Bitumen laten repareren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Dakreparatie » Bitumen repareren

Bitumen dak repareren: werkwijze en kosten 2024

Het dak beschermt je woning tegen binnendringend vocht. Het is daarom belangrijk om goed en tijdig onderhoud te plegen en bij beschadigingen je bitumen dak te laten repareren. Dit houdt ook in dat je ten minste één keer per jaar een korte check moet uitvoeren om te kijken of er beschadigingen optreden. Voorbeelden van beschadigingen zijn het ontstaan van blaasjes of scheuren.

Op deze pagina leggen we je uit hoe je een bitumen dak repareert en waar je hierbij aan moet denken. Je vindt hier een handig stappenplan en praktische prijsinformatie. Tot slot vind je ook handige tips voor als je zelf aan de slag gaat!

Bitumen dak repareren: de belangrijkste informatie op een rij

 • Je kan een bitumen dak repareren op twee manieren: dakbedekking geheel vervangen of bitumen lokaal repareren.
 • Lokaal repareren doe je met behulp van een reparatiestrook of een reparatiepasta.
 • De kosten voor een bitumen reparatie liggen rond de €40,- per m², of rond de €26,- tot €34,- per liter.
 • Ga je zelf aan de slag? Bereid je goed voor en gebruik bescherming en stevige schoenen en handschoenen. Zo verminder je de kans op ongelukken.


Bitumen dak repareren: wat zijn je opties?

Wanneer is vastgesteld dat er een reparatie nodig is, zal de vakman advies geven over de werkwijze. De grootste vraag is dan of de bitumen dakbedekking plaatselijk gerepareerd kan worden of dat deze in zijn geheel vervangen moet worden.

Optie 1: Bitumen volledig vernieuwen
Is er sprake van grotere schade of is het dak in slechte staat? Zeker wanneer het bitumen al minstens 20 jaar oud is, kun je deze het beste compleet laten vervangen. Doe je dit niet? Dan is het wachten op de volgende scheur. Gelukkig kan een nieuwe laag bitumen tot wel 40 jaar mee.

Optie 2: Dakbedekking lokaal herstellen
Indien de schade beperkt is en de rest van de dakbedekking in goede staat verkeert, is het goed mogelijk om alleen lokaal een reparatie uit te voeren. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer het gaat om een enkele scheur of bubbel.

Hoe wordt dit hersteld?

Dit wordt vaak gedaan door een laagje bitumen op de huidige bedekking te bevestigen. Wanneer het gaat om een kleine scheur volstaat in sommige gevallen een reparatie met een rubbercoating.

dakonderhoud

Hoe kun je een bitumen dak lokaal repareren?

Het is bij kleine schade de beste optie om bitumen lokaal te repareren. Dit doe je relatief eenvoudig met behulp van een reparatiestrook of reparatiepasta. In het onderstaande stappenplan lees je wat je nodig hebt en hoe je te werk gaat bij een bitumen dakreparatie.

Wat heb je nodig voor een bitumen reparatie?

Ga je zelf aan de slag, dan is het belangrijk dat je deze lijst met benodigdheden alvast in huis haalt. Zo voorkom je dat je halsoverkop nog naar de bouwmarkt moet.

 • Een doek en een harde borstel, voor het schoonmaken van het oppervlak.
 • Stanleymes, voor het opensnijden van het bitumen.
 • Sneldrogende voorstrijk, voor een goede hechting.
 • Reparatiepasta of reparatiestrook, om het dak weer waterdicht te maken.
 • Eventueel een polyester verstevigingsmat, als je reparatiepasta gebruikt.
 • Daklijm, om de reparatiestrook vast te plakken.

Stap 1: beschadigingen in bitumen dak opsporen

De eerste stap is het opsporen van de beschadigingen. Dit kan een uitdaging zijn, want soms zijn het maar kleine scheurtjes. Controleer het hele oppervlak en maak eventueel gebruik van de rookgasmethode om de kapotte plek in je bitumen op te sporen. Heb je de plek gevonden, snijd de beschadigde plek dan kruislings open.

Stap 2: ondergrond schoonmaken

Met een doek of een harde borstel maak je de ondergrond nu goed schoon. Dit is nodig zodat de reparatiestrook of -pasta straks goed aan je dak hecht. Check de ondergrond ook op beschadigingen of eventueel houtrot. Als dit het geval is zul je eerst de ondergrond moeten herstellen.

Stap 3: reparatiepasta of reparatiestrook aanbrengen

Nu is het mogelijk om je reparatiestrook of reparatiepasta aan te brengen. Bij het plaatsen van de reparatiestrook vouw je eerst de hoeken van je bitumen weer terug en lijm je dit stevig vast. Daarna breng je lijm aan op de reparatiestrook en gebruik je een verzwaarde roller om dit ook stevig vast te drukken op het dakoppervlak.

Gebruik je reparatiepasta om bitumen te repareren?

Breng dan de pasta aan met een plamuurmes. Je brengt het aan op de vier punten van je bitumen. Vouw de hoeken netjes terug en breng dan nog een laag pasta aan over de naden van de bitumen. Breng daaroverheen de verstevigingsmat aan en smeer het hele oppervlak nogmaals in met reparatiepasta. Laat de hele boel nu goed drogen.

Stap 4: controle op waterdichtheid

De volgende stap is het controleren en testen van de waterdichtheid van het dak. Check hierbij vooral ook of het water goed wegloopt en of de regenpijp of dakgoot niet verstopt zit, dit kan ook schade opleveren aan je bitumen dak!

dakonderhoud

Wat kost een bitumen dak reparatie?

Wanneer je een reparatiestrook gebruikt voor het repareren van een bitumen dak, dan betaal je gemiddeld €40,- per m². Het gaat wel vaak om een kleiner oppervlak, waardoor de reparatiestrook zelf een stuk goedkoper is. Gebruik je liever een reparatiepasta dan betaal je zo’n €34,- per liter, wat genoeg is voor het repareren van 4 tot 6 m² aan dak.

Een alternatief is een waterdichte rubbercoating, deze is nog iets goedkoper. De prijs ligt rond de €26,- per liter.

Bitumen dak reparatie: kosten 2024

Werkwijze Gemiddelde kosten*
Waterdichte reparatiepasta Vanaf €34,- voor 1 liter
Waterdichte rubbercoating Vanaf €26,- voor 1 liter
Reparatiestrook Vanaf €40,- per m²

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die verschillen per vakman.


Besparen op de prijs van een bitumen dak reparatie?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kostprijs!

Gratis offertes vergelijken!


Bitumen dak zelf repareren: handige tips!

Ga je zelf je bitumen dak repareren? Hieronder geven we je een paar praktische tips zodat je goed bent voorbereid!

 • Twijfel je over de kwaliteit van het dak? Laat het bitumen dak dan controleren door een dakdekker. Hij kan eventueel ook heel nauwkeurig alle beschadigingen opsporen.
 • Gebruik de juiste producten als je het dakleer gaat repareren. Zorg voor voldoende materiaal en een reparatiestrook die groot genoeg is om de schade ruim te overlappen.
 • Gebruik veilige materialen, zoals een stabiele ladder of steiger en eventueel anti-val bescherming. Zo voorkom je ongelukken en kun je veilig aan de slag.
 • Draag werkhandschoenen en stevige schoenen. Zo heb je een betere grip en is het risico op ongelukken een stuk kleiner.
 • Snijd je de oude laag bitumen open? Snijd dan altijd van je af. Zo voorkom je dat je jezelf in de vingers snijdt.

Bitumen dak laten repareren: de voordelen van een vakman

 • Je weet zeker dat je dak goed gerepareerd is en geen beschadigingen meer heeft.
 • De bitumen dakreparatie is een stuk sneller afgerond.
 • Je krijgt garantie op het geleverde werk.
 • Een vakman geeft je een professioneel advies.

dakonderhoud

Bitumen dak reparatie nodig? Vergelijk gratis offertes!

Is je bitumen dak aan vervanging toe of is een reparatie noodzakelijk? Door het probleem meteen aan te pakken, voorkom je ergere beschadigingen. Het vervangen of repareren van bitumen is voor de vakman een eenvoudige klus. Op zoek naar een dakspecialist in de buurt?

Start nu je gratis offerteaanvraag.

Na je gratis aanvraag krijg je meerdere offertes toegestuurd van vakmannen uit de buurt. Deze offertes zijn gratis en vrijblijvend. Dit betekent dat je nergens aan vast zit en op je gemak kunt vergelijken. Vervolgens kies je de vakman die het beste bij jou past!

Gratis offertes vergelijken