Nokvorsten laten vervangen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Nokvorsten vervangen

Nokvorsten vervangen

Kapotte nokvorsten veroorzaken al snel veel schade aan je dakconstructie, laat ze daarom zo snel mogelijk vervangen! De nokvorsten zitten bovenaan de nok van een hellend dak en zorgen ervoor dat het dak bovenin helemaal waterdicht is. Daarnaast zorgen ze voor versteviging en voorkomen ze schuivende dakpannen.

Op deze pagina lees je meer over het repareren en vervangen van nokvorsten. Je leest wat een nokvorst precies is en waarom het zo belangrijk is deze op tijd te vervangen. Tot slot vind je hier ook handige prijsinformatie!

Nokvorsten vervangen: de belangrijkste informatie op een rij

 • Een nokvorst is de bovenste, halfronde dakpan op de nok van je schuine dak.
 • Nokvorsten verstevigen het dak, voorkomen dat dakpannen gaan schuiven en zorgen voor een waterdichte nok.
 • Bij kapotte of lekke nokvorsten is het belangrijk deze zo snel mogelijk te vervangen of eventueel te repareren. Doe je dit niet, dan ontstaat er grote waterschade aan je dakbeschot.
 • Vervang de nokvorsten als deze beginnen te bewegen of als er barsten in zitten. Zie je vochtplekken tegen het plafond aan? Ook dat is een teken dat je nokvorsten waarschijnlijk aan vervanging toe zijn.
 • Nokvorsten vervangen kost gemiddeld €75,- per meter. Repareren kan gedaan worden vanaf €40,- per meter. Besparen op de kosten? Vergelijk gratis offertes.
 • Bij het vervangen van nokvorsten verwijdert de vakman de bovenste rij dakpannen en de nokvorsten. Daarna plaatst hij de nieuwe in een nieuwe mortel.


Wat is een nokvorst eigenlijk?

De nokvorsten vind je helemaal bovenop jouw schuine dak, het zijn de halfronde dakpannen op de nok. Het kan voorkomen dat deze na verloop van tijd niet meer goed vastliggen, poreus worden of gewoon kapotgaan. In dat geval is het belangrijk om je nokvorsten op tijd te vervangen!

Waarom je nokvorsten vervangen?

Als je nokvorsten kapot zijn, dan heeft dit grote gevolgen voor je dak. Een nokvorst heeft namelijk drie hele belangrijke functies:

 1. Nokvorsten verstevigen het dak en houdt alles bij elkaar.
 2. Nokvorsten voorkomen dat de dakpannen gaan schuiven.
 3. Ze werken je dak netjes af en zorgen voor een waterdichte nok.

Zouden je nokvorsten beschadigd zijn, dan loop je het risico’s op lekkages waarbij de dakconstructie ernstig aangetast kan worden. Daar bovenop vergroot je de kans dat de dakpannen gaan schuiven en losraken, waarbij ze tijdens een storm makkelijker stukgaan. Hierdoor is er nog meer kans op lekkages! Om nog niet te spreken van de gevaren van loswaaiende dakpannen.

Wanneer moet je de nokvorsten vervangen?

Je weet dat je nokvorsten aan vervanging toe zijn als deze poreus zijn geworden. Zie je de nokvorsten bewegen dan is dat ook een belangrijk teken dat de nokvorsten beschadigd zijn geraakt. Dit geeft aan dat de nokvorsten niet langer goed vastzitten. Hierdoor ontstaat er een opening bovenin het dak.

Wanneer je lekkagesporen vindt dan zijn de nokvorsten waarschijnlijk al een tijdje kapot. Kapotte nokvorsten beginnen vaak op deze manier:

 1. Als eerst wordt de lijm- of cementlaag van de nokvorsten poreus.
 2. Regenwater trekt in deze cementlaag en in de winter bevriest dit.
 3. Door het ijs zet de cementlaag uit en ontstaan er scheuren. Ook daklood onder de nokvorsten zal hierdoor scheuren.
 4. De nokvorsten liggen hierdoor los: regenwater heeft nu de kans om onder de nokvorsten door naar binnen te lopen.
 5. Het vocht trekt in het dakbeschot en uit zich daarna in vochtplekken tegen het plafond.

nokvorsten vervangen

Wat kost nokvorsten vervangen?

Het vervangen van je nokvorsten kost gemiddeld vanaf €75,- per meter. Dit is de prijs voor het materiaal én de arbeidskosten. De exacte kosten hangen hierbij wel af van het soort dakpan dat je hebt. Nokvorsten van klei zijn doorgaans duurder dan nokvorsten van beton.

Soms is het mogelijk om de nokvorsten nog te repareren. In dat geval zet de vakman ze opnieuw vast in een kunststof mortel. De kosten hiervoor zijn gemiddeld vanaf €40,- per meter. Vergelijk offertes en bespaar op de kosten!

Nokvorsten vervangen: kosten 2024

Werkzaamheden Gemiddelde prijs inclusief arbeidskosten*
Nokvorsten per stuk Vanaf €8,50
Nokvorsten vervangen Vanaf €75,- per meter
Nokvorsten repareren Vanaf €40,- per meter

Nokvorsten vervangen: hoe doe je dat?

Benieuwd hoe het vervangen van nokvorsten eraan toe gaat? Hieronder zetten we het stappenplan van een dakdekker voor je op een rij.

Stap 1:

De oude nokvorsten als eerst verwijderen

Stap 2:

Aangrenzende dakpannen ook verwijderen

Stap 3:

Nokvorsten en dakpannen plaatsen

Stap 4:

Nokpannen vastzetten met schroeven

 • De vakman verwijdert eerst alle oude nokvorsten. Dit laat je echt het beste doen door een vakman die hier alle benodigdheden voor heeft. Zonder de juiste gereedschappen en materialen is er altijd valgevaar.
 • Om de nokvorsten goed aan te brengen, worden ook de aangrenzende dakpannen verwijderd. Soms zijn deze opnieuw te gebruiken. In dat geval verwijdert de vakman oude cementresten en maakt hij de dakpannen helemaal schoon. Is dit niet mogelijk, dan plaatst hij een nieuwe rij dakpannen op de nok.
 • Als alle dakpannen weer op hun plek zitten, brengt de vakman lijm aan op de nok en drukt hij tot slot de nokvorsten weer terug op het dak.
 • Voor een extra goede hechting gebruikt de dakdekker schroeven om de nokvorsten op hun plek vast te zetten.

Nokvorsten repareren of vervangen?

Moet je de nokvorsten laten repareren of juist vervangen: wat is de betere optie?

Wanneer de nokvorsten zelf nog in prima staat verkeren, maar het vooral de mortel is die loslaat, dan is een reparatie de goedkoopste keuze. Dit kost €40,- per meter en houdt in dat de vakmannen de nokvorsten weer opnieuw vastzet. Hij verwijdert de nokvorst en maakt dan de bovenste rij dakpannen helemaal schoon. Dit zorgt uiteindelijk voor een goede hechting.

Zijn de nokvorsten zelf beschadigd of poreus geworden? Dan is het vervangen van de nokvorsten de enige oplossing.

Nokvorsten repareren: de werkwijze

Het repareren van nokvorsten gebeurt op verschillende manieren. Dit kan door middel van:

 • een cementen afdichting;
 • speciale dakpasta;
 • een ventilerende nok.

1. Cementen afdichting
Er is in dit geval eigenlijk alleen een nieuwe mortel nodig om de nokvorsten weer netjes aan te brengen. De vakman verwijdert de nokvorsten met zorg en verwijdert daarna alle oude cementresten. Ook maakt hij de bovenste rij dakpannen goed schoon. Hij brengt daarna nieuwe mortel aan op de dakpannen en drukt daarna de nokvorsten zachtjes aan.

2. Dakpasta
In plaats van cement wordt er in dit geval gebruik gemaakt van een speciale dakpasta. Op een droge dag brengt de dakdekker de dakpasta aan op de bovenste dakpannen. Daarna drukt hij de nokvorsten hierin stevig aan. Het gevolg is dat de nokvorsten en de bovenste rij dakpannen extra goed op elkaar zijn aangesloten en er geen lekkages ontstaan.

3. Ventilerende nok
Bij een ventilerende nok verwijdert de vakman eerst alle oude nokvorsten en cementresten, zodat de bovenkant netjes en schoon is. Hij plaatst dan speciale steunbalken op de nok, meestal van RVS. Nu brengt de dakdekker een speciale nokband aan over de steunbalken, in de vorm van de dakpannen. Hierin zit een kleine opening die zorgt voor voldoende ventilatie. Een goede optie als er al vocht in je dakconstructie zit.

Tot slot plaatst de vakman de nokvorsten en schroeft hij deze vast op de balk.

Besparen op nokvorsten vervangen? Vergelijk gratis offertes!

Twijfel jij of je de nokvorsten moet vervangen of opnieuw moet laten vastzetten? Vraag dan advies aan een ervaren dakdekker: hij geeft je een persoonlijk advies!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk de prijsopgaven van verschillende experts in jouw regio. Kies de vakman met het beste aanbod en je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten! De offerteaanvraag is gratis en verder helemaal vrijblijvend: je zit dus nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken