Dakpannen leggen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de prijzen!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Dakrenovatie kosten » Zelf dakpannen leggen

Zelf dakpannen leggen: compleet stappenplan

Is het mogelijk om zelf dakpannen te leggen? Het antwoord is ja! Wanneer het onderdak, de tengellatten en de panlatten geplaatst zijn kun je rij voor rij de dakpannen op het dak leggen. Meet vooraf de dakpannen en het dak goed uit zodat je problemen kunt vermijden.

Voordat je aan de slag gaat met het leggen van de dakpannen is het goed om te weten wat je moet voorbereiden, welke materialen je in huis moet hebben en welke stappen je moet zetten. Al dit en meer, vind je hier uitgebreid beschreven.


Zelf dakpannen leggen: de belangrijkste informatie op rij

 • Bereid je goed voor door contact op te nemen met de gemeente en de juiste materialen in huis te halen.
 • Voordat je dakpannen kunt leggen moet eerst het onderdak geplaatst worden.
 • De tengellatten moeten verticaal op het dak geplaatst worden. Daarna kunnen hier de panlatten horizontaal aan vast gemaakt worden.
 • Plaats de eerste rij dakpannen onderaan het dak en maak deze vast met een panhaak aan de panlatten. Werk omhoog totdat je bij de nokpannen aankomt.
 • De nokpannen kun je vastmaken met schroeven of pur. Plaats onder de nokpannen de ondervorst, zodat het dak beschermd wordt tegen vocht en regen.


Goede voorbereiding is belangrijk

Goed voorbereid zijn kost even tijd. En het is belangrijk deze tijd te nemen. Je kunt niet zomaar een pannendak leggen en daarom moet je eerst informeren bij de gemeente. Hou je aan de regels en de voorschriften die er geschreven staan.

Ga alle stappen zorgvuldig bij langs. Voordat je kunt beginnen aan stap drie, het daadwerkelijke leggen van de dakpannen, moet je eerst het onderdak correct leggen. Hetzelfde geldt voor isolatie en de dubbele latstructuur.

Het dak op gaan is een gevaarlijke klus voor iemand die niet goed is voorbereid. Zorg dus voor valbescherming en plaats een ladder of een steiger. Plaats deze niet op een zachte ondergrond, maar zorg ervoor dat deze stevig staat en geen kant op kan.

Laat je niet afleiden. Draag stevige antislip handschoenen en blijf geconcentreerd, ook wanneer je vaak dezelfde handeling moet uitvoeren. Heb je het gevoel dat je niet meer goed kunt focussen? Neem dan pauze.

Benodigdheden

Wanneer het tijd is om te beginnen met het leggen van de dakpannen moet je eerst weten wat je hier voor nodig hebt. Gebruik daarbij de onderstaande check-list.

Gereedschap:
Hamer
Meetlat
Handschoenen
Ladder of steiger
Spijkers of schroeven
Materialen:
Platen of folie
Tengellatten
Panlatten
Dakpannen
Panhaken
Nokpannen
Ondervorst

dakpannen leggen

Stap 1: Onderdak plaatsen

Het onderdak is het deel van het dak wat de dakconstructie en isolatie beschermt tegen de weersomstandigheden. Zonder het onderdak is je dak niet waterdicht: het is dus belangrijk dat je dit onderdeel van het dak goed plaatst.

Het onderdak bestaat uit folie of platen. Plaats de folie of platen met een ruime overlap, om ervoor te zorgen dat het dak waterdicht is. Werk hierbij van beneden naar boven. Hier bovenop plaats je de tengellatten verticaal. De afstand tussen de tengellatten bereken je aan de hand van de breedte van je dakpannen.

Stap 2: Panlatten leggen

Panlatten zijn horizontale latten op het dak waar je dakpannen aan op hangt. Voordat je daadwerkelijk de panlatten legt is het belangrijk om te meten en uitproberen. Zo voorkom je dat je met halve dakpannen moet werken. Spijker vervolgens de panlatten aan de tengellatten vast.

Tip: Spijker de eerste panlat boven de dakgoot aan de hoge kant vast om te voorkomen dat de dakpan in de dakgoot valt. De dakpan komt op deze manier iets hoger te liggen. Werk vervolgens omhoog en maak de andere panlatten vast.

Stap 3: Dakpannen leggen

Wanneer het onderdak is geplaatst en de tengellatten en panlatten bevestigd zijn, kun je beginnen met het leggen van de dakpannen. Wanneer je weet wat je moet doen kan dakpannen leggen een makkelijk klusje zijn, maar onderschat het niet en blijf goed opletten.

 • Begin altijd onderaan het dak en werk naar boven. Dit doe je om het overzicht te behouden
 • Niet elke dakpan is hetzelfde. Kijk dus vooraf goed hoe de dakpan vastgemaakt moet worden. Maak in ieder geval de onderste rij vast aan de panlat, zoals op de tekening, en onderzoek op welke andere manieren de dakpan vastgemaakt kan worden.
 • Plaats de pannen met enkele of dubbele overlap.
 • Je eindigt in de nok. Zet de nokpannen goed vast door in het midden een gaatje te boren en de nokpan vast te schroeven.
 • Zorg ervoor dat je weer makkelijk beneden kan komen door vooraf een ladder of stelling te plaatsen.

Hoe werkt het bij schoorstenen, dakramen, en dakranden?

Het komt niet altijd perfect uit wanneer je dakpannen legt. Het kan zijn dat je vanwege een schoorsteen, dakraam of dakrand niet een volledige dakpan kunt plaatsen. In dat geval moet je dakpannen op maat snijden. Dit is een precieze klus die je, wanneer je niet zeker van je zaak bent, beter aan een vakman kunt overlaten.

 1. Markeer de dakpan op de plek waar gesneden moet worden.
 2. Snij de dakpan vanaf onderen met behulp van een steenzaag.
 3. Wanneer er hierdoor schade ontstaat op de dakpan kun je deze weer inkleuren. Dit noem je randverwerking.

Nokpannen plaatsen

Nokpannen zijn een belangrijk onderdeel van het dak. Het zijn de bijna ronde dakpannen die je boven op het dak, de nok, terugvindt. Je kunt nokpannen op verschillende manieren vast maken. Zo kun je ze net als de dakpannen vastschroeven, maar je kunt ze ook aansmeren, vast metselen of vastzetten met pur. Plaats voordat je de nokpannen vast maakt een ondervorst. Dit is een band of profiel die er voor zorgt dat regen en tocht niet onder de nok naar binnen kunnen dringen.

Stap 4: Dakpannen verankeren

Het verankeren van dakpannen is in Nederland verplicht. Want door dakpannen te verankeren voorkom je schade en ongelukken bij windvlagen.

Verankeren is eigenlijk gewoon een moeilijk woord voor vastzetten. En daar hebben we het bij de vorige stap ook al deels over gehad. Het vastzetten van dakpannen is per dakpan anders. De meest voorkomende manier waarop je een dakpan verankert, is door middel van een panhaak. Deze bevestig je aan de dakpan en wordt dan vervolgens om de panlat getrokken. Plaats de haken om de dakpannen heen voordat je de dakpannen op het dak hangt om het jezelf makkelijker te maken.

dakpannen plaatsen

Belangrijke aandachtspunten bij zelf dakpannen leggen

Wanneer je zelf dakpannen legt, is het belangrijk dat je goed blijft opletten en de stil staat bij de volgende punten:

 • Dakconstructie. De dakconstructie is het onderdeel van het dak waar de andere onderdelen op rusten. Maak van tevoren een dakconstructie analyse om te achterhalen of deze nog in goede staat is. Het kan nodig zijn dat er, naast de dakpannen, een gehele dakrenovatie benodigd is.
 • Onderdak. Het onderdak is ontzettend belangrijk, omdat het er voor zorgt dat je binnen droog zit. Controleer daarom goed of alles goed geplaatst is en of er geen problemen zijn met het folie of de platen.
 • Dakisolatie. Dakisolatie is populair, en een handige manier om energie te besparen. Heb je nog geen dakisolatie? Dan is dit het moment dit te laten plaatsen.
 • Afvoer. Tijdens het plaatsen is het belangrijk dat je goed in de gaten houdt of het regenwater goed afgevoerd wordt. Wanneer dit niet het geval is maak je namelijk kans op schade en daklekkages.

Voorkom deze veelgemaakte fouten

Er zijn een aantal manieren waarop je fouten kunt maken wanneer je zelf dakpannen legt. De eerste is alleen kijken naar de prijs. Dit houdt in dat tijdens het aanschaffen van de materialen je alleen kijkt naar het prijskaartje in plaats van naar de kwaliteit. Dit kan betekenen dat je goedkope dakpannen koopt die niks waard zijn, maar het kan ook betekenen dat je hele dure pannen hebt gekocht, terwijl de goedkopere versie misschien nog wel beter waren.

De andere fout die je kunt maken is niet ver genoeg vooruit te denken. Dit betekent dat je aan de slag gaat zonder stil te staan bij alle mogelijkheden. Bijvoorbeeld het aanleggen van isolatie, of het nemen van een onderhoudscontract. Ook het niet meteen impregneren van de dakpannen valt onder deze categorie.

Zelf doen of uitbesteden aan bedrijf?

Het uitbesteden van het leggen van dakpannen kan heel verleidelijk zijn, maar is dus niet noodzakelijk. Er zitten zelfs veel voordelen aan het feit dat je het zelf doet.

Hieronder vind je de voordelen en nadelen van zelf dakpannen leggen.

Voordelen
 • Je bespaart ontzettend veel op arbeidskosten wanneer je zelf aan de slag gaat.
 • Alles gaat op je eigen tijd. Je koopt zelf de materialen in en wanneer deze binnenkomen kun je direct aan de slag!
 • Je hoeft niet te overleggen met vakmannen en kunt je eigen gang gaan.
Nadelen
 • Je hebt geen garantie op je werk. Gaat er iets fout? Dan Moet je dit zelf oplossen.
 • Je moet zelf het dak op. Schakel bij hoogtevrees een vakman in.
 • Je moet alles in huis halen. Niet alleen de materialen, maar ook het gereedschap.

Liever uitbesteden, of gewoon benieuwd naar de kosten? Vraag gratis en zonder verplichtingen offertes aan!


Gratis dakpannen offertes vergelijken


Veelgestelde vragen over dakpannen leggen

Hieronder lees je het antwoord op een paar van de meest gestelde vragen met betrekking tot zelf dakpannen leggen.


Je legt dakpannen door ze op de panlat te plaatsen en vast te maken met een panhaak. Voordat je de dakpan legt moet het onderdak, de tengellatten en de panlatten op de juiste manier geplaatst worden. Leg de dakpannen één voor een op het dak en zorg ervoor dat ze goed vast zitten. Dit kan door middel van schroeven.
Het leggen van dakpannen is een geen moeilijke klus wanneer je weet wat je doet. Maar het is wel belangrijk dat het goed gedaan wordt. Lees je goed in en vraag hulp waar nodig. Gebruik een stappenplan, en zorg voor een goede meetlat. Is het niet voor jou weggelegd? Schakel dan een dakdekker in.
Het leggen van een gemiddeld pannendak duurt een week. Per dag kan een ervaren dakdekker ongeveer 50 m² aan dakpannen leggen. Wanneer je weinig ervaring hebt, ben je er automatisch ook langer mee bezig. De tijd zal korter zijn wanneer het onderdak niet meer gelegd hoeft te worden. Neem de tijd en haast je niet. Zo voorkom je fouten.
Folie onder dakpannen beschermt het dak tegen vocht en voorkomt hiermee lekkages. Het is een materiaal wat gebruikt bij het onderdak en zorgt voor een beter leefklimaat. Het beschermt niet alleen tegen vocht, maar kan er ook voor zorgen dat het dak beter geïsoleerd is en een hogere waarde krijgt.