Plat dak laten renoveren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend


Plat dak renoveren

Een plat dak renoveren kan je veel ellende besparen: stel je de renovatie te lang uit, dan ontstaan er lekkages met vervelende vochtschade in huis tot gevolg. Met een renovatie op je platte dak houd je het dakoppervlak helemaal waterdicht! Op zoek naar een dakdekker?

Start gratis offerteaanvraag!

Vergelijk meerdere offertes en bespaar tot 40%! Op deze pagina lees je over het renoveren van een plat dak: de mogelijkheden, de prijzen en de voordelen!Waarom moet ik een plat dak renoveren?

De dakbedekking op je platte dak beschermt je huis tegen veel verschillende weersomstandigheden: het heeft dus nogal wat te verduren. Op een plat dak blijft regenwater en vuil langer liggen, waardoor het sowieso gevoeliger is voor beschadigingen dan een hellend dak.

De levensduur ligt gemiddeld tussen de 20 tot 40 jaar, en daarna is het renoveren van je platte dak ten zeerste aan te raden!

Wanneer is mijn dak aan renovatie toe?

Als je dakbedekking de uiterste levensduur heeft behaald is het slim om te kiezen voor een dakrenovatie op je platte dak. Weet je dit niet zeker? Dan is het slim om te kijken naar de staat van de dakbedekking zelf. Wanneer er regelmatig beschadigingen zijn dan is het op den duur goedkoper om een plat dak te renoveren dan om steeds voor Dakreparaties te blijven betalen.

plat dak renoveren

Wat kost een plat dak renoveren?

De kosten voor het renoveren van een plat dak, beginnen vanaf €70,- tot €110,- per m². De kosten hangen nauw samen met het materiaal dat je kiest en de manier van plaatsen. Het is bijvoorbeeld goedkoper om nieuwe dakbedekking over de oude heen te plaatsen, maar dit is niet altijd mogelijk: hiervoor moet de oude dakbedekking ook in goede staat zijn.

Kies je voor het verwijderen van de oude dakbedekking dan lopen de kosten iets hoger op, gemiddeld tussen den €80,- tot €120,-. Dit komt vooral omdat de dakdekker gewoon meer tijd kwijt is.

Plat dak renoveren: gemiddelde kosten 2022

€70,- tot €110,-

Gebaseerd op gemiddelde prijzen

Laag tarief
€60,- tot €90,-

Plaatsen over oude dakbedekking heen

Hoog tarief
€80,- tot €120,-

Oude dakbedekking verwijderen

Gratis dakdekker offertes vergelijken!

Plat dak renoveren: dit zijn de mogelijkheden

Bij het renoveren van een plat dak zijn er verschillende mogelijkheden. Meestal bedoelen we bij een renovatie het vervangen van de dakbedekking. Maar het kan ook zo zijn dat je juist dakisolatie laat plaatsen tijdens een renovatie op je platte dak, of dat je kiest voor lichtkoepels of het vernieuwen van de dakconstructie.

Ben je nog op zoek naar een vakman, twijfel dan niet om snel gratis offertes aan te vragen!

Plat dak renoveren? Schakel een dakdekker in!

Vind snel een vakman bij jou in de buurt en bespaar tot wel 40%!

1. Dakbedekking vervangen

Bij het renoveren van een plat dak doelen we meestal op het vervangen van de dakbedekking. Dit moet gemiddeld al na 20-40 jaar, omdat het dakleer zo lang meegaat. Hoe ouder de dakbedekking, des te groter de kans op beschadigingen, zwakke plekken en daklekkages.

Bij het vervangen van de dakbedekking heb je de keuze uit verschillende materialen. Bitumen is één van de populairste keuzes, omdat het voordelig is. De kosten liggen, inclusief montagekosten, rond de €70,- tot €90,- per m² en het gaat zo’n 20 tot 30 jaar mee. EPDM is een andere populaire optie. Dit gaat tot 40 jaar mee en heeft een gemiddelde prijs van €95,- tot €120,- per m².

Plat dak renoveren: kosten 2022

Materiaal Prijzen per m²*
Bitumen €70,- tot €90,-
Pvc €75,- tot €95,-
EPDM €95,- tot €120,-
Groendak €60,- tot €65,-

*let op: dit zijn richtprijzen. Voor een exacte prijs vraag je het beste gratis offertes aan!

Hieronder lees je meer over de verschillende materialen voor het uitvoeren van een dakrenovatie. Twijfel je nog over het juiste materiaal? Vraag dan een vakman om een persoonlijk advies: vergelijk gratis offertes!

Bitumen

Bitumen is een klassieke keuze voor de renovatie van een plat dak. Het is gemakkelijk te verwerken en hecht goed aan de onderlaag. Ook is de prijs voordelig, waardoor het een geschikte keuze is voor iedereen met een beperkt budget!

Wat is bitumen?

Bitumen ontstaat tijdens het produceren van ruwe olie. Het is waterdicht en ijzersterk. Bewerkt met APP of SBS wordt het materiaal ook soepel, waardoor het goed op temperatuurwijzigingen reageert: dit voorkomt lekkages. De kosten liggen rond de €70,- tot €90,- per m².

EPDM

EPDM dakbedekking gaat iets langer mee dan bitumen. De prijs ligt iets hoger, rond de €95,- tot €120,- per m², maar op de lange termijn ben je hiermee wel goedkoper uit: EPDM gaat tot wel 40 jaar mee. Het materiaal is een synthetisch rubber. Hierdoor reageert het van nature erg goed op temperatuurswisselingen en is de kans op lekkage in een EPDM-dak maar klein.

Bijkomend voordeel is dat EPDM wortelbestendig is. Hierdoor is het een geschikte keuze als ondergrond voor een groendak.

