Dakpannen reparatie uitbesteden?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Dakreparatie » Dakpannen reparatie

Dakpannen reparatie: een compleet stappenplan

Wanneer er scheuren of breuken ontstaan in dakpannen kun je deze gemakkelijk repareren. Dit doe je door de kapotte pan te verwijderen en deze te repareren met dakpanlijm of mortel. Je kunt natuurlijk ook de kapotte dakpannen verwijderen en volledig nieuwe dakpannen plaatsen.

Heb je last van beschadigde dakpannen en wil je weten hoe je dit het beste kunt repareren? Lees dan verder en kom erachter hoe je dit stap voor stap kunt aanpakken.

Dakpannen reparatie: de belangrijkste informatie op een rij

 • Het verwijderen van dakpannen doe je snel en simpel door de kapotte dakpan onder de andere dakpannen vandaan te schuiven.
 • Plaats de nieuwe of gerepareerde dakpan en zet deze vast met een panhaak.
 • Je kunt de dakpannen op verschillende manieren repareren. Wanneer je te maken hebt met een gebroken pan kun je het beste dakpanlijm gebruiken.
 • Vul gaten en scheuren op met mortel en voorkom lekkages.
 • Toch liever over laten aan een professional, maar niet teveel betalen? Vergelijk gratis offertes.

Dakpan reparatie zelf doen: hoe werkt dat?

Zelf een kapotte dakpan repareren? Dat kun je in de meeste gevallen wel doen. Vaak bestaat de dakreparatie uit het vervangen van de kapotte dakpan en het plaatsen van een nieuwe. Hierbij is het vooral belangrijk dat je veilig werkt, zodat er geen risico is. We raden daarom altijd aan om met twee personen te werken, zodat er altijd iemand is om de ladder vast te houden!

Is je dakpan gebroken en wil je deze nog niet vervangen? Ook dat is mogelijk. Je kan deze verlijmen zodat hij zeker nog een paar jaar mee kan. Een goede manier om geld te besparen als je in de toekomst toch nog je dak wil vervangen. In het onderstaande stappenplan leggen we je stap voor stap uit hoe je een dakpan reparatie zelf uitvoert.

Wat heb je nodig voor een dakpannen reparatie?

Voordat we aan de slag gaan met de reparatie van de dakpannen is het goed om te weten wat je nodig hebt. Daarvoor kun je de onderstaande checklist gebruiken.

Gereedschap:
Handschoenen
Poetsdoek
Troffel of voegspijker
Hamer
Materialen:
Mortel
Dakpanlijm
Panhaak

dakpannen reparatie

Stap 1: hoe groot is de schade?

Wanneer het gaat om een dakpan reparatie is de eerste stap ontdekken wat de schade is, hoe groot de schade is en of het überhaupt te repareren valt. Je kunt dit doen door een dakinspectie uit te laten voeren of door zelf op onderzoek uit te gaan.

Het is heel simpel om erachter te komen of een dakpan gerepareerd moet worden. Dit doe je door op de dakpan te tikken. Wanneer je een doffe klank hoort, betekent dit dat er vocht in de dakpan zit. Hoor je een heldere klank? Dan is de kans groot dat de dakpan nog goed is.

Op deze manier zorg je er voor dat je precies weet welke dakpan toe is aan vernieuwing en welke je nog even kunt laten liggen. Ben je niet zeker van je zaak? Schakel dan een vakman in.

Stap 2: kapotte dakpannen verwijderen

Het is tijd om de kapotte dakpannen te verwijderen. Het is heel belangrijk om de volgende stap voorzichtig en zorgvuldig uit te voeren.

Dit doe je op de volgende manier:

 • Til de bovenliggende dakpan op en haal de kapotte dakpan er onder vandaan en naar beneden. Wanneer je dit te snel of onvoorzichtig doet, is er een kans dat andere pannen ook kapot gaan.
 • Behoud de ruimte tussen de bovenste dakpan en de panlat door middel van een stukje hout.
 • Til de dakpan naast de kapotte pan op dezelfde manier op. Nu kun je de kapotte dakpan kantelen.
 • Trek de kapotte dakpan er onder vandaan en leg deze aan de kant.

Tip: gebruik handschoenen om je handen te beschermen tegen de scherpe stukken van de kapotte dakpan.

Stap 3: nieuwe dakpan plaatsen

Deze stap kan makkelijk gedaan worden op het moment dat de dakpan goed verwijderd is. Wanneer je dit op de juiste manier gedaan hebt, is er namelijk ruimte ontstaan waar je de nieuwe dakpan zonder probleem weer tussen kan schuiven.

Hoe voorkom je dat een dakpan weg waait?

Om te voorkomen dat de dakpan weg waait, kun je deze vastzetten met een panhaak. Welke soort panhaak je nodig hebt, is afhankelijk van het type dak en het type dakpannen waar je mee te maken hebt. Je kunt de panhaak vast zetten door deze haaks tegen de dakpan te plaatsen en het met een hamer vast te slaan.

Stap 4: gebroken dakpan verlijmen

Een dakpannen reparatie kan op verschillende manieren gedaan worden, maar over het algemeen wordt er gebruik gemaakt van dakpanlijm. Deze lijm is flexibel en kan goed tegen de verschillende weersomstandigheden.

Wanneer je een dakpan gaat lijmen is het belangrijk dat je de kapotte randen schoonmaakt. Je kunt dit heel makkelijk doen door middel van een poetsdoek. Het voordeel van dakpanlijm is dat je het ook kunt gebruiken wanneer de dakpan vochtig of nat is. Daar hoef je je dus niet druk om te maken.

Als de randen van de dakpan schoon zijn kun je deze bedekken met lijm en de kanten vervolgens tegen elkaar aan drukken. Laat de lijm drogen en voilà, de dakpan is weer zo goed als nieuw!

dakpan repareren

Stap 5: omliggende gebieden repareren

Wanneer er één dakpan kapot is, betekent dat vaak dat eromheen ook schade te vinden is. Deze schade drukt zich vaak uit in losliggende dakpannen of een paar scheuren hier en daar. Gelukkig is deze schade makkelijk op te lossen. In dit geval gaat het om een dakpannen reparatie door middel van mortel.

Mortel (definitie): een mengsel gemaakt van water, bindmiddel en toeslagstoffen. Mortel kan gebruikt worden om mee te metselen of om schade mee te herstellen.

De mortel kan aangebracht worden met een troffel of een voegspijker en is een effectieve manier om lege plekken op te vullen. Heb je dus te maken met een scheur in je dakpan? Smeer hier mortel op om de scheur te dichten. Hetzelfde geldt voor losse dakpannen en het afdichten van de randen van de dakpannen.

Waar moet je op letten bij een dakpannen reparatie?

Het repareren van dakpannen is een belangrijke klus die je niet te lang moet uitstellen. Doe je dit wel? Dan is de kans op daklekkages en blijvende schade veel groter.

Ga jij je dakpannen repareren? Dan is het goed om stil te staan bij de volgende aandachtspunten:

 • Leg zo snel mogelijk een losse dakpan weer vast om lekkage te voorkomen.
 • Door een dakpan vast te zetten zorg je ervoor dat het dak veiliger is, voor zowel jezelf en je woning als je omgeving.
 • Houd je dak goed in de gaten. Groeit er veel mos of ander groen op je dakpannen? Dan is de kans op scheuren groter.
 • Zie je het niet zitten, of durf je het niet aan? Dan kun je altijd nog een dakdekker inschakelen.

Dakpannen reparatie laten doen? Vergelijk gratis offertes!

Het is belangrijk dat een dakpannen reparatie goed uitgevoerd wordt. Daarom kun je in de meeste gevallen het beste een erkende dakdekker laten komen. Zo’n dakdekkersbedrijf kun je gemakkelijk vinden.

Hoe doe je dat?

Start de gratis offerteaanvraag!

Ontvang na de offerteaanvraag een offerte op maat van dakdekkers bij jou uit de buurt. Vergelijk deze vrijblijvende offertes en ontdek de beste prijs!

Gratis offertes vergelijken