Panlatten laten vervangen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Dakrenovatie kosten » Panlatten vervangen

Panlatten vervangen: hoe werkt het en wat kost het?

Het vervangen van panlatten is nodig als je een lekkage hebt gehad of als je dak z’n uiterlijke levensduur behaalt. Een dakdekker vervangt de panlatten en de dakbedekking vaak tegelijk. De kosten voor het vervangen van de panlatten zijn zo’n €15,- per meter.

Op deze pagina lees je wanneer je de panlatten moet vervangen en hoe een dakdekker hierbij te werk gaat. Ook geven we je een handige indicatie van de kosten en leggen we uit hoe je de afmetingen van panlatten moet bepalen.

Panlatten vervangen: de belangrijkste informatie op een rij

  • Panlatten moet je vervangen na een lekkage of beschadiging aan het dak.
  • De prijs van nieuwe panlatten ligt gemiddeld rond de €15,- per meter.
  • Het proces begint met het verwijderen van het dak en de oude latten. De vakman berekent de afstand van de nieuwe latten en nagelt deze vast op de tengellatten.
  • Je kunt het vervangen van de panlatten het beste uitbesteden aan een vakman om problemen te voorkomen.
  • Panlatten zijn zowel in hout als staal verkrijgbaar. Staal wordt vooral gebruikt bij dakpanplaten.

Wanneer moet je panlatten vervangen?

De meeste mensen vervangen hun panlatten op het moment dat de dakpannen vervangen wordt, vaak door een lekkage. Meestal heeft een lekkage ook wel schade aangericht aan de panlatten zelf en worden de beschadigde latten vervangen.

Maar als er geen lekkage is, hoe weet je dan of de panlatten vervangen moeten worden?

Over het algemeen mag je ervan uitgaan dat de panlatten bij een goed dak gewoon beschermd zijn tegen neerslag, en dat er geen regen ontstaat. We raden je aan om de panlatten te laten vervangen wanneer je ook de dakpannen laat vervangen. Hier lees je meer over de kosten van dakpannen vervangen.

daklatten

Panlatten vervangen: het stappenplan van een dakdekker

Het vervangen van de panlatten is niet de meest eenvoudige klus om uit te voeren, omdat het allemaal op hoogte gebeurt. Daarom schakelen de meeste mensen een dakdekker in. Hieronder lees je hoe een vakman te werk gaat bij het vervangen van de daklatten.

Stap 1: de voorbereidingen

Voordat de vakman bij de daklatten kan, moet hij natuurlijk de dakafwerking verwijderen. Hij maakt de dakpannen los van de panlatten en haalt ze van het dak. Gaat hij ook het dak vervangen, dan wordt het oude materiaal netjes afgevoerd in een container: zo blijf jij hier niet mee zitten!

Stap 2: oude panlatten verwijderen

Nu is het tijd om de oude panlatten te verwijderen. Vaak zitten deze vastgenageld op het dakbeschot, dus de vakman verwijdert de oude spijkers en trekt de panlatten los. Deze worden, samen met de rest van het dak, afgevoerd in een container zodat er geen puin overblijft. Nu is het dakbeschot zichtbaar en kijkt de vakman even of deze nog in goede staat is. Bij een lekkage kan het zijn dat je ook een deel van het beschot moet laten vernieuwen!

Tip: wanneer je zelf de panlatten vervangt, is het slim om de afmetingen van de oude panlatten even op te nemen. Neem ook de afstand van de panlatten even op, zo hoef je niet nog eens de afstand te berekenen, maar kun je de oude aanhouden!

Stap 3: Nieuwe panlatten plaatsen

Bij het plaatsen van de nieuwe panlatten, plaatst hij eerst de gootplank. Dit is een iets bredere plank die ervoor zorgt dat de dakgoot netjes hangt. Als tweede plaatst hij de onderste panlat: deze zit op 50 mm vanaf de onderkant van de gootplank. Ook plaatst hij de tweede panlat en de bovenste panlat.

Hierna gaat hij de afstand tussen de panlatten berekenen. Dit doet hij door de afstand tussen de laagste en hoogste panlat te nemen en deze te delen door de maat van de dakpannen. Hierbij houdt hij rekening met een minimale overlap van 75 mm per dakpan, zodat het dak straks netjes waterdicht is.

Tip: plaats je zelf nieuwe panlatten? Boor de gaten in de hoeken van de panlatten even voor, om te voorkomen dat de daklatten gaan scheuren. Gebeurt dit wel, dan zijn de latten niet meer sterk genoeg.

Stap 4: dakbedekking terugplaatsen

Wanneer de panlatten weer vastzitten is het tijd om de dakafwerking te plaatsen. De vakman doet dit vakkundig en zet alles stevig vast. Dit voorkomt dat de pannen er tijdens een storm afwaaien of beschadigd raken!

Tip: wil je voorkomen dat vogels een nestje bouwen onder je dak? Laat de dakdekker dan een vogelschroot plaatsen. Dit dicht de ruimte tussen de gevel en het dak, waardoor er geen netjes gebouwd worden.

Wat kost panlatten vervangen?

De kosten voor het vervangen van panlatten zijn gemiddeld €15,- per meter. Dit is de prijs voor materiaal en montage. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat de prijs voor de dakafwerking hier nog niet bij gerekend is. Omdat je meestal je panlatten laat vervangen inclusief het dak zelf, is het verstandig om altijd een offerte op maat aan te vragen. Lees hier meer over de kosten van een dakrenovatie.

Panlatten vervangen kosten 2024

Werkzaamheden Gemiddelde kosten*
Panlatten vervangen €15,- per meter

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten die verschillen per vakman.

Besparen op de kosten van panlatten vervangen?

Vergelijk gratis dakdekker offertes en bespaar op de kosten!

Welke soorten panlatten zijn er?

Voor panlatten worden meestal houten latten gebruikt. Vaak zijn dit vuren latten. Ze zijn zowel geïmpregneerd als onbehandeld verkrijgbaar. Het voordeel van vurenhout is dat het goed bewerken is en toch bekend staat als hout van hoge kwaliteit! Houten latten zijn de beste keuze als je kiest voor een pannendak.

Daarnaast is het ook een optie om te kiezen voor stalen panlatten. Dit wordt vaker gebruikt bij moderne huizen met dakpanplaten.

Wat zijn de afmetingen van panlatten?

Daklatten komen in allerlei soorten en maten. Het standaard formaat van een panlat is 22 x 50 mm. De lengte kan variëren van 2,7 meter tot 5,4 meter. Zo is het goed mogelijk om panlatten van het juiste formaat te vinden, maar als dat niet lukt is het zeker mogelijk de panlatten zelf op maat te maken!

Zelf je panlatten vervangen of uitbesteden?

Bij het vervangen van de panlatten moet je rekening houden met de hoogte. Zonder de juiste materialen, zoals een stevige ladder, steiger of anti-val bescherming, is het ontzettend lastig om de klus goed uit te voeren. Bovendien ben je zonder ervaring een stuk langer bezig dan een vakman, en je wilt voorkomen dat je dak te lang openligt zonder dakafwerking!

We raden, voor je eigen veiligheid, altijd aan om hiervoor een dakdekker in te schakelen.

Panlatten laten vervangen? Vergelijk gratis offertes!

Is het tijd om je panlatten te vervangen? Een dakdekker geeft je een persoonlijk advies en voert deze klus snel en vakkundig uit. Je voorkomt problemen aan je dakconstructie en weet zeker dat alles goed vastzit en zo lang mogelijk meegaat. Op zoek naar een vakman?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt zo snel mogelijk de prijzen van verschillende vaklui bij jou in de buurt. Kies nu zelf de dakdekker met het beste aanbod, om tot wel 40% op de kosten te besparen. De offerteaanvraag is gratis en verder zonder verplichtingen: je zit nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken