Asbest dak vervangen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Dakrenovatie kosten » Asbestdak

Asbest dak vervangen: hoe gaat dat en wat kost het?

Hoewel het vervangen van een asbest dak niet verplicht is, is het altijd verstandig om dit toch te doen. Zo voorkom je gezondheidsrisico’s voor jezelf en ook voor je buren. Een asbest dak vervangen is niet eenvoudig om zelf te doen, omdat je te maken hebt met strenge regels en voorschriften. Door een dakdekker in te schakelen weet je zeker dat dit veilig en zonder risico’s gebeurt.

Op deze pagina leggen we uit hoe het vervangen van een asbest dak in z’n werk gaat. Ook vind je handige informatie over de locatie van asbest op het dak en hoe je dit kunt herkennen. Zo kun jij er ook achter komen of er asbestvezels aanwezig zijn. Tot slot vind je hier handige prijsinformatie en geven we een paar belangrijke aandachtspunten!

Asbest dak vervangen: de belangrijkste informatie op een rij

 • Het vervangen van asbestdaken is niet verplicht, maar wel verstandig als je gezondheidsrisico’s wilt voorkomen.
 • Je kunt een asbest dak herkennen aan een gebrek aan markeringen op de dakplaten, het productie jaar of het merk.
 • Asbest is in het dak vooral aanwezig in de dakbedekking, zoals golfplaten, bitumen of kunstleien. Maar daarnaast komt het ook voor in het dakbeschot, de dakgoten en regenpijp en zelfs de schoorsteen.
 • Een asbestdak vervangen gaat in 4 stappen: een onderzoek of er wel of geen asbest aanwezig is, het veilig verwijderen van alle asbesthoudende materialen, een nieuw dak plaatsen en het afvoeren van het puin.
 • De kosten voor het vervangen van asbestdaken beginnen vanaf €3.000,- bij een klein dak, maar ze hangen vooral af van de afmetingen, materiaalkeuze en het onderzoek dat je laat uitvoeren. Tip: vergelijk gratis offertes
 • Let op: een asbest dak, als je die niet verwijdert, mag je niet ontmossen, je mag geen zonnepanelen plaatsen en je mag zelf ook niet zomaar sloopwerken uitvoeren. Wil je problemen voorkomen is het altijd verstandig om je oude asbest dak zo snel mogelijk te vervangen.

Ben je verplicht om een asbest dak te vervangen?

Er was een tijdje sprake van een verplichting om asbestdaken te vervangen, maar deze motie is inmiddels vervallen. Je bent dus niet verplicht om je asbestdak te vervangen en die verplichting is er in de nabije toekomst ook niet! Wel maakt een asbest dak het verduurzamen van je woning (met bijvoorbeeld zonnepanelen) een stuk lastiger en is het ook niet mogelijk je dakoppervlak te ontmossen. Daarom raden we nog altijd aan om een dak met asbest zo snel mogelijk te vervangen.

Heb ik een asbestdak?

Het herkennen van een asbestdak is niet eenvoudig omdat het nergens duidelijk staat aangegeven. Wel zijn er een aantal manieren om te achterhalen of er asbest in je dak aanwezig is.

 • 1. Markeringen. Als je dakbedekking een N of NT markering in het oppervlak hebben, dan weet je zeker dat je te maken met het golfplaten of dakleien zonder asbest. Is er geen markering aanwezig dan bestaat de kans dat je inderdaad een asbest dak hebt.
 • Het productiejaar. Asbest in daken is verboden vanaf 1 juli 1993, je mag er dus vanuit gaan dat daken van hierna vrij zijn van asbest.
 • Het merk. Heb je dakleien? Merken als Eterna, Multex, Big Ben en Country zijn bekend als asbestleien. En de merken Alterna en Stonit zijn juist bekend als asbestvrije leien.
 • Uiterlijk. Wat je bij een asbest golfplaten dak merkt, is dat de dakplaten wit uitslaan. Je vindt hierop gespikkelde witte vlekken.
 • Vlamtest. Twijfel je nog, dan kun je ook de vlamtest gebruiken. Houd een vlam naast een (gebroken) stuk dakbedekking. Gaan de vezels gloeien zonder dat ze wegsmelten dan heb je inderdaad te maken met een asbest dak.

Waar komt asbest in het dak vaak voor?

Locatie Asbest aanwezig?
Asbest in dakbedekking Mogelijk bij golfplaten, dakleien of bitumen van ouder dan 25 jaar
Asbest in het dakbeschot Bij huizen gebouwd voor 1993 kan het dakbeschot gemaakt zijn van eterniet platen, deze bevatten asbest
Asbest in de schoorsteen Bij schoorstenen van 25 jaar of ouder kunnen asbestcementplaten gebruikt zijn, deze zijn brandwerend
Asbest in dakgoten Bij oude dakgoten en regenpijpen kan asbestcement gebruikt zijn

asbest dak vervangen

Asbestdak vervangen: zo doen dakdekkers dat

Benieuwd hoe een asbestdak nou precies vervangen word? In onderstaande stappenplan leggen we uit hoe ervaren dakdekkers hierbij te werk gaan. Ze werken altijd met meerdere personen en zetten de omgeving tijdens de dakrenovatie netjes af, zodat er geen risico is. De experts dragen bovendien altijd beschermende kleding zodat ze zelf ook geen risico lopen.

Stap 1: asbestinventarisatie

Nog voordat de vakmannen aan de slag kunnen met het asbest op het dak, vindt er eerst een inventarisatie plaats. Dit is een onderzoek waarbij een expert controleert of er inderdaad asbest in het dak aanwezig is. Er zijn verschillende soorten onderzoek, maar inventarisatie type A komt het meest voor. De vakman doet hierbij niet invasief onderzoek (hij houdt dus alles intact) en stuurt eventueel een monster naar het lab als het nodig is. Na een inventarisatie onderzoek weet je precies of er asbest in het dak zit en waar!

Stap 2: asbestdak verwijderen

Nu volgt de volgende stap: het verwijderen van het oude asbestdak. Dit mag in enkele gevallen zelf, maar we raden altijd aan om een dakdekker in te schakelen. Dan weet je zeker dat het veilig gebeurt! Je bent verplicht om een dakdekker in te schakelen als het gaat om een groter oppervlak dan 35 m², wanneer het asbestdak al beschadigd is of bij een bedrijfspand of asbesthoudende leien.

De dakdekker verwijdert het dak voorzichtig en maken asbest golfplaten bijvoorbeeld eerst los. Alles wordt verzamelt in een afgesloten container en om beschadigingen te voorkomen worden de stukken asbesthoudende dakbedekking met een lift naar beneden getild. Eventueel verwijdert de vakman hier ook asbesthoudend dakbeschot als dit aanwezig is.

Stap 3: nieuw dak plaatsen

Daarna volgt het plaatsen van het nieuwe dak. Eerst plaatst de vakman het dakbeschot (als dat nodig is) en brengt daarna lattenpannen en dakpannen aan. Op een plat dak rolt de vakman het dakleer uit en brandt of lijmt dit vast op het dak.

Stap 4: asbest afvoeren

Het voordeel van het uitbesteden is dat de experts ook het asbest veilig voor je afvoeren. Dit kan namelijk niet zomaar naar de vuilstort en moet daarom veilig worden ingeleverd bij de gemeente.

Wat kost een asbest dak vervangen?

De prijs voor het vervangen van een asbestdak begint vanaf €3.000,-. Dit is in een gunstig geval met een goedkope inventarisatie, een asbestdak tot maximaal 10 m² en de keuze voor een goedkoop nieuw dak met bitumen. De werkelijke kosten verschillen uiteraard per situatie en hangen sterk af van de gekozen materialen, de totale hoeveelheid asbest in het dak en de inventarisatie zelf.

In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde kosten voor de verschillende werkzaamheden bij het vervangen van een asbestdak.

Asbest dak vervangen prijs 2024

Werkzaamheden Gemiddelde kosten*
Asbestinventarisatie  
Type 0 €140,-
Type A €325,-
Type B €600,- tot €1.500,-
Asbestdak verwijderen  
1 tot 10 m² €650,- tot €750,-
11 tot 20 m² €800,- tot €900,-
21 tot 30 m² €5900,- tot €1.000,-
31 tot 50 m² €1.000,- tot €2.600,-
Kosten nieuw dak (50 m²)  
Bitumen €2.200,-
EPDM €3.250,-
PVC €4.000,- tot €4.500,-
Dakpannen €4.000,- tot €4.500,-
Riet €4.300,- tot €4.700,-

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per dakdekker kunnen verschillen. Het is daarom verstandig gratis offertes te vergelijken.

