EPDM laten repareren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Dakreparatie » EPDM dak repareren

EPDM dak repareren: oorzaken & werkwijze

Het is belangrijk je dak goed in de gaten te houden en schade aan je EPDM dak snel te repareren. Wanneer je vochtplekken aan de binnenkant van het dak opmerkt, is het tijd om in actie te komen. Doe je dit niet, dan wordt de schade steeds groter. Hierdoor lopen ook je herstelkosten een stuk hoger op!

Op deze pagina lees je wat de oorzaken zijn van kapot EPDM en leggen we je ook uit hoe je dit relatief eenvoudig repareert. Toch liever uitbesteden aan een vakman? Geen zorgen: je vindt hier ook wat het laten repareren van EPDM kost.


EPDM repareren: de belangrijkste informatie op rij

 • Gezien EPDM uit 1 laag bestaat kunnen scheuren of bubbels in de dakbedekking voor een lekkage zorgen.
 • Indien je last van vochtplekken, of een klamme, vochtige lucht krijgt in de betreffende ruimte is het zaak om actie te ondernemen.
 • De vakman begint altijd met een dakinspectie. Schade aan EPDM is door een dakdekker relatief eenvoudig te repareren middels een stuk EPDM folie, een primer en waterdichte EPDM kit. De dakdekker kijkt altijd of er nog aanvullende werkzaamheden nodig zijn, bijvoorbeeld een reparatie aan het onderliggende dakbeschot.
 • De prijzen van EPDM repareren zijn gemiddeld €250,- tot €300,- per m².


EPDM reparatie: werkwijze

Schade aan EPDM dakbedekking is relatief makkelijk te repareren. Wel moet je altijd rekening houden met valgevaar. Het is daarom belangrijk om je goed voor te bereiden en het liefst samen te werken met iemand. Zo heb je hulp mocht er toch nog iets misgaan. Hieronder leggen we uit hoe je EPDM repareert.

Wat heb je nodig?

Kijk voordat je begint of je alle materialen in huis hebt.

Je hebt nodig:

 • EPDM folie (of een reststuk EPDM)
 • Een EPDM primer
 • Een goede schuurspons
 • Aandrukrol
 • Werkhandschoenen

Daarnaast is het slim om ook te kijken of je ladder lang en stevig genoeg is. Is dat niet het geval dan raden we aan om er eentje te huren! Zo kun je zo veilig mogelijk te werk.

Stap 1: schade opsporen

Je begint met het opsporen van de schade. Dit is niet altijd gemakkelijk, want soms is de schade bijna niet zichtbaar. Twijfel je zelf over de plek van het lek, dan raden we altijd aan advies in te winnen bij een expert.

Soms is de schade wel relatief makkelijk te vinden omdat er een scheur of een open naad goed zichtbaar is. In dat geval baken je de schade af en begin je met de reparatie.

Stap 2: EPDM reparatiestrook op maat maken

Bij een kleine dakreparatie is het belangrijk om je EPDM folie op maat te snijden. Dit kan ook gemakkelijk uit een stuk EPDM dat je hebt overgehouden. Let hierbij wel op dat de hoeken afgerond zijn! Dit zorgt voor een betere hechting en voorkomt dat het materiaal bij de hoeken los gaat laten.

Stap 3: EPDM primer aanbrengen

De EPDM folie breng je daarna het beste aan met speciale EPDM primer. De primer is een soort activator, hiermee wordt de lijm op de zelfklevende EPDM folie actief en blijft de reparatiestrook straks stevig zitten. Om de primer aan te brengen gebruik je eerst een schuurspons om de ondergrond op te ruwen en schoon te maken. Daarna breng je de primer aan met een spons en zodra deze handdroog is kun je de strook EPDM folie aanbrengen. Druk dit stevig aan met de aandrukrol!

Stap 4: EPDM kit aanbrengen voor waterdicht resultaat

Om het dak helemaal waterdicht te maken is het belangrijk dat je nu EPDM kit aanbrengt in de naden van de folie. Laat de kit goed drogen en je dakoppervlak kan er weer tientallen jaren tegenaan.

Wat kost een EPDM dak repareren?

Een EPDM dak repareren kost gemiddeld €250,- tot €300,- per m². Klinkt dat veel? Dat komt omdat het vaak om een kleiner oppervlak gaat: hierdoor vallen de kosten meestal goedkoper uit.
De prijs van een EPDM reparatie of plaatsing is afhankelijk van een aantal factoren. Denk bijvoorbeeld aan het totaal te repareren of renoveren oppervlak. Ook het soort EPDM en het type dak speelt een rol in het bepalen van de kosten.

Kosten EPDM dak repareren 2023

Werkzaamheden Gemiddelde prijs*
EPDM dak repareren €250,- tot €300,- per m²

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die verschillen per vakman

Wat zijn de oorzaken van kapot EPDM?

Er zijn verschillende oorzaken voor dakschade aan EPDM, zoals een scheur of een gat in het dakoppervlak. Een groot deel van de beschadigingen zijn toe te schrijven aan weersinvloeden. Je kunt hierbij denken aan stormschade en beschadigingen door poreuze bedekking. Ook gebrekkig onderhoud kan een oorzaak zijn van beschadigingen.

EPDM is een zogenaamd 1-laags systeem, want het bestaat maar uit één laag op het onderdak. Een beschadiging is daarom al snel de oorzaak van een lekkage of vochtschade.

Een paar belangrijke oorzaken van kapot EPDM:

 • Door een storm is er schade ontstaan aan de EPDM dakbedekking.
 • Vervuiling heeft het dakoppervlak aangetast.
 • Loodslabben zijn niet meer waterdicht.

Zelf EPDM repareren of toch uitbesteden?

Zelf je EPDM dak repareren is een mogelijkheid. Maar is het de verstandigste keuze? Het lijkt misschien alsof je goedkoper uit bent, je hoeft immers geen arbeidskosten te betalen, maar toch is dat niet altijd het geval. Het risico op beschadigingen aan je dak is groter als je zelf aan de slag gaat, waardoor je hogere herstelkosten maakt. Daarnaast moet je zelf al het materiaal aanschaffen en dat komt vaak niet in kleine hoeveelheden. Voor een kleine reparatie van je EPDM dak moet je dus al snel een flinke voorraad primer aanschaffen: zonde natuurlijk!

Als je een vakman inschakelt profiteer je bovendien van een persoonlijk advies, een snelle service en je weet helemaal zeker dat je dak weer snel waterdicht is.

besparen EPDM repareren

EPDM dak laten repareren? Vergelijk gratis offertes!

Problemen met je EPDM dak? Voorkom grotere schade en hogere kosten door nu in actie te komen. Vervangen of repareren van EPDM dakbedekking behoort tot de dagelijkse taken van een dakspecialist. Op zoek naar een vakman bij jou in de buurt?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Na je gratis aanvraag krijg je meerdere offertes toegestuurd van vakmannen uit de buurt. Deze offertes zijn gratis en vrijblijvend. Dit betekent dat je nergens aan vast zit en op je gemak kunt vergelijken. Vervolgens kies je de vakman die het beste bij jou past!

Gratis offertes vergelijken