Besparen op dakpannen vervangen?

Door gratis offertes te vergelijken bespaar je zo tot wel 40%!

Gratis - Vrijblijvend

Dakpannen vervangen: de kosten

Deze kosten dakpannen vervangen pagina is geüpdatet in 2023

De kosten voor het vervangen van je dakpannen hangen af van een paar belangrijke factoren: het tarief van de dakdekker, de kosten voor de dakpannen zelf en natuurlijk de afmetingen van je dak.

Benieuwd wat het jou gaat kosten?

Op deze pagina vind je wat het kost om je dakpannen te vervangen. Je krijgt een duidelijk beeld van de gemiddelde prijzen en welke factoren deze beïnvloeden. Tot slot vind je hier handige bespaartips, zodat jij je dakpannen kan vervangen tegen de laagste prijs!


Kosten dakpannen vervangen: de belangrijkste informatie op rij

 • De kosten voor het vervangen van de dakpannen liggen gemiddeld tussen de €85,- tot €150,- per m². Bij een gemiddelde tussenwoning komt dit neer op een totaalprijs van €3.100,- tot €4.400,-.
 • Je hebt de keuze uit verschillende extra opties die de levensduur en kwaliteit van het dak verbeteren. Coaten of impregneren om vervuiling tegen te gaan en isolatie om warmteverlies te voorkomen.
 • Betondakpannen zijn goedkoper dan keramische dakpannen, maar keramische dakpannen hebben een levensduur van bijna 2 keer zo lang. Op de lange termijn zijn keramische dakpannen dus goedkoper.
 • Dakpannen hebben weinig onderhoud nodig. Als je de dakpannen laat coaten of impregneren voor gemiddeld €10,- tot €20,- per m² dan hoef je de komende tien jaar geen extra onderhoudskosten te maken.
 • Het is tijd om je oude dakpannen te vervangen als ze beschadigd zijn, hun optimale levensduur benaderen of ze steeds vaker problemen veroorzaken. Of als ze niet meer passen bij de gewenste uitstraling.
 • Bespaar op de kosten door werkzaamheden te combineren. Laat bijvoorbeeld direct dakisolatie plaatsen en investeer zo ook in de woning zelf!


wat is impregneren

Wat kost dakpannen vervangen?

De kosten voor het vervangen van dakpannen zijn gemiddeld €85,- tot €150,- per m². Op een dakoppervlak van 50m² tot 70m² komt dat neer op een totaalprijs van €3.100,- tot €3.500,- voor betondakpannen en €4.000,- tot €4.400,- voor keramische dakpannen.

Wil je een meer natuurlijke uitstraling, dan zijn keramische dakpannen een betere optie. De kosten liggen dan wel iets hoger: voor datzelfde pannendak betaal je gemiddeld €4.000,- tot €4.400,-.

Kies je ervoor om het pannendak na het plaatsen ook nog eens te coaten voor een extra lange bescherming, dan lopen de kosten nog iets verder op. Houd gemiddeld rekening met €5.200,- tot €5.500,-.

Kosten pannendak vervangen 2023

Werkzaamheden Soort dakpan Prijs
Pannendak inspecteren €50,- tot €150,-
Nieuwe dakpannen Beton of keramisch €85,- tot €150,- per m²
Dakpannen verwijderen en vervangen Beton €3.100,- tot €3.500,-
Dakpannen verwijderen en vervangen Keramisch €4.000,- tot €4.400,-
Dakpannen verwijderen, vervangen en coaten Keramisch €5.200,- tot €5.500,-
Nieuwe dakpannen bij vrijstaand huis, inclusief isolatie Beton €200,- per m²
Nieuwe dakpannen bij rijtjeswoning, inclusief isolatie Beton €300,- per m²

* Let op: dit zijn gemiddeld uurtarieven van dakdekkersbedrijven.

Prijsvoorbeelden dakpannen vervangen 2023

Alleen dakpannen vervangen: wanneer je de dakpannen aan vervanging toe zijn, heb je de keuze uit twee soorten: betonnen en keramische dakpannen. Een gemiddeld dakoppervlak is zo’n 60m2. Wanneer je kiest voor de voordeligste optie, betonnen dakpannen, betaal je gemiddeld zo’n €3300,-.

Kies je liever iets duurdere dakpannen met een langere levensduur? Ga dan voor keramische dakpannen. De totaalprijs voor 60m2 komt hierbij neer op €4200,-.
Dakpannen vervangen en beschermen: wil je naast het vervangen van de dakpannen, de nieuwe dakpannen ook beschermen tegen weersinvloeden, mos en andere begroeiing? Dit kan door het impregneren van de dakpannen met een coating. Je betaalt voor het impregneren zo’n €1000,-. Bij betonnen dakpannen kost het hele project dus gemiddeld €4300,-, met keramische dakpannen €5200,-.

Dakpannen vervangen en besparen op de kosten?

Vergelijk gratis offertes en kies de dakdekker met het beste aanbod!

Wat kosten de verschillende soorten dakpannen?

Er zijn verschillende soorten dakpannen verkrijgbaar, en deze keuze heeft een grote invloed op de materiaalkosten. Bijna de helft van het totaalbedrag wordt namelijk bepaald door de keuze van je dakpan!

Betondakpannen zijn het meest voordelig. De kosten hiervoor liggen rond de €50,- per m² en ze hebben een gemiddelde levensduur van 30 jaar. Keramische dakpannen hebben een langere levensduur: van 50 tot wel 100 jaar, als je het dak goed onderhoud. De kosten liggen wel iets hoger: gemiddeld rond de €60,- per m². Heb je een klein budget en moet je de dakpannen nu vervangen tegen lage kosten, dan zijn betondakpannen de beste keuze.

Wil je een meer natuurlijke uitstraling realiseren en ben je geïnteresseerd in een goede prijs-kwaliteitverhouding, kies dan voor een keramisch pannendak.

Soorten dakpannen Gemiddelde dakpannen kosten per m2, incl. btw Levensduur dakpannen
Betonnen dakpannen €50,- per m² 30 jaar
Keramische dakpannen €60,- per m² 50 jaar

Dakpannen vervangen: kosten van extra opties

Bij het vervangen van je pannendak heb je ook de keuze voor extra opties. Zo kun je het dak laten coaten voor een extra bescherming en is het mogelijk om het dak tegelijkertijd te isoleren. De kosten lopen hierdoor uiteraard iets op. Hieronder gaan we dieper in op de kosten van extra opties.

wat is impregneren

Wel of niet dakpannen coaten?

Eén van de opties die dakdekkers aanbieden, is het coaten van de pannen. Dit is het aanbrengen van een beschermlaag, die ervoor zorgt dat vuil niet aan het oppervlak hecht. Hierdoor ben je de komende tien jaar verzekerd van een dak dat er netjes en schoon uitziet. Bovendien voorkom je dat de pannen poreus worden en regenwater gaan absorberen. Het coaten zelf kost ongeveer €10,- tot €20,- per m².

Dakpannen vervangen en isoleren

Wanneer je de dakpannen toch al gaat vervangen, is isoleren een kleine extra moeite die je veel oplevert. Isolatie zorgt namelijk voor minder warmteverlies en een lagere energierekening. Daarnaast zal het ook nog eens de woningwaarde van je huis verhogen: een hele waardevolle investering dus!

De kosten voor het isoleren liggen rond de €45,- tot €60,- per m². De prijs hangt hierbij af van de gekozen techniek en het gebruikte materiaal.

Dakbeschot en panlatten vervangen

Het kan voorkomen dat de dakdekker er tijdens het vervangen van de dakpannen achter komt dat ook het dakbeschot of de panlatten in slechte staat verkeren. Als het dakbeschot verzwakt of beschadigd is, is het aan te raden om ook deze te vervangen. Het dakbeschot maakt het complete dak namelijk wind- en waterdicht. Het vervangen van het dakbeschot kost gemiddeld €85,- tot €150,- per m².

Betonnen dakpannen of keramische dakpannen?

Keramische dakpannen hebben een prachtige uitstraling en een hele lange levensduur. Maar door de hogere kosten zijn ze niet voor iedereen geschikt. Heb je echt een klein budget, dan kun je een soortgelijke uitstraling creëren met behulp van betondakpannen.

Wat is precies het verschil?

Een keramische dakpan wordt gemaakt van gebakken rivierklei: het is een natuurproduct en daardoor staat het bekend om zijn natuurlijke look. Betondakpannen worden gemaakt van vezelcement en worden in grote oplages geproduceerd. Dit zorgt voor lagere kosten! Een ander voordeel van betondakpannen is dat ze door een groot formaat eenvoudig en snel te plaatsen zijn: zo zijn de dakwerken zo snel mogelijk weer afgerond.

Je budget speelt ook een rol in het bepalen van de prijs! Betondakpannen zijn een stuk goedkoper met €40,- per m², tegenover €60,- per m². Op de lange termijn zijn juist kleidakpannen weer goedkoper, omdat deze een stuk langer meegaan.

Welk type dakpan voor jou de beste keuze is, hangt dus voor een groot deel af van je budget en persoonlijke voorkeuren. Kom je er zelf niet uit? Twijfel dan niet om advies te vragen aan een ervaren dakdekker.

Dakpannen vervangen? Bespaar op de kosten van een dakdekker!

Vind snel en gemakkelijk een betrouwbare dakdekker in jouw regio en bespaar tot 40%!

Dakpannen vervangen: hoe werkt het en wat kost het aan arbeidskosten?

Een dakdekker rekent gemiddeld €35,- tot €45,- aan arbeidskosten. Dat is bijna de helft van de totaalprijs! Dus wanneer jij het dak op je vrijstaande woning wilt vervangen (in totaal 65 m²) dan lopen de arbeidskosten op tot €2.275,- tot €2.925,-. Hier komen de materiaalkosten dan nog bovenop!

Dakpannen vervangen neemt ongeveer een week in beslag, afhankelijk van het weer en eventuele isolatie die geplaatst moet worden. Je hoeft geen ander onderkomen te zoeken want de dakdekkers zorgen ervoor dat het dak in ieder geval wind- en waterdicht is tijdens de werken. Als je het geen prettig gevoel vindt om thuis te zijn, dan kun je natuurlijk altijd tijdelijk een andere woonplek vinden.

Hoe gaat een dakdekker te werk bij het vervangen van dakpannen?

De klus begint met het leveren van de nieuwe dakpannen en een container. In deze container verzamelen ze straks alle oude dakpannen en puin, zodat het direct kan worden afgevoerd naar de stort: je blijft dus nergens mee zitten!

Daarna volgen de dakdekker het onderstaande stappenplan.

Stap 1: dakpannen verwijderen
De meeste dakpannen zitten niet vast aan het dakbeschot, dus het verwijderen van de dakpannen neemt relatief weinig tijd in beslag.

Stap 2: eventueel isolatie aanbrengen
Op het moment dat het dakbeschot open ligt zal de dakdekker ook de nieuwe isolatie plaatsen. Dit komt rechtstreeks op het dakbeschot te liggen. Over de laag isolatie plaatst de vakman nieuwe panlatten om de dakpannen weer op te bevestigen.

Stap 3: nieuwe dakpannen plaatsen
De onderste laag dakpannen nagelt de dakdekker als eerste vast. Daarna begint hij van boven af aan met het dekken van het dak. Hij werkt van boven naar beneden en slaat af en toe een rij over, zodat hij nog gemakkelijk naar boven kan klimmen mocht dat nodig zijn. Bijvoorbeeld voor de nokvorsten, of als er toch nog dakpannen dwars liggen.

Kosten van onderhoud van je dakpannen

Dakpannen hebben relatief weinig onderhoud nodig vergeleken met andere soorten dakbedekking, zoals riet. Een beetje onderhoud is wel nodig om een optimale levensduur te garanderen. Bij het kiezen van de juiste dakpan is het ook slim om met de kosten voor het onderhoud alvast rekening te houden.

Keramische dakpannen hebben bijvoorbeeld een geglazuurde laag waardoor ze nauwelijks onderhoud nodig hebben en goed beschermd worden. Betondakpannen hebben deze niet: de onderhoudskosten zullen in de toekomst dus hoger oplopen dan wanneer je kiest voor kleidakpannen. Je kunt ervoor kiezen om de dakpannen te coaten of te impregneren, dit kost gemiddeld €10,- tot €20,- per m² en zorgt ervoor dat je de komende tien jaar in ieder geval goed zit.

Wanneer dakpannen vervangen?

Dakpannen hebben een relatief lange levensduur: keramische pannen gaan zelfs tot wel 50 jaar mee! Je hoeft dus niet zomaar je dakpannen te vervangen: maar wanneer is dit wel nodig?

Als je zelf niet weet hoe oud je dakpannen zijn, kun je dit merken aan de staat van de dakpan. Op het moment dat deze poreus wordt neemt hij regenwater op en beginnen er steeds meer mossen en algen te groeien. Je zult merken dat er steeds meer dakpannen kapotgaan en ’s winters kapotvriezen. Soms voldoet het om de beschadigde dakpannen te vervangen, maar als de pannen echt verouderd zijn zal een dakdekker je aanraden om je hele dak te vervangen. Dakpannen vervangen is goed te combineren met een hele dakrenovatie, dan wordt bijvoorbeeld het dakbeschot, en de panlatten ook vernieuwd.

Wanneer dakpannen vervangen?

 • Als de oude dakpannen de uiterste levensduur bereiken
 • Wanneer er steeds vaker problemen zijn met de oude dakpannen
 • Als je het dak een vernieuwde uitstraling wilt geven
 • Wanneer je het dak wilt isoleren, dan is het slim om ook direct de dakpannen te vervangen
 • Als je zonnepanelen in het dak wilt plaatsen

Weet je niet zeker of het tijd is om je dakpannen te vervangen tegen lage kosten?

Het is slim om niet helemaal tot de uiterste levensduur te wachten met vervangen. Daarvoor kunnen ze al poreus worden, kan er mos gaan groeien of kunnen de dakpannen zelfs kapotvriezen. Door iets eerder je dakpannen te vervangen voorkom je hoge reparatiekosten!

Vraag daarom advies aan een vakman: hij voert een dakinspectie uit en geeft dan een persoonlijk advies.

Dakpannen vervangen door zonnepanelen
Wist je dat het ook mogelijk is om je dakpannen te vervangen door zonnepanelen? Als je kiest voor zonnepanelen in het dak, dan moet de dakdekker de dakpannen verwijderen voor de zonnepanelen. Kies je voor zonnepanelen óp het dak dan hoeven er alleen een paar dakpannen verwijderd te worden, voor de montage van de bevestiging rails.

wat is impregneren

Heb ik een vergunning nodig om mijn dakpannen te vervangen?

Werkzaamheden die het uitzicht in de straat aanpassen, moeten bij de gemeente gemeld worden en zijn vaak vergunningplichtig. Kies jij ervoor om je zwarte dakpannen te vervangen door rode pannen dan is de kans groot dat je inderdaad een vergunning nodig hebt. Houd er rekening mee dat hier kosten aan verbonden zitten: de hoogte van de vergunningskosten hangt af van de gemeente waar je woont.

Zolang het vervangen van de dakpannen geen grote uiterlijke veranderingen veroorzaakt dan hoef je geen vergunning aan te vragen. Als je twijfelt, dan doe je op omgevingsloket.nl gemakkelijk een vergunningscheck!

Waarop letten bij het vervangen van dakpannen?

Ga je voor het eerst je dakpannen vervangen? Dan is het wel zo fijn als je weet waar je rekening mee moet houden. Hieronder zetten we een paar aandachtspunten op een rij.

 • Welke dakpan? Naast de keuze voor keramische of betondakpannen kun je ook kiezen uit verschillende kleuren, formaten en vormen. Elke vorm heeft een andere unieke uitstraling, dus het is belangrijk om hier goed over na te denken. Zo heb je de standaard holle dakpan, met een golvende vorm, maar zijn er ook platte dakpannen voor een meer modernere uitstraling.
 • Keurmerken. Dakdekkers en materialen kunnen beschikken over keurmerken. Dit geeft aan dat zij getoetst worden op kwaliteit en in veel gevallen is er dan ook een goede klachtenregeling als het toch niet bevalt. Keurmerken om rekening mee te houden zijn KOMO en een belangrijke branchevereniging is VEBIDAK.
 • Wel of niet isoleren? Het vervangen van de dakpannen is het ideale moment om ook direct dakisolatie aan te brengen. Op die manier voorkom je dat je op een later moment nog eens midden in de dakwerken zit en bespaar je bovendien direct op je energiekosten.
 • Bespreek de kosten van meerwerk. Tijdens het vervangen van de dakbedekking zal een dakdekker eventuele beschadigingen in het dakbeschot ook direct repareren. Het is wel slim om vooraf een prijs af te spreken voor dit meerwerk. Vraag eventueel of hij dit eerst met je overlegt voordat hij meerwerk uitvoert en laat de afspraken op papier vastleggen.

Bespaartips: zo kun je de kosten van dakpannen vervangen drukken

Dakpannen vervangen en besparen op de kosten: dat is zeker mogelijk! Hieronder geven we je een paar praktische tips, waarmee jij de totaalprijs zo laag mogelijk houdt.

Besparen op het vervangen van dakpannen?

Vergelijk meerdere offertes en kies de goedkoopste dakdekker in jouw regio.

1. Kwantumkorting

Hoe groter de klus, des te lager de prijs per m². Woon je in een rijtjeshuis of 2-onder-1-kap, dan kun je de buren vragen of zij ook interesse hebben in het vervangen van de dakpannen. Door de kosten te splitten bespaar je flink op de arbeidskosten!

2. Combineer werkzaamheden

Geen buren met wie je de kosten kunt delen? Door zelf meerdere dakwerken met elkaar te combineren kun je ook een kwantumkorting regelen. Wacht dus niet tot volgend jaar om dakisolatie te plaatsen, maar laat je dakpannen vervangen en direct isoleren! Of plaats nu eindelijk die dakkapel waar je al jaren over droomt in plaats van over 5 jaar!

3. Lokale dakdekker

Praktisch elk dakdekkersbedrijf brengt voorrijkosten in rekening. Voorrijkosten zijn kosten die je maakt nog voordat de dakdekker aan de slag is gegaan. Ze liggen meestal tussen de €0,25 tot €0,50 per kilometer. Hoe verder de dakdekker dus moet rijden, des te hoger de voorrijkosten. Door te kiezen voor een lokale dakdekker, bespaar je hierop!

4. Tweedehands dakpannen

Keramische pannen hebben een enorm lange levensduur, die kan oplopen tot wel 100 jaar! Toch zijn er mensen die ervoor kiezen om hun pannendak al eerder te vervangen. Zij bieden de dakpannen dan tweedehands aan. Door je pannen tweedehands aan te schaffen bespaar je enorm op de materiaalkosten!

5. Help zelf mee

Vraag de dakdekker van tevoren of er klussen zijn die je zelf alvast kunt uitvoeren. Zo kan de dakdekker direct aan de slag en bespaar je straks op de arbeidskosten. Denk aan het verwijderen van dakpannen, het afvoeren van het puin straks of het opbouwen van een steiger.

6. Vergelijk gratis offertes

Alle dakdekkers hanteren hun eigen tarieven. Hierdoor verschillen de kosten per bedrijf. Door de prijzen van meerdere dakdekkers te vergelijken kies je gemakkelijk voor de vakman met het beste aanbod.

wat is impregneren

Dakpannen vervangen? Gratis offertes vergelijken!

Ook jij kunt je dakpannen laten vervangen tegen de laagste kosten. De hulp van een dakdekker is aan te raden, zodat je zeker weet dat er geen dakpannen van het dak afwaaien bij de eerstvolgende storm. Ben je op zoek naar een dakdekker in jouw regio?

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag zorgen we ervoor dat je zo snel mogelijk meerdere prijsopgaven ontvangt. Vergelijk de kosten van de verschillende vaklui en kies zo de dakdekker met de scherpste prijs. Je voordeel? Een besparing die oploopt tot wel 40% én de garantie dat je kiest voor een vakman die bij je past. De offerteaanvraag is gratis en vrijblijvend: waar wacht je nog op?

Gratis offertes vergelijken

Veelgestelde vragen

Hieronder geven we antwoord op een aantal vragen die vaak gesteld worden bij het vervangen van de dakbedekking.


De dakdekker levert de materialen en de container. Hij verwijdert de oude dakpannen en voert de container af naar de vuilstort. Daarna begint hij met de onderste rij dakpannen en nagelt deze vast. De rest van het dak bedekt hij van boven naar beneden tot het hele dak klaar is.
Zelf dakpannen vervangen wordt afgeraden, omdat het werken op hoogte risico’s met zich meebrengt. Zeker zonder de juiste bescherming en materialen. Een dakdekker doet dit altijd veilig. Bovendien is er altijd de kans dat de dakpannen niet goed geplaatst zijn, wat voor vochtproblemen en lekkages zorgt. Een dakdekker voorkomt dit.

Er zijn verschillende redenen om de dakpannen te vervangen. De meest bekende reden is omdat de dakpannen verouderd of beschadigd zijn. Ze worden dan sneller vies, vriezen kapot of worden poreus. Andere redenen zijn om het huis een vernieuwde uitstraling te geven of om zonnepanelen of een dakraam te plaatsen.
Weet je niet welke dakpannen je hebt? In het koopcontract van het huis staat omschreven welke dakpannen je hebt en wanneer deze geplaatst zijn. Zo weet je ook hoe oud ze zijn en wanneer de dakpannen aan vervanging toe zijn. Kun je dit niet terugvinden? Vraag dan een dakdekker voor een dakinspectie, hij geeft je alle info die je nodig hebt.