Prijsvoorbeeld asbestdak vervangen


Schuur met asbest golfplaten dak: deze klant had een oude schuur met een dak van ongeveer 30 m² met asbesthoudende golfplaten. Tijd om deze te vervangen door nieuwe dakbedekking. Uit de inventarisatie (type A) bleek dat het dakbeschot in orde was en alleen de golfplaten vervangen moesten worden. De totale kosten voor de inventarisatie, het verwijderen van de golfplaten én het plaatsen van nieuwe dakbedekking waren €4.325,-.

Vrijstaande woning met asbesthoudende dakleien: bij deze woning ging het om in totaal 60 m² aan asbesthoudende dakleien. De bewoner wilde ze vervangen met gewone dakpannen, waardoor de materiaalkosten neerkwamen op €5.200,-. Inclusief het verwijderen van het asbestdak en de inventarisatie was de bewoner in totaal €8.125,- kwijt.

Is er een subsidie voor het vervangen van asbestdaken?

Er is op dit moment geen landelijke subsidie voor het vervangen van een asbestdak. Het kan wel zo zijn dat jij in je gemeente of provincie recht hebt op een subsidie. Ook kun je in veel gemeentes via de SVn (Stiumleringsfonds Volkshuisvesting) een bedrag lenen om je asbestdak te vervangen door bijvoorbeeld zonnepanelen!

Asbestdak vervangen door zonnepanelen

Wil je het asbest in het dak verwijderen en direct profiteren van zonne-energie? Er zijn bedrijven die zich specialiseren in het vervangen van asbestdaken door zonnepanelen. Zo verander je een noodzakelijke klus in een waardevolle investering. Door je eigen stroom op te wekken verdien je de investering namelijk na verloop van tijd weer terug! Er zijn tegenwoordig zonnepanelen die in het dak liggen, waardoor je minder dakbedekking nodig hebt!

Aandachtspunten bij het vervangen van je asbestdak

Ga je zelf aan de slag of verwacht je binnenkort je asbestdak te laten vervangen? Hieronder geven we je alvast een paar aandachtspunten, zodat je weet dat het verwijderen van het asbest in je dak veilig kan gebeuren.

 • Voorkom schade aan het dak. Ga geen onnodige reparaties of werkzaamheden aan het dak uitvoeren, want alles wat je doet kan ervoor zorgen dat de dakbedekking met de asbestvezels kapot gaat.
 • Gebruik voorlopig geen regenwater voor het sproeien van de tuin. In het regenwater dat van je dak afloopt kan in aanraking komen met asbestvezels. Neem het zekere voor het onzekere en gebruik het regenwater niet totdat je zeker weet dat het dak asbestvrij is.
 • Dakgoten met asbest? Maak deze alleen schoon als het regent. Dit voorkomt dat de asbestvezels door de lucht gaan zweven. Verzamel al het vuil uit de dakgoot en verpak dit voordat het bij het restafval terecht komt.
 • Je kan geen zonnepanelen of overzetdak plaatsen zolang er nog asbest aanwezig is in het dak of het dakbeschot. Wacht af tot een expert heeft gecheckt of er inderdaad geen asbestdak aanwezig is.

Asbestdak laten vervangen? Vergelijk gratis offertes!

Vind je het geen prettig idee om met een asbestdak te leven, dan is het zeker een verstandig idee om deze te laten verwijderen door experts. Ga hierbij niet zomaar zelf aan de slag, want zonder de juiste kleding en maatregelen riskeer je blootstelling aan de asbestvezels en dat wil je natuurlijk voorkomen. Ben je op zoek naar een vakman die jou hierbij kan helpen?

Start gratis offerteaanvraag!

Je krijgt zo snel mogelijk de prijzen van verschillende dakdekkers in je mailbox. Vergelijk de offertes en kies zelf voor de dakdekker die het beste bij je past. Zo betaal je altijd een eerlijke prijs en kan je zelfs tot wel 40% op de kosten besparen!

Gratis offertes vergelijken