schoorsteen lekkage

Schoorsteen lekkage

Een schoorsteen lekkage is heel vervelend, omdat dit grote schade kan aanrichten. Mogelijk worden de rookgassen niet goed afgevoerd, wat levensgevaarlijke situaties oplevert. Andere mogelijkheden zijn kapot metselwerk of een kapotte deksteen. Op zoek naar een dakdekker?

Start gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina lees je meer over de oorzaken en reparaties voor een schoorsteen lekkage. Ook vind je hier een handig prijsoverzicht!

Oorzaken van een schoorsteen lekkage

Een schoorsteen lekkage ontstaat op verschillende manieren. De reparatie hangt af van de oorzaak van de lekkage!

  • Kapotte loodslabben: als deze hun werk niet meer doen loopt het regenwater via de hechtingen met het dak naar binnen.
  • Poreus metselwerk: in dit geval neemt het metselwerk van de schoorsteen regenwater op, wat zo naar binnentrekt en vochtproblemen veroorzaakt.
  • Afbrokkelende deksteen: De deksteen dekt de schoorsteen af. Wanneer deze poreus wordt of helemaal gaat afbrokkelen, dan komt er regen en vocht in de schoorsteen terecht.
  • Schoorsteenkap: deze beschermt de schoorsteen tegen insijpelend water. Het kan zijn dat de schoorsteenkap kapot of verouderd is, waardoor regenwater toch naar binnenloopt.
  • Condensatievocht: Bij de verbranding van de brandstof komen er rookgassen vrij, die op de juiste manier afgevoerd moeten worden. Is dit niet het geval, dan ontstaat er in de schoorsteen condensatievocht.

Schoorsteen reparatie: mogelijkheden

De reparatie hangt volledig af van het soort beschadiging dat er is. Is het metselwerk of voegwerk poreus geworden? Dan heb je twee opties: je vervangt het voeg- of metselwerk of je laat de schoorsteen impregneren. Veel mensen combineren deze optie, na het vervangen van het metselwerk impregneren zij de schoorsteen om vochtproblemen in de toekomst te voorkomen.

Is de schoorsteenkap of deksteen kapot? In dit geval bestaat de reparatie vaak uit het vervangen van de onderdelen. Een cementen schoorsteenkap begint vaak af te brokkelen, daarom kiezen veel mensen voor een kunststof schoorsteenkap als vervanging.

Wat kost een schoorsteenreparatie?

De kosten hangen nauw samen met het onderdeel dat je laat repareren. Nieuwe loodslabben kosten gemiddeld €50,- tot €200,- per stuk. Voor het herstellen van de voegen betaal je rond de €40,- per m² en als je ook stenen laat vervangen dan kost dit gemiddeld €12,50 per steen.

Het is slim om de schoorsteen na de reparatie ook te impregneren, om vochtproblemen te voorkomen! Dit kost ongeveer €7,- per m².

Werkzaamheden Gemiddelde prijs*
loodslabben vervangen €50,- tot €200,-
Voegen herstellen €40,- per m²
Metselwerk repareren €12,50 per steen

*Let op: dit zijn richtprijzen. Voor exacte prijs, vraag gratis offertes aan!

Besparen op de kosten? Vergelijk gratis offertes!

Een lekkage aan je schoorsteen besteed je het beste uit aan een ervaren dakdekker: zo hoef je zelf niet het hoge dak op te klimmen en weet je zeker dat de schoorsteen goed gedicht is. Op zoek naar een dakdekker om je hierbij te helpen?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt daarna zo snel mogelijk de prijzen van verschillende dakdekkers in je regio. Vergelijk de verschillende prijzen en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!