Leien dak leggen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend


Leien dak leggen

Is je dakbedekking aan vervanging toe? Laat een leien dak leggen: dit heeft een hele natuurlijke uitstraling en geeft je huis bovendien een luxueuze sfeer. Natuurleien gaan bovendien tot wel 100 jaar mee en vereisen nauwelijks nog onderhoud! Op zoek naar een dakdekker?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt tot 5 offertes: vergelijk en bespaar tot wel 40%! Op deze pagina gaan we dieper in op het leggen van dakleien. Je leest over de belangrijkste voordelen van leien, vindt hier praktische prijsinformatie én leest meer over de mogelijkheden en werkwijze!Wat kost een leien dak leggen?

De kosten voor natuurleien liggen rond de €100,- tot €145,- per m². Daarmee is het een duurdere keuze in vergelijking met bijvoorbeeld dakpannen. Maar het voordeel is dat je verzekerd bent van een levensduur tussen de 75 en 100 jaar: je hoeft dus niet nog eens je dakbedekking te vervangen!

Heb je een iets kleiner budget maar ben je wel gecharmeerd van de uitstraling van dakleien? Kies dan voor kunstleien. Deze gaan iets minder lang mee, rond de 35 tot 40 jaar, maar je betaalt slechts €55,- tot €95,- per m²!

Leien dak plaatsen: kosten 2022

Soort leien Gemiddelde prijs per m²*
Kunstleien €55,- tot €95,- per m²
Natuurleien €100,- tot €145,-

*Let op: dit zijn richtprijzen. Exacte prijs weten? Vraag dan gratis offertes aan!

Leien dak leggen en besparen op de kosten?

Vind snel een vakman bij jou in de buurt en bespaar tot wel 40%!

Werkwijze bij dakleien leggen

Leien zijn geschikt als dakbedekking voor schuine daken. Het leggen van dakleien wordt op verschillende manieren gedaan. De meest gebruikte methode is de dubbele dekking. Hierbij legt de dakdekker twee lagen leien op elkaar. Deze methode is het perfect waterdicht maar kost natuurlijk ook meer. Een alternatief is een enkelvoudige ruitdekking. Hierbij plaatsten de dakdekkers de leien in de vorm van een ruit waarbij ze elkaar deels overlappen. Hiervoor zijn er minder leistenen nodig en daardoor bent u een stuk goedkoper uit!

Het bevestigen van de leien gebeurt met spijkers of haken. Het gebruik van haken is een stuk sneller en goedkoper dan spijkers, en daarom is dit de meest gebruikte methode.

Leien dak leggen: stappenplan

Benieuwd hoe een leidekker aan het werk gaat bij het plaatsen van een leisteen dak? Hieronder hebben we het stappenplan voor je op een rijtje gezet, zo krijg je een duidelijk beeld van de werkwijze.

 • Stap 1: oude leien dakpannen verwijderen. De vakman verwijdert de leistenen dakpannen en verwijdert hierbij ook direct de latten waarde leien aan bevestigd zijn.
 • Stap 2: eventueel isolatie vernieuwen. Laat je je leidak vernieuwen, dan is het ook verstandig om te kijken of je isolatie aan vervanging toe is. Is de oude isolatie in prima staat dan slaat de leidekker deze stap over.
 • Stap 3: dakdoorvoer plaatsen. Soms is er in het dak een doorvoer nodig voor ventilatie. De vakman plaatst deze al op het moment dat de leisteen dakbedekking nog niet op het dak ligt!
 • Stap 4: nieuwe daklatten plaatsen. Deze worden horizontaal op het dak geplaatst en vormen straks de bevestiging voor het nieuwe leiendak.
 • Stap 5: leien dak leggen. Nu bevestigt de vakman de nieuwe leien op de latten. Met speciale asfaltnagels spijkert hij deze goed vast.

leien dak leggen

Verschillende soorten dak leien

Wist je dat er bij een leistenen dak de keuze is uit verschillende soorten leien? Natuurleien zijn al jarenlang populair vanwege de extreem lange levensduur van 80 tot 100 jaar. Maar toch is dit niet de enige optie, kunstleien hebben namelijk een veel lagere prijs en een vergelijkbare uitstraling.

Hieronder lees je meer over de verschillen en voor- en nadelen van zowel kunst- als natuurleien. Twijfel je nog over de juiste keuze? Schakel een vakman in: hij geeft een persoonlijk advies met betrekking tot je leiendak. Op zoek naar een leidekker? Vraag gratis offertes aan!

Verschil tussen kunstleien en natuurleien

Kunstleien Natuurleien
Levensduur 25 tot 35 jaar Levensduur 80 tot 100 jaar
Budgetvriendelijk Luxe optie
Vormvast Kleine maatverschillen
Geen kleurverschil Kleine kleurverschillen
Enigzins poreus Niet poreus
Gevoeliger voor mosgroei Minder gevoelig voor mosgroei

1. Natuurleien

Natuurleien zijn met name populair vanwege de natuurlijke uitstraling en lange levensduur die oploopt tot wel 100 jaar! Natuurleien zijn een natuurlijk product, dat houdt in dat elke leisteen kleine verschillen heeft. Dit maakt het dakoppervlak uniek en zorgt juist voor die charmante en natuurlijke uitstraling.

Wel ligt de kostprijs van natuurleien iets hoger: gemiddeld rond de €100,- tot €145,- per m². Mede hierdoor heeft een leisteen dak ook wel een hele luxe uitstraling die je met name ziet bij grote, vrijstaande huizen. Bovendien hoef je slechts één keer in je leven nieuwe natuurleien te plaatsen!

De voordelen van natuurleien op een rij:

 • De natuurlijke en charmante uitstraling;
 • De lange levensduur die oploopt tot wel 100 jaar;
 • Elke leisteen is uniek van vorm en kleur;
 • De stenen zijn verkrijgbaar in verschillendekleuren;
 • Natuurleien zijn onderhoudsvriendelijk.

Besparen op de kosten van een leidak?

Vraag offertes aan, vergelijk, en bespaar tot wel 40%!

2. Kunstleien

Natuurleien zijn niet voor iedereen de beste keuze, met name vanwege de hoge kostprijs. Kunstleien zijn een stuk goedkoper en hebben een vergelijkbare uitstraling. Zo kun je dus flink besparen op de kosten en toch een luxe uitstraling creëren!

Kunstleien noemen we ook wel vezelcementleien en ze zijn eenvoudig te creëren. In tegenstelling tot natuurleien, zijn kunstleien allemaal identiek. Dit oogt misschien iets minder natuurlijk, maar wel een stuk strakker! Houd je van de strakke moderne uitstraling dan zijn kunstleien misschien wel de beste keuze voor jouw dak! De prijs ligt tussen de €55,- tot €95,- per m².

De grootste voordelen van kunststof leien:

 • Ze zijn vriendelijk voor je budget en hebben een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding;
 • Kunstleien zijn licht van gewicht en hebben daardoor geen zware dakconstructie nodig;
 • Gemakkelijk te bewerken en goed toepasbaar op complexe daken;
 • Er is een groter aanbod aan verschillende kleuren en designs.

3. Bitumen leien

Bitumen leien zijn ook kunstleien. Deze worden gemaakt van bitumen en worden ook wel shingles genoemd. Het voordeel van bitumen leien is dat ze erg goedkoop in aanschaf zijn! Ze worden met name gebruikt bij tuinhokken en schuurtjes, maar zijn geschikt voor onder andere piramidedaken, dakkapellen en gebogen dagen omdat ze zo soepel zijn!

Besparen op een leien dak leggen? Gratis offertes vergelijken!

Wil jij ook zo’n luxe natuurlijke uitstraling op je dak? Laat dan een leien dak leggen door een ervaren dakdekker. Hij geeft je een persoonlijk advies met betrekking tot soort dakleien, het legverband en de bevestigingsmethode. Zo ben je verzekerd van een zo’n lang mogelijke levensduur. Nog op zoek naar een vakman?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je krijgt snel tot 5 offertes toegestuurd. Vergelijk de verschillende prijzen en kies de vakman met het beste aanbod! De offerte is gratis en helemaal vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast! Je besparing loopt bovendien op tot wel 40% op de kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!