Overzetdak plaatsen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Dakrenovatie kosten » Overzetdak

Overzetdak: wat is het en wat zijn de kosten?

Een overzetdak is een goedkope en snelle manier om je dakbedekking te vervangen. Je hoeft de oude dakbedekking niet te verwijderen en bent bovendien weer voor 30 jaar voorzien van een sterk en waterdicht dak!

Wat is een overzetdak?

Een overzetdak zijn vaak metalen dakplaten die rechtstreeks op de oude dakafwerking worden geplaatst. Dit bespaart tijd en geld en je hebt volop keuze uit verschillende soorten afwerkingen. Op deze pagina lees je wanneer een overzetdak mogelijk is, wat het kost en wat je opties zijn qua uitstraling.

Overzetdaken: de belangrijkste informatie op een rij

 • Een overzetdak is mogelijk op sterke daken waarbij de dakafwerking nog in staat is. Een overzetdak op dakpannen is niet mogelijk.
 • De kosten van een overzetdak zijn gemiddeld €50,- tot €65,- per m².
 • Voorzetdaken zijn goedkoop, snel te plaatsen en verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en designs. Je kiest zelf hoe het dak eruit komt te zien.
 • Het plaatsen van een overzetdak is gemakkelijk: de vakman plaatst een onderdak, lattenconstructie en een overzetdak. Dit nagelt hij vast zodat alles stevig vastzit.

Wanneer is een overzetdak mogelijk?

Voor het plaatsen van een overzetdak zijn er 4 belangrijke voorwaarden:

 • 1. De oude dakbedekking is vlak en stevig genoeg voor een regelwerk.
 • 2. De dakconstructie is in goede staat en is sterk genoeg.
 • 3. Het originele dak bevat geen asbest.
 • 4. Het dak heeft een minimale hellingsgraad van 10 graden.

Is dit niet het geval, dan is een overzetdak niet mogelijk. Bij veel daken is dit dus geen probleem: bijvoorbeeld bij een bestaand dak met bitumen, EPDM of golfplaten. Ook bij een dak met leien is het mogelijk om een overzetdak te plaatsen. Let op: dit kan alleen als er inderdaad geen asbest aanwezig is. Heb je kunstleien, dan is het dus belangrijk om dit eerst te controleren.

Type dak Overzetdak mogelijk? Aandachtspunten
Dakpannen Nee  
Leien Ja Mits er geen asbest in de leien zit. Aan te raden om een extra onderdak te plaatsen om condens bij beschadigde leien te voorkomen
Bitumen Ja Dak is na het plaatsen van een overzetdak niet meer beloopbaar. Mogelijk bij een minimale dakhelling van 10 graden
EPDM Ja Dak is na het plaatsen van een overzetdak niet meer beloopbaar. Mogelijk bij een dakhelling van minimaal 10 graden.
Golfplaten Ja Mits het golfplaten dak stevig genoeg is om de tengel- en panlatten op te plaatsen.

Een overzetdak op pannen is helaas niet mogelijk. Dat heeft te maken de dakpannen zelf: hierop kan een dakdekker geen stabiel regelwerk plaatsen. Het regelwerk moet namelijk vastgenageld worden op het originele dak.

Wat kost een overzetdak?

De prijs van een overzetdak is gemiddeld €50,- tot €65,- per m². Dit is inclusief materiaal en montagekosten. Op een gemiddeld dak van 60 m² komt dat neer op een totaalprijs van ongeveer €3.000,- tot €4.000,-.

De prijzen van overzetdaken zijn onder meer afhankelijk van de originele dakafwerking en de staat hiervan. Het is bijvoorbeeld makkelijker om een overzetdak te plaatsen op een voornamelijk plat dak dan op een hellend dak. Ook omdat je hiervoor meer materiaal moet inzetten, zoals een steiger. Daarnaast is het soort overzetdak dat je kiest en de kleur hiervan ook een grote invloed op de materiaalkosten.

