Dakbedekking verwijderen en afvoeren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Dakrenovatie kosten » Dakbedekking verwijderen en afvoeren

Dakbedekking verwijderen en afvoeren

Is het tijd om je dakbedekking te verwijderen en wil je het direct afvoeren?

Op deze pagina lees je meer over het verwijderen van dakbedekking, hoe je dat doet en hoe je je oude bedekking moet afvoeren. Uiteraard geven we je ook meer informatie over de kosten. Wil je weten of het mogelijk is om een nieuwe laag dakbedekking over de oude laag te leggen? Je leest het hier.


Dakbedekking verwijderen: een samenvatting

  • Stappenplan: ballast verwijderen, dakelementen weghalen, ondergrond schoonmaken en dakbedekking verwijderen.
  • Bij zeer oude, stugge of dakbedekking dat hard is geworden, is speciaal gereedschap nodig.
  • Pas op met het verwijderen van asbest. Hiervoor gelden speciale regels en het is daarnaast zeer schadelijk.
  • De kosten voor het verwijderen van dakbedekking beginnen vanaf €40,- per vierkante meter. Vergelijk gratis offertes.


Dakbedekking verwijderen: hoe doet de dakdekker dat?

Hoe de dakbedekking verwijderd wordt, is voornamelijk afhankelijk van het materiaal. Bitumen verwijderen gebeurt bijvoorbeeld door het bitumen los te snijden en daarna verder los te trekken. Hetzelfde geldt voor pvc en EPDM. Soms zijn de lagen materiaal erg dik, in dat geval is er speciaal verwijderingsgereedschap nodig.

Dakpannen kunnen gemakkelijker los gemaakt worden, dit gaat vaak ook een stuk sneller.

Bij het verwijderen van dakbedekking, moet er altijd goed opgelet worden dat er niets beschadigd rakt aan het onderdak. Het is zonde als bijvoorbeeld de panlatten of de dakconstructie gerepareerd moet worden, door een verkeerde verwijdering.

Na het verwijderen moet het materiaal nog afgevoerd worden.

De dakdekker volgt de volgende stappen:

Stap 1: verwijder ballast

Niet op elk dag wordt ballast gebruikt, dit zien we eigenlijk alleen bij daken van bitumen. Op het bitumen is een laag grind aangebracht, om het materiaal te beschermen tegen schadelijke UV-straling. Voordat het bitumen verwijderd kan worden, is het nodig om de ballast laag weg te halen.

Wanneer het grind vastgeplakt zit aan de bitumineuze bedekking, is het vaak erg lastig om weg te halen. Ballast, zoals grind, kan vastplakken doordat het dakleer warm en zacht is geworden. Wanneer dit is gebeurt, moet je zoveel mogelijk grind verwijderen en daarna het dakleer met het vastgeplakte grind verwijderen.

Stap 2: haal alle dakelementen weg

Wanneer de ballast verwijderd is, is het tijd om alle dakelementen van het dak te halen. Denk hierbij aan een ontluchtingspijp en de daktrim. Alle elementen die aan het dak vastzitten, moeten eraf gehaald worden.

dakbedekking verwijderen en afvoeren

Stap 3: verwijder dakbedekking in handzame stukken

De oude dakbedekking wordt in kleine stukken van het dak afgehaald. Hiervoor is het soms nodig om gereedschap te gebruiken.

Bij dakpannen gebruikt een dakdekkersbedrijf vaak een lift om snel stapels dakpannen naar beneden te brengen. Voor bitumen, EPDM of pvc is een daksnijder, ook wel daksloper genoemd, erg handig. Een daksnijder snijdt de dakbedekking in kleine stroken, zodat het snel verwijderd kan worden.

Pas op met asbest! Bij oudere huizen is er vaak asbest gebruikt in het dak, voornamelijk bij huizen die ouder zijn dan 20 jaar. Hoe ouder het huis, hoe groter de kans is dat er asbest is gebruikt. Asbest komt voor in golfplaten, bitumen en dakleien. Asbest moet door een professioneel bedrijf verwijderd worden, omdat er kankerverwekkende stoffen vrij kunnen komen. Weet je niet zeker of je asbest hebt in je dak? Vraag dan altijd advies en laat een dakinspectie uitvoeren.

Stap 4: ondergrond schoonmaken

Na het weghalen van de dakbedekking, moet de ondergrond grondig schoongemaakt worden. Het schoonmaken en egaal maken van de ondergrond is belangrijk voor het plaatsen van de nieuwe dakbedekking.

Zijn er beschadigingen te zien? Dan moeten deze direct gerepareerd worden, om latere problemen te voorkomen.

Het verwijderen van oude dakbedekking, zoals dakleer, lijkt misschien erg gemakkelijk, maar dit is het vaak niet. Oude dakbedekking kan erg stug zijn door uitdroging. Wanneer het dakleer niet gemakkelijk los komt, is er speciaal gereedschap nodig. Forceer nooit het verwijderen, want dan is de kans op beschadigingen van de dakconstructie erg groot.

Dakbedekking afvoeren: waar doe je dat?

Dakbedekking kun je niet gewoon weggooien of in je eigen container gooien na een dakrenovatie, dit moet afgevoerd worden naar de stort. Hiervoor worden kosten berekend.

De dakdekker verzamelt alle oude materialen in een container en brengt deze vervolgens naar een stortlocatie. Bij de locatie wordt de container gewogen, zodat er een rekening gemaakt kan worden voor de kosten.

Hoeveel kost het afvoeren van dakbedekking?

Je moet rekening houden met een prijs van €200,- per ton. De precieze prijs is per gemeente verschillend. Het is verstandig om voor het verwijderen een inschatting van de afvoerkosten te vragen aan de dakdekker, deze kunnen (onverwacht) hoog uitvallen.

Wat kost dakbedekking verwijderen?

De kosten voor het verwijderen van dakbedekking, zijn voornamelijk afhankelijk van het type dakbedekking. Bitumen dakbedekking verwijderen kost bijvoorbeeld gemiddeld €40,- per vierkante meter en pvc kost gemiddeld €75,- incl. het plaatsen van een nieuwe laag..

De dakdekker verzamelt alle oude materialen in een container en brengt deze vervolgens naar een stortlocatie. Bij de locatie wordt de container gewogen, zodat er een rekening gemaakt kan worden voor de kosten.

Deze kosten zijn zonder de eventuele afvoerkosten.

Bekijk onderstaande tabel voor meer gemiddelde prijzen voor het vervangen van de dakbedekking van een plat dak.

Type dakbedekking + werkzaamheden Gemiddelde prijs per m²* Levensduur
Bitumen dakbedekking
Bitumen laag over oude dakbedekking €40,- 20 jaar
Oude laag verwijderen en nieuwe bitumen leggen €70,- 20 jaar
EPDM dakbedekking
Nieuwe laag EPDM over oude laag €40,- 40 jaar
Oude laag verwijderen nieuw EPDM leggen €80,- 40 jaar
Pvc dakbdekking
Nieuwe laag pvc over oude laag €50,- 40 jaar
Oude laag verwijderen en nieuw pvc leggen €75,- 40 jaar

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die verschillen per dakdekker.

Dakbedekking verwijderen, afvoeren of vervangen?

Vergelijk prijzen en ga voor de beste deal.

dakbedekking verwijderen

Dakbedekking over oude laag aanbrengen

In sommige gevallen is het mogelijk om een nieuwe laag dakbedekking over de oude laag te leggen. Deze methode is alleen geschikt voor platte daken, bedekt met bitumen, pvc of EPDM.

Houd hier rekening mee:

  • Deze methode kan alleen wanneer het dak niet te zwaar wordt voor de constructie.
  • Zijn er veel beschadigingen of is de dakconstructie aangetast? Dan kan er geen nieuwe laag over de oude dakbedekking gelegd worden.
  • Vraag altijd advies aan een dakdekker of deze methode geschikt is voor jouw dak.

Het grootste voordeel van deze methode is natuurlijk dat het een stuk goedkoper is en dat de werkzaamheden sneller afgerond zijn.

Dakbedekking laten verwijderen? Gratis offertes vergelijken!

Wil je je dakbedekking laten verwijderen en afvoeren? Schakel dan professionele dakdekkers in. Zij verwijderen snel de oude dakbedekking en leggen direct nieuwe. Om te besparen op de kosten, kun je gratis offertes vergelijken. Door offertes te vergelijken, krijg je snel meerdere prijsoverzichten en kies je snel en eenvoudig het beste dakdekkersbedrijf voor jouw klus.

Gratis offertes vergelijken