Nokvorsten vastzetten?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Nokvorsten vastzetten

Nokvorsten vastzetten: verschillende methodes en prijzen

De nokvorsten (ook wel nokpannen en vorstpannen genoemd) zijn de bovenste rij dakpannen bovenop een schuin dak. Het is belangrijk dat de nokvorsten goed vastzitten, omdat er anders verschuivingen plaats kunnen vinden of is er het risico dat het dak gaat lekken. Bovendien is het volgens het bouwbesluit (NEN6707 en NPR6708) verplicht om dakpannen en hulpstukken vast te zetten. Wanneer ze door ouderdom loslaten is het noodzakelijk om je nokvorsten opnieuw vast te zetten.

Op deze pagina lees je de mogelijkheden voor het vastzetten van je nokpannen. We leggen uit hoe je dit kunt doen en wat voor jou de beste methode is. Ook vind je een handig prijsoverzicht!

Nokvorsten vastzetten: de belangrijkste informatie op een rij

  • Het vastzetten van nokvorsten is verplicht in Nederland.
  • Nokvorsten vastzetten kun je doen met schroeven, nokvorst haken, kunststof mortel of aansmeren met Flexim.
  • Je kunt je nokvorsten beter niet vastzetten met cement: dit heeft een grotere kans op lekkages en andere problemen.
  • Het vastzetten van de nokpannen kost gemiddeld €70,- tot €80,- per meter.
  • Het vastzetten van de nokvorsten kun je het beste uitbesteden aan een vakman, om risicovolle situaties te vermijden. Vergelijk offertes en bespaar!

Nokvorsten vastzetten: hoe doe je dat?

Er zijn verschillende manieren om nokvorsten vast te zetten, en elke situatie vraagt om een andere methode. Vastzetten met schroeven garandeert dat je nokvorsten goed vastzetten. Voordeel hiervan is dat je geen problemen krijgt bij temperatuurswisselingen!

Een alternatief is het aansmeren van de nokpannen. Dit kun je doen met verschillende materialen. Vastzetten in kunststof mortel is een populaire optie. Deze materialen, zoals de dakpasta van Flexim, zijn flexibel en gemaakt met het oog op het milieu. Het is van nature elastisch en dus heb je een kleinere kans op scheuren of lekkages. Wel is de prijs hiervan iets hoger dan voor het aansmeren met cement.

Hieronder lees je meer over het vastzetten of aansmeren van nokvorsten.

Werkwijze Voordelen Nadelen
Vastzetten met schroeven Nokvorsten zitten snel stevig vast, geen droogtijd nodig, geen last van temperatuurswisselingen Relatief dure methode, kans op lekkages is iets groter
Vastzetten met nokvorst haken Gemakkelijk te plaatsen, geen schroeven in nokvorsten nodig Alleen mogelijk bij het vastzetten van alle nokvorsten
Vastzetten in kunststof mortel Betere hechting dan cement, blijft flexibel Relatief dure methode
Aansmeren met Flexim Enorm sterk en elastisch, milieuvriendelijk Relatief dure methode
Vastzetten in cement Snel en eenvoudig te plaatsen, geschikt voor vastzetten van enkele nokpannen Kwetsbaarder dan kunststof mortel, minder flexibel, grotere kans op schade en lekkages, relatief korte levensduur

nokvorsten vastzetten

1. Nokvorsten vastzetten met schroeven

Nokvorsten vastzetten met schroeven kan door een schroef in het midden van de nokpan te boren. De vakman zet de nokpan hiermee vast op de houten lat onder de nokvorsten. De schroef heeft een speciale afdekring zodat er geen vocht in kan kruipen. Meestal zijn 2 schroeven per nokvorst voldoende.

Deze methode is populair omdat het er strak en modern uitziet. Je ziet namelijk niet de mortel rondom de nokvorsten zitten. Een bijkomend voordeel is dat dit een snelle methode is om de nokpannen vast te zetten. Je hoeft namelijk niet rekening te houden met een lange droogtijd!

2. Nokvorsten vastzetten met nokvorsthaken

Naast het vastschroeven van de nokvorsten, is het ook nog mogelijk om de nokvorsten vast te zetten met speciale nokvorsthaken. Bij deze methode zet de dakdekker de twee eindvorsten vast met een schroef. De rij nokvorsten krijgen aan beide kanten een vorsthaak: deze klemt de nokpannen als het ware aan elkaar vast. Zo zijn je nokpannen nog sneller vast gezet!

Nokvorsten aansmeren in kunststof mortel

Naast schroeven is het ook mogelijk om vorstpannen aan te smeren. De dakdekker maakt de bovenste rij dakpannen aan beide kanten van het dak goed schoon en brengt dan een laag mortel aan. De nokvorsten drukt hij daarna aan in deze mortel. Het sluit perfect op elkaar aan en hierdoor is de kans op lekkages een stuk kleiner.

Steeds meer mensen gebruiken hiervoor een kunststof mortel. Kunststof mortel is geproduceerd met het oog op het milieu en is dus niet schadelijk. Daar komt nog bij dat het een stuk elastischer is dan cement en daardoor langer mee gaat.

3. Nokvorsten aansmeren met Flexim

Flexim is een dakpasta die vaak gebruikt wordt voor het aansmeren van de nokvorsten. Flexim strips zijn als het ware een stuk klei die de vakman op de bovenste rij dakpannen plaatst. Hierbij drukt bij de Flexim stevig aan en zorgt hij voor een hechtingsoppervlak van minimaal 5 centimeter: zo weet je zeker dat de nokvorsten goed vastzitten. De nokvorsten worden op de Flexim gedrukt en de dakdekker verwijdert daarna overtollig materiaal voor een strakke afwerking.

4. Hoe kun je nokpannen beter niet vastzetten?

In het verleden werden nokpannen vooral vastgezet in cement. Dit blijkt nu toch niet de beste methode te zijn: het cement is niet flexibel en reageert daarom niet op temperatuurswisselingen. Hierdoor raken de nokpannen los en beschadigd. Daarnaast raakt cement na verloop van tijd poreus, waardoor het regenwater gaat opnemen. Zo vriest het ’s winters kapot en heb jij een groter risico op lekkages. Ook raden we af de nokvorsten vast te zetten met PUR. Dit is niet gemaakt voor het vasthouden van de nokpannen en houdt maar korte tijd aan.

Hoe verleidelijk het misschien ook is om die enkele nokpannen snel vast te zetten met cement or PUR, we raden toch aan om hiervoor in ieder geval een kunststof mortel of dakpasta voor te gebruiken!

Wat kost nokvorsten vastzetten?

Gemiddeld betaal je voor het vastzetten van nokvorsten gemiddeld €70,- tot €80,- per meter. Dit hangt wel af van de gekozen methode. Zou je bijvoorbeeld nokvorsthaken gebruiken, dan betaal je daar vanaf €3,- per stuk aan materiaalkosten voor. De dakdekker zelf rekent nog een uurtarief van gemiddeld €35,- tot €45,- per uur.

Het kan zijn dat je nog bijkomende kosten moet betalen. Wanneer je één of enkele nokpannen moet vervangen kost dit bijvoorbeeld gemiddeld €10,- per stuk. Daarnaast raden de meeste dakdekkers een dakinspectie aan, zodat je zeker weet welke werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Die kost gemiddeld €150,- tot €300,-.

Kosten nokvorsten vastzetten 2024

Werkzaamheden Gemiddelde prijs*
Eventuele dakinspectie vooraf €150,- tot €300,-
Nokvorsten vastzetten in kunststof mortel €70,- tot €80,- per meter
Nokvorsten vastzetten met schroeven €70,- tot €80,- per meter
Nieuwe nokvorst plaatsen Vanaf €10,- per stuk

*Let op: dit zijn richtprijzen.

Nokvorsten vastzetten en besparen op de kosten?

Vergelijk gratis offertes en vind een betaalbare vakman bij jou in de buurt!

Waarom is het vastzetten van nokvorsten belangrijk?

De nokvorsten hebben een belangrijke functie: het klemt de twee verschillende dakhelften vast. Daarnaast beschermen de nokpannen natuurlijk tegen vocht en wind. Tot slot heeft het ook te maken met de veiligheid: losse nokvorsten kunnen tijdens een storm van het dak waaien, met alle risico’s van dien. Het is dus belangrijk dat alle nokvorsten stevig vastzitten aan het dak.

Zelf je nokpannen vastten of toch uitbesteden?

Is het mogelijk om zelf je nokvorsten vast te zetten? Jazeker. Is het een slimme keuze? Dat valt te betwisten. Het vastzetten van nokvorsten vindt natuurlijk plaats op grote hoogte. Als je zelf hoogtevrees hebt of nog nooit eerder zo hoog hebt geklommen, dan heeft het vastzetten van de nokpannen heel wat voeten in de aarde.

Voorkom al deze problemen en laat een dakdekker je nokvorsten vastzetten. Je weet zeker dat het goed gebeurt, je krijgt een persoonlijk advies en je hoeft voor deze of andere dakreparaties zelf geen dure materialen te kopen of te huren!

Nokvorsten laten vastzetten? Vergelijk gratis offertes!

Wil jij zelf het dak niet op? Schakel een dakdekker in voor het (opnieuw) vastzetten van je nokvorsten! Een vakman heeft je dak in korte tijd weer helemaal stevig en waterdicht. Ben je nog op zoek naar een geschikte dakdekker om je hierbij te helpen?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk de prijzen van verschillende dakdekkers bij jou in de buurt. Vergelijk de prijzen en kies de vakman met het beste aanbod: bijvoorbeeld de dakdekker die het snelst kan beginnen of juist het bedrijf met de scherpste prijzen. Zo weet je altijd zeker dat je een eerlijke prijs betaalt. En de offerteaanvraag is ook nog eens gratis en zonder verdere verplichtingen!

Gratis offertes vergelijken