Extensief groendak

Extensief groendak

Een extensief groendak ziet er niet alleen leuk uit, maar is ook nog eens heel voordelig op het gebied van energie en prijs. Dit zijn niet de enige voordelen van een extensief groendak. Lees verder en ontdek de voor en nadelen en de kosten.

Wil je een groendak en ben je op zoek naar een dakdekker?

Start gratis offerteaanvraag!

Een extensief groendak: wat is dat?

Op een groendak vind je verschillende soorten planten en mossen die allemaal een rol spelen in het maken van een milieu vriendelijke dakbedekking. Een extensief groendak is anders dan een intensief groendak. Het verschil zit hem vooral in de afmetingen en het onderhoud. De vegetatie die je vindt op een extensief groendak ontwikkelen zich zonder dat je dit hoeft te onderhouden. Zo creëert het uit zichzelf een biotoop. Een extensief groendak heeft een aantal voordelen, maar ook een paar nadelen. Deze voor en nadelen vind je hieronder beschreven.

De voordelen van een extensief groendak

Wat zijn de voordelen van een extensief groendak. Veel voordelen komen overeen met andere soorten groendaken, maar er zijn ook een paar die uniek zijn voor een extensief groendak.

  • Natuurlijk is het eerste voordeel van een extensief groendak het feit dat het weinig onderhoud nodig heeft. Dit komt omdat zo’n dak vooral bestaat uit vetplanten.
  • De prijs van een extensief dak is over het algemeen goedkoper dan die van andere soorten groendaken. Dit heeft vooral te maken met het feit dat een extensief groendak kleiner is, en de planten goedkoper zijn.
  • Je kunt besparen op de energiekosten doordat een groendak isolerend werkt. Ook zorgt het groendak ervoor dat het rendement van zonnepanelen verhoogt doordat de lucht verkoelt wordt door de planten.
  • Een groendak beschermt tegen brand, werkt geluidswerend en verhoogt de levensduur van het dak.

Een extensief groendak: de nadelen

Een extensief groendak brengt dezelfde nadelen met zich mee als vele andere soorten groendaken. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de prijs. Ondanks dat een extensief groendak goedkoop is vergeleken met andere soorten groendaken, blijft dit type dakbedekking relatief duur. Ook is niet elk dak geschikt voor een groendak. Wanneer je een extensief groendak wil laten aanleggen zul je namelijk eerst de draagkracht van het dak moeten uitrekenen. Wanneer het dak het gewicht niet aan kan moet eerst de dakconstructie verbeterd worden. Een ander nadeel is dat door al het vocht wat het groendak opneemt, er sneller lekkages kunnen ontstaan.

Opbouw extensief groendak

Extensief groendak opbouw
Een extensief groendak is opgebouwd uit de isolatielaag, de dakbedekking, beschermlaag, drainage laag, lichte substraat en als laatste de vegetatie. Alleen de vegetatie is zichtbaar. In de afbeelding hiernaast zie je deze lagen weergegeven. De opbouw van een extensief groendak is minder uitgebreid dan die van een intensief groendak.

Kosten extensief groendak

Net als bij andere soorten groendaken is de prijs afhankelijk van de planten die je kiest, de afmetingen van het dak en de arbeidskosten van de dakdekker. De gemiddelde prijs van een extensief groendak ligt tussen de € 60,- en de € 65,- per m². Wel kun je, doordat een groendak goed is voor het milieu, in sommige gemeentes subsidies krijgen voor een groendak. Ben jij geïnteresseerd in een extensief groendak? Dan is het een goed idee hier onderzoek naar te doen. De regels hiervoor zijn heel strikt, dus niet iedereen zal hiervoor in de aanmerking komen.

Interesse in een extensief groendak? Doe de gratis offerteaanvraag!

Wil je een extensief groendak aanleggen, of heb je een ander klusje waar je een dakdekker voor nodig hebt? Vul dat het onderstaande offerteformulier in en vliegendst vlug in contact met een vakman bij jou in de regio!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!