Dakwerken uitbesteden?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Dakwerken

Dakwerken: verschillende soorten en prijzen 2024

Om de kwaliteit van je dak goed te houden, zijn er verschillende dakwerken die je kunt uitvoeren: dakrenovaties, dakonderhoud en dakreparaties. Belangrijke werkzaamheden die daaronder vallen zijn het schoonmaken van dakpannen of het plaatsen van nieuwe dakbedekking. Dit alles om ervoor te zorgen dat jij thuis warm en droog zit!

Op deze pagina leggen we uit welke verschillende dakwerken er allemaal zijn en waarom deze zo belangrijk zijn voor de kwaliteit van je dakoppervlak. Ook vind je hier een handig overzicht van alle kosten!

Soorten dakwerken: de belangrijkste informatie op een rij

 • Er zijn veel verschillende dakwerken, te onderscheiden in: dakreparaties, dakrenovaties, dakinspecties, dakonderhoud, dakreinigingen, dakisolatie plaatsen en een nieuw dak plaatsen. Vergelijk gratis offertes, zodat je niet teveel betaald.
 • Het plaatsen van een nieuw dak betekent een nieuwe dakbedekking of een nieuwe dakconstructie. De kosten beginnen vanaf €40,- per m²
 • Dakreparaties zijn nodig om lekkages te verhelpen, en grotere schade te voorkomen. De kosten hiervoor beginnen vanaf €50,- per m².
 • Dakonderhoud verlengt de levensduur en voorkomt beschadigingen in de toekomst. Dit kost je ongeveer €15,- tot €18,- per m²
 • Een dakinspectie brengt de kwaliteit van je dak in kaart en legt uit welke werkzaamheden nu en in de toekomst nodig zijn. De kosten hiervan beginnen vanaf €150,-.
 • Bij mos, algen of andere vervuiling is een dakreiniging nodig om beschadigingen en slijtage te voorkomen. De prijs hiervan begint vanaf €10,- per m².
 • Het plaatsen van dakisolatie kost vanaf €20,- per m² en draagt bij aan een lagere energierekening!
 • Wil je meer licht en ruimte creëren? Dan is een nieuw dakraam, nieuwe dakkapel of een lichtstraat de beste keuze!

Welke dakwerken zijn er?

Onder dakwerken vallen alle verschillende werkzaamheden op en aan het dak. Hierbij kun je uiteraard denken aan een nieuw dak met nieuwe dakbedekking, maar ook aan het repareren van je dakoppervlak of het plaatsen van dakramen en dakkapellen.

In deze tabel vind je een overzicht van de belangrijkste dakwerken en de gemiddelde prijzen hiervan. Dakwerk waar iedereen wel mee te maken heeft is het uitvoeren van onderhoud aan je dak (zoals het schoonmaken van de dakpannen en dakgoten). Daarnaast hebben de meeste mensen ook wel eens te maken met dakreparaties en het vervangen van de dakbedekking!

Dakwerken Omschrijving Gemiddelde prijzen
Nieuw dak plaatsen Het vervangen van oude of kapotte dakbedekking €40,- tot €145,- per m²
Dak repareren Daklekkages en andere beschadigingen opsporen en herstellen €150,- tot €350,- per m²
Dak onderhouden Het inspecteren en schoonmaken van het dakoppervlak om de levensduur te verlengen Vanaf €12,- per m²
Dak inspecteren Het inspecteren van het dak op zwakke plekken en beschadigingen Vanaf €150,- tot €300,- per m²
Dak reinigen Het schoonmaken en ontmossen van het dakoppervlak Vanaf €5,- tot €30,- per m²
Dak isoleren Het plaatsen van dakisolatie aan de binnen- of buitenzijde van het dak om warmteverlies te voorkomen Vanaf €20,- tot €115,- per m²
Dakramen of dakkapellen plaatsen Nieuwe dakramen of dakkapellen plaatsen voor meer ruimte of lichtinval op de bovenverdiepingen Vanaf €250,- tot €10.000,-
Daklicht plaatsen Het plaatsen van een daklicht op een plat dak om meer lichtinval te creëren Vanaf €800,-

Besparen op dakwerken?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!
Gratis offertes vergelijken!


1. Nieuw dak plaatsen

Een nieuw dak plaatsen kan twee dingen betekenen:

 • 1. Je laat de dakbedekking op je oude dak vervangen. Hierbij kun je nog eventueel isolatie plaatsen.
 • 2. Je laat de dakconstructie vervangen of vernieuwen omdat deze verouderd of beschadigd is.

Nieuwe dakbedekking doe je over het algemeen wanneer de oude zijn uiterlijke levensduur heeft behaald. Dit is bij een plat dak na ongeveer 20 tot 40 jaar maar bij een hellend dak hoeft dit pas na 30 tot zelfs 100 jaar.

Een nieuwe dakconstructie wordt vaak tijdens een grote verbouwing geplaatst, waarbij de eigenaar het dak wil versterken voor zonnepanelen, de vorm van het dak wil veranderen of als de dakconstructie gewoon echt oud en versleten is.

De kosten van nieuwe dakbedekking liggen rond de €40,- tot €145,- per m². Op deze pagina lees je meer over dakrenovaties.

Kosten nieuwe dakbedekking

Hellend dak Prijzen per m²* (inclusief plaatsing) Totaalprijs bij dak van 60 m² (inclusief plaatsing)
Betondakpannen €40,- tot €65,- €2.400,- tot €3.900,-
Kleidakpannen €55,- tot €95,- €3.300,- tot €5.700,-
Kunstleien €55,- tot €95,- €3.300,- tot €5.700,-
Natuurleien €100,- tot €145,- €6.000,- tot €8.700,-
Riet €85,- tot €100,- €5.100,- tot €6.000,-
Aluminium, zink of koper €55,- tot €125,- €3.300,- tot €7.500,-
Plat dak    
Bitumen €70,- tot €90,- €4.200,- tot €5.400,-
Epdm €95,- tot €120,- €5.700,- tot €7.200,-
Pvc €75,- tot €95,- €4.500,- tot €5.400,-
Groendak €60,- tot €65,- €3.600,- tot €3.900,-

Kosten nieuwe dakconstructie

Soort dakwerk Gemiddelde prijs*
Hellend dak  
Nieuwe dakconstructie €1.700,- per m³
Nieuwe spanten €2.000,- per m³
Nieuwe gordingen €1.900,- per m³
Nieuwe kepers €1.800,- per m³
Plat dak  
Nieuwe basislaag €6,- per m²
Nieuwe onderlaag van glasvlies €6,- per m²
Nieuwe dampdrukkende lagen €5,- per m²
Nieuwe dampschermen €10,- tot €20,- per m²
Onderdak  
Nieuw onderdak €10,- tot €16,- per m²

dakonderhoud

2. Dak repareren en lekkages oplossen

Bij een lekkage of een scheur in je dakbedekking, is het belangrijk zo snel mogelijk een dakreparatie uit te voeren.

Dakreparaties wil je natuurlijk zo veel mogelijk vermijden. Dit doe je door goed onderhoud, inspectie en reiniging. Merk je dat er zich vochtplekken vormen of het binnenshuis klam aanvoelt? Dan zit er vaak niks anders op dan zo snel mogelijk te handelen en het dak te repareren.

Wanneer is reparatie nodig?

Naast bovengenoemde problemen, kan het ook voorkomen dat je ziet dat de dakbedekking beschadigd is, de dakgoten lekken of het loodwerk kapot is. Door de problemen direct aan te pakken, voorkom je grotere schade en hoge kosten. Een vakman kost gemiddeld €30,- per m². Vergelijk gratis offertes!

Kosten dakreparatie

Werkzaamheden Gemiddelde kosten*
Zwakke gedeeltes dakbedekking plat dak vervangen €250,- tot €300,- per m²
Kapotte dakpannen vervangen €150,- tot €350,- per m²
Vervangen nokvorsten €50,- tot €100,- per meter
Vernieuwen dakgoten €65,- tot €100,- per meter

3. Dak onderhouden voor een langere levensduur

Je dak om de twee jaar onderhouden voorkomt grote problemen en beschadigingen. Je voorkomt slijtage, scheuren en vervuiling. Heb je een plat dak of woon je in een beboste omgeving, dan is het slim om elk jaar je dak te onderhouden.

Tijdens een onderhoudsbeurt voert de vakman eerst een complete inspectie uit, waarbij hij de kwaliteit van het dakoppervlak in kaart brengt. Daarna herstelt hij kleine beschadigingen en versterkt hij zwakke plekken. Tot slot wordt je dak netjes gereinigd en eventueel ontmost: vuil en mossen of algen tasten namelijk ook de kwaliteit van je dak aan!

Om je dak langer mooi en schoon te houden kun je tijdens het dakonderhoud ervoor kiezen een coating aan te brengen: dit geeft een dof dakoppervlak bovendien weer een frisse nieuwe kleur. Gemiddeld betaal je rond de €15,- tot €18,- per m² voor een onderhoudsbeurt.

Dakonderhoud kosten

Werkzaamheden Gemiddelde prijs*
Dakinspectie €150,- tot €250,-
Dakpannen schoonmaken €15,- tot €20,- per m²
Coating aanbrengen €15,- per m²
Dakreiniging inclusief coating €30,- tot €45,- per m²
Vervangen losse dakpannen Vanaf €30,- per m²
Dakgoot en hemelwaterafvoer schoonmaken Vanaf €5,- per meter

4. Dak inspecteren op lekkages en zwakke plekken

We raden aan om eens per jaar een dakinspectie uit te laten voeren. Tijdens een dakinspectie controleert een ervaren dakdekker het dakoppervlak en brengt hij alle zwakke plekken en beschadigingen in kaart. Je krijgt dan ook een compleet rapport mét foto’s, waarin staat welke werkzaamheden je eigenlijk direct uit moet voeren, welke je op korte termijn moet laten uitvoeren én wat op de langere termijn gedaan moet worden. Alles om de kwaliteit van je dak te behouden.

Het voordeel van een structurele inspectie, is dat je beschadigingen voor bent en lekkages en zo hoge herstelkosten voorkomt. De kosten beginnen rond de €150,- tot €250,- op een plat dak en rond de €200,- tot €300,- op een hellend dak. Wanneer je de inspectie laat uitvoeren tijdens dakonderhoud of in combinatie met een reparatie, dan zijn de kosten hier vaak al bij inbegrepen.

Kosten dakinspectie

Type dakinspectie Gemiddelde prijs* Prijs geldt voor
Dakinspectie plat dak €150,- tot €250,- Algehele controle dak
Dakinspectie schuin dak €200,- tot €300,- Algehele controle dak
Kosten dakinspectie bij afnemen van reparatie of onderhoud Gratis of kosten worden afgetrokken van de totaalprijs Algehele controle dak in combinatie met uitvoeren van een reparatie, onderhoud of renovatie

5. Dak reinigen

Dakreiniging brengt verschillende voordelen met zich mee. Het schoonmaken van de dakbedekking zorgt bijvoorbeeld voor een frisse uitstraling van je woning. Daarnaast kan begroeiing als mos of algen zich minder goed hechten.

Misschien wel het belangrijkste voordeel is de verminderde kans op vervelende lekkages en schade. Het schoonspuiten van het dakoppervlak voorkomt namelijk dat mos door de dakpannen of bekleding heen dringt. Dit maakt de dakpannen poreus en zorgt voor schade. Af en toe het dak laten reinigen is dus een verstandige keuze! De gemiddelde prijs per m2 ligt tussen €5,- en €30,-.

Kosten dakreiniging

Werkzaamheden Prijs per m²*
Ontmossen €10,- tot €15,- per m²
Coaten €20,- tot €30,- per m²
Impregneren €5,- tot €10,- per m²

6. Dak isoleren

In deze tijd is het isoleren van je dak steeds belangrijker. Het dak is één van de grootste warmtelekken van een huis dus met dakisolatie voorkom je veel warmteverlies. Isoleren kan zowel aan de binnenkant van het dak of aan de buitenkant van het dak. Deze laatste optie levert je een grotere besparing op, maar is ook een stuk duurder. Het dak isoleren van binnenuit is sneller én goedkoper en bespaart je toch al snel tot €400,- per jaar.

De kosten voor dakisolatie liggen bij een hellend dak tussen de €20,- tot €60,- per m² en bij een plat dak rond de €30,- tot €115,- per m².

Kosten dakisolatie

Werkwijze Gemiddelde prijs
Hellend dak isoleren langs binnen €20,- tot €50,- per m²
Hellend dak isoleren langs buiten €40,- tot €60,- per m2
Plat dak isoleren langs binnen €30,- tot €40,- per m²
Plat dak isoleren langs buiten €70,- tot €115,- per m²

dakonderhoud

7. Dakramen en dakkapellen plaatsen

Voor meer licht in huis is het plaatsen van een dakraam of zelfs een dakkapel mogelijk. Bij een dakkapel creëer je daarnaast ook nog eens extra ruimte in de kamer. Zo transformeer je een kleine zolderkamer heel gemakkelijk naar ruime slaapkamer of werkkamer.

De kosten van een dakraam beginnen vanaf zo’n €630,-, inclusief montage. Dit is een gemiddelde prijs voor een dakraam van 55 tot 80 centimeter.

Toch liever een dakkapel plaatsen? Hiervoor betaal je gemiddeld vanaf €3.300,-. De kosten zijn afhankelijk van de keuze tussen prefab en maatwerk dakkapellen én het materiaal dat je kiest.

Kosten dakramen en dakkapellen

Werkzaamheden Gemiddelde kosten
Dakraam 550×800 mm plaatsen €630,-
Dakraam 700×1200 mm plaatsen €730,-
Dakraam 900×1600 mm plaatsen €1.150,-
Houten dakkapel plaatsen €3.300,- tot €4.100,-
Kunststof dakkapel plaatsen €3.800,- tot €4.800,-
Polyester dakkapel plaatsen Vanaf €4.7750,-

8. Daklicht plaatsen

Bij een plat dak kun je ook eenvoudig voor meer lichtinval zorgen met het plaatsen van een daklicht of lichtkoepel. Het extra licht laat je huis groter lijken dan hij is. Bovendien draagt het zeker bij aan je productiviteit en humeur. De daklichten worden geplaatst in verschillende vormen en materialen: rond, vierkant piramide of standaard rechthoekige lichtstraten.

De kosten beginnen vanaf €800,- en dat is inclusief montage. Afhankelijk van het materiaal dat je kiest loopt de prijs op tot gemiddeld €1.750,-.

Kosten daklicht plaatsen

Werkzaamheden Gemiddelde kosten*
Acrylaat lichtkoepel plaatsen Vanaf €800,- tot €1.450,-
Polycarbonaat lichtkoepel plaatsen Vanaf €850,- tot €1.500,-
Glazen lichtkoepel plaatsen Vanaf €950,- tot €1.750,-

9. Overige dakwerken

Naast bovenstaande dakwerken, is het natuurlijk ook mogelijk om een dakdekker in te schakelen voor:

Waarom een dakdekker inschakelen voor dakwerken?

Het is altijd verstandig voor verschillende dakwerken een dakdekker in te huren. Dakwerken zijn namelijk altijd risicovol. Het werken op hoogte kan alleen veilig gedaan worden met de juiste materialen en gereedschappen. Daar komt nog bij dat je bij een verkeerde aanpak altijd beschadigingen aan het dakoppervlak riskeert.

De belangrijkste voordelen van het inhuren van een vakman voor jouw dakwerken:

 • Een vakman brengt zijn eigen (veilige) materialen en gereedschappen mee, je hoeft dus niks zelf te kopen.
 • Je krijgt van de dakdekker een persoonlijk advies en bent zo verzekerd van het beste resultaat.
 • De dakwerken zijn een stuk sneller en efficiënter uitgevoerd, waardoor je minder overlast door werkzaamheden ervaart.
 • Je krijgt garantie op materiaal en het geleverde werk. Ben je dus niet tevreden of zijn er onverhoopt toch problemen? Dan wordt dit (vaak kosteloos) hersteld!
 • Als je een dakdekker inhuurt voor het isoleren van je dak, dan profiteer je van een verlaagd btw-tarief van 9%.


Recent aangevraagde dakdekker offertes


Dakdekker voor dakrenovatie in Amsterdam
Offerte van dakdekkersbedrijf in Rotterdam
Dakdekker voor renovatie in Breda
Dakdekker voor spoed in Utrecht stad
Nieuwe dakbedekking in Zoetermeer
Prijsaanvraag voor dakonderhoud in Eindhoven
Uitgebreide dakrenovatie in Tilburg
Dakinspectie in Almere
Prijzen van diverse dakwerken in Breda
Advies van dakdekker in Nijmegen
Dakdekkersbedrijf voor nieuwbouw Enschede
Uitgebreide dakdekker offerte in Haarlem
Daklekkage oplossen in Arnhem
Dakdekker met hoogwerker in Amersfoort
Dakinspectie rapport in Apeldoorn
Dakdekker team nodig voor project in Leiden

dakonderhoud

Besparen op dakwerken? Gratis dakwerken offertes vergelijken!

Door dakwerken tijdig uit te voeren voorkom je schade aan je dak en woning. Schakel een vakman in om een inspectie uit te voeren, of voor een reparatie bij vochtproblemen. Op zoek naar een dakdekker?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Na je gratis aanvraag ontvang je meerdere offertes van verschillende vakmannen uit de buurt. Zo kun je de prijzen vergelijken en kies je de dakspecialist die het beste bij je past. Je bespaart hiermee tot wel 40% op de kosten!

Gratis offertes vergelijken