de praktijk veel voorrijkosten.

dakrenovatie kosten

Dak renoveren? Gratis offertes vergelijken

Een dak krijgt veel te verduren door de verschillende weersomstandigheden die we in Nederland hebben. Om ervoor te zorgen dat je woning droog en warm blijft, is het verstandig om een dakrenovatie uit te laten voeren. Daarna is je dak weer als nieuw en vaak bespaar je dan op je energierekening! Alleen een vakman kan een dakrenovatie en andere dakwerken vakkundig en snel uitvoeren.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vergelijk de offertes op basis van prijs en aanbod en je ziet snel welke dakspecialist het best bij je wensen past. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt!


Gratis dakrenovatie offertes vergelijken


Veelgestelde vragen over dakrenovaties

Heb je nog vragen omtrent je dakrenovatie? Hieronder geven we antwoord op 6 veelgestelde vragen.


Gemiddeld genomen is het aan te bevelen om een plat dak na 25-40 jaar te renoveren en dus de dakbedekking te vervangen. Een hellend dak heeft minder te verduren (water glijdt immers van het dak af) en gaat daarom ook langer mee. Na 60-80 jaar is het tijd om een hellend dak te renoveren.
Een dakrenovatie is een stuk grondiger dan een reparatie. Bij een dakrenovatie wordt de oude dakbedekking (vaak tot aan de dakconstructie) verwijderd. Er wordt een nieuwe onderlaag (vaak panlatten en folie bij hellend dak of bv isolatieplaten bij een plat dak) aangebracht. Daarover komt de nieuwe laag dakbedekking.
Hoe lang een dakrenovatie duurt hangt sterk af van de grootte van het dak, de staat van het dak en de gewenste opties. Een dakdekker kan ongeveer 50 m² per dag renoveren. Dit is inclusief het verwijderen van de oude dakbedekking, voorbereiden van de onderlaag en een nieuwe laag dakbedekking. De meeste dakrenovaties van platte daken duren dus 1 dag. Een dakrenovatie van een hellend dak vaak 2-3 dagen. Bij een zeer omvangrijke dakrenovatie (inclusief dakconstructie) kan het enkele weken duren.
Dit hangt af van welke dakpannen er op je dak zitten. De levensduur van betonnen dakpannen is zo’n 40 jaar. Keramische dakpannen gaan langer mee, zo’n 75 jaar. Dakpannen zijn aan vervanging toe als ze poreus worden. Dit kun je controleren door op de pannen te tikken. Een heldere klank betekent meestal dat ze nog goed zijn. Een doffe klank kan betekenen dat ze aan vervanging toe zijn. Laat bij twijfel een dakinspectie uitvoeren. De dakdekker zal aangeven of een dakrenovatie pannendak nodig is.
Op de arbeidskosten en materiaalkosten zit 21% btw, dus het reguliere tarief. Besluit je om het dak te renoveren en isoleren, dan vallen de arbeidskosten onder het 9% btw-tarief. Daarnaast kun je dan mogelijk gebruik maken van isolatiesubsidies. Hier lees je meer over het btw-tarief van dakdekkers.
Een dakrenovatie is het ideale moment (voor de dakdekker) om ook de volgende zaken te controleren: panlatten en gordingen controleren, is een overzetdak (nieuw dak op bestaand dak) een optie, aanwezigheid en staat van isolatie bekijken, staat van het onderdak (vaak folie) checken, en het controleren van de staat van de dakgoten, het zinkwerk en de boeidelen en windveren (de afwerkingsplanken).