Interesse in folie onder dakpannen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Dakrenovatie kosten » Folie onder dakpannen

Folie onder dakpannen: wat is de werking?

De folie onder dakpannen heeft een belangrijke functie. Het beschermt het dak tegen vocht van buitenaf, zoals regen. Tegelijkertijd laat het de damp van binnenuit het huis ontsnappen. Dit helpt voorkomen dat vocht zich ophoopt in het dak, wat schimmel en rot kan veroorzaken. Maar welke soorten folie zijn er en welke kosten kun je verwachten?

Dit, en meer, ontdek je hier. Lees verder en leer meer over folie onder dakpannen en wat de werking hiervan is.

Dakfolie onder pannen: meer informatie

 • Folie onder dakpannen beschermt tegen water, laat damp van binnenuit ontsnappen en verlengt de levensduur van het dak.
 • Het wordt horizontaal onder de dakpannen gelegd, biedt waterdichtheid en voorkomt schimmel en rot, waardoor een duurzaam en goed geventileerd dak ontstaat.
 • Er zijn verschillende soorten dakfolie: waterkerende dampdoorlatende folie onder dakpannen, waterkerende dampopen folie, en dampdichte dakfolie.
 • Elk type heeft specifieke eigenschappen, zoals waterdichtheid en dampdoorlatendheid, die van belang zijn voor de bescherming van het dak tegen vocht en ventilatiebehoeften.
 • Bij het aanbrengen van dakfolie onder dakpannen volgt de dakdekker een zorgvuldig proces, waaronder inspectie, op maat snijden, nauwkeurige plaatsing, stevige bevestiging en een grondige afwerking, om het dak effectief te beschermen tegen vocht en weersinvloeden.
 • De kosten voor dakfolie variëren van € 1,- tot € 2,- per m² voor waterkerende dampdoorlatende folie, € 1,50 tot € 3,- voor waterkerende dampopen folie, en € 2,- tot € 4,- voor dampdichte dakfolie.
 • Om kosten te besparen bij het aanbrengen van dakfolie onder dakpannen, kun je gratis offertes vergelijken , verschillende materialen onderzoeken, regelmatig onderhoud uitvoeren en zelf bepaalde taken doen.

Zo werkt folie onder dakpannen

Folie onder dakpannen is een belangrijk onderdeel van een dakconstructie. Het wordt geïnstalleerd tussen de dakpannen en de onderliggende houten constructie. Deze folie heeft meerdere functies. Denk hierbij aan waterdichtheid, dampdoorlatendheid en bescherming.

De folie wordt in horizontale banen gelegd, beginnend vanaf de onderkant van het dak en overlappend naar boven toe. Het wordt stevig vastgemaakt aan de houten constructie met behulp van nietjes of speciale bevestigingsmiddelen. Vervolgens worden de dakpannen over de folie gelegd, waardoor een waterdichte en goed geventileerde dakconstructie ontstaat. Folie onder dakpannen is essentieel voor een duurzaam en goed functionerend dak en zijn ideaal om te plaatsen tijdens een dakrenovatie.

Voordelen folie dak

Dakfolie biedt verschillende voordelen voor een dakconstructie:

 • Waterdichtheid: Het voorkomt dat water door het dak sijpelt, waardoor het huis droog en vrij van lekkages blijft.
 • Bescherming tegen condensatie: Het helpt condensatie te verminderen door damp van binnenuit het huis te laten ontsnappen, waardoor vochtproblemen worden voorkomen.
 • Extra isolatie: Sommige folies hebben isolerende eigenschappen die helpen om de warmte binnen te houden en de energiekosten te verlagen.
 • Vermindert het risico op schimmel en rot: Door vocht buiten te houden, helpt dakfolie de groei van schimmel en rot in de dakconstructie te voorkomen.
 • Verlengt de levensduur van het dak: Het biedt een extra beschermende laag onder de dakbedekking, waardoor het dak langer meegaat en minder snel beschadigd raakt.

Dakfolie onder dak

Welke soorten dakfolie zijn er?

Er zijn verschillende soorten dakfolie. Lees verder en ontdek welke dat zijn.

Waterkerende dampdoorlatende folie onder dakpannen

Waterkerende dampdoorlatende folie onder dakpannen is een speciaal soort materiaal dat wordt geplaatst onder de dakpannen van een huis. Het heeft twee belangrijke functies:

 • 1. Waterkerend: Dit betekent dat het voorkomt dat water van buiten het dak binnendringt. Als het regent, beschermt deze folie het dak en de binnenkant van het huis tegen vocht.
 • 2. Dampdoorlatend: Dit betekent dat het folie damp en vocht van binnenuit het huis toestaat om naar buiten te ontsnappen. Dit is belangrijk omdat het voorkomt dat vocht zich ophoopt in het dak, wat schimmel en rot kan veroorzaken.

Door deze twee eigenschappen te combineren, helpt waterkerende dampdoorlatende folie onder dakpannen om het dak droog te houden en tegelijkertijd een gezonde ventilatie vanuit het huis mogelijk te maken.

Waterkerende dampopen folie

Waterkerende dampopen folie en waterkerende dampdoorlatende folie zijn beiden bedoeld om daken te beschermen tegen vocht, maar ze hebben verschillende eigenschappen. Waterkerende dampopen folie laat waterdamp van binnenuit het huis ontsnappen terwijl het water buiten houdt, waardoor het dak droog blijft en vochtproblemen worden voorkomen.

Aan de andere kant laat waterkerende dampdoorlatende folie ook waterdamp ontsnappen, maar heeft het niet de “open” structuur van dampopen folie, waardoor het minder goed ventileert. Dit maakt dampopen folie geschikter voor situaties waar ventilatie net zo belangrijk is als bescherming tegen vocht.

Dampdichte dakfolie

Dampdichte dakfolie is een soort materiaal dat wordt gebruikt op daken om vocht buiten te houden. Het heeft één belangrijke eigenschap, namelijk dat het dampdicht is.

Dit betekent dat het folie geen damp of vocht van binnenuit het huis doorlaat naar buiten. Het voorkomt dat vochtige lucht van bijvoorbeeld badkamers of keukens in het dak dringt. Dit kan handig zijn in situaties waar vochtisolatie belangrijker is dan ventilatie, zoals bij platte daken of in combinatie met isolatiemateriaal om te voorkomen dat vocht in het isolatiemateriaal doordringt.

Pvc dakfolie

PVC dakfolie is lichtgewicht en flexibel, waardoor het gemakkelijk te installeren is. Het is ook duurzaam en bestand tegen de effecten van UV-straling en weersinvloeden. Hierdoor gaat het lang mee en blijft het dak beschermd. PVC dakfolie is een populaire keuze vanwege zijn betaalbaarheid, betrouwbaarheid en veelzijdigheid in verschillende weersomstandigheden.

Dakdekker legt dak

Dakfolie onder dakpannen laten aanbrengen

Als een dakdekker dakfolie onder dakpannen gaat aanbrengen, doorloopt hij een aantal stappen.

Stap 1 Voorbereiding: De dakdekker begint met het inspecteren van het dak om eventuele problemen te identificeren. Hij maakt het dakoppervlak schoon en zorgt ervoor dat het vrij is van vuil en puin.

Stap 2 Meten en snijden: De dakdekker meet het dakoppervlak op en snijdt de dakfolie op maat, zodat het perfect past tussen de dakspanten.

Stap 3 Plaatsing van de folie: De dakdekker begint met het aanbrengen van de dakfolie vanaf de onderkant van het dak en werkt geleidelijk omhoog. Hij zorgt ervoor dat de folie strak wordt gelegd en geen plooien of overlappingen heeft.

Stap 4 Bevestiging: De dakdekker bevestigt de folie stevig aan de dakconstructie met behulp van nietjes of speciale bevestigingsmiddelen. Hierdoor blijft de folie op zijn plaats, zelfs bij harde wind.

Stap 5 Afwerking: Nadat de folie is aangebracht en bevestigd, controleert de dakdekker nogmaals of alles correct is geplaatst. Eventuele losse randen worden vastgezet en de dakdekker zorgt ervoor dat de folie netjes is afgewerkt.

Door deze stappen zorgvuldig te volgen, kan de dakdekker dakfolie onder dakpannen correct en effectief aanbrengen, waardoor het dak beschermd wordt tegen vocht en andere weersinvloeden.


Besparen op dakfolie?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kostprijs!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!


Folie onder dakpannen kosten

De kosten voor het volledig laten installeren van dakfolie hangen af van verschillende factoren, zoals de grootte van het dak, de complexiteit van de dakconstructie, de bereikbaarheid van het dak en de gekozen soort folie. Over het algemeen kun je een ruwe schatting maken door de prijs per vierkante meter te vermenigvuldigen met het totale oppervlak van het dak.

Laten we als voorbeeld aannemen dat een gemiddeld dak een oppervlakte heeft van 100 vierkante meter en dat de gekozen folie ongeveer € 2,50 per vierkante meter kost. De totale kosten zouden dan ongeveer € 250,- bedragen (100 m² x € 2,50/m² = € 250,-).

In het kostenoverzicht vind je een duidelijker beeld van de verschillende prijzen.

Kostenoverzicht 2024

Prijs per m²*
Waterkerende dampdoorlatende folie € 1,- tot € 2,-
Waterkerende dampopen folie € 1,50 tot € 3,-
Dampdichte dakfolie € 2,- tot € 4,-

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten.

Zo bespaar je op de kosten!

Om kosten te besparen bij het laten aanbrengen van dakfolie onder dakpannen, kun je een aantal stappen ondernemen:

 • Vergelijk offertes: Vraag gratis offertes op bij verschillende dakdekkers via dakdekkersgids.nl en vergelijk de prijzen en de aangeboden diensten.
 • Onderzoek materialen: Informeer bij de dakdekker naar verschillende soorten dakfolie en kies een betaalbaar maar toch kwalitatief materiaal.
 • Onderhoud je dak: Regelmatig onderhoud van je dak kan problemen voorkomen en de levensduur van de dakfolie verlengen.
 • Overweeg zelfwerkzaamheid: Als je handig bent, kun je overwegen om bepaalde taken zelf uit te voeren, zoals het voorbereiden van het dakoppervlak.

Interesse in folie onder dakpannen? Vraag gratis offertes aan en bespaar op de kosten!

Besluit je dak te beschermen met folie onder dakpannen en ben je benieuwd naar de beste aanbiedingen van dakdekkers in jouw regio? Vul dan nu het onderstaande formulier in en kom eenvoudig in contact met professionele dakdekkers.

Vul gratis het onderstaande formulier in en kom snel en makkelijk in contact met dakdekkers bij jou in de regio. Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% ode kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!

 

Veelgestelde vragen:

Wil je meer weten over folie onder dakpannen, en wat dit inhoudt? Lees dan verder. Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen met daarbij het antwoord!


Voor dakpanplaten is het belangrijk om folie te gebruiken die geschikt is voor waterdichtheid en bescherming tegen condensatie. Een goede keuze is dampdoorlatende folie zoals een onderdakfolie met een hoge dampdoorlatendheid. Dit zorgt ervoor dat vocht van binnenuit kan ontsnappen terwijl het dak toch beschermd blijft tegen vocht van buitenaf.
Dakfolie moet doorgaans niet regelmatig worden vervangen, tenzij het beschadigd raakt of zijn functie verliest. Normaal gesproken kan dakfolie lange tijd meegaan, mits het correct is geïnstalleerd en niet wordt blootgesteld aan abnormale slijtage of schade door weersomstandigheden. Het is echter belangrijk om het dak regelmatig te inspecteren en eventuele problemen met de folie tijdig aan te pakken.
Dakfolie kan helpen bij het voorkomen van lekkages door een extra laag bescherming te bieden onder de dakbedekking. Het beschermt tegen infiltratie van water door het dakoppervlak en kan ook condensatie verminderen. Hoewel dakfolie helpt bij het verminderen van het risico op lekkages, kunnen andere factoren zoals slechte installatie of schade aan de dakbedekking nog steeds lekkages veroorzaken.