Definitielijst Dakdekkersgids.nl

In het dakdekkersvakgebied zie je regelmatig technische termen voorbij komen. Om je hierbij te helpen hebben we een complete lijst opgesteld met definities van de 50 meest lastige termen. Gekscherend ook wel het dakdekker woordenboek genoemd. Zo weet je precies waar de dakdekker het over heeft, of komt het van pas tijdens je onderzoek.

Om het je makkelijk te maken zijn de termen op gedeeld in 3 categorieën.



Wat is een / zijn … Betekenis
Onderdeel: dakconstructie Het dak van een gebouw bestaat uit een constructie van balken, spanten en andere structurele elementen. Samen vormen deze het frame dat ondersteund en vorm geeft aan het dak, als basis voor de dakbedekking.
Windveer Een windveer helpt bij het beschermen van de overgang tussen het dak en de buitenmuur tegen wind, regen en andere elementen. Deze is gemaakt van een plank of plaat die aan de zijkant van het dak bevestigd wordt.
Boeidelen We noemen de planken die gebruikt worden om de afwerking van een dakrand en goot te voltooien, boeidelen, boeiboorden of boeistroken. Als ze plat op het dak liggen, dan spreken we van windveren. Lees hier meer over boeidelen vervangen.
Daktrim Om de randen van het platte dak af te werken en te beschermen tegen water, maakt een dakdekker gebruik van een metalen of kunststof trim (dakrandprofiel). Deze trim voorkomt lekkages en biedt je dak betrouwbare bescherming.
Nokvosten Een nokvorst is een halfronde dakpan die aan de bovenkant van je schuine dak wordt geplaatst. Het verzegelt de twee helften en maakt het dak waterdicht. Als je last hebt van lekkage, kan dat duiden op een losse of poreuze nokvorst. Controleer je dak dan goed om te zien of je hierin een oplossing kunt vinden. Lees hier meer over het vastzetten van nokvorsten.
Nokvorsthaak Een nokvorsthaak helpt je om de nokvorsten (halfronde dakpan aan de bovenkant van dak) op hun plaats te houden, zelfs als er een stevige wind opstijgt. Het bevestigingselement zorgt ervoor dat alles veilig en goed vastzit.
Warm dak Een warm dak biedt de perfecte isolatie voor je huis. Het is een dakstructuur waarbij de isolatie bovenop de draagconstructie wordt geplaatst, wat ervoor zorgt dat warmteverlies wordt verminderd. De dakbedekking bevindt zich bovenop de isolatie.
Kouddakconstructie Een veel voorkomend soort dak is het koude dak. Bij deze variant wordt de isolatie onder of tussen de balken van de dragende structuur gemonteerd, en bovenop die constructie ligt de dakbedekking. Tegenwoordig worden er bij nieuwbouwprojecten niet meer koude platte daken gebouwd.
Dakbeschot Dakbeschot is een essentieel onderdeel van een dak. Het bestaat uit houten platen die over de dakspanten (balken) worden gelegd om ze te beschermen en als basis voor de dakbedekking te dienen. Hier vind je meer informatie over het vervangen van een dakschot.
Overzetdak Een overzetdak is de perfecte oplossing als je op zoek bent naar een goedkope en effectieve manier om je bestaande dak te renoveren. Het systeem wordt geïnstalleerd door een nieuwe dakbedekking over het oude dak te plaatsen, zonder dat er iets verwijderd hoeft te worden. Dit is een goede optie om geld te besparen bij de renovatie van een versleten of oud dak. Hier vind je meer informatie over een overzetdak.
Dakoverstek Een dakoverstek is het stuk van het dak dat uitsteekt boven de buitenmuren, vaak gebruikt voor extra bescherming en decoratie. Lees meer over een dakoverstek.
Dakfolie Dakfolie is een dunne afdeklaag die onder dakbedekkingsmaterialen kan worden geplaatst om de woning beter te isoleren en vochtbestendig te maken.
Nokverhoging Het verhoogt het bovenste deel van het hellende dak waardoor meer ruimte wordt gecreëerd. Met een nokverhoging kun je gemakkelijk extra leefruimte creëren. Lees hier alles over een nokverhoging.
Wolfsdak Een wolfsdak, ook wel zadeldak genoemd, bestaat uit twee lage hellingen aan de korte zijden. Deze afgeschuinde vlakken worden ook ‘wolfseinden’ of ‘wolfeinden’ genoemd en staan bekend om hun steile helling vergeleken met die van de grote dakvlakken.
Lessenaarsdak Een lessenaarsdak is slechts één dakvlak of dakschild dat onder een bepaalde helling is geplaatst. Dit type dak is naast het platte dak de meest eenvoudige manier om je woning te bedekken.
