Interesse in een groendak?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Groendak

Groendak: alles wat je moet weten

Steeds meer mensen in Nederland laten een groendak aanleggen: een sedumdak vol planten en begroeiing. Voor de betere isolatie, de unieke uitstraling en de bijdrage aan een beter milieu. En dan heeft een groendak aanleggen nog veel meer voordelen! Benieuwd of jij ook een daktuin kan aanleggen?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je de offertes van verschillende experts in jouw regio. Vergelijk de prijzen en kies de vakman met het beste aanbod!

Op deze pagina leggen we uit wanneer een groendak aanleggen een goed idee is. Je krijgt tips voor als je zelf een groendak wil maken en je krijgt natuurlijk praktische prijsinformatie mét handige bespaartips!Wat is een groendak?

Een groendak is eigenlijk niets meer dan een dak bedekt met planten. Eigenlijk dus een soort tuin bovenop je huis. Groendaken komen voor op platte daken, (lichte) hellende daken en op de daken van schuren en tuinhuizen.

Je kiest zelf welk soort beplanting je op het dak plaatst. Een sedumdak aanleggen wordt vaak gedaan, omdat dit eenvoudig in onderhoud is en bovendien licht van gewicht. Het is ook een optie om echte bloemen, kruiden of zelfs struiken op het dak te plaatsen. Woon je in de stad, dan is een groendak bovendien een mooie optie om wat extra groen in je tuin aan te leggen.

Waarom een groendak kiezen?

Misschien is je eerste gedachte: waarom zou ik planten op het dak laten plaatsen? Maar een groendak heeft belangrijke voordelen voor jou en je huis, voor de omgeving en voor het milieu. Doordat een groendak regenwater absorbeert, vertraagt het bijvoorbeeld de afvoer naar het riool. Hierdoor blijft het grondwater stabiel en verkleint het kans op overstromingen door een overvol riool. En wat voor jou persoonlijk belangrijk is: het koelt je huis af in de zomer!

Daarnaast is een groendak ook heel gezond: het verlaagt de omgevingstemperatuur, omdat planten het zonlicht absorberen. Bovendien filteren planten het fijnstof uit de lucht, en zetten zij CO2 om in zuurstof. Hierdoor draag je met een groendak enorm bij aan luchtzuivering.

Meer informatie over de soorten dakbedekkingen voor platte daken.


Overweeg je een groendak?

Vind een vakman bij jou in de buurt en bespaar tot wel 40% op de kosten!
Gratis offertes vergelijken!


Wat zijn voor- en nadelen van groendaken?

Het plaatsen van een groendak is dus enorm belangrijk voor het milieu. Toch is dat zeker niet de enige reden om een groendak aan te leggen. Het heeft voor jou persoonlijk ook een paar belangrijke voordelen!

De belangrijkste voordelen op een rij:

  • Een groendak verlengt de levensduur van je dak tot wel 55 tot 60 jaar!
  • Een groendak isoleert in de zomer heel goed, waardoor je huis een paar graden koeler blijft.
  • Groendaken verhogen het rendement van je zonnepanelen!
  • Het zorgt voor een uitstekende geluidsisolatie, waardoor je minder last hebt van geluid van buitenaf.
  • Het aanleggen van een groendak verhoogt de waarde van je woning en is goed te combineren met nieuwe dakbedekking, of een dakrenovatie.
  • Het vormt een brandwerende laag, wat extra bescherming biedt.
  • Een groendak heeft verschillende belangrijke voordelen voor het milieu, het draagt bij aan het verhogen van de biodiversiteit, het verlaagt de omgevingstemperatuur en het zorgt voor een schonere lucht.

Heeft een groendak dan ook nadelen?

Het grootste nadeel is waarschijnlijk de hogere prijs die je betaalt voor het aanleggen van een sedumdak. Daar staat gelukkig wel de langere levensduur tegenover. Kies je voor een intensief groendak moet je er bovendien rekening mee houden dat het dak veel onderhoud nodig heeft: je moet immers de beplanting goed verzorgen. Wil je dit liever niet, dan is het ook mogelijk een extensief groendak te plaatsen. Dat heeft nauwelijks onderhoud nodig!

Wat kost een groendak?

De kosten voor het aanleggen van een extensief groendak of sedumdak, liggen rond de €60,- tot €65,- per m². Kies je voor een daktuin of een intensief groendak met veel verschillende planten en bloemen, houd dan rekening met hogere kosten van gemiddeld €100,- tot €120,- per m². Lees meer over de kosten van een groendak.

Waar je ook rekening mee moet houden, is dat je een geschikte ondergrond moet hebben. Deze moet wortelbestendig zijn, zodat de onderliggende dakbedekking niet beschadigd raakt. EPDM en PVC zijn hiervoor geschikt. EPDM kost ongeveer €95,- tot €125,- per m² en voor PVC betaal je zo’n €75,- tot €95,- per m². Laat je hier een groendak overheen plaatsen, dan verlengt dit de levensduur van de dakbedekking tot wel 60 jaar! Groendak aanleggen en besparen op de kosten? Vraag dan snel gratis offertes aan!

Groendak prijs in 2024

Soort dak Gemiddelde prijs per m²
EPDM (onderdak) €95,- tot €125,-
PVC (onderdak) €75,- tot €95,-
Extensief groendak €60,- tot €65,-
Intensief groendak €100,- tot €120,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per bedrijf verschillen. Exacte kosten weten? Vergelijk gratis offertes!

Intensief of extensief groendak: wat is het verschil?

Een intensief groendak noemen we ook wel een daktuin. De beplantingslaag die de dakdekker hierbij gebruikt is dieper dan bij een extensief groendak. Zo is deze geschikt voor grotere beplanting. Denk aan struiken, bloemen of zelfs bomen. Je kunt ervan uitgaan dat een intensief groendak vaak meer onderhoud nodig heeft. Dat komt omdat het soort beplanting dat je kiest nu eenmaal goed onderhouden moet worden. Je moet het snoeien, wateren en zelfs bemesten.

Een extensief groendak, ook wel een sedumdak genoemd, bevat vaak kleine, lichte planten die weinig onderhoud nodig hebben. Grassen, mossen en vetplanten bijvoorbeeld. Dit vereist weinig onderhoud omdat je ze niet hoeft te bemesten, geen water hoeft te geven en meestal ook niet hoeft te snoeien.

Welk dak is de beste optie?

Wil jij een groendak vooral vanwege de unieke eigenschappen en wil je het dakoppervlak echt gebruiken om een mooie tuin te maken, kies dan voor een intensief groendak.

Wil jij vooral een groendak voor de goede isolatie in de zomer en de langere levensduur maar wil je niet te veel onderhoud uitvoeren? Dan is het aanleggen van een sedumdak een betere optie.

groendak aanleggen

Groendak zelf aanleggen of uitbesteden?

Als je een ervaren klusser bent en een groene duim hebt, kun je overwegen om zelf je groendak aan te leggen. Wel raden we aan om je hier goed op voor te bereiden en de juiste materialen in huis te halen. Het aanleggen van een groendak moet zorgvuldig gedaan worden, omdat je anders snel te maken hebt met beschadigingen. Ook kan het zijn dat je draagconstructie niet sterk genoeg is: als jij dan toch je groendak plaatst loop je het risico op verzakkingen.

Zelf een groendak aanleggen? Wij raden je altijd aan om hiervoor de hulp van een vakman in te schakelen. Je krijgt een persoonlijk advies en weet bovendien zeker dat je groendak vakkundig geplaatst is. Zo voorkom je hoge herstelkosten voor het herstellen van je eigen gemaakte fouten.

Tips: deze fouten worden vaak gemaakt

Ga je toch zelf aan de slag? Hieronder hebben we een paar veelvoorkomende fouten opgesomd. Haal de juiste materialen voor je groendak in huis en lees je in. Zo voorkom je kleine fouten die veel tijd en frustraties opleveren.

  1. Regenpijp niet afdekken: als je tijdens het aanleggen van je groendak de regenpijp niet afdekt, is de kans groot dat hier vervuiling in terecht komt. Het gevolg is een verstopte regenpijp en veel energie om deze weer te ontstoppen.
  2. Dak is niet sterk genoeg: als je de draagconstructie niet checkt, dan is de kans aanwezig dat deze niet sterk genoeg is om je groendak te dragen. Een vol geregend sedumdak weegt al snel tot 80 kilo per m²! Twijfel je of je dakconstructie sterk genoeg is? Vraag dan hulp aan een vakman.
  3. Te lage dakranden: als je het groendak te hoog legt, groeit de beplanting snel over de dakrand heen en oogt het slordig en onverzorgd. Houd altijd minimaal 50 mm ruimte aan tussen de bovenkant van de dakrand en de bovenkant van je groendak.

Besparen op de kosten van een groendak?

Vergelijk gratis offertes en kies het bedrijf met het beste aanbod!

Heb ik een bouwvergunning nodig voor een groendak?

Goed nieuws: meestal is een groendak zo dun en licht dat je niet verplicht bent een bouwvergunning aan te vragen. Dat is goed nieuws, want een bouwvergunning kost extra tijd om te regelen én kost extra geld.

Wanneer is een bouwvergunning wel nodig?

Wanneer jij een groendak wilt laten aanleggen dat zwaarder is dan 200 kilo per vierkante meter, of wanneer de substraatlaag meer is dan 20 centimeter. Het duurt een aantal weken voordat je een bouwvergunning krijgt toegewezen, dus begin hier ruim op tijd mee! Een dakdekker kan je eventueel helpen met je aanvraag.

Krijg ik subsidie voor een groendak?

Een aantal gemeentes in Nederland bieden een mooie subsidie aan voor het aanleggen van groendaken. Of jij een subsidie krijgt, hangt dus af van je woonplaats. De subsidie verschilt per gemeente. Soms krijg je €20,- per m² vergoed en soms krijg je €30,- per m² vergoed. Ook kan het zijn dat je gemeente een maximumbedrag heeft opgesteld voor de subsidie van groendaken. Wil je weten of jij in aanmerking komt voor een subsidie? Een ervaren dakdekker kan je hierbij helpen. Ook kun je dit navragen bij het gemeenteloket of neem een kijkje op verbeterjehuis.nl.

Groendak aanleggen offertes

Groendak? Vergelijk gratis offertes!

Overweeg jij ook een groendak aan te leggen? Het heeft zo veel voordelen. Het heeft een unieke uitstraling en een natuurlijke isolatie. Je hoeft dus verder geen dakisolatie meer aan te brengen. Bovendien kan je in sommige gemeentes een mooie subsidie regelen, waardoor je een deel van de kosten vergoed krijgt. Op zoek naar een dakdekker die jou hierbij kan helpen?

Start gratis offerteaanvraag!

Vul het offerteformulier in en maak een duidelijke opdrachtomschrijving. Zo krijg je zo snel mogelijk tot wel 5 offertes toegestuurd! Vergelijk de dakdekkersbedrijven op basis van prijs en aanbod, en kies zo het bedrijf dat het beste bij je past. Je bespaart tot wel 40% op de kostprijs! De offerteaanvraag zelf is gratis en zonder verdere verplichtingen dus je zit nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken