Besparen op kosten dakrenovatie?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Kosten dakrenovatie

Is je dak aan een opknapbeurt toe? Op deze pagina lees je alles over de kosten van een dakrenovatie. Je vindt informatie over de prijsopbouw, subsidiemogelijkheden en handige bespaartips. De eerste tip krijg je alvast: door offertes te vergelijken, vind je altijd de dakspecialist met het beste aanbod. Bij ons vergelijk je offertes helemaal gratis en zonder verplichtingen.

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt snel een aantal offertes van dakspecialisten uit de buurt. Door deze te vergelijken op basis van prijs en aanbod, kies je gemakkelijk de vakman die het best bij je wensen past. Zo krijg je altijd de beste kwaliteit voor de laagste prijs!Wat is een dakrenovatie?

Een dak krijgt veel te verduren en het is belangrijk om deze in goede conditie te houden. Tijdens een dakrenovatie wordt het gehele dak vernieuwd.

Wanneer is een dakrenovatie nodig?

Bij kleine gebreken is vaak een reparatie genoeg, maar wanneer het dak sterk verouderd of beschadigd is, is een dakrenovatie helaas nodig.

Wat kost een dakrenovatie?

De kosten van een dakrenovatie zijn van twee zaken afhankelijk. Ten eerste is het soort dak en de dakbedekking van je woning bepalend voor de prijs. Ten tweede is het dakoppervlak een grote factor. Hoe groter het dak, hoe hoger de totaalprijs.

Wat kost een dakrenovatie?

De dakrenovatie prijzen van een plat dak kost gemiddeld €2.250,- tot €2.750,-. Daarbij is uitgegaan van een gemiddeld dak met een oppervlakte van 50 vierkante meter. Heb je een schuin dak? Dan ligt de totaalprijs voor renoveren gemiddeld op €2.500,- tot €6.000,- voor een dak van 50 vierkante meter groot.

In de volgende prijstabel vind je meer gemiddelde kosten van een dakrenovatie. Wil je liever exacte prijzen weten? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes!

Kosten dakrenovatie: 2022

Soort dak Gemiddelde prijs per m² Gemiddelde totaalprijs (50m²)
Plat dak €45,- tot €55 €2.250,- tot €2.750,-
Schuin dak €50,- tot €120,- €2.500,- tot €6.000,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per dakdekkersbedrijf verschillen. Wil je zeker weten wat jouw dakrenovatie gaat kosten? Start nu je gratis offerteaanvraag!

Bespaar op de kosten van een dakrenovatie!

Vergelijk prijzen en ga voor de beste deal.

Wat kost een dakrenovatie per m²?

Het soort dakbedekking is van grote invloed op de kosten van een dakrenovatie. In de volgende prijstabel vind je een handig overzicht van de prijzen van verschillende soorten dakbedekking.

Zo liggen de kosten van een dakrenovatie voor een pannendak gemiddeld tussen de €50,- en €60,- per m². Heeft je woning een rieten dak? Dan kost een renovatie gemiddeld €100,- per m². Het renoveren van een plat EPDM dak heeft een gemiddelde prijs van €50,- per m².

Prijzen dakrenovatie per m²

Soort dakbedekking Gemiddelde kosten per m² in 2022 Gemiddelde totaalprijs (50m2)
Plat dak
–          Bitumen €45,- €2.250,-
–          EPDM €50,- €2.500,-
–          PVC €55,- €2.750,-
–          Groen dak €55,- €2.750,-
Schuin dak
–          Dakpan klei €60,- €3.000,-
–          Dakpan beton €50 €2.500,-
–          Leien €85,- €4.250,-
–          Riet €100,- €5.000,-
–          Aluminium €75,- €3.750,-
–          Koper €120,- €6.000,-
–          Zink €80,- €4.000,-

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw, die per vakman kunnen verschillen. Vraag gratis offertes aan en ontdek de exacte prijzen.

Kosten dakrenovatie plat dak

Wat kost een plat dak renoveren?

Het renoveren van platte daktypes bestaat vaak uit het aanbrengen van een nieuwe laag dakbedekking over de oude. Kies voor een complete dakrenovatie wanneer het dak te zwaar wordt voor de constructie of wanneer je extra isolatie wilt aanbrengen. Het renoveren van bitumen kost ongeveer €45,- per m². Heb je een EPDM dak? Dan moet je rekening houden met een prijs van ongeveer €50,- per m².

Wat kost een schuin dak renoveren?

De kosten van een dakrenovatie van een schuin dak liggen vaak hoger dan die van een plat dak, omdat de prijs van de dakbedekking hoger ligt. Zo kosten dakpannen gemiddeld €50,- tot €60,- per m². Een leien dak heeft een gemiddelde prijs van €85,- per m². Heeft je woning een metalen dak? Dan liggen de kosten van een dakrenovatie gemiddeld op €75,- tot €120,- per m².

Prijsvoorbeelden veelvoorkomende klussen

De prijs van een dakrenovatie wordt altijd per m² berekend. Hoe hoog is de totaalprijs bij deze twee veelvoorkomende klussen?

Klus 1: nieuw bitumen op een garage. Een garage heeft een gemiddelde oppervlakte van 28 vierkante meter. Een nieuwe laag dakbedekking kost €45,- per m². De totale kosten komen dan op ongeveer €1.260,-.

Klus 2: het vervangen van een pannendak. In Nederland is een dak gemiddeld 50 vierkante meter groot. Bij dakpannen heb je keuze uit voordelige betonpannen of kleidakpannen met een langere levensduur. Het vervangen van een pannendak met betondakpannen kost gemiddeld €2.500,-. Kies je voor kleidakpannen? Dan moet je rekening houden met een totaalprijs van ongeveer €3.000,-

Gemiddelde kosten dakrenovatie

Hoe zijn de kosten voor dakrenovatie opgebouwd?

Er zijn een aantal factoren van invloed op de totaalprijs van een dakrenovatie:

  • Materiaal. Het type dakbedekking van je dak is van grote invloed op de prijs. Over het algemeen liggen de prijzen voor dakbedekking van een plat daktype lager dan de dakbedekking van een schuin dak.
  • Dakrenovatie of dakreparatie? Wanneer je dak beschadigd is, is niet altijd een grote renovatie nodig. Bij kleine beschadigingen volstaat een kleine reparatie ook, zoals het vervangen van enkele dakpannen of het aanbrengen van een reparatiestrip op een plat dak.
  • Extra opties. Een dakrenovatie is een goed moment om te investeren in de milieuvriendelijkheid van je huis. Laat bijvoorbeeld direct zonnepanelen plaatsen of investeer in extra isolatie.

Dak renoveren: de methodes

Er zijn verschillende methodes om het dak te renoveren. Welke methode geschikt is voor jouw dak, is onder andere afhankelijk van het type dak, de dakbedekking en eventuele problemen die er zijn.

Lees hieronder meer over het renoveren van een schuin- en een plat dak. Direct een dakdekker inschakelen? Vraag dan zeker gratis offertes aan!

Dakrenovatie hellend dak

De dakbedekking van een hellend dak bestaat meestal uit beton- of kleidakpannen, maar shingles, riet, leien of metalen dakbedekking zien we ook vaak. Bij een dakrenovatie wordt meestal de dakbedekking vervangen. Dakpannen worden bijvoorbeeld na verloop van tijd poreus, waardoor er lekkages kunnen ontstaan.

Een dakrenovatie is vaak een stuk goedkoper dan een gloednieuw dak. Een dakdekker brengt nieuwe dakbedekking aan, renoveert de schoorsteen of vernieuwt de hemelwaterafvoer. Vaak is het niet nodig om het onderdak te vervangen als deze nog in goede conditie is. Met een dakrenovatie ziet je dak er weer als nieuw uit.

dakrenovatie hellend dak

Dakrenovatie plat dak

Ook een dakrenovatie van een plat dak bestaat meestal uit het vervangen van de dakbedekking. Bij een bitumineuze bedekking is het soms mogelijk om een nieuwe laag over de oude te leggen. Zo bespaar je op de kosten. Omdat een plat dak meer te verduren heeft onder de weersomstandigheden, regen blijft bijvoorbeeld langer liggen, moet je een plat dak eerder renoveren dan een hellend dak.

Moet de gehele dakbedekking vervangen worden bij een renovatie?

Nee, dit is niet altijd nodig. De dakdekker onderzoekt voordat hij begint aan de renovatie de conditie van het dak en soms blijkt dat het alleen nodig is om een gedeelte te vervangen. Laat direct isolatie aanbrengen om warmteverlies via het dak te voorkomen.

Dakrenovatie bij asbest

Heb je asbest ontdekt in het dak van je woning? Vanaf 2024 moeten alle daken in Nederland asbestvrij zijn. Een dakrenovatie met asbest bestaat uit twee onderdelen. Eerst doet de specialist een asbestinventarisatie. Hij bekijkt de situatie en neemt een monster van de asbest. Zo kan hij bepalen hoeveel asbest er in je dak aanwezig is en om welke soort het gaat.

De tweede stap in asbest verwijderen is de asbestsanering. Specialisten dragen daarbij beschermende kleding en gaat zorgvuldig te werk, zodat er geen asbestdeeltjes in de lucht komen.

De kosten van een dakrenovatie en asbest verwijderen zijn afhankelijk van de grootte van je dak.

Heb ik een vergunning nodig?

Benieuwd of je een vergunning voor een dakrenovatie nodig hebt? Dit is helemaal afhankelijk van de werkzaamheden die je laat uitvoeren.

Laat je alleen nieuwe dakbedekking aanbrengen? Dan heb je in de meeste gevallen geen bouwvergunning nodig. Wordt er echter veel gesloopt en komt er meer dan 10 m³ sloopafval vrij? Dan ben je verplicht om een melding te maken van de werkzaamheden bij de je gemeente. Bij het veranderen van het dak of een uitbreiding van je woning (en dus het dak), heb je vaak een omgevingsvergunning nodig.

Op de website van de Rijksoverheid staat nog meer informatie over vergunningen en vergunningsvrij bouwen. Wil je weten of je een vergunning voor de dakrenovatie nodig hebt? Controleer het eenvoudig via omgevingsloket.nl. Via deze website vraag je ook online een omgevingsvergunning aan.

Dakreparatie of dakrenovatie?

Vaak denken mensen dat een dakreparatie en een dakrenovatie hetzelfde zijn. Dit is echter niet het geval. Bij een dakreparatie wordt een beschadiging gerepareerd. Denk hier aan het repareren van een lekkage, een scheur in de dakbedekking of een kapotte dakpan. Een dakrenovatie houdt in dat één of meerdere onderdelen van het dak vernieuwd.

Meestal wordt er gekozen voor een dakrenovatie wanneer een reparatie niet meer voldoende is of wanneer de reparatiekosten te hoog zijn.

Dak renoveren: extra mogelijkheden

Wanneer je dak aan een renovatie toe is, is het verstandig om na te denken over extra opties. De vakmannen zijn toch al bezig, dus waarom niet investeren in extra isolatie of zonnepanelen? Daar profiteer je ieder jaar van door een lagere energierekening. Ook kan je kiezen voor een dakreiniging, zodat het dak er weer als nieuw uitziet.

Ben je benieuwd naar de gemiddelde prijzen? Vraag dan snel gratis offertes aan en bespaar tot wel 40%!


Zonnepanelen

Wil je je steentje bijdragen aan een beter milieu? Dan is het interessant om bij eens te kijken naar de mogelijkheden van een dakrenovatie met zonnepanelen. Niet alleen krijgt je dak een opknapbeurt, met de zonnepanelen bespaar je jaarlijks op je energierekening. Zo is de investering er snel uit. Zonnepanelen kosten gemiddeld €500,- per stuk.

Dakisolatie

Wanneer je je dak laat renoveren is het verstandig om te investeren in dakisolatie. Omdat warmte opstijgt, is het dak een van de plekken van een woning waar veel warmte ontsnapt. Met een goed geïsoleerd dak, bespaar je jaarlijks aanzienlijk op je energierekening! De prijs van dakisolatie ligt gemiddeld tussen de €30,- en €115,- per m².

Dakreiniging

Daarnaast raden veel dakdekkers een dakreiniging aan bij een dakrenovatie. Met een dakreiniging wordt het gehele dakoppervlak schoongemaakt. Waarom is dat goed? Ten eerste ziet een schoon dak er mooier uit en ten tweede bevordert het ook de levensduur van de dakbedekking. Mosgroei maakt een dak bijvoorbeeld poreus, waardoor lekkage ontstaat. Een dakreiniging kost ongeveer €9,- tot €15,- per m².

Zijn er subsidies voor dakrenovaties?

Een dakrenovatie is vaak een behoorlijk investering. Daarom ben je vast benieuwd of er subsidies voor dakrenovatie zijn die de kosten enigszins drukken.

In Nederland is er geen subsidie voor een dakrenovatie, tenzij je direct investeert in energiebesparende maatregelen. Als het energielabel van je woning verbetert, kan je in aanmerking komen voor een subsidie. Dat geldt bijvoorbeeld wanneer je dakisolatie laat aanbrengen. Op rijksoverheid.nl lees je meer over deze isolatiesubsidie. Naast subsidies kun je voor energiebesparende maatregelen ook leningen afsluiten met gunstige voorwaarden.

Vraag je dakdekker naar meer informatie, die is op de hoogte van alle mogelijkheden!


Vind snel de goedkoopste vakman!

Vergelijk offertes en kies degene met de beste prijs.

Gratis - Vrijblijvend

Tips om kosten te besparen

Omdat de kosten van een dakrenovatie behoorlijk op kunnen lopen, is het fijn dat je met bepaalde keuzes de totaalprijs zo laag mogelijk houdt. Hieronder vind je daarom een paar handige bespaartips. Doe er je voordeel mee!

Tip 1: doe zelf het voorwerk

Steek je graag zelf de handen uit de mouwen? Het is niet verstandig om zelf een dak te renoveren, maar voorwerk doen is wel mogelijk. Daarbij moet je denken aan het verwijderen en afvoeren van de oude of kapotte dakbedekking. Dan hoeft de dakspecialist minder te doen, waardoor je bespaart op arbeidskosten.

Tip 2: kwantumkorting op dakrenovatie mogelijk?

Woon je in een twee-onder-een-kapwoning of een rijtjeshuis? Dan is het kans dat het dak van de buren ook aan een opknapbeurt toe is. Overleg daarom altijd met de buren en schakel samen een dakspecialist in. Wanneer hij meerdere huizen tegelijk van een nieuw dak voorziet, profiteer je vaak van kwantumkorting!

renovatie dak

Dak laten renoveren? Gratis offertes vergelijken

Een dak krijgt veel te verduren door de verschillende weersomstandigheden die we in Nederland hebben. Om ervoor te zorgen dat je woning droog en warm blijft, is het verstandig om een dakrenovatie uit te laten voeren. Daarna is je dak weer als nieuw en vaak bespaar je dan op je energierekening! Alleen een vakman kan een dakrenovatie vakkundig en snel uitvoeren.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vergelijk de offertes op basis van prijs en aanbod en je ziet snel welke dakspecialist het best bij je wensen past. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt!

Gratis offertes vergelijken