Intensief groendak

Intensief groendak

Een groendak zorgt voor een beter klimaat, goede isolatie en nog veel meer. Een intensief groendak is hierin hetzelfde, maar is anders dan een standaard groendak. Wat het verschil is, wat de voor en nadelen zijn en welke kosten je kunt verwachten lees je hier.

Wil je een groendak en ben je op zoek naar een dakdekker?

Start gratis offerteaanvraag!

Wat is een intensief groendak?

Een groendak is een dak met dakbedekking gemaakt van planten, mossen en andere begroeiing. Een intensief groendak neemt het nog een stapje verder. Een intensief dak kun je namelijk vergelijken met een tuin of een park. De begroeiing heeft veel onderhoud nodig en je kunt er grotere begroeiing, zoals bomen en struiken, op planten. Ook kun je net zoals bij een park weggetjes aanleggen zodat er mensen kunnen lopen en je kunt er bijvoorbeeld een terras aanleggen. Deze intensieve groendaken vind je vooral terug op grote gebouwen, zoals kantoorpanden of appartementscomplexen.

Intensief groendak: de voordelen en nadelen

Intensieve groendaken hebben zowel voordelen en nadelen. In de tabel hieronder vind je deze voordelen en nadelen terug.

Voordelen Nadelen
  • De ruimte wordt volledig en intensief gebruikt. Dit is ontzettend efficiënt.
  • De begroeiing houdt veel regenwater vast. Dit zorgt voor vermindering van de belasting van het riool.
  • Ook zorgt het voor een verkoelend effect doordat het groendak de zonnestralen goed opvangt. Het werkt dus ook als natuurlijke isolatie.
  • De begroeiing beschermt de onderliggende dakbedekking.
  • Intensieve groendaken zorgen ervoor dat grote gebouwen een mooier aanzicht krijgen. Vooral in een stad.
  • Een groendak aanleggen is niet goedkoop, en een intensief groendak is hierbij geen uitzondering.
  • Doordat de planten op het dak veel water opnemen creëer je een vochtige omgeving. Dit heeft veel voordelen, maar het kan ook nadelig werken. Zo kan al dit vocht bijvoorbeeld zorgen voor schade.
  • Je kunt een groendak niet zomaar plaatsen, en een intensief dak helemaal niet. Je hebt een sterke dakconstructie nodig. Heb je dit niet? Dan moet dit eerst worden verbeterd

Een intensief groendak: wat zijn de mogelijkheden?

Je kunt een intensief groendak op verschillende manieren indelen. Zo kun je bijvoorbeeld …

spelen met verschillende plantensoorten. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het op het dak plaatsen.
een terras aanleggen. Zo’n dakterras is ideaal voor mooie zomeravonden en is een ideale pauze plek voor een kantoor.
bomen en struiken plaatsen. Je moet hierbij natuurlijk wel rekening houden met de draagkracht van het dak.
genieten van vijvers en zwembaden. Ook hierbij is het goed om te bedenken dat niet alle daken dit gewicht aankunnen.

Opbouw intensief groendak

Intensief groendak opbouw
Een intensief groendak is opgebouwd uit verschillende lagen. De bovenste laag is de vegetatie. Dit is de laag die je ook daadwerkelijk kunt zien. De lagen daaronder zijn de substraat, filterlaag, drainagelaag en de beschermlaag. Vervolgens krijg je de dakbedekking en de isolatielaag.

Kosten intensief groendak

Zoals hierboven al werd genoemd is een groendak niet goedkoop. Wel kun je het zien als een investering. Een groendak kan namelijk zorgen voor energiebesparing doordat het als natuurlijke isolatie werkt en het de lucht afkoelt. Ook wanneer je zonnepanelen hebt kan een groendak je geldt opleveren. Doordat de planten de lucht afkoelen verhoogt het rendement van de zonnepanelen.

Hoeveel je moet betalen voor een intensief groendak is afhankelijk van een aantal factoren. Deze factoren zijn bijvoorbeeld de soorten planten die je wil plaatsen en natuurlijk de grootte van het dak. Gemiddeld kost een intensief groendak tussen de € 100,- en € 120,- per m².

Wil je prijzen vergelijken? Doe de gratis offerteaanvraag!

Heb jij interesse in een intensief groendak, of heb je ergens anders een dakdekker voor nodig? Doe dan de gratis offerteaanvraag en kom moeiteloos in contact met een vakman bij jou in de regio!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!