Interesse in een extensief groendak?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Groendak » Extensief groendak

Extensief groendak

Een extensief groendak ziet er niet alleen leuk uit, maar is ook nog eens heel voordelig op het gebied van energie en prijs. Dit zijn niet de enige voordelen van een extensief groendak. Lees verder en ontdek de voor en nadelen en de kosten.

Groendak intensief: de belangrijkste informatie op een rij

 • Op een groendak vind je mossen en planten die zichzelf ontwikkelen zonder dat je deze hoeft te onderhouden.
 • De prijs van een extensief dak is over het algemeen goedkoper dan die van andere soorten groendaken en je kunt besparen op de energiekosten doordat een groendak isolerend werkt.
 • Ondanks dat een extensief groendak goedkoop is vergeleken met andere soorten groendaken, blijft dit type dakbedekking relatief duur vergeleken met andere soorten daken.
 • Een extensief groendak is opgebouwd uit de isolatielaag, de dakbedekking, beschermlaag, drainage laag, lichte substraat en als laatste de vegetatie.
 • Het dampscherm voorkomt dat vocht van buitenaf doordringt en in de isolatie terecht komt.
 • Je kunt een groendak waterdicht afdichten met synthetische materialen, polymeren bitumen en vloeistoffen.
 • Je hebt in de meeste gevallen geen aangepast dak nodig doordat de verschillende lagen van een extensief groendak dun zijn.
 • Het aanleggen van een extensief groendak kost gemiddeld tussen de € 60,- en € 65,- per m². Het vergelijken van offertes kan tot wel 40% besparen op de prijs.

Een extensief groendak: wat is dat?

Op een groendak vind je verschillende soorten planten en mossen die allemaal een rol spelen in het maken van een milieuvriendelijke dakbedekking.

Een extensief groendak is anders dan een intensief groendak. Het verschil zit hem vooral in de afmetingen en het onderhoud. De vegetatie die je vindt op een extensief groendak ontwikkelen zich zonder dat je dit hoeft te onderhouden. Zo creëert het uit zichzelf een biotoop. Een extensief groendak heeft een aantal voordelen, maar ook een paar nadelen. Deze voor en nadelen vind je hieronder beschreven.

De voordelen van een extensief groendak

Wat zijn de voordelen van een extensief groendak. Veel voordelen komen overeen met andere soorten groendaken, maar er zijn ook een paar die uniek zijn voor een extensief groendak.

 • Natuurlijk is het eerste voordeel van een extensief groendak het feit dat het weinig onderhoud nodig heeft. Dit komt omdat zo’n dak vooral bestaat uit vetplanten.
 • De prijs van een extensief dak is over het algemeen goedkoper dan die van andere soorten groendaken. Dit heeft vooral te maken met het feit dat een extensief groendak kleiner is, en de planten goedkoper zijn.
 • Je kunt besparen op de energiekosten doordat een groendak isolerend werkt. Ook zorgt het groendak ervoor dat het rendement van zonnepanelen verhoogt doordat de lucht verkoelt wordt door de planten.
 • Een groendak beschermt tegen brand, werkt geluidswerend en verhoogt de levensduur van het dak.

Een extensief groendak: de nadelen

Een extensief groendak brengt dezelfde nadelen met zich mee als vele andere soorten groendaken. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de prijs. Ondanks dat een extensief groendak goedkoop is vergeleken met andere soorten groendaken, blijft dit type dakbedekking relatief duur. Ook is niet elk dak geschikt voor een groendak. Wanneer je een extensief groendak wil laten aanleggen zul je namelijk eerst de draagkracht van het dak moeten uitrekenen. Wanneer het dak het gewicht niet aan kan moet eerst de dakconstructie verbeterd worden. Een ander nadeel is dat door al het vocht wat het groendak opneemt, er sneller lekkages kunnen ontstaan.

Extensief groendak

Opbouw extensief groendak

Extensief groendak opbouw
Een extensief groendak is opgebouwd uit de isolatielaag, de dakbedekking, beschermlaag, drainage laag, lichte substraat en als laatste de vegetatie. Alleen de vegetatie is zichtbaar. In de afbeelding hiernaast zie je deze lagen weergegeven. De opbouw van een extensief groendak is minder uitgebreid dan die van een intensief groendak. Lees verder en leer hier meer over.

Ondergrond

De ondergrond van een groendak is het materiaal direct onder de vegetatielaag (de planten) en speelt een belangrijke rol bij de ondersteuning van plantengroei en het reguleren van waterafvoer. Er zijn verschillende lagen betrokken bij een groendak.

 • Isolatielaag: Deze laag helpt de warmte in het gebouw vast te houden.
 • Dampscherm: Dit voorkomt dat vocht van buitenaf de isolatie en de rest van het gebouw binnendringt.
 • Dakbedekking: Dit is het basisdak van het gebouw.
 • Drainagelaag: Deze laag zorgt voor de afvoer van overtollig water en voorkomt dat het substraat (de groeilaag) te nat wordt.
 • Substraatlaag: Dit is de laag waaruit de wortels van de planten hun voedingstoffen halen.
 • Vegetatielaag: Dit is de bovenste laag, bestaande uit de planten zelf. Dit kunnen verschillende soorten planten zijn, zoals sedum (vetplanten) of andere soorten die het goen doen op een groendak

Dampscherm

Het dampscherm bevindt zich meestal aan de binnenkant van je huis, direct onder het dak. Als je het dak van binnenuit bekijkt, zou je het dampscherm tussen het isolatiemateriaal en de binnenkant van het dak kunnen zien. Het zit hier als een beschermende laag die voorkomt dat regen, sneeuw of andere vocht van buitenaf doordringt en in de isolatie terecht komt. Een dampscherm is meestal gemaakt van materialen die vochtbestendig zijn. De meest gebruikte materialen voor dampschermen zijn polyethyleen, polypropyleen of bitumen.

