Besparen op plat dak vervangen?

Door gratis offertes te vergelijken bespaar je zo tot wel 40%!

Gratis - Vrijblijvend

Kosten plat dak vervangen

De kosten voor het vervangen van een plat dak hangen nauw samen met de keuze voor de dakbedekking. Toch is dat niet de enige factor die de prijs bepaalt! Ook het tarief van de dakdekker en de gekozen plaatsingsmethode bepaalt voor een groot deel de prijs.

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je zo snel mogelijk meerdere prijsopgaven. Vergelijk de kosten en kies de dakdekker met het beste aanbod!

Tijd om je platte dak te vervangen? Op deze pagina lees je alles over de kosten: wat kost een nieuw dak? En welke keuzes hebben een invloed op de prijs? Natuurlijk geven we je ook handige bespaartips.wat is impregneren

Wat kost een nieuw plat dak?

Wat gaat het vervangen van een plat dak kosten? Dat is één van de meestgestelde vragen. De kosten hangen af van de keuze voor de dakbedekking, het tarief van de dakdekkers en het totale oppervlak van je dak. Hieronder geven we je een duidelijk beeld van de gemiddelde kosten, maar vergeet niet dat deze per dakdekker enorm kunnen verschillen.

Dakbedekking vervangen 2021

Als je de dakbedekking gaat vervangen, kijk dan naar de prijs en de gemiddelde levensduur. Bitumen kost gemiddeld €45,- per m² als je het over de oude dakbedekking heen plaatst en gaat ongeveer 25 jaar mee. EPDM is iets duurder, rond de €50,- per m², maar gaat een stuk langer mee: tot wel 40 jaar! Hierdoor is het op de lange termijn een goedkopere keuze. Kies je ervoor om het EPDM eerst te verwijderen en daarna een nieuwe laag aan te brengen, dan liggen de kosten hoger: rond de €80,- tot €90,- per m².

Een alternatief is pvc: dit kost ongeveer €55,- per m². De prijs-kwaliteitverhouding is iets minder dan bijvoorbeeld bitumen of EPDM, omdat de gemiddelde levensduur ‘slechts’ 25 jaar is. Pvc wordt daarom vooral gekozen vanuit een esthetisch oogpunt: het ziet er mooi uit.

Klus voor dakbedekking plat dak Gemiddelde totaalprijs per m2, incl. btw Levensduur *
Bitumen
Nieuwe bitumen dakbedekking over oude dakbedekking €45,- 25 jaar
Verwijderen oude dakbedekking en plaatsen nieuwe bitumen dakbedekking €75,- tot €85,- 25 jaar
PVC
Nieuwe PVC dakbedekking over oude dakbedekking €55,- 25 jaar
Verwijderen oude dakbedekking en plaatsen nieuwe PVC dakbedekking €85,- – €95,- 25 jaar
EPDM
Nieuwe EPDM dakbedekking over oude dakbedekking €50,- 40 jaar
Verwijderen oude dakbedekking en plaatsen nieuwe EPDM dakbedekking €80,- – €90,- 40 jaar
Groendak plaatsen €55,- 60 jaar

* Dit is de gemiddelde productlevensduur, in de praktijk blijkt echter dat de soorten dakbedekking voor een plat dak vaak langer meegaan. Het is wel aan te raden om na deze tijd de dakbedekking op uw platte dak goed in de gaten te houden. (N.B. asterisk van dakdekker-weetjes.nl)

Plat dak vervangen en besparen op de kosten?

Vind een vakman in jouw regio en bespaar tot wel 40%!

Gratis offertes vergelijken

Plat dak vervangen met bitumen

Wie zijn of haar plat dak wil vernieuwen, heeft onder meer de optie uit bitumen. Dit is al jarenlang populair omdat het materiaal van goede kwaliteit is en bovendien betaalbaar. De levensduur is met gemiddeld 25 jaar wel een stuk korter dan bijvoorbeeld EPDM.

De kosten voor bitumen beginnen rond de €45,- per m² en daarmee is het geschikt voor iedereen met een klein budget. Kies je ervoor om de bestaande dakbedekking te verwijderen en nieuw bitumen te plaatsen, dan lopen de kosten iets hoger op: rond de €75,- tot €85,- per m².

Plat dak vervangen met EPDM

Ben je op zoek naar een materiaal met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, dan is EPDM een goede keuze. EPDM is een synthetisch rubber en reageert daarom goed op temperatuurwisselingen. Hierdoor is de kans op lekkages heel klein!

Het plaatsen van EPDM over de oude dakbedekking heen kost gemiddeld €50,- per m². Dit is natuurlijk alleen een optie als het oude dakleer in goede staat verkeerd. Mocht je eerst de oude dakbedekking verwijderen en daarna EPDM laten aanbrengen, houd dan rekening met kosten rond de €80,- tot €90,- per m².

Plat dak vervangen met PVC

Pvc wordt vaak gekozen bij het vervangen van een schuurdak of het platte dak op een tuinhuis. Een voordeel van pvc is dat het verkrijgbaar is in praktisch elke RAL-kleur die bestaat, hierdoor krijgt het dak een eigentijdse uitstraling.

De kosten voor pvc liggen relatief hoog, in vergelijking met de gemiddelde levensduur. Rond de €55,- per m² als je ervoor kiest deze over de oude dakbedekking heen te plaatsen. Is dit geen optie, dan moet de oude dakbedekking eerst laten verwijderen. Hierdoor komen de arbeidskosten iets hoger te liggen, waardoor je gemiddeld €85,- tot €95,- per m² betaalt.

wat is impregneren

Groendak

Een alternatief voor het vervangen van een plat dak is een groendak: dan laat je het dak bekleden met planten. Dit kan van alles zijn, van mossen en vetplantjes tot bloemen, struiken en zelfs bomen! Het isoleert uitstekend en is een hele milieuvriendelijke optie.

De kosten voor een groendak liggen rond de €55,- per m².

Let op: voor het plaatsen van een groendak heb je een wortelbestendige ondergrond nodig. EPDM is hier een goede optie voor: dit kost gemiddeld €50,- per m². Deze kosten komen nog bovenop de kosten van het groendak.

Plat dak renoveren of vervangen?

Als je dak verouderd is: moet je het plat dak dan renoveren of juist vervangen? Renoveren houdt in dat je de zwakke onderdelen vervangt maar dat de rest van het dak intact blijft. Dit is een goede optie als je een klein budget hebt en toch op korte termijn de kwaliteit van je dak wilt verbeteren.

Maar is de dakbedekking echt flink verouderd of beschadigd dan zal elke dakdekker je aanraden om het plat dak volledig te vervangen. Twijfel je wat de beste optie is? Vraag een dakdekker dan om een persoonlijk advies.

Vergunning nodig om plat dak te vervangen?

In theorie moet je een vergunning aanvragen voor werkzaamheden die het aangezicht van je woning aanpassen. Maar er geldt een uitzondering voor het vervangen van dakbedekking. Als jij je plat dak wilt laten vervangen heb je in de meeste gevallen geen vergunning nodig, ook niet als je kiest voor een ander materiaal.

Wil je de constructie van je dak aanpassen, dan kan het wel zijn dat je een vergunning moet aanvragen. Bijvoorbeeld als je een extra verdieping op je plat dak wilt plaatsen. Twijfel je? Een dakdekker kan je hierover informeren. Daarnaast doe je op omgevingsloket.nl snel en gemakkelijk een vergunningscheck.

wat is impregneren

Subsidies: kosten van plat dak vervangen verminderen

Met een eventuele subsidie krijg je een deel van de geïnvesteerde kosten weer terug, waardoor je uiteindelijk de prijs van je nieuwe platte dak zo laag mogelijk houdt.

Zijn er subsidies voor het vervangen van een plat dak?

In sommige gevallen wel! Er zijn in Nederland namelijk verschillende gemeentes die een subsidie aanbieden voor iedereen die investeert in een groendak. Hiermee draag jij een steentje bij aan een beter milieu, profiteer je bovendien van een uitstekende isolatie en een prachtige uitstraling en krijg je een deel van de kosten weer terug van de gemeente.

Daarnaast kun je mogelijk een subsidie krijgen als je investeert in witte dakbedekking. Een belangrijke voorwaarde hiervan is dat de witte dakbedekking ook de warmteweerstand verhoogt, en je huis zo koel houdt in de zomer.

Of jij in jouw gemeente ook recht hebt op één van deze subsidies, kun je navragen bij je gemeenteloket of je dakdekker.

Bespaartips: zo bespaar je op de kosten om een plat dak te vervangen

Heb je een beperkt budget? Geen zorgen, er zijn verschillende manieren om de kosten zo laag mogelijk te houden. Kies bijvoorbeeld voor een dakdekker in de buurt om te besparen op de voorrijkosten en schakel samen met je buren een dakdekkersbedrijf in om een kwantumkorting te regelen.

Hieronder zetten we de beste bespaartips voor jou op een rij.

Laat je plat dak vervangen tegen de laagste prijs!

Vergelijk offertes en kies de dakdekker met het beste aanbod.

Gratis offertes ontvangen

1. Doe zelf de voorbereiding

Door zelf mee te helpen kan de vakman straks direct aan de slag met het vervangen van je dakbedekking. Zo bespaar je op de arbeidskosten! Een paar dingen die je zelf eventueel kunt doen zijn het verwijderen van de oude dakbedekking, het weghalen van zonnepanelen of andere onderdelen op het dakoppervlak en het vrijmaken van de ruimte die de vakman nodig heeft. Je kunt eventueel ook de dakdekker vragen welke overige klussen je zelf alvast kunt uitvoeren om het voor hem straks makkelijker te maken.

2. Vraag de buren

Hoe groter de klus, des te lager de prijs per m². Dit betekent dat je goedkoper uit bent als je een groter dak laat vervangen. Vraag bijvoorbeeld je buren of zij ook geïnteresseerd zijn in een nieuw dak: door samen één dakdekkersbedrijf in te huren houd je de kosten zo laag mogelijk!

3. Zoek een lokale dakdekker

De meeste dakdekkersbedrijven brengen bepaalde voorrijkosten in rekening. Hoe verder de dakdekker moet rijden, des te hoger de voorrijkosten die je betaalt. Door te kiezen voor een bedrijf bij jou in de regio, bespaar je dus flink op de kosten.

4. Vergelijk gratis offertes

Wist je dat elke dakdekker zijn of haar eigen tarief bepaalt? De kosten kunnen per bedrijf daarom enorm variëren. Wil je zeker weten dat je de beste prijs betaalt, dan raden we je aan de kosten van de verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Zo kies je gemakkelijk voor de dakdekker met de laagste prijs!

wat is impregneren

Plat dak laten vervangen? Vergelijk offertes!

Je kunt je platte dak het beste door een vakman laten vervangen. Dan weet je zeker dat je dak goed beschermd is tegen neerslag en kou. Bovendien voorkom je dat je zelf het hoge dak op hoeft te klimmen en bespaar jij jezelf veel tijd en moeite. Op zoek naar dakdekkers in de buurt?

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvang je zo snel mogelijk tot wel 5 offertes van dakdekkers in jouw regio. Vergelijk gratis en vrijblijvend de prijzen van meerdere bedrijven, en kies zo voor het beste aanbod. Je bespaart op deze manier tot 40% op de totaalprijs! Je zit nergens aan vast, dus begin vandaag nog met vergelijken.

Gratis offertes vergelijken