Plat dak laten vernieuwen tegen de scherpste prijs!

Vraag offertes aan, vergelijk, en bespaar tot wel 40%!

Pvc

Pvc is een kunststof dakbedekking. Dit wordt in rollen uitgerold op het dak en daarna op maat gesneden. Het grote voordeel van pvc is dat het verkrijgbaar is in talloze kleuren. Zo bepaal je zelf welke kleur jouw dakoppervlak krijgt. Ook pvc is wortelbestendig, hierdoor is het een geschikte ondergrond voor groendaken. De gemiddelde levensduur is 25 jaar, maar met een groendak gaat het materiaal tot wel 60 jaar mee. De kosten zijn gemiddeld €75,- tot €95,- per m².

Groendak

Een groendak zien we steeds vaker voorkomen. Eigenlijk is dit niets meer dan begroeiing en beplanting plaatsen. Hierbij is onderscheid te maken tussen een extensief groendak, met mossen, vetplanten en andere onderhoudsvriendelijke planten, en een intensief groendak, met bloemen, struiken of soms zelfs bomen.

Waarom kiezen voor een groendak?

Het zorgt voor een natuurlijke laag isolatie wat bespaart op de energiekosten. Ook is het milieubewust omdat het de belasting van de riolering vermindert tijdens zware regenbuien: de plantjes nemen regenwater op! Een groendak kost gemiddeld €60,- tot €65,- per m².

Let op: bij een groendak is ook een geschikte ondergrond nodig. Dit zijn bijvoorbeeld EPDM of pvc. Houd er rekening mee dat de kosten voor de ondergrond nog niet bij de prijs zijn inbegrepen.

 

2. Plat dak isoleren

Wanneer je een plat dak renoveert, is het ook een optie om je dak te isoleren. Dit is een waardevolle investering omdat je het altijd terugverdient. Je hebt een lagere energierekening en bespaart tientallen tot wel honderden euro’s per jaar. En dat voor slechts €50,- tot €115,- per m²! Wanneer je je platte dak gaat renoveren is het plaatsen van isolatie dus zeker het overwegen waard.

Een plat dak tijdens een renovatie isoleren kan op twee manieren. Bij een warm-dak methode ligt het isolatiemateriaal onder de dakbedekking, maar op de dakconstructie. Bij een omgekeerd-dak principe ligt de isolatie bovenop de dakbedekking en wordt dit op z’n plek gehouden door ballast, zoals stenen.

Isolatiemethode Gemiddelde kostprijs per m²*
Warm-dak methode €70,- tot €115,-
Omgekeerd-dak €50,-

*let op: dit zijn richtprijzen. Voor een exacte prijs vraag je het beste gratis offertes aan!

3. Dakconstructie vernieuwen

In ernstige situaties bestaat het renoveren van een plat dak uit het vernieuwen van de dakconstructie. Dit is nodig als er veel waterschade is en de dakconstructie dreigt in te zakken, wanneer je erg last hebt van houtrot of gewoon als de dakconstructie oud en toe aan vervanging is.

Het vernieuwen van de dakconstructie maakt het ook mogelijk om te kiezen voor extra opties, zoals het plaatsen van lichtkoepels, isolatiemateriaal of zelfs zonnepanelen.

Laat de dakconstructie altijd vernieuwen door een vakman: zo weet je zeker dat je dak veilig en sterk genoeg is.

Plat dak renoveren: belangrijke aandachtspunten

Ga jij binnenkort beginnen met een renovatie op een plat dak? Hieronder geven we je een paar belangrijke aandachtspunten, zodat je zeker weet dat je niets vergeet.

  • Lichtinval: voor meer natuurlijke lichtinval kun je kiezen voor lichtkoepels of lichtstraten. Dit zorgt voor een ruimtelijk effect en is tijdens het renoveren van een plat dak een kleine extra moeite.
  • Afwatering: bij het vernieuwen van je plat dak of de dakbedekking is het altijd belangrijk om rekening te houden met de afwatering. Bij een plat dak is het bijvoorbeeld een optie om met isolatiemateriaal een lichte helling op het dak te creëren, zodat water wegloopt naar een afvoerput.
  • Plat dak verhogen: bij sommige werkzaamheden is het noodzakelijk dat het dak iets verhoogd. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar het is wel belangrijk dat je hiervan op de hoogte bent. Er bestaat de kans dat je ook de dakranden en eventuele dakkoepel moet verhogen.

Is er subsidie voor een renovatie van een plat dak?

Er zijn verschillende subsidiemogelijkheden voor het vernieuwen van een plat dak. Dit hangt wel af van de werkzaamheden die je laat uitvoeren. Met de ISDE (investeringssubsidie duurzame energie) kun je bij het isoleren van een plat dak een subsidie van €30,- per m² (mits je ook investeert in andere energiebesparende maatregelen).

Voor een groendak kun je in sommige gemeentes een subsidie krijgen. Welke gemeentes dit zijn kun je vinden met de energiesubsidiewijzer op verbeterjehuis.nl.

Besparen op je plat dak renovatie? Vergelijk gratis offertes!

Wil jij je plat dak renoveren en heb je hiervoor nog een vakman nodig? Een dakdekker helpt je met een persoonlijk advies, een plan van aanpak en een strakke en professionele afwerking. Bovendien krijg je garantie op het geleverde werk! Op zoek naar een dakdekker bij jou in de buurt?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk de prijzen van meerdere dakdekkers in jouw regio. Vergelijk en kies de dakdekker met het beste aanbod, voor een besparing die oploopt tot wel 40% op de totaalprijs! De offerteaanvraag is gratis en verder helemaal vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.

Gratis dakdekker offertes vergelijken!