Zadeldak Dit is een veelgebruikt type dak in Nederland. Een zadeldak maakt gebruik van twee hellende dakschilden die elkaar in de nok snijden. Soms kunnen de dakschilden een verschillende lengte hebben, wat bekend staat als een mank of asymmetrisch zadeldak.
Mansardedak Een mansardedak, ook wel een mansartdak, gebroken dak of Franse kap genoemd, kenmerkt zich door schuine vlakken die naar buiten toegebogen zijn. Deze historische stijl is afkomstig uit de barokarchitectuur in Frankrijk en werd vernoemd naar François Mansart die het ontwerp uitwerkte.
Schilddak Het schilddak is een aangepaste variant van het zadeldak. Het bestaat uit twee driehoekige daken aan de korte zijde en twee trapeziumvormige daken aan de lange zijde.
Tentdak Een tentdak, paviljoendak, puntdak of piramidedak bestaat uit meerdere driehoekige dakschilden die allemaal naar het middelpunt toe komen. Deze schilden kunnen zowel groot als klein zijn, maar ze moeten wel samenkomen in dat ene nokpunt.
Sarkingdak Een sarkingdak is een slimme constructie waarbij de isolatie bovenop het hellend dak wordt aangebracht. Dit maakt het populair voor renovaties, omdat je niet hoeft te werken aan de binnenafwerking van het bestaande dak.
Spantendak Het spantendak (ook wel sporendak genoemd) verschilt van een gewoon gordingen- of sparrendak doordat het bestaat uit specifieke elementen die op regelmatige afstand van elkaar geplaatst worden. Deze elementen, meestal geprefabriceerde spanten, worden meestal elk 45 à 60 cm geïnstalleerd.
Gordingendak Een gordingendak, ook wel kepersdak genoemd, is gemaakt met zware houten balken, die ook wel gordingen worden genoemd. Ze lopen horizontaal en van muur tot muur en zijn aan de uiteinden in de muren ingemetseld. Je kunt ze op verschillende afstanden van elkaar plaatsen om het dak te bouwen.
Dakhelling De helling van een dak is de hoek waaronder het is geplaatst ten opzichte van het vlak dat horizontaal is. Het maakt een verschil in hoe gemakkelijk regenwater wordt afgevoerd.
Dakdoorvoer Een dakdoorvoer is een belangrijk onderdeel van het constructieproces om leidingen, ventilatiekanalen en andere elementen door het dak te laten lopen zonder lekkages. Lees hier meer over een dakdoorvloer in een plat dak plaatsen.
Dakbelasting Dakbelasting is het gewicht dat sneeuw, regen en andere elementen (zoals extra laag dakbedekking of zonnepanelen) op het dak uitoefenen. Het is cruciaal om hier rekening mee te houden bij het bouwen of herstellen van een dak.
Loodslab Loodslabben worden gebruikt om dakdelen en constructie-elementen waterdicht te verbinden. Ze zijn gemaakt van lood en hebben een strookvormig ontwerp. Hier vind je meer informatie over het vervangen van loodslabben.
Dakopstand Een dakopstand is een extra ommuring rond een plat dak. Het belangrijkste doel hiervan is om regenwater tegen te houden.
Breedtekeper Een breedtekeper is een balk die dient om de verbinding tussen twee delen van het dak in de breedte te ondersteunen. Het voorkomt dat deze twee delen loskomen en bestaat meestal uit een horizontale balk.
Gordingen Een gording is een belangrijk onderdeel van het dakframe. Het is een horizontale balk die de dakbedekking ondersteunt en helpt bij het stevig vasthouden van het dak.
Panlatten Panlatten zijn houten latten die worden gebruikt om dakbedekkingsmaterialen zoals pannen en dakbedekking op te hangen. Ze zijn horizontaal aangebracht op een hellend dak, aan verticale tengels of sporen. De afmetingen van de panlatten kunnen variëren, maar ze moeten altijd in regelmatige afstand geplaatst worden. Lees hier meer over het vervangen van panlatten.
Mastgoot Een mastgoot is een lange, rechthoekige dakgoot die aan de rand van het dak wordt geïnstalleerd en zorgt voor een traditionele uitstraling.
Bakgoot Bakgoten zijn dakgoten met een halfrond design en worden aan de rand van een dak bevestigd.
Kilgoot Kilgoten bieden een effectief middel om water dat vanuit twee schuine daken naar binnen gericht is, af te voeren. Deze goten lopen in een zogeheten kilkeper en leiden het water steeds verder omlaag naar een goot die lager ligt. De lijn waar de dakvlakken elkaar ontmoeten, wordt de “snijlijn” genoemd.
Onderdeel: dakbedekking Dakbedekking is het materiaal of de laag die wordt toegepast op een dakconstructie om het gebouw te beschermen tegen weersomstandigheden zoals regen, sneeuw en zonlicht, en om het waterdicht te maken.
Extensief groendak Een extensief groendak is een zeer onderhoudsvriendelijk dak met vegetatie dat meestal bestaat uit vetplanten zoals sedum. Het zal het grootste deel van het jaar vanzelf in stand worden gehouden, waardoor je heel weinig onderhoud hoeft te verrichten.
Intensief groendak Intensieve groene daken, ook wel natuurdaken genoemd, hebben een gevarieerde beplanting (vaak gras, struiken en zelfs kleine bomen) waardoor ze meer regenwater kunnen vasthouden dan extensieve groene daken.
Worteldoek Worteldoek is een materiaal dat wordt toegepast onder groendaken om de wortels van planten te sturen en tegen invloeden van buitenaf te beschermen. Het laat water door, zodat de plantwortels kan blijven voeden en uiteindelijk het dakstructuur intact kan houden.
Gesmoorde dakpan Een gesmoorde dakpan bevat een glazuurlaag die het oppervlak glad maakt en de waterdichtheid verbetert.
Bitumineuze dakbedekking Bitumen is al jarenlang een van de meest gebruikte materialen voor het bedekken van platte daken in Nederland. Vaak wordt het ook bitumineuze dakbedekking genoemd. Het is gemaakt uit aardolie die is vermengd met glasvlies of polyester. Bijna alle platte daken in Nederland zijn bedekt met bitumen. Lees hier meer over bitumen dakbedekking.
PVC dakbedekking PVC dakbedekking is een sterk, duurzaam en waterdicht materiaal dat wordt gemaakt van polyvinylchloride (PVC). Het kan moeiteloos worden aangebracht op platte of licht hellende daken en creëert een stevige barrière tegen waterinfiltratie. PVC bekleding bestaat uit flexibele rollen of banen die kunnen worden samengevoegd of bevestigd om waterdicht te blijven.
EPDM dakbedekking EPDM is (na bitumen) een van de meest populaire soorten dakbedekking voor platte daken. Het wordt gemaakt uit synthetisch rubber, dat voornamelijk wordt gemaakt uit aardolie en bestaat uit de materialen ethyleen, propyleen, dieën en monomeer. Deze grondstoffen zorgen ervoor dat EPDM een stevige en duurzame dakbedekking biedt.
TPO dakbedekking TPO is een uiterst duurzame dakbedekking die de beste eigenschappen heeft van EPDM en PVC, maar zonder de nadelige gevolgen. Het is een thermoplastisch polyolie en het wordt veel gebruikt als afwerkmateriaal voor platte daken. TPO staat bekend om zijn betrouwbaarheid en lange levensduur.
Keramische dakpannen Keramische dakpannen zijn een betrouwbaar en traditioneel materiaal voor dakbedekking. Gemaakt van gebakken klei, bieden ze weersbestendigheid en duurzaamheid die vrijwel ongeëvenaard is.
Betonnen dakpannen Betonpannen zijn een veel gebruikte vorm van dakbedekking. In tegenstelling tot de keramische pannen, bestaat deze vorm van dakpan uit beton. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende varianten, waaronder de sneldekpan. Sommige betonpannen hebben ook een afwerklaag voor extra bescherming.
Sneldekpan Een sneldekpan is een snelle manier om een dak te bedekken, omdat de dakpannen relatief groot zijn en er geen naden of lijmen nodig zijn. De panelen overlappen elkaar, wat het makkelijk maakt om ze snel te installeren.
Onderdeel: dakwerken Dakwerken omvat al het werk dat nodig is op het dak, van installatie tot renovatie en onderhoud. Dit houdt in het aanpassen en herstellen van dakconstructies en het aanbrengen van verschillende soorten dakbedekking.
Daklekkage detectie Methoden en technologieën zoals daklekkagedetectie maken het mogelijk om lekkages in dakbedekkingsystemen op te sporen. Zo kan grote schade worden voorkomen. Lees hier meer over daklekkages en lekdetectie.
Dakrenovatie Dakrenovatie staat voor het verbeteren van de functionaliteit en levensduur van een bestaand dak door middel van reparatie, herstel of vernieuwing.
Dakreparatie Bij dakreparatie gaat het erom kapotte onderdelen van het dak te herstellen zodat de waterdichtheid en prestaties weer optimaal zijn.
Dakonderhoud Een goed onderhouden dak is van essentieel belang voor de functionaliteit ervan. Door regelmatig te inspecteren en reparaties uit te laten voeren, blijft je dak in topconditie en duurzaam. Lees hier meer over dakonderhoud.

Besparen op de prijs van een dakdekker?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kostprijs!

Gratis offertes vergelijken!