Overzetdak prijs 2024

Omschrijving Gemiddelde kosten*
Overzetdak per m² €50,- tot €65,- per m²
Overzetdak totaalprijs (60m²) €3.000,- tot €4.000,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen

Bespaar op de kosten van een overzetdak!

Vergelijk prijzen en ga voor de beste deal.

Wat zijn de voordelen van overzetdaken?

Dit zijn de belangrijkste voordelen van een overzetdak:

 • Het is goedkoop te plaatsen, en daardoor financieel een stuk gunstiger dan een complete dakrenovatie.
 • Je hoeft het bestaande dak niet af te breken, en daardoor zijn overzetdaken snel en goedkoop geplaatst.
 • Je hebt tijdens het plaatsen van het overzetdak geen risico op lekkages of waterinsijpeling.
 • Overzetdaken zijn licht van gewicht en daardoor is geen extra versterking nodig aan je dakoppervlak.
 • Er is heel veel mogelijk qua uitstraling, zo kies je zelf het dak dat je wilt. Bijvoorbeeld de uitstraling van dakpannen, leien, dakplaten en meer.
 • Overzetdaken hebben een lange levensduur van gemiddeld 30 jaar, doordat ze goed bestand zijn tegen extreme temperatuurswisselingen, storm, uv-straling en mosvorming.

Zitten er ook nadelen aan een overzetdak?

Elke keuze heeft voor- en nadelen, zo ook het plaatsen van overzetdaken. Zo zijn lekkages minder gemakkelijk op te sporen, omdat de originele dakafwerking niet zo makkelijk toegankelijk is. Gelukkig komen daklekkages met een overzetdak maar weinig voor en is de kans hierop klein. Daarnaast kan het een nadeel zijn dat overzetdaken gevoelig zijn voor deuken, omdat ze zo lichtgewicht zijn. Het is dus niet mogelijk om hier overheen te lopen. Gelukkig hoeft dit in de meeste gevallen geen probleem te zijn.

Overzetdak plaatsen: zo doet een dakdekker dat!

Benieuwd hoe een overzetdak geplaatst wordt? Hieronder zetten we het stappenplan van een dakdekker voor jou op een rij:

 • Stap 1: voorbereiding. De originele dakafwerking kan gewoon blijven liggen. Het enige wat de dakdekker moet verwijderen zijn de nokpannen. Hierbij controleert hij ook direct de kwaliteit van het dak en of het inderdaad geschikt is voor een overzetdak.
 • Stap 2: onderdak plaatsen. Nu plaatsen de vakmannen een onderdak op de bestaande dakbedekking. Dit onderdak bestaat meestal uit waterdichte platen of folie. Het voorkomt dat condens of neerslag lekkages kunnen veroorzaken.
 • Stap 3: Lattenconstructie plaatsen.. Om het overzetdak te bevestigen is het nu belangrijk om een sterke lattenconstructie te plaatsen. De dakdekker nagelt dit gewoon vast op de huidige dakafwerking. De constructie bestaat uit verticale tengellatten en horizontale panlatten.
 • Stap 4: overzetdak plaatsen. Het overzetdak zijn stevige metalen dakplaten. De vakman begint bovenaan het dak en werkt zo zijn weg naar beneden. De overzetdaken worden eenvoudig vastgenageld aan de lattenconstructie.
 • Stap 5: afwerking. Nu volgt de afwerking: de dakdekker plaatst de nokpannen weer terug. Met een speciale schaar en plooibank worden ze op maat geknipt en geplooid, dit zorgt ervoor dat het helemaal waterdicht is. Bij een schoorsteen wordt de rand tussen de schouw en het overzetdak netjes afgewerkt met loodslabben.

Hoe is de dakopbouw van een dak met een overzetdak?

De opbouw van een dak met een overzetdak ziet er (van onder naar boven) als volgt uit:

 • Laag 1: de bestaande dakbedekking
 • Laag 2: (eventueel) dakisolatie
 • Laag 3: waterdicht onderdak
 • Laag 4: lattenconstructie met panlatten en tengellatten
 • Laag 5: nieuwe dakbedekking

Wat zijn de verschillende mogelijkheden bij het plaatsen van een overzetdak?

Een groot voordeel van overzetdaken is dat er qua uitstraling heel veel mogelijk is. Hierdoor kies je eenvoudig een look die past bij de rest van je woning.

 • Uiterlijk: overzetdaken zijn dakplaten die verkrijgbaar zijn in heel veel verschillende afwerkingen. Een paar populaire keuzes zijn: de klassieke dakpan, moderne strakke dakpannen, metalen dakplaten en natuurlijke leien.
 • Vorm: overzetdaken zijn heel divers qua vorm. De drie populairste vormen zijn de klassiek volgende pannen, spaans golvende pannen of industrieel golvend.
 • Kleur: overzetdaken zijn verkrijgbaar in praktisch elke kleur, maar de meest voorkomende kleuren zijn rood, bruintinten, antraciet en zwart of grijs.

Overzetdak zelf plaatsen: een goed idee?

Het plaatsen van een overzetdak is niet eenvoudig omdat je op hoogte werkt. Daarnaast moet je onthouden dat een overzetdak wel correct geplaatst moet worden. Bij een verkeerde plaatsing riskeer je problemen met condensvorming en ontstaan er vochtproblemen. Dit alles zorgt ervoor dat de eventuele herstelkosten hoog oplopen: we raden daarom altijd af om zelf een overzetdak te plaatsen.

overzetdaken

Belangrijke aandachtspunten bij het plaatsen van asbestdaken

Heb je interesse in het plaatsen van een overzetdak? Bij veel daken is dit geen enkel probleem. Wel zijn er een paar belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee moet houden, zoals de aanwezigheid van asbest of wel of niet isoleren. Hieronder leggen we uit waar je rekening mee moet houden bij het plaatsen van een overzetdak.

1. Overzetdak en asbest

Het is niet mogelijk om een overzetdak te plaatsen op een dak met asbest. Wanneer je originele dakbedekking golfplaten of kunstleien zijn, dan moet je eerst uitzoeken of deze asbesthoudend zijn. Voordat je een nieuw dak kan plaatsen is het belangrijk om de oude dakbedekking volgens de regels af te voeren.

2. Wel of geen isolatie met een overzetdak?

Heb je nog geen dakisolatie? Dan is het een idee om een overzetdak samen met isolatie te plaatsen. Bovenop je bestande dakbedekking komen dakisolatieplaten te liggen en het lattenwerk wordt hierop vastgenageld. Je bespaart hier toch al snel honderden euro’s per jaar mee, en het combineren van werkzaamheden zorgt ervoor dat je een mooie kwantumkorting krijgt.

3. Correcte afvoer van regenwater

Het is altijd belangrijk om rekening te houden met een klein afschot, zodat regenwater netjes wordt afgevoerd. Daarom wordt afgeraden om overzetdaken te plaatsen bij daken met een helling van minder dan 10 graden.

4. Sterke verankering nodig

Je wilt voorkomen dat je problemen krijgt bij de eerste de beste storm. Daarom is het belangrijk dat de overzetdaken én de lattenconstructie stevig is verankerd. Een dakdekker doet dit met een nagelpistool.

5. Condensatieproblemen voorkomen

Je wilt problemen dat er condensatieproblemen ontstaan tussen de originele dak omdat dit lekkages kan veroorzaken. Je doet dit het beste met een waterdicht onderdak dat ook de dakbedekking beschermt.

Overzetdak laten plaatsen? Vergelijk gratis offertes!

Toe aan nieuwe dakbedekking maar wil je niet te veel uitgeven? Met prijzen beginnend vanaf €50,- per m² zijn overzetdaken een uitstekende keuze. Bovendien is het snel geplaatst, en heb je dus weinig last van overlast. Nog op zoek naar iemand die je hierbij kan helpen?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk de verschillende prijsopgaven van experts bij jou in de buurt. Kies de vakman met het beste aanbod en je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten. De offerteaanvraag is ook verder gratis en helemaal vrijblijvend: dus je zit nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken