Loodslabben laten vervangen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Loodslabben vervangen

Loodslabben vervangen

Als een dakdekker loodslabben gaat vervangen verwijdert hij eerst 2-3 rijen bakstenen. Nu haalt hij het oude lood weg en brengt hij nieuw lood aan op het binnenblad. Daarna wordt de muur weer netjes afgewerkt. Loodslabben moet je op tijd vervangen: doe je dit niet, dan riskeer je daklekkages en andere problemen. Loodslabben zitten vooral rondom dakkapellen, schoorstenen en onder de nokvorsten. Voorkom te hoge reparatiekosten, door snel een dakdekker in te schakelen!

Op deze pagina lees je wanneer je loodslabben aan vervanging toe zijn en waarom het belangrijk is dit zo snel mogelijk te doen. Ook vind je hier handige prijsinformatie!


Loodslabben vervangen: de belangrijkste informatie op rij

 • Loodslabben vervangen tot op het binnenblad kost gemiddeld €200,- tot €220,- per meter.
 • Loodslabben vervangen door het afsnijden van oud lood kost gemiddeld €100,- tot €120,- per meter.
 • Loodslabben zijn de afwerking van het dak, die zorgen dat het oppervlak volledig waterdicht is. Je vindt ze bij ramen, dakkapellen en de afwatering.
 • Loodslabben vervangen moet als het oude lood versleten en te dun geworden is. Je herkent dit door scheurtjes in het lood.
 • Het vervangen van lood tot op het binnenblad wordt gedaan door het verwijderen van 2 of 3 lagen stenen. Daarna wordt het oude lood eenvoudig verwijderd.
 • Lood afsnijden wordt gedaan door het oude lood te snijden en de lintvoeg te frezen. Het nieuwe lood plaatst de vakman met een loodklem.
 • Alternatieven voor lood zijn: ubiflex loodvervangers, wakaflex loodvervangers en leadax.
 • Vraag gratis offertes aan, en bespaar op de kosten.


Waarvoor worden loodslabben gebruikt?

Loodslabben zijn onderdelen van het dak, die zorgen voor de perfecte afdichting. Zo zorgt het daklood ervoor dat er geen lekkages ontstaan. Je vindt de loodslabben vaak terug bij de aansluiting van verschillende onderdelen op het dak. Hier zou eerder namelijk een kleine kier ontstaan doordat een dakraam of dakkapel bijvoorbeeld niet perfect wordt aangesloten op het dak.

Waar kun je de loodslabben op het dak vinden?

Plaatsen waar je het daklood vaak terugvindt zijn:

 • Rondom de dakkapel;
 • Bij de schoorsteen;
 • Bij dakramen en kozijnen;
 • Onder de nokvorsten;
 • Rondom kachelpijpen.

Wanneer daklood vervangen?

Wanneer moet je daklood vervangen? Laat je loodslab vervangen op het moment dat het bestaande lood versleten is. Dit is het geval als de huidige loodslabben te dun zijn geworden. Het gevolg hiervan is dat de slabben hun werk niet meer goed doen, waardoor regenwater makkelijker naar binnenloopt. Dit zorgt voor schimmel en houtrot en kan voor hoge herstelkosten zorgen!

Een andere reden om de loodslabben te vervangen is als de huidige slabben slecht zijn aangebracht. Dit blijkt één van de belangrijkste oorzaken van daklekkages. Ga dus niet zomaar zelf aan de slag met het vervangen van de loodslabben, maar schakel een vakman in voor deze dakreparatie!

Wat kost loodslabben vervangen?

De kosten voor het vervangen van een loodslab beginnen vanaf €100,- tot €120,- per strekkende meter. In dit geval snijdt de dakdekker de bestaande loodslabben af en plaatst hij daarna nieuwe. Deze methode is met name geschikt voor het vervangen van loodslabben bij de schoorsteen! Stel de schoorsteen is 80 bij 80cm. Dan zijn de gemiddelde kosten voor lood vervangen van de schoorsteen €675,-.

Gaat het om de loodslabben op een plat dak, dan is het verstandiger om deze tot op het binnenblad te vervangen: de kosten voor het vervangen van lood op deze manier, zijn gemiddeld €200,- tot €220,- per meter.

Loodslabben vervangen kosten 2024

Werkzaamheden Gemiddelde prijs*
Loodslabben vervangen tot op het binnenblad €200,- tot €220,- per meter
Loodslabben afsnijden en vervangen €100,- tot €120,- per meter
Lood vervangen schoorsteen €200,- tot €220,- per meter

*Let op: dit zijn richtprijzen die verschillen per dakdekkersbedrijf.

Loodslabben vervangen en besparen op de kosten?

Vergelijk gratis offertes en vind een betaalbare vakman bij jou in de buurt!

Hoe worden de loodslabben vervangen?

Loodslabben vervangen wordt gedaan op twee manieren: vervangen tot op het binnenblad, waarbij al het lood wordt verwijderd. Of het oude lood afsnijden, wat vaak sneller is. Dit wordt met name gedaan bij schoorstenen.

Hieronder lees je de verschillende stappenplannen voor het vervangen van lood.

1. Loodslabben vervangen tot op het binnenblad

Het vervangen van de loodslabben tot op het binnenblad is een techniek die met name gebruikt wordt bij platte daken. Het werkt als volgt:

 • Stap 1: verwijder 2 of 3 lagen stenen uit de buitenmuur.
 • Stap 2: hierna verwijder jij of de vakman eenvoudig het oude lood.
 • Stap 3: op het binnenblad breng je nieuw daklood aan.
 • Stap 4: metsel hierna de stenen weer in.
 • Stap 5: breng het voegwerk weer aan in dezelfde kleur als het oorspronkelijke voegwerk.

Hierna is niet meer te zien dat er stenen verwijderd zijn!

2. Oud lood afsnijden en lintvoeg uitvrezen

Ga je lood vervangen bij de schoorsteen, dan wordt dit vaak gedaan door middel van het afsnijden van oud lood. De vakman gaat hierbij als volgt te werk:

 • Stap 1: de vakman snijdt het oude lood af.
 • Stap 2: nu slijpt de vakman de lintvoeg uit het dak.
 • Stap 3: de dakdekker brengt het nieuwe lood aan en zet dit vast met een loodklem.
 • Stap 4: nu voegt de dakdekker de lintvoeg weer dicht in dezelfde kleur als het originele voegwerk, zodat er niets meer van te zien is.

Lood kan na verloop van tijd gaan oxideren. Hierdoor ontstaat er een poederlaag op de loodslabben, die ook doortrekt naar de gevel, het dak of de schoorsteen. Oxidatie voorkom je door de loodslabben met patineerolie te behandelen. Dit brengt de vakman aan met een zachte doen en wrijft hij daarna in op het lood.

loodslabben

Voordelen aanbrengen loodslab

Het plaatsen van een loodslab heeft grote voordelen. Zo is het materiaal duurzaam en gaat het tot wel 40 jaar lang mee! Omdat het zo’n buigzaam materiaal is, is lood bovendien heel eenvoudig aan te brengen. Het is goed aan te passen aan ronde vormen, zoals bij een dakkapel. Het vervangen van loodslabben is hierdoor snel en makkelijk, waardoor het relatief goedkoop is.

De voordelen op een rij:

 • Lood gaat tot wel 40 jaar mee.
 • Het is gemakkelijk en snel aan te brengen.
 • Het materiaal is relatief zwaar, waardoor het niet zomaar omhoog waait tijdens een storm.
 • Lood is volledig waterdicht.

Zitten er ook nadelen aan loodslabben?

Zitten er ook nadelen aan het gebruik van lood voor de afdichting van het dak? Het materiaal verliest na verloop van tijd wat kracht en kan dan gaan scheuren. Doorgaans is dit gelukkig pas na 30 tot 40 jaar: de oplossing is het vervangen van de loodslabben!

Daarnaast is lood een materiaal dat schadelijker is voor het milieu dan andere materialen. Dit is voor veel mensen een belangrijke reden om te kiezen voor alternatieven voor lood.

Alternatieven voor lood

Gebruik je liever geen lood omdat het materiaal niet milieuvriendelijk genoeg is? Geen zorgen, er zijn ook alternatieven op de markt!

 • Ubiflex loodvervanger: dit is een licht materiaal en daardoor makkelijk in gebruik. Het heeft een zwarte kleur en lijkt op originele loodslabben, maar is een stuk milieuvriendelijker.
 • Wakaflex loodvervanger: dit kun je aanbrengen in vier verschillende kleuren. Het is gemakkelijk in gebruik en daardoor geschikt voor lastige oppervlakken.
 • Leadax: dit heeft dezelfde eigenschappen als traditionele loodslabben. Een belangrijk verschil is dat het geen schadelijk effect heeft op het milieu en dat het goedkoper is in aanschaf!

Besparen? Vergelijk gratis offertes!

Zijn je loodslabben aan vervanging toe, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk een dakdekker in te schakelen: zo voorkom je lekkages, schimmel en houtrot in je dak! Tijd om je daklood te vervangen maar wil je niet te veel betalen?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je vindt snel een betrouwbare dakdekker bij jou in de buurt en kies zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!