Dak laten verhogen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Dakrenovatie kosten » Dak verhogen

Dak verhogen: mogelijkheden & kosten 2024

Een dak verhogen is een goede manier om meer leefruimte te creëren zonder daar grond voor te moeten opofferen. Op een plat dak kun je bijvoorbeeld een extra verdieping plaatsen en door je nok te verhogen creëer je op zolder veel meer ruimte en lichtinval.

Op deze pagina gaan we de mogelijkheden bijlangs voor het verhogen van je daknok. Ook vind je hier de kosten en geven we tips om zoveel mogelijk te besparen.

Dak verhogen: de belangrijkste informatie op een rij

 • Een dak verhogen levert meer leefruimte, loopruimte en lichtinval op. Dit zorgt voor een groter wooncomfort en een hogere woningwaarde.
 • Er zijn verschillende mogelijkheden. Een plat dak kun je bijvoorbeeld verhogen met een extra verdieping voor meer leefruimte.
 • Een schuin dak kun je verhogen door de nok aan één of aan beide kanten te verhogen. Een alternatief is de dakkapel.
 • Je kan ook de daknok verhogen inclusief de dakconstructie. Verander een plat dak in een schuin dak of ga van een zadeldak naar een mansardedak.
 • De kosten voor het verhogen van je dak liggen gemiddeld rond de €5.000,- tot €15.000,-, afhankelijk van de breedte en je daktype.

Waarom zou je het dak verhogen?

De belangrijkste reden om het dak te verhogen is het creëren van extra leefruimte. Door extra lichtinval stijgt het woongemak bovendien: lichtinval heeft een positief effect op je gezondheid en humeur. Bovendien hoef je voor deze dakrenovatie geen kostbare grond op te offeren, waardoor je achtertuin lekker groot blijft. Daarnaast heeft het ook bijkomende voordelen, zoals een charmante uitstraling en natuurlijk een hogere woningwaarde.

De belangrijkste redenen om het dak te verhogen zijn:

 • Meer leefruimte in huis
 • Extra lichtinval
 • Hogere woningwaarde
 • Mooie uitstraling

dak verhogen

Wat zijn de mogelijkheden bij een dakverhoging?

Wil jij dak gaan verhogen, dan zijn er tal van mogelijkheden. Bij een plat dak is de populairste optie een extra verdieping te plaatsen. Dit wordt bijvoorbeeld al veel gedaan bovenop garages of op een uitbouw. Daarnaast is het altijd mogelijk om je plat dak te verbouwen naar een schuin dak: zo creëer je een zolder en extra opbergruimte.

Bij het verhogen van een schuin dak zijn er nog meer mogelijkheden, zoals een (enkele of dubbele) nokverhoging. Dit houdt in dat je het hele dak laat verhogen en meer loopruimte creëert. Wil je de bestaande kamers in huis vergroten, denk dan ook eens aan het verhogen van de daknok met een nieuwe dakconstructie: door van een zadeldak naar een mansardedak te gaan creëer je rechtere muren en dus meer loopruimte!

In deze tabel gaan we alle mogelijkheden kort bij langs, hieronder lees je daar meer over!

Mogelijkheden Eigenschappen Gemiddelde kosten*
Plat dak verhogen    
Plat dak verhogen met een extra verdieping Creëert extra leefruimte, verschillende materialen mogelijk (hout, kunststof, steen). Dakconstructie moet wel sterk genoeg zijn €20.000,- tot €25.000,- bij 25 m²
Schuin dak verhogen    
Enkelzijdige nokverhoging Wordt aan één zijde van een schuin dak geplaatst, maakt de zolder een stuk groter en zorgt voor extra lichtinval €5.000,- tot €10.000,- bij 5 meter breedte
Dubbelzijdige nokverhoging Wordt aan beide zijden van een schuin dak geplaatst, creëert extra loopruimte en meer lichtinval €10.000,- tot €15.000,- bij 5 meter breedte
Prefab nokverhoging Zowel enkelzijdig als dubbelzijdig is mogelijk, wordt in de fabriek geproduceerd en in één keer op het dak gezet. Is hierdoor een stuk goedkoper  Vanaf €6.000,- bij 3 meter breedte
Daknok verhogen inclusief nieuwe dakconstructie    
Daknok verhogen met nieuwe dakconstructie Dakconstructie veranderen voor een andere uitstraling of eventueel meer ruimte €500,- tot €750,- per m²
Van plat dak naar een schuin dak Creëert een grote zolderruimte om eventueel te leven of als opslagruimte Op aanvraag
Van zadeldak naar mansardedak Creëert op de eerste verdieping rechtere wanden, meer loopruimte en ook mogelijk meer lichtinva Op aanvraag
Hellingshoek van het dak veranderen Nok verhogen voor een andere hellingshoek. Kan meer loopruimte opleveren op zolder en hierdoor is soms andere dakbedekking mogelijk Op aanvraag

Benieuwd naar de exacte kosten?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan, en ontdek de exacte kosten voor een dakverhoging.

1. Plat dak verhogen

Een plat dak verhogen is zeker mogelijk en een goede manier om extra vloeroppervlak te creëren. Wel is het belangrijk dat je huidige dakconstructie sterk genoeg is. Een dakdekker zal dus altijd eerst naar je bestaande dakoppervlak kijken om de huidige staat van zaken vast te leggen. Je hebt meerdere opties, zoals:

 • Plat dak verhogen voor een hogere ruimte
 • Plat dak verhogen met een extra verdieping

De meeste mensen gaan voor een extra verdieping, omdat dit extra waarde aan de woning toevoegt. Hieronder lees je wat dit inhoudt.

Plat dak verhogen met een extra verdieping

Bij het verhogen van een plat dak spreken we ook wel van een dakopbouw. Je laat eigenlijk een extra verdieping plaatsen op je dakoppervlak. Je hebt hierbij de keuze uit verschillende materialen, zoals hout, kunststof of zelfs steen. Het voordeel van materialen zoals kunststof, is dat het ontzettend licht is en toch een uitstekende isolatie heeft. Door het lichte gewicht is een dakopbouw van kunststof voor de meeste daken een geschikte optie.

Wat kost het verhogen van een plat dak?

Het verhogen van een plat dak kost gemiddeld €800,- tot €1.000,- per m². Bij een gemiddeld plat dak van 25 m² komt dat neer op een totaalprijs van €20.000,- tot €25.000,-.

Houd er wel rekening mee dat dit alleen de prijs is voor het verhogen van een plat dak. De afwerking moet je dus zelf nog doen: denk hierbij aan het plaatsen van tussenwanden, schilderwerk of behangen. De prijs kan stijgen of dalen afhankelijk van het aantal ramen dat je laat plaatsen en de keuze voor wel of geen isolatie.

Werkzaamheden Gemiddelde kosten*
Plat dak verhogen €800,- tot €1.000,- per m²
Totaal plat dak verhogen (25 m²) €20.000,- tot €25.000,-

Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die verschillen per dakdekkersbedrijf.

2. Schuin dak verhogen

Voor het verhogen van een schuin dak zijn er de volgende opties:

 • 1. De enkelzijdige nokverhoging: waarbij het dak aan één zijde verhoogd wordt.
 • 2. De dubbelzijdige nokverhoging: waarbij je het dak aan twee zijdes laat verhogen.
 • 3. De dakkapel: waarbij je één of twee kamers uitbreidt met extra loopruimte.

Welke optie voor jou de beste keuze is, hangt helemaal af van je voorkeuren. Een dakkapel is een kleine dakverhoging, maar ook een stuk goedkoper dan de alternatieven. Daarom kiezen de meeste mensen nog altijd voor een dakkapel. Toch bieden een enkele en dubbele nokverhoging heel veel mogelijkheden! Daar lees je hieronder meer over.

Enkelzijdige nokverhoging

Een eenzijdige nokverhoging is eigenlijk een verlengde nok: je laat namelijk de punt van het dak aan één zijde hoger plaatsen, waardoor de zijde aan de andere kant langer doorloopt. Als je niet je hele dak wilt laten verhogen en toch extra ruimte wilt, is dit een goed alternatief.

Bijkomend voordeel: je dak enkelzijdig verhogen is een stuk goedkoper dan wanneer je beide zijden laat verhogen!

Je hebt verschillende mogelijkheden qua materiaal: houd hierbij ook rekening met de stijl van de rest van het huis. Bij een klassieke woning is het misschien verstandig om te kiezen voor hout, omdat dit ook een klassieke uitstraling heeft. Bij nieuwere woningen zijn misschien kunststof of aluminium een goede keuze.

Dubbelzijdige nokverhoging

Bij een dubbelzijdige nokverhoging wordt de nok van het dak recht omhoog geplaatst: je creëert zo extra ruimte aan beide zijden van het dak. Je kan een dubbele nokverhoging op 3 manieren laten opleveren:

 • 1. Casco: de nokverhoging wordt geplaatst en je bent zelf nog verantwoordelijk voor de afwerking en isolatie.
 • 2. Standaard: de buitenkant is compleet afgewerkt en de binnenkant is afgewerkt met gipsplaten en eenvoudig stucwerk. Zelf kun je nog schilderen of behangen.
 • 3. Luxe: de binnen- en buitenkant wordt volledig afgewerkt en je hoeft zelf niks meer te doen.

Prefab nokverhoging

Bij het plaatsen van een nokverhoging heb je ook de keuze voor een prefab model. Dit zijn standaard verhogingen met standaard maten, geschikt voor de meeste schuine daken. Ze worden in de fabriek gemaakt en daardoor is er continu controle op de kwaliteit. De verhoging wordt in één keer op het dak getild, waardoor de werkzaamheden vaak al in 1 dag zijn afgerond. En een bijkomend voordeel: prefab constructies zijn vaak een stuk goedkoper dan maatwerk!

Dakkapel

Als een nokverhoging niet mogelijk is of te duur wordt, is het altijd nog een optie om een dakkapel te plaatsen. Dit verhoogt je dak een klein beetje, waardoor je toch meer loopruimte creëert. En ook extra lichtinval!

Dakkapellen zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. De meeste dakkapellen die je tegenkomt zijn prefab constructies: een rechthoekige dakopbouw met een groot raam. Maatwerk maakt nog veel meer mogelijk: bijvoorbeeld een ronde dakkapel of een dakkapel in een rieten dak. Een dakdekker legt je graag alle mogelijkheden uit, als je deze optie overweegt.

Wat kost het verhogen van een schuin dak?

De kosten voor het verhogen van je dak beginnen bij een schuin dak rond de €5.000,- tot €10.000,- bij de keuze voor een enkelzijdige verhoging. Laat je het schuine dak aan beide kanten verhogen, dan betaal je gemiddeld €10.000,- tot €15.000,-. Daar staat tegenover dat je ook een stuk meer ruimte creëert!

Tot slot is een dakkapel een goedkoop en makkelijk alternatief als je voor een klein budget toch het dak op zolder wilt verhogen. De kosten hiervoor liggen rond de €3.000,- tot €4.500,-, afhankelijk van de afmetingen.

Werkzaamheden Gemiddelde kosten*
Enkelzijdige nokverhoging 5 meter €5.000,- tot €10.000,-
Dubbelzijdige nokverhoging 5 meter €10.000,- tot €15.000,-
Dakkapel plaatsen €3.000,- tot €4.500,-

*Let op: dit zijn richtprijzen.

dakverhoging

3. Daknok verhogen inclusief een nieuwe dakconstructie

Wanneer je het dak gaat verhogen is er ook nog de optie om de dakconstructie te vervangen. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om van een plat dak naar een schuin dak te gaan. Of om de hellingshoek van het dak totaal te veranderen voor een andere uitstraling.

Hieronder leggen we uit wat de verschillende mogelijkheden zijn.

Van een plat dak naar een schuin dak

Als je nu een plat dak hebt, dan kun je overwegen om een schuin dak te plaatsen. Niet alleen verhoog je hiermee de daknok, je creëert met het nieuwe dak ook nog eens extra ruimte voor een zolder of extra slaapkamer! De meeste mensen kiezen in dit geval voor een standaard zadeldak. Hierbij is het wel weer belangrijk dat je bestaande dakconstructie sterk genoeg is.

Hoewel er redelijk wat mensen zijn die hun plat dak veranderen naar een schuin dak, gebeurt dat andersom minder. Dat komt omdat je dan niet alleen zit met het verhogen van het dak, maar moet je ook de gevel helemaal aan gaan passen. Wil je toch de hoogte in huis vergroten en voorkomen dat je slaapkamers schuine wanden hebben? Dan is het een idee om je zadeldak te veranderen in een mansardedak!

Van een zadeldak naar een mansardedak

Het is mogelijk om je dak te verhogen door een mansardedak te plaatsen. De nok gaat iets verder omhoog. De dakzijden lopen eerst heel rustig af en gaan daarna steiler naar beneden. Hierdoor ontstaat er op de eerste verdieping meer loopruimte: je schuine wanden verdwijnen namelijk! Het is ook mogelijk om hier dakramen in te plaatsen voor extra daglicht in de kamers.

Hellingshoek van het dak veranderen

Als je het dak verhoogt is het ook een optie om de hellingshoek te veranderen. Dit kan soms handig zijn: om extra loopruimte te creëren, om de schuine wanden minder schuin te maken of om extra bergruimte boven onder het dak te maken.

Werkwijze dak verhogen: hoe gaan dakdekkers te werk?

Dak van je huis laten verhogen? Hieronder leggen we uit hoe dakdekkers hierbij te werk gaan en welk stappenplan zij volgen.

 • Stap 1: controle. De eerste stap is het controleren van de constructie. Is je dak sterk genoeg? Zijn de fundering en muren stevig genoeg om het extra gewicht te kunnen dragen? Soms is er een vergunning nodig voor het verhogen van de nok, ook dit checkt de dakdekker van tevoren. Zo kun je deze ruim op tijd aan te vragen.
 • Stap 2: dakconstructie voorbereiden. De dakdekker doet in zijn voorbereiding allerlei berekeningen, zodat hij precies weet hoe hij de dakconstructie moet verstevigen. Bij de voorbereiding meet hij precies uit waar het dak omhoog gaat en verwijdert hier alle dakbedekking en isolatiemateriaal. Zo maakt hij een duidelijke uitsparing en is het dak klaar voor de opbouw.
 • Stap 3: dakverhoging plaatsen. De volgende stap is het plaatsen van de dakverhoging. Bij een prefab constructie is deze al intact en wordt hij alleen nog op het dak getild door een kraan. Bij maatwerk bouwt de vakman de dakopbouw ter plekke.
 • Stap 4: de afwerking. Nu is het tijd voor de afwerking. De vakman plaatst eventueel isolatie en werkt de binnenkant af met gipsplaten. Heb je afgesproken dat de verhoging casco wordt opgeleverd dan moet je zelf de hele afwerking (binnen en buiten) nog doen.

Besparen op de kosten van een dakverhoging: handige tips!

Dak laten verhogen zonder te veel geld uit te geven? Hieronder leggen we je uit hoe je dat doet!

Tip 1: werk samen met de buren
Woon je in een rijtjeshuis of 2-onder-1-kap? Dan is het een slim idee om de buren te vragen of zij ook interesse hebben in het verhogen van het dak. Hoe groter de klus, des te lager de prijs per vierkante meter. Dus door samen één opbouw te plaatsen, ben je een goedkoper uit!

Tip 2: kies prefab
Prefab is altijd goedkoper dan maatwerk. Er zijn wel minder mogelijkheden, wat betreft de afwerking aan de buitenkant, maar het voordeel is dat je goedkoper uit bent én je dak sneller verhoogd is!

Tip 3: ga zelf aan de slag
Als je de verhoging casco laat opleveren ben je een stuk goedkoper uit. Je moet dan zelf nog zorgen voor de afwerking, maar bespaart hiermee veel geld op de arbeidskosten. Wel moet je rekening houden met de tijd die je er zelf in moet steken.

Tip 4: kies de goedkoopste dakdekker
Omdat elke dakdekker een eigen tarief hanteert, kunnen de kosten flink verschillen. Door te kiezen voor de vakman met het beste aanbod, weet je zeker dat je nooit te veel betaalt. Dit doe je gemakkelijk met onze gratis offerteservice.

Heb ik een vergunning nodig voor het verhogen van mijn dak?

Ja, voor het verhogen van je dak moet je altijd een vergunning aanvragen. Daar komen ook extra kosten bij kijken. De hoogte van de vergunningskosten verschillen per gemeente, maar liggen gemiddeld rond de €375,-. Check dit altijd even bij je gemeente, zodat je weet wat je te wachten staat: in sommige locaties betaal je namelijk een percentage van de geschatte verbouwkosten.

Besparen op een dakverhoging? Vergelijk gratis offertes!

Wil jij je dak laten verhogen voor meer leefruimte? Bij zowel platte als hellende daken zijn tal van mogelijkheden, perfect voor als je gezin groeit of als je een extra kantoorruimte nodig hebt! Een dakdekker adviseert je over de mogelijkheden en legt uit wat in jouw situatie de beste optie is. Ben je nog op zoek naar een vakman?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk de prijzen van de verschillende dakspecialisten in jouw regio. Kies nu de vakman met het beste aanbod en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs. Je offerteaanvraag kost helemaal niets en je zit bovendien nergens aan vast: begin vandaag nog met vergelijken en bespaar!

Gratis offertes vergelijken