Rieten dak laten renoveren of vervangen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Dan

Gratis - Vrijblijvend

Home » Dakrenovatie kosten » Rieten dak renoveren of vervangen

Rieten dak renoveren of vervangen?

Wil je je rieten dak renoveren of vervangen? Met een renovatie verleng je de levensduur en ziet je dak er weer mooi uit. Schakel altijd een professionele rietdekker in voor deze klus.

Op deze pagina lees je alles over het renoveren van een rieten dak. Ook vertellen we je wanneer je moet kiezen tussen het renoveren of het vervangen van een rieten dak. Benieuw naar de renovatiemethodes en de kosten? Lees dan snel verder.


Rieten dak renoveren of vervangen: een samenvatting

 • Een rieten dak gaat gemiddeld 25 tot 40 jaar mee. Een renovatie is nodig bij veroudering, beschadigingen of tegen het einde van de levensduur.
 • De kosten hangen af van de gekozen renovatiemethode en de grootte van het dak. Houd rekening met enkele duizenden euro’s. Het vergelijken van gratis offertes is daarom verstandig.
 • Voordelen renovatie: reparatie van beschadigingen, verlengen van de levensduur en het dak ziet er vaak een stuk mooier uit.
 • Er zijn verschillende methodes, namelijk bijstekken, doordekken, overdekken en opstoppen. Doordekken en opstoppen zijn de meest gekozen methodes.
 • Na de renovatie gaat een rieten dak ongeveer 10 tot 15 jaar langer mee.


Waarom een rieten dak renoveren?

Een rieten dak gaat gemiddeld 25 tot 40 jaar mee. Hoe beter het dak onderhouden wordt, hoe langer de levensduur is.

Elk dak heeft te maken met weersinvloeden zoals zon, regen, sneeuw en wind. Hierdoor slijt het riet en ontstaan er na verloop van tijd zwakkere plekken. Wanneer het dak verouderd is, een dakdekker noemt dit de functionele levensduur, dan is een dakrenovatie verstandig.

De belangrijkste redenen voor een rieten dakrenovatie:

 • Met een rieten dak renovatie verleng je de levensduur van het dak.
 • Kwaliteit van het riet wordt verhoogd.
 • Zwakke plekken en beschadigingen worden gerepareerd.

Rieten dak renoveren of vervangen? Soms is een renovatie niet meer genoeg. Bijvoorbeeld wanneer het riet sterk verouderd is, wanneer er weinig onderhoud is geweest of wanneer er veel beschadigingen zijn. In dit geval is het beter om te kiezen voor een gehele vervanging van het riet.

rieten dak renoveren

Renovatie rieten dak: wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn meerdere methodes voor het renoveren van een rieten dak, onder andere opstoppen, blank verstoppen en bijsteken. De meest gekozen methode is opstoppen, hierbij wordt er nieuw riet toegevoegd. Dit verlengt de levensduur van een rieten dak aanzienlijk.

De bekendste methodes:

 • Opstoppen: het toevoegen van nieuwe rietstengels in het bestaande rieten dak. De rieten laag wordt dikker door deze methode en isoleert daardoor ook beter.
 • Blank verstoppen: ook wel verdrijven of doordekken genoemd. Hierbij wordt de oude rietlaag schoongemaakt en teruggetrokken en daarna worden er nieuwe lagen riet toegevoegd.
 • Bijsteken: de minst kostbare methode, maar ook de minst populaire. Met deze methode worden er op de versleten plekken nieuwe rietstengels toegevoegd. Hierdoor zie je het goed en ontstaan er kleurverschillen.

Methode Hoe? Voordelen Nadelen
Bijsteken Nieuwe rietstengels op zwakke plekken Goedkoop
Levensduur van 5 tot 15 jaar
Kleurverschil na renovatie
Blank verstoppen Oude riet wordt teruggetrokken en nieuw riet wordt bijgestoken Nieuwe lagen riet is niet zichtbaar
Langere levensduur van 10 tot 15 jaar
Overdekken Nieuwe laag riet over het oude riet Geen afvoer oud materiaal
Langere levensduur van 10 tot 15 jaar
Rietlatten worden niet vervangen en dak kan stoffig blijven
Opstoppen Toevoegen van nieuwe rietstengels op gehele dak Verbeterde isolatie
Langere levensduur van 10 tot 15 jaar
Gaardes zijn zichtbaar
Vervangen Gehele rieten dak vervangen Lange levensduur, minstens 40 jaar
Goede isolatie
Duurt langer
Is kostbaar

1. Rieten dak bijsteken

Eén van de methodes om een rieten dak te renoveren is door riet bij te steken. Deze techniek is het minst kostbaar, want het gaat snel en er is niet heel veel nieuw riet nodig. Bijsteken van riet kan alleen wanneer de rietlaag nog dik genoeg is.

Bij deze methode wordt eerst het dak goed schoongemaakt. Daarna inspecteert de rietdekker het gehele dakoppervlak, zodat de zwakke plekken gevonden kunnen worden. Op deze plekken worden nieuwe rietstengels toegevoegd. De gaarden, houden de rietstengels bijeen, zijn zichtbaar en dat ziet er minder mooi uit. Ook krijg je kleurverschil op eht dak, omdat er gedeeltes zijn met en lichter riet en met oud donkerder riet.

Met bijsteken verleng je de levensduur van het rieten dak met 5 tot 15 jaar.

2. Rieten dak blank verstoppen (doordekken)

Een andere methode is blank verstoppen. Dit wordt ook wel doordekken of verdrijven genoemd. Je dak gaat hierdoor 10 tot 15 jaar langer mee.

Ook hier bestaat de eerste stap uit het schoonmaken van de rieten kap. Daarna trekt de rietdekker het oude riet een stuk terug. Door het verdrijven van het riet ontstaat er ruimte onder de gaarde en in deze ruimte wordt nieuw riet toegevoegd. Het nieuwe riet wordt vastgehouden door een gaarde, gemaakt van een rietstengel, een wilgentak of staaldraad.

Met deze methode is er geen kleurverschil en is de gaarde niet te zien.

3. Rieten dak overdekken

Overdekken bestaat uit het schoonmaken en vlak maken van de bovenste laag van het rieten dak. Over deze laag wordt dan een compleet nieuwe laag toegevoegd. Het nieuwe dak is dus een stuk dikker en zal hierdoor beter isoleren.

Deze methode lijkt misschien de beste methode, maar dat is het vaak niet. Onder de nieuwe laag zit namelijk een oude en soms erg stoffige laag riet. Hierdoor valt de levensduur vaak erg tegen en moet je al snel weer kiezen voor een renovatie.

4. Rieten dak opstoppen

Is het riet verouderd, is de laag niet meer dik genoeg of zijn er veel beschadigingen? Dan is het beter om te kiezen voor een complete vervangen van het rieten dak. Deze methode is natuurlijk zeer kostbaar, maar het zorgt ook voor de langste levensduur. Daarnaast ziet het dak er natuurlijk prachtig uit.

De rietdekker verwijdert eerst het oude riet. Hij controleer vervolgens de dakconstructie, soms is het nodig om hier ook reparaties te doen of zelfs vervanging van delen van de dakconstructie. Daarna wordt het nieuwe riet gelegd.

De levensduur wordt ongeveer met 10 tot 15 jaar verlengd.

5. Rieten dak vervangen

Is het riet verouderd, is de laag niet meer dik genoeg of zijn er veel beschadigingen? Dan is het beter om te kiezen voor een complete vervangen van het rieten dak. Deze methode is natuurlijk zeer kostbaar, maar het zorgt ook voor de langste levensduur. Daarnaast ziet het dak er natuurlijk prachtig uit.

De rietdekker verwijdert eerst het oude riet. Hij controleer vervolgens de dakconstructie, soms is het nodig om hier ook reparaties te doen of zelfs vervanging van delen van de dakconstructie. Daarna wordt het nieuwe riet gelegd.

Let op: voor het vervangen van een rieten dak, heb je soms een vergunning nodig. Vraag altijd na bij je gemeente of je een vergunning nodig hebt en vraag deze, indien nodig, op tijd aan. Voor de vergunning is het belangrijk dat de brandveiligheid goed is en dat er brandvertragende maatregelen genomen worden.

Rieten dak laten renoveren: hoe lang gaat het mee?

Wanneer je je rieten dak laat renoveren, gaat het weer een stuk langer mee. Hoe lang het riet meegaat, is afhankelijk van de methode dat je kiest.

Met doordekken en opstoppen heb je de langste levensduur. Bijsteken heeft de kortste extra levensduur, want hierbij worden alleen zwakke plekke opgeknapt. Hoe lang het dak meegaat na overdekken is moeilijk te zeggen, want dit hangt sterk af van de kwaliteit van de onderlaag.
Gemiddeld kun je uitgaan van een levensduur van 10 à 15 jaar na een rieten dak renovatie.

rieten dakrenovatie

Wat kost een rieten dak renoveren?

Natuurlijk ben je ook nieuwsgierig naar de kosten van het een rieten dak renovatie. De totale kosten zijn voornamelijk afhankelijk van de grootte van het dak en hoeveel riet er nodig is, en dat is weer afhankelijk van de gekozen renovatiemethode.

Voor 100 vierkante meter heb je gemiddelde kosten vanaf €12.000,-. Een renovatie van een rietdak van 300 m² begint vanaf €35.750,-. Wil je direct laten isoleren? Dan moet je rekening houden met hogere kosten, maar dit verdien je uiteindelijk weer terug door je lagere energierekening.

Rieten dak vervangen: kosten 2024

Vierkante meters/nok Kosten nieuwbouw* Kosten vervangen* Kosten vernieuwen (met isolatie & schroefdak)*
100/10 €10.000,- tot €12.500,- €12.000,- tot €14.500,- €16.500,- tot €20.500,-
200/20 €19.000,- tot €24.500,- €24.000,- tot €28.500,- €33.500,- tot €41.500,-
300/30 €28.000,- tot €36.000,- €35.500,- tot €42.500,- €49.000,- tot €60.000,-
400/40 €38.500,- tot €45.000,- €47.000,- tot €55.000,- €63.000,- tot €75.000,-
1000/100 €96.000,- tot €105.500,- €115.000,- tot €137.000,- €154.000,- tot €186.000,-

*Let op: dit zijn richtprijzen.

Rieten dak laten renoveren? Gratis offertes!

Wil je je rieten dak laten renoveren? Een goed idee! Met de renovatie verleng je de levensduur van het dak, zijn zwakke plekken gerepareerd en verklein je de kans op problemen zoals lekkages.

Schakel een ervaren rietdekker of dakdekker in voor de rieten dakrenovatie. Door gratis offertes te vergelijken bespaar je op de kosten en kies je eenvoudig de beste dakdekker.

Gratis offertes vergelijken