Dakgoten laten repareren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Dakreparatie » Dakgoot repareren

Dakgoot repareren: wanneer is het nodig en hoe doe je dat?

Een dakgoot repareren is nodig als het regenwater niet meer netjes wegloopt. Dit kan nodig zijn als de dakgoot lekt, als deze niet meer stevig vasthangt of als er vochtcorrosie is ontstaan. Meestal is een kleine dakgoot reparatie voldoende om verdere schade te voorkomen.

Moet jij je dakgoot laten repareren? Op deze pagina leggen we uit welke verschillende soorten dakgoot reparaties er zijn en wanneer je welke techniek moet toepassen. Ook vind je de kosten voor een dakgoot reparatie en geven we handige tips!

Dakgoot repareren: de belangrijkste informatie op een rij

 • Een dakgoot repareren is nodig als de dakgoot lekt, los zit, verstopt is of als er corrosie is.
 • Het repareren van een dakgoot kan op verschillende manieren: door solderen, met EPDM of rubber seal.
 • Bij dakgoten van 25 jaar of ouder of bij corrosie is vervangen een betere keuze dan repareren.
 • Wil je de dakgoot zelf repareren? Regel dan een stevige ladder en werk in tweetallen. Zo is er altijd iemand om de ladder vast te houden.
 • Liever vakwerk en het uitbesteden aan een dakdekker? Vergelijk gratis offertes, en bespaar op de kosten.

Wanneer is een dakgoot reparatie nodig?

Een kapotte dakgoot merk je vooral op tijdens een regenbui. Het water loopt langs de rand naar beneden in plaats van via de regenpijp. Wat is er aan de hand? Er zijn verschillende mogelijke oorzaken: en het is écht niet altijd een lekkage!

We spreken van een lekkende dakgoot als er scheuren in het materiaal zitten. Dit is op te lossen door de scheuren te dichten. Dit kan, afhankelijk van het materiaal, door middel van solderen of een reparatiepasta. In sommige gevallen lekt de dakgoot niet, maar zit deze los. Een reparatie is nodig om de dakgoot weer op afschot te hangen zodat het regenwater netjes wegloopt.

Andere oorzaken van een dakgoot reparatie zijn een verstopping en corrosie. In het eerste geval is het ontstoppen van de dakgoot de oplossing voor het probleem. Bij corrosie ben je verder van huis: meestal is repareren dan niet meer voldoende en is het echt aan te raden om de kapotte dakgoot te verwijderen.

Wat is er aan de hand? Wat merk je? Hoe los je het op?
Dakgoot lekt Bij regen loopt het water uit de dakgoot, ook ontstaan er vochtplekken op de gevelmuur Dakgoot solderen, herstellen met EPDM of bitumen of met een reparatieband
Dakgoot zit los De goot hangt niet stevig tegen de muur, hangt niet meer op een afschot Nieuwe dakgoot beugels plaatsen en dakgoot hierbij op afschot hangen
Gat in de dakgoot Er zit een groot gat in de dakgoot waardoor water naar beneden loopt Gat dichten door een stuk bitumen te branden
Corrosie Er ontstaat een witte corrosie op de dakgoot doordat er een langdurige lekkage of ander vochtprobleem is geweest Dakgoot vervangen en eventueel beschermen met coating
Verstopte dakgoot Er zit een blokkade in de goot waardoor regenwater niet netjes wegloopt, maar gewoon naar beneden loopt Dakgoot schoonmaken en blokkades verwijderen, eventueel voorkomen met een bladvanger in de dakgoot

dakgoot repareren

Dakgoot reparatie: de verschillende mogelijkheden

Het repareren van dakgoten kan op verschillende manieren. De juiste methode hangt af van:

 • het materiaal van de dakgoot;
 • de oorzaak van de kapotte dakgoot.

Een scheur is vaak te repareren met een reparatiepasta of -band, maar als je zinken dakgoten hebt is solderen ook een hele goede optie. Hieronder leggen we uit wat de verschillende manieren zijn om je dakgoot te repareren.

1. Dakgoot solderen

Solderen kan alleen gedaan worden bij zinken dakgoten. Als er een scheur in de naad zit, dan is dit heel eenvoudig te herstellen. De vakman hangt de goten netjes recht en zorgt voor voldoende overlap bij de naden en bij een scheur. Hij smeert dit daarna in met speciaal soldeerwater, dat er straks voor zorgt dat de soldeer goed gaat hechten en alles waterdicht is. Met een soldeerbout en een stuk zink soldeert hij nu de twee helften aan elkaar.

2. Dakgoot herstellen met EPDM

Je kan een kapotte dakgoot ook herstellen met een EPDM reparatiestrook. De vakman spoort de beschadiging op en meet op hoe groot de reparatiestrook moet zijn. Hierbij houdt hij een overlap aan van ongeveer 10 centimeter aan alle kanten.

Voor een goede hechting is het nu belangrijk dat de goot goed schoon is: de vakman veegt de goot schoon en gebruikt een ontvetter en staalborstel om de ondergrond droog, schoon en vetvrij te maken. Hij knipt de reparatiestrook op maat en rond de hoeken netjes af: dit zorgt voor een betere hechting en voorkomt dat de hoeken loslaten.

De reparatiestrook kleeft zelf. De vakman plaatst hem over de beschadiging en verwijdert nu de beschermfolie om de EPDM goed vast te plakken. Met een aandrukroller drukt hij het EPDM daarna stevig aan en kit daarna de randen dicht.

3. Dakgoot repareren met rubber seal

Je kunt ook gebruik maken van een rubber seal om de dakgoot te repareren. De eerste stap hierbij is weer het schoonmaken van de dakgoot. Daarna is het belangrijk om de plek rondom de beschadiging goed te schuren. Dit doet de vakman met een schuurpapier met een fijne korrel (150 of hoger). Het doel hiervan is zorgen voor een betere hechting.

Na het schuren maakt de vakman het oppervlak nogmaals goedschoon en ontvet hij de goot. Om het lek te dichten meet de vakman nu een stuk textielband op maat. Er moet een paar centimeter overlap zitten aan de zijden van de scheur. De expert smeert een laag rubber seal op de beschadiging om de textielband aan te brengen. Hier overheen brengt hij nog een laag rubber seal aan en wacht dan tot het glimmend opgedroogd is. Een laag van 1,5 tot 2 millimeter geeft de beste bescherming.

Tip: houd rekening met de temperatuur en weersomstandigheden als je de rubber seal aanbrengt. Doe dit het liefst niet als er regen verwacht wordt en bij een buitentemperatuur van minimaal 5 graden Celsius. Zo droogt de rubber seal het snelst.

4. Repareren met bitumen

Zit er een groot gat in de dakgoot in plaats van een kleinere scheur? Grotere gaten worden in dat geval gerepareerd met bitumen dakbedekking. De vakman maakt het oppervlak goed schoon en vetvrij en brengt daarna een stuk dakbedekking aan. Met een brander maakt de dakdekker het stuk bitumen soepel, waardoor het goed hecht aan de dakgoot.

Toch is dit in veel gevallen niet de goedkoopste of makkelijkste manier om de dakgoot te repareren. Het wordt vooral gebruikt bij echt grote beschadigingen.

4. Dakgoot opnieuw vasthangen

Als de goot niet meer vasthangt, dan ontstaan er ook problemen. De dakgoot hangt niet meer op een afschot en regenwater loopt niet netjes weg. Hierdoor ontstaan er lekkages of loopt het water over de rand van de goot naar beneden. De beste dakgootreparatie is het (opnieuw) vasthangen en bevestigen van de dakgoot.

Als de beugels kapot zijn gegaan, is het aan te raden om nieuwe beugels te plaatsen. Hierbij is het belangrijk dat er om de 50 tot 60 centimeter een beugel is geplaatst: zo voorkom je dat de dakgoten gaan doorhangen uiteindelijk. Ook moet er een afschot zijn van ongeveer 3 millimeter per meter, zodat het regenwater netjes wegloopt en er geen problemen ontstaan.

De vakman plaatst eerst de beugels tegen het dak en legt dan de oude goten erin terug.

Dakgoot zelf repareren of laten doen?

Is het mogelijk om zelf je dakgoot te repareren? Jazeker. Met speciale producten uit de bouwmarkt is het relatief eenvoudig om een scheur of lekkage zelf te herstellen. Je betaalt dan alleen de materiaalkosten, gemiddeld vanaf €50,- per liter. Toch is het niet altijd de beste keuze. Zonder ervaring is de kans groot dat je het verkeerde product gebruikt of de reparatie niet helemaal waterdicht maakt. Als je twijfelt is het altijd verstandig om de hulp van een vakman in te schakelen.

Als je de dakgoot laat herstellen door een vakman, dan betaal je gemiddeld €75,- tot €150,- per meter voor het solderen van je kapotte zinken dakgoot. Het repareren met een reparatiepasta of bitumen kost gemiddeld vanaf €60,- tot €100,- per liter.

Dakgoot reparatie kosten 2024

Werkzaamheden Gemiddelde kosten*
Dakgoot laten solderen €75,- tot €150,- per meter
Dakgoot repareren met reparatiepasta €60,- tot €100,- per meter
Dakgoot zelf repareren met busproducten Vanaf €50,- per liter

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die kunnen verschillen.


Dakgoot repareren?

Vergelijk offertes en bespaar op de kosten!


Dakgoot zelf repareren: handige tips!

Ga je de uitdaging aan en wil je zelf je dakgoten repareren? Geen probleem: hieronder geven je een paar aandachtspunten en tips zodat je zeker weet dat jouw dakgoot weer goed werkt. Een paar reparaties die je zelf eenvoudig kunt uitvoeren zijn bijvoorbeeld het ontstoppen van de goot bij lekkages en het aanbrengen van een reparatiepasta of reparatiestrook!

 • Tip 1: kies de juiste materialen. Ga na welk materiaal je dakgoten zijn en doe onderzoek naar de juiste materialen hiervoor. Kies voor EPDM bij een kunststof dakgoot en liever een rubber seal bij een zinken goot.
 • Tip 2: bij het plaatsen van een reparatiestrook raden we aan om de hoeken rond af te knippen. Dit voorkomt dat de punten los gaan laten en zo blijft het beter zitten!
 • Tip 3: werk veilig. Plaats een stevige ladder tegen de muur. Als je onderaan de ladder staat moet je met rechte armen bij de ladder kunnen komen. Kom je er niet bij dan staat de ladder te scheef, en zijn je armen krom dan staat de ladder te recht. In beide gevallen loop je het risico dat de ladder gaat verschuiven.
 • Tip 4: werk het liefst met z’n tweeën. Zo is er altijd iemand om je in de gaten te houden en om de ladder vast te houden.
 • Tip 5: kies een goede dag uit. Het liefst een dag met een temperatuur van 5 graden Celsius of hoger en zonder verwachte regen. De reparatie moet namelijk zo’n 12 uur de tijd krijgen om goed te drogen.

Dakgoot kapot: vervangen of toch repareren?

Soms is de schade zo groot dat het verstandiger is om de dakgoot te vervangen. Wanneer is repareren of vervangen de beste keuze?

  Repareren Vervangen
Kleine scheurtjes
X
 
Losse naad
X
 
Losse dakgoten
X
 
Grote lekkages  
X
Corrosie  
X
Problemen bij dakgoten van 25 jaar of ouder  
X

Besparen op de klus? Gratis offertes vergelijken!

Zie je het niet zitten een hoge ladder op te klimmen of denk je niet dat je zelf je dakgoten kan repareren? Geen zorgen: een dakdekker staat hiervoor altijd voor je klaar en geeft je bovendien een persoonlijk advies. De vakman heeft je dakgoot in no-time weer netjes en zonder lekkages. Ben je nog op zoek naar een dakdekker?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk de verschillende offertes van experts bij jou in de buurt. Door te vergelijken kies je zelf gemakkelijk het beste aanbod. Hierdoor bespaar je tot wel 40% op de kosten. De offerteaanvraag is verder gratis en helemaal vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken