Besparen op kosten dakbedekking vervangen?

Door gratis offertes te vergelijken bespaar je tot wel 40%!

Gratis - Vrijblijvend
Home » Dakrenovatie kosten » Dakbedekking vervangen

Dakbedekking vervangen

Na een aantal jaren moet je de dakbedekking vervangen, om de kwaliteit van je dak te waarborgen. Bij een plat dak is dit gemiddeld na 25 tot 40 jaar, maar bij een hellend dak hoef jij je hier pas na ongeveer 60 tot 80 jaar druk over te maken. Als het zover is, raden we je aan een dakdekker in te schakelen.

Tijd om je dakbedekking te vervangen? Je leest er alles over op deze pagina. We vertellen je over de mogelijkheden, de kosten en je leest hoe de dakdekker te werk gaat. Tot slot geven we je handige bespaartips, zodat je niet te veel betaalt!


Dakbedekking vervangen: de belangrijkste informatie op rij

 • Dakbedekking vervangen op een plat dak kost gemiddeld €60,- tot €120,- per m².
 • Dakbedekking vervangen op een hellend dak kost gemiddeld €40,- tot €125,- per m².
 • Het vervangen van dakbedekking moet na gemiddeld 25 tot 40 jaar bij een plat dak, en bij een hellend dak na gemiddeld 25 tot 100 jaar.
 • Bij platte daken is het soms mogelijk om de nieuwe laag dakbedekking over de oude laag heen aan te brengen, hiermee bespaar je op de kosten.
 • Bij een hellend dak is een overzetdak mogelijk, mits de oude dakbedekking in goede staat verkeert. Dit kan alleen bij leien, shingles, of golfplaten en niet bij dakpannen.
 • Voor platten daken is er de keuze uit de volgende soorten dakbedekkingen: bitumen, EPDM, pvc en een groendak. Bij een hellend dak heb je de keuze uit onder andere dakpannen, leien, riet, metaal en eventueel ook een groendak.
 • Het kan zijn dat je een vergunning nodig hebt, dit is vaak voornamelijk zo als je aanpassingen doet aan je dakconstructie. Regel de vergunning in dat geval op tijd, want er gaan een paar maanden overheen voordat je deze krijgt.
 • Er zijn geen landelijke subsidies voor het vervangen van dakbedekking, maar er zijn wel veel lokale subsidies voor het plaatsen van een groendak. En subsidies voor dakisolatie.
 • Combineer meerdere werkzaamheden om te besparen op de kosten, zoals het plaatsen van een nieuw dak én dakisolatie.


Wat kost dakbedekking vervangen?

De gemiddelde kosten voor het vervangen van je dakbedekking liggen tussen de €2.000,- tot €6.000,-, maar de prijs kan enorm verschillen per situatie. De minimale kosten zijn zo’n €2.000,- tot €3.000,- en dat is als je kiest voor een voordelige dakbedekking. Bijvoorbeeld bitumen, betondakpannen of kunststof dakleien. Kies je voor iets meer luxe, zoals natuurleien of kleidakpannen dan liggen de kosten een stuk hoger. De prijzen kunnen oplopen tot wel €5.000,- tot €6.000,-.


Kosten dakbedekking vervangen 2024

€2.000,- tot €6.000,-

Prijzen zijn gebaseerd op gemiddelde tarieven

Minimale kosten
€2.000,- tot €3.000,-

Gebaseerd op 60 m²
Goedkope dakbedekking, zoals bitumen of betondakpannen
Inclusief plaatsing en btw

Maximale kosten
€5.000,- tot €6.000,-

Gebaseerd op 60 m²
Luxe dakbedekking, zoals kleidakpannen of metaal
Inclusief plaatsing en btw

Start gratis offerteaanvraag!

Wat kost dakbedekking vervangen per m²?

Dakbedekking vervangen kost gemiddeld €60,- tot €120,- per m² bij een plat dak, en gemiddeld €40,- tot €125,- per m² voor een hellend dak. De prijs hangt af van de gekozen dakbedekking, maar houd daarbij ook rekening met de levensduur van het materiaal.

