Wat kost een groendak?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Groendak » Groendak kosten

Kosten groendak 2024

De kosten van een groendak beginnen tussen de €60,- tot €65,- per m². Bij een dak van 50 m² komt dat neer op een totaalprijs van €3.000,- tot €3.200,-. Je hebt daarnaast te maken met de kosten voor het onderdak (vanaf €75,- per m²). Ook kun je een deel terugkrijgen in de vorm van een subsidie!

Op deze pagina lees je precies wat een groendak gaat kosten en welke factoren de prijzen beïnvloeden. Ook leggen we uit wat het onderhoud aan een groendak kost én krijg je handige bespaartips!

Kosten groendak: de belangrijkste informatie op een rij

  • Een groendak kost gemiddeld €65,- tot €120,- per m². Een extensief groendak is goedkoper dan een intensief groendak.
  • Voor het onderdak liggen de kosten tussen de €75,- per m² tot €125,- per m², afhankelijk van je keuze voor PVC of EPDM.
  • Factoren die de kosten beïnvloeden zijn de kwaliteit van het dak, het soort onderdak dat je kiest en het soort groendak. Ook de maximale hellingshoek en de keuze voor wel of geen isolatie spelen een rol.
  • Onderhoud van een groendak kost gemiddeld €85,- per onderhoudsbeurt. Bij een extensief groendak kun je dit ook zelf doen.
  • Besparen doe je met een subsidie of kwantumkorting door samen te werken met de buren. En wat altijd helpt: gratis offertes vergelijken, om zo de beste deal te vinden.


Wat kost een groendak?

De gemiddelde kosten van een groendak variëren van €3.300,- tot €4.700,-. De prijs hangt sterk af van het soort groendak en de ondergrond die je kiest. Bij een relatief klein dak en de keuze voor een extensief groendak liggen de prijzen rond de €1.200,- tot €3.300,-. In dat geval kies je voor een onderdak van pvc. Bij een iets groter dak, een intensief groendak én de keuze voor een onderdak van EPDM liggen de totale kosten van je groendak rond de €4.700,- tot €10.800,-.


Kosten groendak 2024

€3.300,- tot €4.700,-

Prijzen zijn gebaseerd op gemiddelde tarieven

Minimale kosten
€1.200,- tot €3.300,- per uur

Extensief groendak
Onderdak van pvc

Maximale kosten
€4.700,- tot €10.800,- per uur

Intensief groendak
Onderdak van EPDM

Start gratis offerteaanvraag!

Wat kost een groendak per m²?

De kosten van een groendak beginnen rond de €60,- tot €65,- per m². Dit is de prijs van een zogeheten sedumdak: een onderhoudsarm dakoppervlak met planten zoals mossen, grassen en vetplanten. Kies je voor een intensief dak, met bloemen, struiken of zelfs bomen? Houd dan rekening met een gemiddelde prijs van €100,- tot €120,- per m² voor je groendak.

Let op: voor het plaatsen van een groendak heb je een ondergrond nodig die wortelbestendig is. Een bitumen dakbedekking is niet wortelbestendig en moet dus vervangen worden door een alternatief. EPDM is een geschikte keuze: dit kost gemiddeld €95,- tot €125,- per m². Voor een ondergrond van PVC betaal je gemiddeld €75,- tot €95,- per m². Deze kosten komen dus nog bovenop de kosten van je sedumdak.

Kosten groendak per m² 2024

Soort dak Gemiddelde prijs per m²*
EPDM (onderdak) €95,- tot €125,-
PVC (onderdak) €75,- tot €95,-
Extensief groendak €60,- tot €65,-
Intensief groendak €100,- tot €120,-
Optie Gemiddelde kosten*
Sedum voeding €10,- per kg
Meststof €15,- per kg

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten die kunnen verschillen per bedrijf.

Kosten groendak: handige prijsvoorbeelden

Extensief groendak met EPDM ondergrond: bij deze klant werd een sedumdak geplaatst. Voor de ondergrond koos de bewoner voor EPDM. Het dak was in totaal 25 m² groot, waardoor de totaalprijs neerkwam op €4.200,-. Bij de gemeente kon de bewoner nog een mooie premie aanvragen van €30,- per m². Hierdoor betaalde ze uiteindelijk slechts €3.450,-.
Extensief groendak op bestaand PVC onderdak: voor deze klant plaatste het dakdekkersbedrijf een extensief groendak op een bestaand onderdak van pvc. Hierdoor hoefde de klant alleen de kosten voor het groendak te betalen. Bij een dakoppervlak van 65 m² kwam dat neer op €3.705,-. De gemeente waarin deze klant woonde bood op het moment van plaatsen geen subsidie aan.

kosten groendak

Welke factoren beïnvloeden de kosten van een groendak?

De prijs van een groendak verschilt uiteraard per situatie. Dat heeft te maken met verschillende factoren die meespelen: de kwaliteit van het dak, het totale oppervlak en eventuele extra opties die je kiest natuurlijk.
Hieronder leggen we uit welke factoren een invloed hebben. Door hier rekening mee te houden houd je zelf grip op de kosten!

1. De kwaliteit van het dak

Een gemiddeld groendak kan, natgeregend, tot wel 80 kg per m² wegen. Gemiddelde daken moeten zo’n 40 kg per m² kunnen dragen. Het kan dus zijn dat jij je dakconstructie moet verstevigen als deze niet het gewicht van een groendak kan dragen. Bij nieuwbouw huizen wordt er tijdens de bouw al rekening mee gehouden als je een groendak wilt plaatsen. Bij bestaande bouw is het belangrijk om de kwaliteit van de dakconstructie te controleren.

Moet je de dakconstructie inderdaad verstevigen, dan zorgt dit voor hogere kosten.

2. Soort dakbedekking als ondergrond

Je hebt als ondergrond twee verschillende opties: EPDM en PVC. Deze materialen zijn geschikt, omdat ze wortelbestendig zijn. Materialen als bitumen zouden niet werken, omdat de wortels van alle planten op het dak hier doorheen groeien. Het gevolg kun je wel indenken: vervelende lekkages en vochtproblemen in huis.

De kosten van een pvc dak zijn gemiddeld €75,- tot €95,- per m² en een onderdak van EPDM kost je ongeveer €95,- tot €125,- per m².

3. Soort groendak

Je hebt de keuze uit twee soorten groendaken. Een intensief groendak kost ongeveer €100,- tot €120,- per m² en een extensief groendak kost je ongeveer €60,- tot €65,- per m².

Maar wat is het verschil precies? Daarover lees je hieronder meer.

  Intensief groendak Extensief groendak
Wanneer is het mogelijk? Vanaf een hellingsgraad van 1 tot 4 Vanaf een hellingsgraad van 1 tot 45
Dikte Minimaal 20 centimeter Maximaal 20 centimeter
Vergunning nodig? Ja Nee
Beloopbaar? Ja Nee
Belasting 200 kg per vierkante meter 40 tot 100 kg per vierkante meter
Onderhoud? Veel onderhoud aan beplanting nodig Nauwelijks onderhoud nodig
Prijs €100,- tot €120,- per m² €60,- tot €65,- per m²

Intensief groendak

Een intensief groendak noemen we ook wel een daktuin. Hierbij gebruik je grotere planten, grassen of zelfs struiken of boompjes. Het dak hierbij blijft vaak beloopbaar en de planten hebben vrij veel onderhoud nodig. Het is ook een stuk zwaarder voor je dak, waardoor een vergunning én vaak een versteviging van de dakconstructie nodig is.

Extensief groendak

Een extensief groendak is over het algemeen een stuk goedkoper. Je hebt geen vergunning nodig en veel daken zijn al sterk genoeg om het te dragen. Het dak bestaat uit kleine vetplanten, mossen en andere onderhoudsvriendelijke begroeiing.

4. Totale aantal vierkante meters

Hoe groter het dakoppervlak, des te hoger de kosten. Klinkt logisch toch? Maar tegelijkertijd daalt de prijs per vierkante meter naarmate het aantal vierkante meters stijgt. Bij grotere klussen ben je dus minder geld kwijt per vierkante meter. Dit is een goede manier om een kwantumkorting te regelen. Door te vragen of je buren ook interesse hebben in een groendak bijvoorbeeld!

kosten groendak

5. Maximale hellingshoek

De hellingshoek van je dak bepaalt voor een groot deel welk groendak wel of geen optie is. Bij een intensief groendak bijvoorbeeld, is een hellingsgraad van 1 tot 4 graden mogelijk. Dit kan dus alleen op daken die écht zo plat mogelijk zijn. Bij sedumdaken is er iets meer mogelijk. Dit kan aangebracht worden bij daken met een hellingsgraad tot wel 45 graden!

6. Wel of geen isolatie plaatsen?

Groendaken hebben van nature isolerende eigenschappen. Daarmee bedoelen we dat het vooral ’s zomers lekker koel blijft in huis. Het sedumdak houdt namelijk vocht vast en daardoor dringt de warmte van de zon niet zo makkelijk in huis. Wil je het huis ook in de winter goed geïsoleerd hebben, dan is het toch aan te raden om isolatie onder het groendak te plaatsen. Hiervoor betaal je een meerprijs van ongeveer €30,- tot €115,- per m².

7. Eventuele extra mogelijkheden bij je groendak.

Afhankelijk van het type groendak dat je kiest, heb je uiteraard ook onderhoud nodig. Kies je voor een intensief groendak, dan heb je bijvoorbeeld meststof nodig om je groendak te bemesten. Dit zorgt ervoor dat het goed blijft groeien en bloeien. Dit kost je gemiddeld €15,- per kilo.Bij een sedumdak is soms sedum voeding nodig. Ook dit zorgt voor gezonde planten. Kies je voor een sedumdak dan heb je doorgaans minder onderhoud nodig. De sedum voeding kost ongeveer €10,- per kilo en is daarmee een stuk goedkoper.

Wat kost onderhoud van een groendak?

Kies je voor een groendak, dan moet je ook rekening houden met eventuele kosten voor onderhoud. Bij een intensief groendak is meer onderhoud nodig: de gemiddelde onderhoudsbeurt kost ongeveer €85,-. Bij een sedumdak is het makkelijker om zelf onderhoud uit te voeren. Je hoeft alleen onkruid te verwijderen en af en toe de oude bladeren van bomen van het dak weghalen. Gebruik hierbij geen messen of andere scherpe objecten omdat je dan het risico op lekkages loopt!

groendak laten plaatsen offertes

Besparen op de kosten van een groendak: handige tips!

Een groendak aanleggen tegen een lage prijs? Dat is zeker mogelijk! Help zelf mee met het leggen van een groendak of regel een goede subsidie!
Hieronder geven we je een paar praktische tips om te besparen op de kosten. Zo betaal je nooit te veel! Hulp nodig met het vinden van een vakman voor jouw nieuwe groendak?

1. Kwantumkorting

Bij een grote klus daalt de prijs per vierkante meter. Daarom besteden veel mensen meerdere dakwerken in één keer uit aan een vakman. Jij kunt dit ook slim gebruiken om te besparen op de totaalprijs. Vraag je buren bijvoorbeeld of zij ook interesse hebben. Schakel samen een dakdekker in en split de kosten: zo zijn jullie allebei goedkoper uit.

2. Help mee

Door zelf mee te helpen bespaar je de dakdekker waardevolle tijd, en houd je de arbeidskosten dus lager. Dingen die je kan doen om te helpen zijn het verwijderen van oude dakbedekking, het schoonmaken van je dakoppervlak of zorgen dat de vakman direct aan de slag kan door de weg vrij te maken. Vraag je dakdekker of er werkzaamheden zijn die je nog meer kan uitvoeren: zo weet je zeker dat je hem niet in de weg loopt.

3. Vraag subsidie aan

In sommige gemeentes in Nederland kom je in aanmerking voor een mooie subsidie. De subsidie verschilt per woonplaats, maar kan aardig oplopen. Zo krijg je een deel van de kosten weer terug van je gemeente. Overweeg je een groendak te plaatsen, kijk dan zeker eens of jouw gemeente ook een groendak subsidie aanbiedt!

4. Vergelijk offertes

Elke dakdekker bepaalt een eigen tarief. Dit zorgt ervoor dat de prijzen per dakdekkersbedrijf enorm verschillen. Wil je verzekerd zijn van het beste aanbod, dan raden we aan om de prijzen van verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken.

groendak kosten

Besparen op de kosten van een groendak? Vergelijk gratis offertes!

Wil jij binnenkort een groendak laten aanleggen en besparen op de kosten? Ook dan kun je gewoon een ervaren dakdekker inschakelen! Hij bespaart je veel tijd en frustraties en zorgt er bovendien voor dat er geen beschadigingen ontstaan aan je dakoppervlak: zo voorkom je zelfs hoge reparatiekosten. Op zoek naar een vakman om jouw nieuwe sedumdak te plaatsen?

Start gratis offerteaanvraag!

Geef op het offerteformulier al je wensen door en je ontvangt zo snel mogelijk tot 5 offertes op maat. Vergelijk op basis van prijs en aanbod en kies zo voor het bedrijf dat het beste bij je past. Zo ben je altijd verzekerd van een eerlijke prijs. De offerteaanvraag is verder gratis en zonder verplichtingen dus je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken