Schakel direct een dakdekker in!
Hoe kun je regenwater opvangen?
Er zijn verschillende manieren om het regenwater vanaf je dak op te vangen om later te gebruiken. Eén van de bekendste manieren is het plaatsen van een regenton, maar wist je dat het ook mogelijk is om regenwater ondergronds op te vangen?
In dit artikel lees je meer over hoe je regenwater kunt opvangen, welke methode voor jou geschikt is en waarom het handig is om regenwater op te vangen.
Regenwater opvangen: 5 manieren
Hieronder leggen we 5 manieren uit hoe je regenwater kunt opvangen. Van een eenvoudige regenton, tot ingewikkelde systemen onder de grond. Ook geven we je meer informatie over een groendak. Dit is misschien niet meteen wat je in gedachten had bij het opvangen van regenwater, maar is wel zeer geschikt. Een groendak neemt namelijk veel water op en isoleert zeer goed.
Er is soms ook een subsidie verkrijgbaar voor bijvoorbeeld het plaatsen van een regenton. Vraag bij je gemeente naar de mogelijkheden.
1. Regenwater in een regenton
Regenwater bovengronds opvangen in een regenton is één van de makkelijkste en goedkoopste methodes. De regenton wordt aangesloten op één van de regenpijpen. Het water uit de regenpijp stroomt hierdoor in de regenton en dit kun je later weer gebruiken voor het bewateren van je tuin.
Er zijn verschillende maten regentonnen te koop. Hoe groter, hoe meer water je natuurlijk op kunt vangen. Wanneer de regenton vol is, stroomt het overtollige water terug in de regenpijp en in het riool. Je kunt ook een overloopslang aansluiten. Via deze overloopslang loopt het water wat niet meer in de regenton past niet meer in terug in de regenpijp, maar in de tuin, moestuin of border.
2. Regenwater ondergronds opvangen
Een andere manier is om het regenwater ondergronds op te vangen. Onder de grond wordt een regentank of bassin geplaatst. Via de regenpijp wordt het water naar de tank geleid. Met een pomp is het dan mogelijk om het water uit de ondergrondse bassins terug te pompen voor je tuin.
3. Regenwatersysteem
Een regenwatersysteem is een uitgebreid systeem dat bestaat uit een ondergrondse waterput zoals een groot bassin. Op het systeem kun je niet alleen een slang aansluiten om je tuin te bewateren, maar je kunt ook een pomp aansluiten die het water naar je wasmachine, toilet en douche leidt.
4. Groendak
Een groendak isoleert niet alleen zeer goed, maar neemt het regenwater ook direct op. Alleen het water dat niet nodig is, wordt nog afgevoerd via de hemelwaterafvoer. Zo verminder je de hoeveelheid water dat in de riolering gaat aanzienlijk.
5. Minder tegels en meer groen
Heb je vaak last van wateroverlast in je tuin na een fikse regenbui? Haal dan wat tegels eruit en plaats meer groen in je tuin. Voor een goede waterinfiltratie heb je veel groen nodig en niet te veel tegels. Stratenmakers geven vaak aan dat je ongeveer 40% van je tuin moet betegelen. Struiken, bomen, bloemen en andere planten nemen het water beter op. Een andere manier is om je tegels te vervangen met grind, schelpen, houtsnippers of andere halfverharding.
Waarom regenwater opvangen?
Regenwater is heel geschikt om in de tuin te gebruiken voor je planten, bloemen en moestuin. Je hoeft dan geen kostbaar drinkwater te gebruiken, maar gebruikt het regenwater. Voordeel is dat regenwater weinig tot geen kalk bevat en daardoor krijg je geen witte kringen of aanslag, iets wat wel kan gebeuren met drinkwater. Bovendien zijn je planten en bloemen er ook blij mee, want die doen het beter met water zonder veel kalk.
Steeds vaker zien we in de zomer een sproeiverbod door hittegolven en een lage grondwaterstand. Een voorraad regenwater is dan erg handig om te hebben, zodat je nog steeds je tuin kunt bewateren.
Andere voordelen van het opvangen van regenwater is dat je bespaart op je waterrekening en dat de kans op wateroverlast vermindert, omdat er minder water afgevoerd hoeft te worden. Ook is het beter voor het milieu, omdat je minder drinkwater gebruikt en er daarom minder grondwater gewonnen hoeft te worden.
Waarop letten?
- Het aansluiten van een regenton is erg gemakkelijk. Wanneer je een regenton aanschaft, krijg je instructies erbij hoe je de ton aansluit op de regenpijp.
- Voor het aanschaffen van een regenton is er vaak een gemeentelijke subsidie beschikbaar. Vraag bij jouw gemeente of check online of ze ook een subsidie hebben voor regenwateropvang.
- Leeg je regenton in de winter om barsten te voorkomen. Wanneer water bevriest, zet het uit en hierdoor kan een ton scheuren.
- Gebruik geen regenwater om je vijver bij te vullen. Regenwater kan erg zuur zijn en dit is niet bevorderlijk voor de balans in de vijver. Je kunt het regenwater alleen gebruiken voor de vijver, wanneer je de zuurtegraad aanpast.