Voor het vervangen van dakbedekking op een plat dak ligt de gemiddelde prijs per m² tussen de €60,- tot €120,-. Bitumen is de goedkoopste optie, met een prijs van €70,- tot €90,- per m². EPDM is iets duurder, rond de €95,- tot €120,- per m², maar de levensduur is ook bijna twee keer zo lang!

Voor het vervangen van dakbedekking op een hellend dak variëren de prijzen enorm tussen de €40,- tot €125,- per m². In de tabel hieronder vind je de gemiddelde prijzen per soort dakbedekking.

Kosten dakbedekking vervangen 2024

Plat dak Prijzen per m²* Levensduur van dakbedekking
Bitumen €70,- tot €90,- 20 tot 25 jaar
PVC €75,- tot €95,- 20 tot 25 jaar
EPDM €95,- tot €120,- 35 tot 40 jaar
Groendak €60,- tot €65,- 55 tot 60 jaar
Hellend dak
Betondakpannen €40,- tot €65,- 30 tot 35 jaar
Leien €55,- tot €95,- 35 tot 40 jaar
Riet €85,- tot €100,- 35 tot 40 jaar
Aluminium €70,- tot €90,- 45 tot 50 jaar
Kleidakpannen €55,- tot €95,- 45 tot 50 jaar
Koper €95,- tot €125,- 75 tot 80 jaar
Zink €75,- tot €105,- 95 tot 100 jaar

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die kunnen verschillen per dakdekker.

Dakbedekking vervangen en besparen op de kosten?

Vergelijk gratis offertes en vind een betrouwbare dakdekker bij jou in de buurt!

Welke factoren beïnvloeden de kosten van dakbedekking vervangen?

De kosten verschillen per woning, omdat elke situatie vraagt om een andere oplossing. Hieronder leggen we uit welke factoren de kosten beïnvloeden:

 • Soort dakbedekking: elke type dakbedekking brengt eigen kosten met zich mee.
 • Wel of geen isolatie: steeds meer mensen kiezen ervoor hun dak te isoleren bij het vervangen van de dakbedekking, hierdoor liggen de kosten iets hoger.
 • Type dak: welk dak je hebt bepaalt voor een groot deel welke dakbedekking je kunt kiezen en heeft ook invloed op de arbeidskosten.
 • Extra opties en exacte werkzaamheden: als ook de panlatten vervangen moeten worden of als je zelfs het hele dakbeschot vernieuwd heeft dat invloed op de totaalprijs. Wel geldt vaak: hoe groter de klus des te lager de prijs per vierkante meter.

Wanneer moet je dakbedekking vervangen?

Als je dakbedekking de uiterste levensduur heeft bereikt is het belangrijk om het te vervangen. Soms is dit al na 25 jaar, zoals bij bitumen, en soms hoeft dat pas na 80 jaar, bij kleidakpannen. Zou je dit niet doen dan beschadigt de dakbedekking, wordt deze poreus en ontstaan er lekkages.

Maar hoe weet je nu wanneer je dakbedekking aan vervanging toe is?

Als je dakbedekking steeds vaker kapot is en een dakreparatie nodig heeft is dat vaak een teken van ouderdom. Andere tekenen van verouderde dakbedekking zijn grote beschadigingen, scheurvorming en wanneer er vaak lekkages zijn.

Weet je niet zeker of jij je dakbedekking moet vervangen?

Laat dan even een dakinspectie uitvoeren. Met een dakinspectie kijkt een vakman naar de staat van je dak en komt hij met een onafhankelijk advies. Zo weet je direct of en wanneer jij je dakbedekking zou moeten vervangen!

Grootste voordelen van dakbedekking vervangen

 • Je bent de komende jaren verzekerd van een lekvrij huis.
 • Het is een goed moment om het dak direct te renoveren en isoleren.
 • Dakbedekking vervangen verhoogt de waarde van je woning.
 • Je dak ziet er weer netjes en als nieuw uit.

Dakbedekking vervangen: hoe gaat dat in z’n werk?

Hoe gaat het vervangen van de dakbedekking nou eigenlijk in z’n werk? Hoe lang zijn de dakdekkers bezig en kun je eigenlijk gewoon thuis blijven of moet je tijdelijk een ander onderkomen vinden?

Geen zorgen: de vakmannen hebben ongeveer één week nodig om de dakbedekking op een pannendak volledig te vervangen. In deze tijd hebben ze de oude dakbedekking verwijderd en afgevoerd en de nieuwe geplaatst. Kies je voor eventuele extra werkzaamheden, zoals isolatie of zonnepanelen, dan moet je rekening houden met extra werkdagen.

Kan ik gewoon thuisblijven?

Dit verschilt per situatie. In veel gevallen is het geen probleem om gewoon thuis te blijven. De dakdekkers zorgen ervoor dat het dak aan het einde van de dag in ieder geval waterdicht is, zodat je geen last hebt van regen. Vind je het zelf niet prettig om thuis te zijn terwijl je dak niet helemaal dicht is, dan is het slim om tijdelijk een ander onderkomen te vinden. Maar dit kun je allemaal nog bespreken in een oriënterend gesprek met de dakdekker!

Gaat het om de dakbedekking van een plat dak?

Die klus is vaak een stuk minder ingrijpend, vooral bij kleinere oppervlaktes zoals een bijkeuken. De dakdekker kan dit in de meeste gevallen zelfs in 1 werkdag afronden.

Hieronder lees je meer over de werkwijze van de vakmannen bij het vervangen van de dakbedekking. Zo weet je precies wat je tijdens de werken kan verwachten!

dakbedekking vervangen plat dak

1. Dakbedekking vervangen plat dak

Je wilt de dakbedekking op je platte dak laten vervangen? Zo gaat een vakman te werk:

Stap 1: de voorbereidingen
Voordat de dakdekker begint, verwijdert hij als eerste de oude dakbedekking. Dit klinkt eenvoudig, maar de vakman gaat juist heel voorzichtig te werk. Zo is hij er zeker van dat het onderdak niet te veel beschadigd. Als de oude dakbedekking is verwijderd kijkt de vakman altijd naar de dakconstructie. Als deze flink is beschadigd of verouderd raadt hij aan deze direct te vervangen.

Stap 2: ondergrond schoonmaken
Nu de ondergrond openligt, maakt de vakman de ondergrond helemaal schoon. Hij verwijdert stof, vervuiling en zorgt ervoor dat de ondergrond helemaal droog is.

Let op: het is niet mogelijk om tijdens regen nieuwe dakbedekking te vervangen. De dakdekker wacht tot het droog is, zodat de nieuwe dakbedekking niet op een natte dakconstructie wordt geplaatst. Dit zou nadelig zijn voor de constructie.

Stap 3: onderlaag aanbrengen
Bij sommige soorten dakbedekking is het nodig om een onderlaag aan te brengen. De dakdekker brengt dan een onderlaag aan in stroken van 1 meter. Om lekkage te voorkomen zorgt hij voor een overlap van ongeveer 15 centimeter. Met behulp van daknagels verbindt hij de stroken met elkaar. In de hoek snijdt hij de onderlaag in om de lagen zo mooi in elkaar over te laten lopen.

Let op: als je ook isolatie plaatst dan wordt dit vaak op dit moment geplaatst. De dakisolatie ligt dan onder de dakbedekking maar boven de dakconstructie. Zo zijn er geen temperatuurverschillen bij de dakconstructie en ontstaan er geen lekkages!

Stap 4: dakleer plaatsen
Hoe de dakdekker de dakbedekking plaatst hangt af van het gekozen materiaal. Bitumen en PVC brengt hij aan in stroken. Ook hier wordt weer een overlap van ongeveer 15 centimeter aangehouden. PVC lijmt hij vast aan de ondergrond, maar bitumen wordt vaak gebrand. Dit houdt in dat de vakman een brander gebruikt om de onderkant van het materiaal warm en zacht te maken. Dit drukt hij daarna stevig vast op de ondergrond.

Bij EPDM plaatst de dakdekker de nieuwe dakbedekking meestal in één geheel. Geen naden betekent geen kans op lekkages! Het plaatsen neemt wel iets meer tijd in beslag, omdat het gaat om één groot stuk EPDM dat de vakman op het dak plaatst. Met lijm en een verzwaarde roller brengt hij het materiaal stevig aan op de ondergrond.

Nieuwe laag dakbedekking over de oude laag heen?

Om tijd (en geld) te besparen, is het een optie om de nieuwe dakbedekking over de oude te leggen. Dit is alleen mogelijk bij bitumen dakbedekking en wanneer de oude laag nog in redelijk goede conditie verkeerd. Ook moet het dak voldoende draagkracht hebben, om het gewicht aan te kunnen. De dakdekker is dan aanzienlijk sneller klaar, wat ook in de kosten bespaart.

Wil je bitumen dakbedekking vervangen, dan kost dit over de oude dakbedekking heen gemiddeld €45,- per m² terwijl je voor het vervangen van de dakbedekking ongeveer €75,- per m² kwijt bent. Er zitten qua levensduur geen verschillen in, allebei gemiddeld rond de 30 jaar. Bovendien zorgt de extra laag dakbedekking voor een nog betere isolatie!

Prijs Kosten per m² 2024 Levensduur
Dakleer over oude dakbedekking €45,- 30 jaar
Oude dakbedekking verwijderen en nieuw dakleer plaatsen €75,- 30 jaar

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw, die per vakman kunnen verschillen.

Dakbedekking laten vervangen?

Vind snel een vakman bij jou in de buurt en bespaar tot wel 40%!

Soorten dakbedekking bij vervangen

Voor het vervangen van dakbedekking op een plat dak heb je natuurlijk ruim de keuze uit verschillende materialen. In de tabel hieronder lees je wat de opties zijn en alle voor- en nadelen. Zo is het een stuk makkelijker de juiste dakbedekking te kiezen! Laat je altijd persoonlijk adviseren door een vakman als je twijfelt, je krijgt dan een persoonlijk advies aan de hand van jouw situatie!

Soort dakbedekking Eigenschappen Voordelen Nadelen Gemiddelde levensduur
Bitumen Roofing of dakleer, gewonnen uit aardolie. Goedkoop in aanschaf, goed bestand tegen temperatuurverschillen, redelijk elastisch Relatief korte levensduur 20 tot 25 jaar
Pvc Kunststof dak in de vorm van een membraanfolie Licht van gewicht en toch sterk, verkrijgbaar in alle kleuren, wortelbestendig Relatief korte levensduur 20 tot 25 jaar
EPDM Synthetisch rubber, goed beloopbaar Lange levensduur, goed betaalbaar, zeer elastisch en UV-bestendig Kan geen chloor verdragen 35 tot 40 jaar
Groendak Dak met beplanting Goed voor het milieu, isolerende werking, houdt grondwaterpeil stabiel, beter rendement zonnepanelen Grotere investering 55 tot 60 jaar

2. Dakbedekking hellend dak vervangen

Dakbedekking op een hellend dak vervangen? Zo gaat de vakman te werk:

 • Stap 1: oude dakpannen verwijderen
 • Stap 2: eventueel isolatie en dakplaten verwijderen
 • Stap 3: dekkleden over het dak spannen, zodat de woning tijdens de dakwerken beschermd is.
 • Stap 4: het plaatsen van nieuwe dakisolatie en dakplaten. Dit is optioneel, maar zeer sterk aan te raden!
 • Stap 5: nieuwe dakpannen plaatsen.
 • Stap 6: eventueel: schoorsteen waterdicht afwerken en nieuwe dakgoten plaatsen als dat nodig is.

Hier lees je meer over het vervangen van dakpannen.

Is een overzetdak een optie?

Een overzetdak is een (vaak) lichtmetalen dak. Deze plaatst de vakman met een metalen constructie over de oude dakbedekking heen: zo is het niet nodig om de oude dakbedekking te verwijderen. De opbouw van een overzetdak is:

 • De bestaande dakbedekking
 • Eventuele dakisolatie
 • Een onderdak
 • Metalen- of houten rasterwerk om de nieuwe dakbedekking op te bevestigen
 • Nieuwe dakbedekking

Een overzetdak is alleen mogelijk als de dakbedekking in goede staat verkeerd, en stevig genoeg is. Bij een asbestdak is het niet mogelijk om een overzetdak te plaatsen, omdat er dan te grote risico’s zijn. Overzetdaken worden vooral geplaatst bij daken van leien, dakshingles, roofing of golfplaten. Bij een pannendak is een overzetdak geen optie.

dakbedekking vervangen: hoe gaat dat in zijn werk?

Welke dakbedekking bij vervangen?

In de onderstaande tabel vind je de grootste voor- en nadelen van verschillende soorten dakbedekking. Zo kun je een betere keuze maken voor het juiste materiaal. Als je twijfelt, geef dat dan aan bij je dakdekker: hij geeft je graag een persoonlijk advies zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt.

Soort dakbedekking Eigenschappen Voordelen Nadelen Gemiddelde levensduur
Betondakpannen Sneldakpannen van relatief grote vorm Goedkoop in aanschaf, mooie uitstraling, relatief lange levensduur Snellere kans op mosvorming dan bij kleidakpannen 30 tot 35 jaar
Kleidakpannen Natuurproduct, gemaakt van klei Natuurlijke uitstraling, hele lange levensduur, weinig onderhoud nodig Grotere investering 60 tot 80 jaar
Leien Gemaakt van leistenen, natuurproduct Natuurlijke uitstraling, luxe sfeer, weinig onderhoud nodig Grotere investering 35 tot 40 jaar
Riet Natuurproduct, landelijke uitstraling Van nature isolerende werking, hele natuurlijke uitstraling Iets meer onderhoud is vereist, relatief korte levensduur 35 tot 40 jaar
Aluminium, koper of zink Metalen daken, hele robuuste uitstraling Geen onderhoud nodig, hele lange levensduur, unieke uitstraling Grotere investering 50 tot 100 jaar

3. Dakbedekking vervangen op andere daken

Natuurlijk zijn er naast gewone huizen nog meer daken waar je aan moet denken als het gaat om dakbedekking vervangen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het dak op de dakkapel? Dit heeft waarschijnlijk een minder lange levensduur dan de dakbedekking op de rest van je dak, wacht dus niet te lang omdat je dan lekkages riskeert!

Daarnaast een dakdekker in te schakelen voor het vervangen van de dakbedekking op je garage, tuinhuis, of schuur. Meestal gaat het om platte daken met bitumen, maar de dakdekkers hebben ook ervaring met het aanbrengen van golfplaten en zelfs met het verwijderen van asbesthoudende (garage)daken!

Zelf dakbedekking vervangen: een goed idee?

Is het slim om zelf je dakbedekking te vervangen? We raden het je niet aan, om een paar belangrijke redenen:

 1. Werken op hoogte brengt gevaarlijke risico’s met zich mee, zeker zonder de juiste gereedschappen en veiligheidsmaterialen.
 2. Als de dakbedekking niet goed is geplaatst, zorgt dat voor grote schade in huis en hoge herstelkosten. Het is goedkoper om direct een vakman in te schakelen.
 3. Door zelf je dakbedekking te plaatsen verlies je belangrijke garanties. Mocht het materiaal niet goed zijn of zijn er andere klachten, dan heb je vaak geen garantie meer. Met een erkende dakdekker heb je die garantie wel!
Conclusie: schakel altijd een ervaren dakdekker in. De dakbedekking is snel vervangen, je krijgt een persoonlijk advies en je weet zeker dat de dakbedekking past bij jouw situatie.

dak laten bedekken door dakdekkers

Tips en aandachtpunten bij het vervangen van de dakbedekking!

Het vervangen van de dakbedekking is niet iets dat je elke dag doet: gelukkig maar! Maar daardoor ben je misschien niet op de hoogte van alle regelgeving en subsidies. Hieronder geven we je daarom een paar belangrijke aandachtspunten en tips als jij binnenkort ook je dakbedekking wilt laten vervangen.

1. Vergunning nodig?

Check zo snel mogelijk of jij een vergunning nodig hebt voor je dakwerken! In veel gevallen hoeft dat niet, maar als je aanpassingen doet aan je dakconstructie of je wilt dakisolatie plaatsen waardoor het dak wat verhoogt dan kan het zijn dat je toestemming nodig hebt van je gemeente. Dit geldt ook bij andere kleuren dakbedekking. Check dit bij je dakdekker of bij je gemeenteloket.

2. Laat een dakinspectie uitvoeren

Twijfel je of het wel nodig is om je dakbedekking te vernieuwen, dan is het een goed idee om een dakinspectie uit te laten voeren. Misschien is het wel een stuk goedkoper om alleen de zwakke delen te vervangen, zo bespaar je flink op de kosten.

Tijdens een dakinspectie kijkt een onafhankelijk dakdekker naar de staat van je dakoppervlak. Je krijgt een volledig verslag waarin wordt vastgelegd wat de zwakke plekken zijn, welke werkzaamheden je nu moet uitvoeren en welke in de toekomst nodig zijn.

3. Keurmerken

Bij het kiezen van een dakdekker, raden we je aan om te kijken naar keurmerken. Deze geven aan dat een vakman veilig en milieubewust werkt, beschikt over goede diploma’s of een goede garantie aanbiedt. Er zijn een aantal keurmerken van belang bij het vervangen van de dakbedekking, dat zijn:

 • Dakmerk: een Nederlands keurmerk voor platte daken. Dit keurmerk wordt gegeven aan daken die voldoen aan strenge criteria op het gebied van materiaalkeuze, systeemopbouw en pakketkeuze.
 • Vebidak: een brancheorganisatie specifiek gericht op bitumen en kunststof dakbedekkingsbedrijven. Met dit keurmerk ben je dus verzekerd van een kwalitatief goed dak en is er bij eventuele klachten een commissie waar je terecht kunt.
 • KOMO: het KOMO-keurmerk wordt gegeven aan dakdekkers die regelmatig getoetst worden door onafhankelijke experts. Je bent verzekerd van kwaliteit én een goede klachtenregeling.
 • NDA Dakdekkersbedrijven: dit is de Nederlandse Dakdekkers Associatie en hierbij zijn erkende dakdekkers aangesloten. Zij worden regelmatig getoetst en moeten bovendien voldoen aan strenge voorwaarden om lid te worden.

Let wel: keurmerken zeggen niet alles. Dakdekkers met keurmerken geven je een extra zekerheid. Echter wil het niet zeggen dat dakdekkers zonder keurmerken minder goede kwaliteit leveren.

4. Subsidies

Er zijn geen landelijke subsidies op het vervangen van dakbedekking, maar het is wel vaak mogelijk om een gemeentelijke subsidie aan te vragen. Vooral op het plaatsen van groendaken is er in veel gemeentes een goede subsidieregeling! Check dit altijd bij je gemeenteloket voordat jij je dak laat vervangen, misschien heeft het nog invloed op de keuze voor de dakbedekking!

Combineer je het vervangen van de dakbedekking met nieuwe dakisolatie? Ook dan heb je mogelijk recht op een dakrenovatie subsidie.

5. Werkzaamheden combineren

Het is altijd slim om meerdere dakwerken met elkaar te combineren, omdat je zo een lagere prijs per vierkante meter betaalt. Een aantal werken die goed samengaan met het vervangen van dakbedekking zijn:

 • Dak isoleren: dit voorkomt warmteverlies en bespaart jaarlijks honderden euro’s op de gaskosten. Zeker met de stijgende energieprijzen in het achterhoofd een goede investering!
 • Dakramen of dakkapellen: het plaatsen van dakramen en dakkapellen is een stuk makkelijker als er geen dakpannen op een pannendak zit. Dit is dus het ideale moment om een uitbreiding te doen als je graag meer licht of ruimte wilt in de slaapkamers of op zolder.

prijs dakbedekking vervangen

Dakbedekking vervangen? Gratis offertes vergelijken!

Dakbedekking vervangen tegen de scherpste prijs? Dat kan met de hulp van een ervaren dakdekker! Kies een dakdekker in de buurt zodat je verzekerd bent van de beste kwaliteit. Bovendien bespaar jij jezelf zo moeite, tijd en energie omdat je niet zelf het hoge dak op hoeft te klimmen. Op zoek naar een bedrijf bij jou in de buurt?

Start gratis offerteaanvraag!

Hierna ontvang je meerdere prijsopgaven van experts in jouw regio. Vergelijk en kies de vakman met het beste aanbod, voor een besparing die oploopt tot wel 40%. De aanvraag is gratis en bovendien vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken