Besparen op kosten nieuw dak?

Door gratis offertes te vergelijken bespaar je zo tot wel 40%!

Gratis - Vrijblijvend

Kosten nieuw dak: zoveel kost het

Het dak is een belangrijk onderdeel van je huis, als deze verzwakt of flink beschadigd is moet je het dak zo snel mogelijk vervangen: de kosten van een nieuw dak hangen voor een groot deel af van de keuze voor het materiaal, maar ook de arbeidskosten én het type dak spelen een grote rol. Benieuwd naar de exacte prijzen?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je meerdere prijsopgaven van experts in jouw regio. Vergelijk en kies voor het beste aanbod!

Op deze pagina lees je meer over de kosten van een nieuw dak. Je vindt informatie over de verschillende soorten dakbedekkingen en welke factoren de totaalprijs beïnvloeden. Tot slot vind je meer over de extra opties én vind je handige bespaartips!wat zijn de kosten van een nieuw dak

Wat kost een nieuw dak in 2023?

Laat je een nieuw dak plaatsen? De kosten hangen af van de specifieke dakwerken en het gekozen materiaal. Stel dat je de dakbedekking laat vervangen op een plat dak. Houd dan rekening met kosten tussen de €75,- tot €100,- per m². Deze prijzen zijn inclusief:

  • Verwijderen oude dakbedekking
  • Plaatsen nieuwe dakbedekking
  • Btw

Voor een hellend dak liggen de kosten vaak net iets hoger, rond de €75,- tot €130,- per m². Dit komt omdat de kosten voor dakbedekking voor schuine daken vaak hoger liggen, en het feit dat de dakdekkers vaak steigers moeten inzetten waardoor de arbeidskosten stijgen.

Kies je voor een nieuw dak inclusief isolatie? Het isoleren van je dak kost ongeveer €40,- tot €60,- per m² en voor het vernieuwen van het complete dakbeschot liggen de prijzen rond de €90,- tot €150,- per m².

Exacte prijs van uw nieuwe dak berekenen? Vraag gratis offertes aan en ontvang de prijzen van dakdekkers bij u uit de regio.

Werkzaamheden Kosten per m2 2023, incl. btw
Nieuw plat dak €75,- tot €100,-
Nieuw hellend dak €75,- tot €130,-
Dakisolatie aanbrengen €40,- tot €60,-
Dakbeschot vernieuwen €90,- tot €150,-

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw, die per vakman kunnen verschillen. Vraag gratis offertes aan en ontdek de exacte prijzen.

Lees hier meer over de prijzen van dakdekkers.

Prijsvoorbeelden nieuw dak 2023

Plat dak vernieuwen: heeft je woning of garage een plat dak dat aan vernieuwing toe is? Je kunt dan kiezen uit een aantal dakbedekkingen. De voordeligste optie is bitumen. Voor een dak van 30m2 betaal je €1500,-. Zou je voor EPDM of PVC kiezen, betaal je respectievelijk €2100,- of €2400,-. De kosten zijn inclusief het weghalen van de oude dakbedekking, het materiaal, arbeid en btw.
Schuin dak vernieuwen: bij schuine daken heb je een grote keuze uit dakbedekkingen. Je kiest voor een traditionele dakbedekking van keramische dakpannen. Er zullen ook nieuwe panlatten worden ingebouwd. De totale kosten voor een nieuw dak van 60m2 komen uit op €5000,-.

Nieuw dak plaatsen en besparen op de kosten?

Vergelijk gratis offertes en kies een betaalbaar bedrijf in jouw regio!

Kosten dak vervangen vs. renovatie

Voor wie de kwaliteit van het dak wil verbeteren zijn er in principe een paar verschillende opties. Allereerst is het mogelijk om het dak te renoveren en ten tweede is het vervangen van het gehele dak een optie.

Wat is het verschil?

Bij renoveren gaat het om verschillende werkzaamheden die de kwaliteit van het dak verbeteren. Denk aan nieuwe dakbedekking. Onderdelen van het dak die nog prima in orde zijn blijven gewoon intact waardoor je op de kosten bespaart bij een dakrenovatie.

Bij een nieuw dak gaat het meestal om het vervangen van het complete dak, zo ook het dakbeschot. Dit wordt vooral gedaan bij hele oude huizen waarbij de dakconstructie op instorten staat. Maar het kan ook gedaan worden om het type dak te veranderen: van een plat naar een hellend dak bijvoorbeeld.

wat kost een nieuw dak

Waarom verschillen de kosten van een nieuw dak zo?

De kosten voor een nieuw dak verschillen enorm per situatie. Dat heeft voor een groot deel te maken met een aantal keuzes die je zelf maakt. Kies je voor een goedkope of dure dakbedekking? Wil je het dal ook beter isoleren of is dat niet nodig? Hieronder gaan we verder in op de belangrijkste factoren die de totaalprijs beïnvloeden. Wil jij besparen op de kosten? Twijfel dan niet en vraag gratis offertes aan!

1. Soorten dakbedekking

De kosten voor het vervangen van je dak hangen voor een groot deel af van het soort dakbedekking dat je kiest. Wil je nieuwe dakpannen, bijvoorbeeld, dan heb je de keuze tussen betondakpannen en kleidakpannen. Betondakpannen schaf je al aan vanaf €50,- per m² terwijl kleidakpannen gemiddeld €60,- per m² kosten. Op een dakoppervlak van 50 m² is dat al snel een prijsverschil van €500,-!

Toch liever het pannendak vervangen door iets compleet anders? Met riet realiseer je een prachtige natuurlijke uitstraling, maar betaal je wel een hogere prijs: de kosten voor een nieuw rieten dak liggen rond de €100,- per m². Twijfel je over de juiste dakbedekking, laat je dan persoonlijk adviseren door een dakdekker. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt. Dat is belangrijk, want de materiaalkosten bedragen maar liefst 65% van het totaalbedrag!

2. Dakisolatie

Als je een nieuw dak laat plaatsen, dan is investeren in dakisolatie een goed idee. De dakdekkers zijn nu toch al bezig op je dak, en door direct te isoleren hoef je maar één keer te verbouwen. Kies je voor dakisolatie, dan lopen de kosten wel verder op.

Tip! Door nieuwe dakbedekking te combineren met dakisolatie, profiteer je vaak van een kwantumkorting! Veel dakdekkers bieden korting aan voor grotere klussen. Dus door meerdere werkzaamheden in één keer uit te besteden, houd je de prijs per vierkante meter zo laag mogelijk.

Dakisolatie kost gemiddeld €45,- per m², maar de prijs hangt af van de gekozen methode en het isolatiemateriaal. Deze prijs komt nog bovenop de kosten voor je nieuwe dakbedekking.

Dakdekker nodig om je dak te vervangen?

Vind een dakdekkersbedrijf in je regio en bespaar tot 40%!

3. Extra opties

Er zijn nog andere extra opties die je kunt kiezen bij het plaatsen van een nieuw dak. Dit heeft invloed op de kosten, die stijgen natuurlijk, maar zorgen er ook voor dat je in de toekomst minder onderhoud hoeft te plegen of dat je bespaart op je energierekening.

Dakisolatie is een goed voorbeeld van deze extra opties, maar dit is niet het enige!

Door bijvoorbeeld je dakpannen te laten coaten voorkom je vervuiling en behoud je die stralende kleur. Dit kost gemiddeld €20,- per m². Voor het plaatsen van zonnepanelen betaal je gemiddeld €560,- per stuk. Dat is een grote investering, maar het zorgt er wel voor dat je huis heel energiezuinig wordt: op de lange termijn verdien je deze investering dus weer terug!

Tot slot kiezen steeds meer mensen voor een groendak. Dit houdt in dat je planten op het dak plaatst. Dit zorgt voor een hele natuurlijke isolatie, verhoogt het rendement van je zonnepanelen en ziet er heel natuurlijk en charmant uit. De kosten hiervoor liggen rond de €75,- per m².

Optie Gemiddelde prijs 2023
Isoleren €45,- per m2
Coaten dakpannen €20,- per m2
Groendak €75,- per m2
Zonnepanelen €560,- per stuk

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw en arbeid, die per vakman kunnen verschillen. Vraag gratis offertes aan en ontdek de exacte prijzen.

extra optie groendak

4. Franse kap: een steeds populairdere keuze

Als je kiest voor een nieuw dak, dan is het ook mogelijk om de stijl van je dak aan te passen. Steeds meer mensen in Nederland kiezen voor de bekende ‘Franse kap’. Hierbij is het onderste deel van het dakoppervlak een stuk steiler dan het bovenste gedeelte. Dit noemt men ook wel een mansardedak.

Een Franse kap is populair omdat het in huis voor extra ruimte zorgt. Het steile gedeelte onderaan het dak zorgt voor een groter bouwvolume en meer loopruimte. Dit is dus een ideale manier om de leefruimte in huis te vergroten.

Wanneer moet ik mijn dak vervangen?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je in principe op elk moment je dak kunt vervangen: als jij dat wilt of omdat je de stijl of uitstraling van het dakoppervlak wilt veranderen. Misschien wil je met een zogeheten Franse kap meer leefruimte creëren, of wil je een extra verdieping en laat je een plat dak vervangen door een schuin dakoppervlak.

Maar als het gaat om de levensduur van je dakbedekking, dan is het aan te raden om een plat dak na ongeveer 25 tot 40 jaar te vervangen en een hellend dak na gemiddeld 60 tot 80 jaar. Hierna is de dankafwerking zodanig verouderd dat de isolatie verslechtert en de kans op lekkages vergroot.

Heb ik een vergunning nodig voor een nieuw dak?

Ga je grote veranderingen doorvoeren aan je dakoppervlak? Dan bestaat de kans dat je inderdaad een vergunning nodig hebt. Je mag in Nederland niet zomaar grote veranderingen doorvoeren zonder een vergunning. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om het veranderen van je dakconstructie of het plaatsen van dakkapellen of dakramen.

Er zijn wel veel uitzonderingen, waardoor je in veel gevallen zonder vergunning aan de slag kunt. Dit geldt bijvoorbeeld voor het plaatsen van nieuwe dakbedekking, of dakramen aan de achterzijde van je woning. Twijfel je of je een vergunningsaanvraag moet doen? Op omgevingsloket.nl doe je snel en gemakkelijk een vergunningscheck!

Heb ik recht op subsidie?

Op dit moment is er geen landelijke subsidie voor nieuwe daken. Wel kun je in veel verschillende gemeentes een subsidie aanvragen voor het plaatsen van een groendak. Groendaken zorgen voor een positieve bijdrage aan het milieu, en duurzame gemeentes willen dit stimuleren.

Het kan daarnaast voorkomen dat jouw gemeente een andere plaatselijke subsidie aanbiedt. Ook kom je met dakisolatie in aanmerking voor de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Een dakdekker kan je hier meer over vertellen.

Besparen op nieuw dak plaatsen?

Vind een dakdekkersbedrijf in je regio en bespaar tot 40% op de kosten van een nieuw dak!

Hoe houd je de kosten van een nieuw dak laag?

Wil je besparen op de kosten van een nieuw dak? Hieronder geven we je een paar handige tips waarmee jij een nieuw dak laat plaatsen tegen de laagste kosten per m²!

1. Samen met je buren een nieuw dak

Woon je in een rijtjeshuis of een 2-onder-1-kap woning? In dat geval is het voordelig om samen met je buren een nieuw dak te plaatsen. Hoe groter de klus, des te lager de prijs per m². Dus als alle buren samen bepalen om het dak te vervangen, dan houd je de kosten zo laag mogelijk!

2. Zorg voor meer dan genoeg dakpannen

Door meer dakpannen te bestellen dan je eigenlijk nodig hebt, heb je altijd een extra lading dakpannen achter de hand in het geval van schade. Zo voorkom je dat je bij schade nog nieuwe dakpannen moet bestellen. Door een grotere lading dakpannen te kopen bespaar je bovendien op de totaalprijs, omdat je in veel gevallen een mooie kwantumkorting krijgt.

3. Help zelf mee

Bespaar de dakdekker tijd en energie, door zelf mee te helpen. Vraag hem alvast welke voorbereidende werkzaamheden je zelf al kunt doen. Oude dakbedekking verwijderen bijvoorbeeld of zelf al het puin afvoeren naar de gemeente. Zo houd je de arbeidskosten zo laag mogelijk.

4. Vergelijk offertes

Wist je dat alle dakdekkers hun eigen tarief bepalen? Hierdoor verschillende kosten per dakdekkersbedrijf. Vraag meerdere offertes aan en vergelijk de prijzen van verschillende bedrijven. Zo kies je snel en gemakkelijk voor de goedkoopste dakdekker, en bespaar je tot wel 40%!

wat is impregneren

Nieuw dak plaatsen? Bespaar op de kosten!

Is jouw dakoppervlak enorm verouderd of beschadigd? Dan is het tijd om een nieuw dak te plaatsen. Schakel hier ervaren dakdekkers voor in, zodat je nieuwe dak zo snel mogelijk geplaatst is. Bovendien ben je verzekerd van de beste kwaliteit én garantie op materiaal en montage. Op zoek naar een dakdekkersbedrijf in jouw regio?

Start gratis offerteaanvraag!

Hierna ontvang je meerdere prijsopgaven van experts in jouw regio. Vergelijk niet alleen op prijs, maar ook op aanbod en garantievoorwaarden. Zo kies je gemakkelijk voor de beste dakdekker in je regio en bespaar je tot wel 40%! De aanvraag is gratis en zonder verdere verplichtingen, dus je zit nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken