Groendak aanleggen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Groendak » Groendak aanleggen

Groendak aanleggen: stappenplan

Een groendak is een dak dat gemaakt is van planten, mossen en andere begroeiing. Deze begroeiing zorgt voor een natuurlijke dakbedekking en isolatie en is goed voor het milieu. Steeds meer mensen hebben interesse in zo’n groendak.

Op deze pagina leggen we je stap voor stap uit hoe je zo’n groendak aanlegt. Ook vind je hier duidelijke informatie over de kosten voor het aanleggen van een groendak!

Groendak aanleggen: de belangrijkste informatie op een rij

 • De opbouw van een groendak is als volgt: de ondergrond, de beschermfolie, drainagefolie, het substraat en de beplanting. Bij schuine daken wordt onder het groendak ook nog anti-afschuifvoorziening geplaatst.
 • Het plaatsen van een groendak doe je vervolgens in 5 stappen. Stap 1 is het controleren van de dakconstructie en checken of deze sterk genoeg is.
 • De volgende stap is het aanbrengen van de folielaag. Dit voorkomt vochtproblemen.
 • Om de waterafvoer te verbeteren doe je er verstandig aan om de regenpijp te beschermen met een boldraadrooster.Voorkom bovendien dat het substraat wegspoelt door een laag stofgrind aan te leggen langs de randen
 • Daarna plaats je het substraat en de plantjes. Je groendak is klaar!
 • De kosten voor het zelf aanleggen van een groendak zijn gemiddeld €290,- tot €758,- per m². Toch liever door een professional laten doen? Doe een gratis offerteaanvraag en ontdek de kosten.

Wat is de opbouw van een groendak?

Een groendak bestaat uit verschillende lagen. De onderste laag is natuurlijk het bestaande dak met dakconstructie en dakbedekking. Bij sterk hellende daken heb je vervolgens een anti-afschuifvoorziening om er voor te zorgen dat het groendak ook daadwerkelijk blijft liggen. Dit is natuurlijk niet nodig bij platte daken. Hierna krijg je de daadwerkelijke lagen van het groendak: de beschermfolie, drainagefolie, het substraat en als laatste de beplanting. Dit wordt ook wel vegetatie genoemd.

Dit zijn de standaard lagen, maar niet elk groendak is natuurlijk hetzelfde. Wanneer je te maken hebt met een intensief groendak heb je vaak ook nog een filterlaag tussen het substraat en de drainagelaag, en dit is bij een extensief groendak niet het geval.

Groendak aanleggen

Een groendak aanleggen

Een groendak bestaat dus uit verschillende lagen. Hieronder staat het aanleggen van een groendak uitgebreid uitgelegd in 5 stappen.

 • Wat heb je nodig?

Ga je zelf aan de slag? Dit zijn de belangrijkste benodigdheden die je nodig hebt.

Materialen:
 • De wortelwerende laag
 • Drainagepanelen
 • Wateropslaglaag
 • Substraat
 • Plantjes en begroeiing
 • Randafwerking
Gereedschappen:
 • Schop en hark
 • Rolmaat
 • Stanleymes
 • Schaar of snoeischaar
 • Emmer
 • Tuinslang
 • Stap 1: Constructie van het dak

De eerste stap is het controleren van de constructie van het dak. Dit is het deel van het dak wat alles bij elkaar houdt en er voor zorgt dat het dak niet inzakt. Doordat een groendak erg zwaar is moet je van tevoren checken of de draagkracht van het dak sterk genoeg is. Wanneer dit niet het geval is zul je de dakconstructie moeten aanpassen om verzakkingen en andere schade te voorkomen. Een groendak kan, wanneer vochtig, tot wel 80 kilo per vierkante meter wegen! Daar komt nog het gewicht van eventuele sneeuwval bij.

Naast de constructie van het dak moet er bij een hellend dak ook een aantal voorbereidingen worden getroffen. Denk hierbij aan dakranden en een anti-schuifvoorziening.

 • Stap 2: De voorbereiding

Voordat je aan de slag kunt, is het belangrijk dat het dak goed schoon is. Maak het dakoppervlak goed schoon met een zachte bezem en controleer of er geen beschadigingen zijn. Heb je nog niet een wortelbestendige ondergrond, dan is het belangrijk dat je eerst een andere dakbedekking laat plaatsen. PVC en EPDM zijn hier geschikte keuzes voor.


 • Stap 3: De folielaag

De volgende stap is het aanbrengen van een sterke, waterdichte beschermfolie. Deze folielaag moet er voor zorgen dat er geen vocht van de vegetatie op het dak terecht komt. Werkt de folie niet goed, of is deze niet goed aangelegd? Dan kun je last krijgen van waterschade. Bij een licht hellend dak moet er ook een drainagefolie worden aangebracht. Deze plaats je bovenop de folielaag.

Gebruik een stanleymes om het worteldoen op de plaatsen van de dakafvoer open te snijden. Maar let op: ga hierbij voorzichtig te werk, zodat je de onderliggende dakbedekking niet beschadigt! Dat kan weer voor lekkages zorgen.


 • Stap 4: Waterafvoer verbeteren

Ook de waterafvoer moet verbeterd worden. Dit is ook om het water wat het groendak opneemt te regulieren en om te voorkomen dat dit water schade aanricht. Je kunt de waterafvoer verbeteren door een boldraadrooster op de regenpijp aan te brengen. Leg rond de dakranden en andere doorvoeren een laag grof grind om er voor te zorgen dat het substraat niet wegspoelt. En dat brengt ons bij stap 5.

 • Stap 5: Het substraat

Op het substraat groeien de daadwerkelijke planten. Wanneer je al het voorbereidende werk verricht hebt, kun je deze plaatsen. Er zijn twee mogelijkheden bij het aanschaffen van het substraat. Zo kun je zelf de grond mengen met behulp van online recepten, maar je kunt deze ook kant-en-klaar kopen. Hoe dik deze substraat moet zijn is afhankelijk van de hoogte van de planten die je op het dak wil aanleggen. Zie het aanleggen van het substraat als het aanleggen van een normale tuin.

Plaats eerst een laag van 3 centimeter aan hydrokorrels: dit voorkomt dat de planten te nat worden en de wortels gaan rotten. Tegelijkertijd geven ze vocht af zodat je de beplanting straks niet hoeft te wateren in droge tijden.

 • Stap 6: Plantjes kiezen en planten maar!

We zijn aangekomen bij het laatste, en waarschijnlijk leukste, onderdeel van het aanleggen van een groendak. Namelijk het uitkiezen van de vegetatie. Je kunt hierbij kiezen uit ontzettend veel verschillende planten, kruiden en grassen. Je kunt deze zelf handmatig inplanten, wat er voor zorgt dat je volledige controle hebt over de uitkomst, of je kiest ervoor matten of cassette aan te leggen. Dit zijn kant-en-klare sedummatten met substraat. Deze kun je zonder moeite op de al aangelegde substraat leggen.

Wat kost een groendak zelf aanleggen?

Het zelf aanleggen van een groendak kost je ongeveer €290,- tot €785,- per m². De prijs van een groendak verschilt enorm en is voor een groot deel afhankelijk van de specifieke materialen die je kiest. Voor de randafwerking kun je bijvoorbeeld een budgetvriendelijke optie gebruiken, maar voor iets meer luxe en uitstraling kunnen de kosten ook een stuk hoger oplopen.

In deze tabel vind je hoe de gemiddelde prijs is opgebouwd en wat de materialen en gereedschappen kosten. Heb je een aantal materialen of gereedschappen al, dan ben je uiteindelijk een stuk goedkoper uit.

Onderdeel Gemiddelde kosten
Dakvoorbereiding €100 – €300
Wortelwerende laag €10 – €20 per vierkante meter
Drainagepanelen €5 – €15 per vierkante meter
Wateropslaglaag €10 – €20 per vierkante meter
Substraat €10 – €30 per vierkante meter
Begroeiing (sedumplanten) €5 – €15 per vierkante meter
Randafwerking €50 – €200
Overige materialen €50 – €100
Gereedschap €50 – €100
Totaal (gemiddeld) €290 – €785 per vierkante meter

Benieuwd naar de prijs van een dakdekker?

Doe de gratis offerteaanvraag en ontdek de kosten.

Groendak aangelegd: wat nu?

Nadat je het groendak hebt aangelegd zijn er nog twee dingen die gedaan moeten worden. Water geven en de flora laten groeien. Door het water geven gaan de wortels stevig in het substraat hechten en gaan de planten zich ontwikkelen. En nu moet je het tijd geven. De planten gaan uitbreiden en voor je het weet is het hele dak begroeid en kan het zijn werk gaan doen.

Een groendak heeft weinig onderhoud nodig, dit is één van de punten wat het een aantrekkelijke dakbedekking maakt. Wel is het goed om in ieder geval twee keer per jaar even een kijkje te nemen op het dak om er zeker van te zijn dat alles goed groeit. Ook kun je dan eventueel onkruid wieden en mogelijke struiken licht bemesten. Alles om er voor te zorgen dat het dak goed groen blijft.

Zelf doen of toch uitbesteden?

Wanneer je ervaring hebt met klussen dan is het zeker mogelijk om een groendak zelf aan te leggen. Dit is een leuke uitdaging voor bijvoorbeeld je tuinhuis of schuur. Gaat het echt om een hoog dak, onthoud dan dat het werken op hoogte altijd risico’s met zich meebrengt. Wil je toch zelf aan de slag, gebruik dan anti-valbescherming en werk veilig!

Het is belangrijk dat je het groendak op de juiste manier aanlegt. Bij een verkeerde afwatering of drainage kun je in huis last krijgen van vochtproblemen. Bovendien kan wortelgroei het dak beschadigen bij een verkeerde ondergrond. Twijfel je of dit een klus is die je zelf kunt uitvoeren? Schakel dan zeker een vakman in en bespaar jezelf veel ellende!

Interesse in een groendak? Doe de gratis offerteaanvraag!

Wil je een groendak aanleggen, of heb je een ander klusje waar je een dakdekker voor nodig hebt? Vul dat het onderstaande offerteformulier in en vliegendst vlug in contact met een vakman bij jou in de regio!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!