Isolatie

Een groendak werkt uit zichzelf al als een soort isolatie. De planten zorgen er namelijk voor dat warmte wordt vastgehouden in koude periodes, en koel blijft in warm weer. Onder deze planten bevindt zich een substraatlaag, die ook bijdraagt aan de isolerende eigenschappen. In sommige gevallen is dit genoeg, maar wanneer dit niet het geval is kun je ook nog kiezen voor een xtra isolatie laag. De keuze van isolatie hangt af van het daktype, het materiaal van het draagoppervlak en de verwachte belasting.

Afdichting

Er zijn drie soorten materialen om een dak waterdicht te maken en af te dichten. De soorten zijn synthetisch (zoals EPDM, PVC, TPO), polymeren bitumen, en vloeistoffen op basis van polyurethaan, polyester, harsen of emulsies. Bepaalde materialen om het dak waterdicht te maken, zoals EPDM of specifieke bitumen, voorkomen ook dat plantenwortels erdoorheen groeien. Als de naden goed zijn gedaan, is het niet nodig om extra materiaal te gebruiken dat wortels tegenhoudt.

Hoewel niet verplicht, wordt het aanbevolen om een wortelwerende laag toe te voegen. Meestal bestaat deze laag uit sterk geotextiel dat moeilijk doordringbaar is.

Het gewicht

De ondergrond van een groendak is verdeeld in verschillende lagen. Wanneer je een extensief groendak laat aanleggen heb je te maken met dunne lagen, waardoor het gewicht relatief laag blijft. Dit betekent ook dat in de meeste gevallen geen aangepast dak nodig hebt. Wel is het nog steeds belangrijk dat je het draagvermogen, dit is het gewicht dat het dak aankan, controleert. De ondergrond kan gemaakt worden van verschillende materialen, zoals hout, metaal of betonplaten. Vaak worden ook materialen zoals bitumen en EPDM gebruikt. Het gewicht van deze materialen moeten ook zeker worden meegerekent wanneer je gaat kijken naar de draagkracht van het dak.

Groendak EPDM dakbedekking

Kosten extensief groendak

Net als bij andere soorten groendaken zijn de kosten afhankelijk van de planten die je kiest, de afmetingen van het dak en de arbeidskosten van de dakdekker. Een extensief groendak kost over het algemeen minder dan bijvoorbeeld een intensief groendak, maar meer dan een standaard dakbedekking.

Het aanleggen van een extensief groendak kost gemiddeld tussen de € 60,- en € 65,- per m². Het is belangrijk om een geschikte ondergrond te hebben, zoals EPDM (€ 95,- tot € 125,- per m²) of PVC (€ 75,- tot € 95,- per m²), omdat deze wortelbestendig zijn en de onderliggende dakbedekking beschermen tegen beschadiging.

In de tabel hieronder vind je deze kosten nogmaals uitgebreid beschreven.

Kostenoverzicht extensief groendak 2024

Soort dak Gemiddelde prijs per m²
EPDM (onderdak) €95,- tot €125,-
PVC (onderdak) €75,- tot €95,-
Extensief groendak €60,- tot €65,-

Interesse in een extensief groendak? Doe de gratis offerteaanvraag!

Wil je een extensief groendak aanleggen, of heb je een ander klusje waar je een dakdekker voor nodig hebt? Vul dat het onderstaande offerteformulier in en vliegendst vlug in contact met een vakman bij jou in de regio!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!

 

Veelgestelde vragen over extensieve groendaken

Wil je meer informatie over groendaken? Hieronder vind je de antwoorden op veelgestelde vragen die je hierbij kunnen helpen!


Een groendak is duurzaam vanwege verschillende redenen. Het helpt de temperatuur in je huis te reguleren, waardoor je minder energie nodig hebt voor verwarming en koeling. Ook absorbeert het regenwater, vermindert het de waterafvoer, en biedt het een plek voor planten om te groeien. Dit helpt de natuur en vermindert de impact op het milieu. Dus, een groendak is goed voor je huis en de planeet.
Een extensief groendak kan helpen de temperatuur in je huis te regelen. In de zomer houdt het dak je huis koeler door de zonnestralen tegen te houden en verdamping van planten. In de winter kan het de warmte binnen houden. Het exacte temperatuurverschil hangt af van factoren zoals het klimaat, de isolatie en het specifieke type groendak, maar het kan een merkbaar verschil maken.
Ja, een extensief groendak kan samenwerken met zonnepanelen. Het groendak beschermt de dakbedekking en helpt de temperatuur regelen. Zonnepanelen profiteren daar ook van omdat ze beter werken bij koelere temperaturen. Dus, het groendak en de zonnepanelen vullen elkaar goed aan.