Interesse in een intensief groendak?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Groendak » Intensief groendak

Intensief groendak

Een groendak zorgt voor een beter klimaat, goede isolatie en nog veel meer. Een intensief groendak is hierin hetzelfde, maar is anders dan een standaard groendak. Op een intensief groendak vind je bijvoorbeeld grotere planten, struiken en in sommige gevallen zelfs bomen. Deze soort daken vind je vooral terug op flatgebouwen en andere grote woningen, en daardoor is het gemiddeld ook duurder dan andere soorten groendaken. Gemiddeld kost een intensief groendak namelijk tussen de € 100,- en € 120,- per m².

Voor meer informatie over intensieve groendaken ben je hier op het juiste adres. Ontdek de voor- en nadelen, de opbouw van het dak, de prijs en veel meer!

Wil je een groendak en ben je op zoek naar een dakdekker?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt vervolgens gratis en vrijblijvende offertes van dakdekkers uit je regio.

Groendak intensief: de belangrijkste informatie op een rij

 • Een intensief groendak wordt ook wel een daktuin genoemd. Op dit type dak kunnen bomen, struiken en zelfs weggetjes aangelegd worden.
 • Voordelen van een intensief groendak zijn dat er goed gebruik van de ruimte wordt gemaakt, dat de begroeiing regenwater vast houdt, dat het isoleert en dat het dak beschermt wordt. Ook kan het het aanzicht van het dak verbeteren.
 • Nadelen zijn de kosten, de gevaren van de hoeveelheid vocht die opgenomen kan worden en dat niet elk dak een intensief dak aankan qua gewicht.
 • Op een extensief groendak vind je vaak mosssen en kleine planten, terwijl je op een intensief zelfs bomen en struiken, een terras of zelfs een zwembad kunt plaatsen.
 • Een semi-intensief groendak ligt tussen een extensief en intensief groendak in qua beplanting en mogelijkheden.
 • Een intensief groendak is opgebouwd uit vegetatie, de substraat, filterlaag, drainagelaag en de beschermlaag. In sommige gevallen ook nog een isolatielaag.
 • Gemiddeld kost een intensief groendak tussen de € 100,- en € 120,- per m².

Wat is een intensief groendak precies?

Een groendak is een dak met dakbedekking gemaakt van planten, mossen en andere begroeiing. Een intensief groendak neemt het nog een stapje verder. Een intensief dak kun je namelijk vergelijken met een tuin of een park. De begroeiing heeft veel onderhoud nodig en je kunt er grotere begroeiing, zoals bomen en struiken, op planten. Ook kun je net zoals bij een park weggetjes aanleggen zodat er mensen kunnen lopen en je kunt er bijvoorbeeld een terras aanleggen. Deze intensieve groendaken vind je vooral terug op grote gebouwen, zoals kantoorpanden of appartementscomplexen.

Intensief groendak: de voordelen en nadelen

Intensieve groendaken hebben zowel voordelen en nadelen. In de tabel hieronder vind je deze voordelen en nadelen terug.

Voordelen Nadelen
 • De ruimte wordt volledig en intensief gebruikt. Dit is ontzettend efficiënt.
 • De begroeiing houdt veel regenwater vast. Dit zorgt voor vermindering van de belasting van het riool.
 • Ook zorgt het voor een verkoelend effect doordat het groendak de zonnestralen goed opvangt. Het werkt dus ook als natuurlijke isolatie.
 • De begroeiing beschermt de onderliggende dakbedekking.
 • Intensieve groendaken zorgen ervoor dat grote gebouwen een mooier aanzicht krijgen. Vooral in een stad.
 • Een groendak aanleggen is niet goedkoop, en een intensief groendak is hierbij geen uitzondering.
 • Doordat de planten op het dak veel water opnemen creëer je een vochtige omgeving. Dit heeft veel voordelen, maar het kan ook nadelig werken. Zo kan al dit vocht bijvoorbeeld zorgen voor schade.
 • Je kunt een groendak niet zomaar plaatsen, en een intensief dak helemaal niet. Je hebt een sterke dakconstructie nodig. Heb je dit niet? Dan moet dit eerst worden verbeterd

De verschillen tussen extensief en intensief

Wanneer je een groendak aan laat leggen zijn er twee kanten die je op kunt gaan. Je kunt kiezen voor een intensief groendak, maar ook voor een extensief groendak. Er zijn een aantal verschillen die deze daken anders van elkaar maken.

Wat een intensief groendak is is hierboven al uitgebreid beschreven, en het voornaamste verschil tussen zo’n dak en een extensief groendak is dan ook de soorten sedum. Waar je op een intensief groendak vaak grotere planten, struiken en soms zelfs bomen vindt, zie je op een extensief groendak vooral kleine planten en mossen. Dat betekent ook meteen dat een extensief groendak lichter is, en het heeft vaak een dunnere opbouw. Deze soorten daken vind je dan ook vooral op woningen. De gemiddelde woning kan een intensief groendak dan ook niet aan qua gewicht, en met de extensieve versie heb je daar geen last van.

Intensief groendak

Een intensief groendak: wat zijn de mogelijkheden?

Je kunt een intensief groendak op verschillende manieren indelen. Zo kun je bijvoorbeeld …

spelen met verschillende plantensoorten. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het op het dak plaatsen.
een terras aanleggen. Zo’n dakterras is ideaal voor mooie zomeravonden en is een ideale pauze plek voor een kantoor.
bomen en struiken plaatsen. Je moet hierbij natuurlijk wel rekening houden met de draagkracht van het dak.
genieten van vijvers en zwembaden. Ook hierbij is het goed om te bedenken dat niet alle daken dit gewicht aankunnen.

Semi intensief groendak

Op het gebied van de verschillende mogelijkheden kun je ook nog kiezen voor een semi intensief groendak. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de twee, en dit wordt gedaan op basis van de plantlagen die erop geplant kunnen worden. Een semi-intensief groendak is minder dik, zorgt voor een lagere gewichtsbelasting (het gewicht wat het dak aan kan) en in plaats van bomen en grote struiken worden er kleinere struiken, heesters en gras op geplaatst. Het is dus een gulden middenweg. Intensiever dan een extensief groendak, maar minder uitgebreid van een echt intensief groendak.

Groendak isolatie

Zoals al eerder werd genoemd zorgt een groendak voor natuurlijke isolatie, en dit is natuurlijk ontzettend voordelig. Het zorgt er namelijk voor dat er minder warmte in de zomer het gebouw binnenkomt en minder warmte in de winter naar buiten ontsnapt. Intensieve groendaken kunnen ook geluid absorberen en verminderen, waardoor de geluidshinder van buitenaf wordt verminderd. Dit noem je ook wel geluidsisolatie.

Ondanks dat het dak al zorgt voor natuurlijke isolatie, is het ook mogelijk om naast een intensief groendak traditionele dakisolatie aan te brengen. Het is belangrijk om de combinatie van dakisolatie en een intensief groendak zorgvuldig te plannen en te ontwerpen. Doe dit in overleg met de vakmannen die je hierbij helpen, zoals een dakdekker of architect.

Er zijn verschillende isolatiematerialen beschikbaar, zoals glaswol, rotswol en nog veel meer. Het type isolatiemateriaal dat het meest geschikt is, kan variëren afhankelijk van de specifieke situatie van het dak en het project.

Opbouw intensief groendak

Intensief groendak opbouw
Een intensief groendak is opgebouwd uit verschillende lagen. De bovenste laag is de vegetatie. Dit is de laag die je ook daadwerkelijk kunt zien. De lagen daaronder zijn de substraat, filterlaag, drainagelaag en de beschermlaag. Vervolgens krijg je de dakbedekking en de isolatielaag.

Groendak intensief

Hoeveel kost een intensief groendak?

Zoals hierboven al werd genoemd is een groendak niet goedkoop. Wel kun je het zien als een investering. Ten eerste helpt een groendak energie te besparen. Het is als een natuurlijke deken die je huis warm houdt in de winter en koel in de zomer. Dit betekent dat je minder hoeft te betalen voor verwarming en koeling, waardoor je energierekeningen lager worden.

Als je zonnepanelen hebt, kunnen ze ook profiteren van het groendak. De planten op het dak koelen namelijk de lucht eromheen, wat de zonnepanelen efficiënter maakt. Dit betekent dat je zonnepanelen meer elektriciteit kunnen opwekken, wat kan resulteren in extra inkomsten of besparingen op je elektriciteitsrekening.

Hoeveel je moet betalen voor een intensief groendak is afhankelijk van een aantal factoren. Deze factoren zijn bijvoorbeeld de soorten planten die je wil plaatsen en natuurlijk de grootte van het dak. Gemiddeld kost een intensief groendak tussen de € 100,- en € 120,- per m².

Dus, terwijl een groendak aanleggen aanvankelijk wat geld kost, zijn er veel voordelen op lange termijn, waaronder energiebesparing en potentiële opbrengsten van zonnepanelen. Het kan ook bijdragen aan een groenere en gezondere omgeving.

Overweeg je een intensief groendak?

Vergelijk prijzen en ga voor de beste deal.

Aandachtspunten intensief groendak

Het aanleggen van een intensief groendak heeft voordelen en nadelen en daarom doe je dit niet zomaar. Er zijn een aantal factoren waar je op moet letten. Hieronder staan er een aantal beschreven.

 • Stevige constructie: Zorg ervoor dat je dak sterk genoeg is om het gewicht van de grond, planten en eventuele mensen te dragen. Dit is heel belangrijk om ongelukken te voorkomen.
 • Waterdicht dak: Zorg dat je dak waterdicht is voordat je het groendak aanlegt. Anders kan er water in je huis sijpelen en schade veroorzaken.
 • Plantenkeuze: Kies planten die geschikt zijn voor de situatie en locatie. Sommige planten doen het goed op een groendak, terwijl andere dat niet doen.
 • Onderhoud: Een groendak heeft zorg nodig. Je moet de planten water geven, onkruid verwijderen en controleren op eventuele problemen.
 • Irrigatie: Denk na over hoe je de planten water gaat geven. Dit kan handmatig zijn of met een geautomatiseerd irrigatiesysteem.
 • Vergunningen: Controleer of je vergunningen nodig hebt om een groendak aan te leggen, want dit kan variëren afhankelijk van waar je woont.

Wil je prijzen vergelijken? Doe de gratis offerteaanvraag!

Heb jij interesse in een intensief groendak, of heb je ergens anders een dakdekker voor nodig? Doe dan de gratis offerteaanvraag en kom moeiteloos in contact met een vakman bij jou in de regio!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes van dakdekkers bij jou in de regio. Je kiest zelf de vakman met het beste aanbod, zodat je zeker weet dat je nooit te veel betaalt. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten, en je bespaart ook op de voorrijkosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!