Regenpijp vervangen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Regenpijp vervangen

Regenpijp vervangen: kosten en uitleg

Is het tijd om de regenpijp te vervangen? Wacht hier dan niet te lang mee. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans op beschadigingen en lekkages: en ja, hier heb je in huis ook last van! Er kan namelijk vocht via de muren binnenkomen. Schakel snel een dakdekker in om jouw regenpijpen te vervangen, of doe het zelf. Gemiddeld gezien kost een nieuwe zinken regenpijp van 4 meter, inclusief installatie zo’n €500,-.

Op deze pagina lees je waarom en wanneer je de regenpijp moet vervangen. Je vindt hier handige prijsinformatie, een stappenplan, én leest over de mogelijkheden.


Regenpijp vervangen: de belangrijkste informatie op rij

 • De regenpijp vervangen kost gemiddeld €300,- tot €600,- bij een regenpijp van 4 meter. De kosten zijn afhankelijk van het materiaal.
 • Een beschadigde regenpijp zorgt voor lekkages en vochtproblemen in huis. Het is belangrijk om de regenpijp op tijd te vervangen.
 • Je hebt de keuze uit verschillende materialen: pvc, zink en koper komen het meest voor.
 • Zinken regenpijpen worden al jarenlang het meest gebruikt. Dit materiaal is sterk, heeft weinig onderhoud nodig en zijn bovendien gemakkelijk te herstellen. Zinken regenpijpen gaan minimaal 30 jaar mee.


Wat kost het vervangen van de regenpijp?

Het vervangen van een regenpijp kost gemiddeld tussen de €300,- tot €600,-. De prijs hangt af van een aantal keuzes die je maakt, zoals het materiaal van de regenpijp, en eventuele extra opties zoals bladvangers. De minimale kosten voor het plaatsen van een nieuwe regenpijp zijn €100,- en maximaal betaal je €1.800,- als je kiest voor de duurste opties.


Regenpijp vervangen: gemiddelde kosten 2024

€300,- tot €600,-

Gebaseerd op gemiddelde prijzen. Hieronder staan de minimale en maximale kosten.

Minimale kosten
€100,-

Korte regenpijp van PVC (4 meter)
Zelf aansluiten

Maximale kosten
€1800,-

Luxe materiaal (koper)
Veel extra opties (bladvanger, nieuwe vergaarbak, telescoopbochten)
Lange regenpijp
Laten aansluiten

Start gratis offerteaanvraag!

Regenpijp vervangen: kosten 2024

Materiaal Gemiddelde kosten per meter* Levensduur regenpijp
Pvc €25,- tot €35,- Minimaal 10 jaar
Aluminium €30,- tot €50,- Minimaal 30 jaar
Zink €35,- tot €55,- Minimaal 30 jaar
Koper €40,- tot €50,- Tot wel 80 jaar

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

Kosten extra opties of materialen bij regenpijp vervangen

Extra materiaal Gemiddelde kosten*
Bladvanger voor de regenpijp €40,- per stuk
Vergaarbak vervangen €45,-tot €145,-
Telescoopbocht €25,- per stuk

*Let op: dit zijn richtprijzen.

Regenpijp vervangen en besparen op de kosten?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Nieuwe regenpijp bevestigen: werkwijze

Wil jij zelf je nieuwe regenpijp plaatsen? Je hebt qua materialen in ieder geval nodig: een (klop)boormachine, een ijzerzaag, een rolmaat, betonboortjes en een schroevendraaier.

Hieronder lees je hoe je zelf een regenpijp vervangt, of weet je alvast wat de dakdekker gaat doen.

 • Stap 1: oude regenpijp verwijderen. Je verwijdert de oude regenpijp uit de riolering en dakgoot, zonder dat deze beschadigd raken. Daar moet de nieuwe regenpijp immers weer in geplaatst worden. Mocht je de dakgoten ook laten vervangen, dan doe je dit eerst en plaats je daarna pas de nieuwe regenpijpen.
 • Stap 2: regenpijp op maat zagen. Meet nogmaals de juiste lengte af en zaagt de nieuwe regenpijp hierbij op maat als deze nog ingekort moet worden. Doe je dit zelf, houd dan rekening met de riolering en het stukje regenpijp dat nog in de dakgoot steekt! Kijk daarnaast naar de benodigde bochten.
 • Stap 3: verbind de stukken regenpijp aan elkaar en zet de regenpijp vast met beugels. Je kan je regenpijp vastzetten door middel van beugels. Normaal gesproken is de stelregel om minimaal 1 beugel per 1,5 meter regenpijp te plaatsen. Zorg voor voldoende overlap tussen de stukken regenpijp, zodat er geen lekkages ontstaan als het materiaal krimpt of uitzet door temperatuurswisselingen.
 • Stap 4: regenpijp plaatsen. Nu sluit je de regenpijp aan bij de dakgoot. Dit gebeurt met speciale verbindingsstukken of door middel van een soldeermiddel. Meestal staat er in de handleiding precies hoe je dit doet.
 • Stap 5: Regenpijp aansluiten op riolering. Het regenwater moet natuurlijk ook netjes afgevoerd worden. Sluit de regenpijp rechtstreeks aan op de riolering. Als deze niet aanwezig is op deze plek, dan kan het ook uitkomen op een grindgat. Dit zorgt ervoor dat water snel wordt opgenomen in de grond, zodat je tuin niet blank komt te staan.

Tip: Het vervangen van je regenpijpen is ook een geschikt moment om meteen te kijken naar een regentonaansluiting of klep.

regenpijp vervangen

Regenpijp vervangen: wat zijn de mogelijkheden?

Wie zijn of haar regenpijp wil laten vervangen heeft natuurlijk de keuze uit verschillende materialen. Met name zink, pvc en koper worden veel gebruikt, maar ook aluminium is een optie. Elk materiaal heeft eigen voor- en nadelen. Pvc is bijvoorbeeld voordelig en heeft weinig onderhoud nodig terwijl een koperen of zinken regenpijp een hele charmante en luxe uitstraling heeft.

Hieronder lees je meer over het vervangen van de regenafvoerpijp en de mogelijkheden die je hebt.

1. Zinken regenpijp

De zinken regenpijp wordt het vaakst gebruikt, dit is al jarenlang een betrouwbaar en sterk materiaal. De grootste voordelen van zink:

 • Het heeft een minimale levensduur van maar liefst 30 jaar.
 • Zink heeft een positief effect op de waarde van de woning.
 • Zinken regenpijpen drogen niet uit en gaan niet scheuren.
 • Het aansluiten van een regenpijp van zink is eenvoudig en snel.

De prijs van een zinken regenpijp begint vanaf €35,- tot €55,- per meter.

2. Kosten pvc regenpijp vervangen

Heb je een klein budget, dan is pvc de ideale keuze. Het kost je gemiddeld tussen de €25,- tot €35,- per meter. Bijkomend voordeel is dat pvc regenpijpen verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren, en dat je dus makkelijk iets kiest dat past bij de uitstraling van je huis. Ook heeft het nauwelijks onderhoud nodig: het is kleurvast en goed bestand tegen zon en neerslag.

De voordelen op een rij:

 • Een pvc regenpijp plaatsen is een budgetvriendelijke keuze.
 • Pvc is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals zwart, grijs en bruin.
 • Het heeft een levensduur van 12 jaar.
 • Pvc heeft een moderne uitstraling, door de diverse kleuren.

3. Koperen regenpijp

Tot slot is ook een koperen regenpijp een oplossing. Dit materiaal heeft een prachtige en luxe uitstraling, daarom zie je koperen regenpijpen vaak terug bij oudere woningen met karakteristieke eigenschappen. Koper heeft een zeer lange levensduur van wel 80 jaar! Wel heeft het een hogere prijs per meter, van gemiddeld €40,- tot €50,-.

De grootste voordelen van een koperen regenpijp:

 • Het materiaal heeft een luxe en unieke uitstraling.
 • Koper gaat tot maar liefst 80 jaar mee.
 • Het heeft nauwelijks onderhoud nodig en blijft een mooie uitstraling hebben.
 • Kleur verandert door de jaren heen, waardoor oudere koperen regenpijpen er zelfs nog mooier uitzien dan nieuwe!

Waarom moet je de regenpijp vervangen?

Hiervoor zijn verschillende belangrijke redenen. Wanneer je regenpijp beschadigd is, dan wordt de beschadiging alleen maar erger en is uiteindelijk een dakreparatie nodig. Hierdoor krijg je lekkages en raakt de gevelmuur ook beschadigd. Daarnaast ziet een oude en beschadigde regenpijp er al snel slordig uit: hierdoor daalt de waarde van je woning.

Een andere reden is dat er bij nieuwe regenpijpen al vele luxe extra’s zijn die er eerder nog niet waren. Zoals een stankafsluiter en een bladscheider, waardoor regenpijper gemakkelijker in onderhoud zijn.

Uiteraard is het ook mogelijk om meteen de dakgoten te laten vervangen.

Wanneer is de regenpijp aan vervanging toe?

Gemiddeld genomen heeft een pvc regenpijp een levensduur van 12 jaar: hierna is het slim om de regenpijpen te vervangen. Daarnaast is het slim om te kiezen voor vervanging als je regelmatig last hebt van lekkages of verstoppingen!

Besparen op de kosten? Vergelijk gratis dakdekker offertes!

Ben je toe aan nieuwe regenpijpen? Als je een dakdekker inschakelt weet je zeker dat ze netjes en vakkundig zijn aangesloten! Vergeleken met loodgieters (vooral kennis van leidingen en alles wat met water te maken heeft), hebben dakdekkers meer verstand van hele daksystemen, inclusief regenpijpen. Ze zorgen voor een naadloze aansluiting met het dak en de dakgoten. Eventuele bijkomende problemen die invloed hebben op de regenpijpen kunnen dakdekkers goed herkennen én aanpakken.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk de prijzen van verschillende dakdekkers bij jou in de buurt. Kies de dakdekker met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40% op de totaalprijs! De offerteaanvraag is zonder verplichtingen en kost niets. Je zit dus nergens aan vast!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!