Stormschade dak?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend
Home » Stormschade dak: wat nu en wat kost het?

Stormschade dak: wat nu en wat kost het?

Heb je stormschade aan je dak? Je bent niet de enige, want stormen komen steeds vaker voor. Hoe ga je te werk bij stormschade? Lees in dit artikel wat je moet doen als je schade aan je dak hebt door storm.


Dakbedekking plat dak: de belangrijkste informatie op rij

  • Schade aan een dak bij storm ontstaat meestal door een minder goed onderhouden of verouderde dakbedekking.
  • Reparatie van je dak na stormschade kost tussen de €45,- en €310,- per m2.
  • Stormschade wordt meestal vergoed bij windkracht 7 of hoger.
  • Een dak in goede conditie is veel minder vatbaar voor stormschade. Controleer daarom regelmatig je dak.


Stormschade dak

Oorzaken van stormschade

Schade aan een dak kan bij storm ontstaan als een dakbedekking minder goed is onderhouden of als deze simpelweg verouderd is. Door slijtage verslechtert de kwaliteit van de verankering van je dakbedekking. Als de bevestiging het begeeft, kunnen dakpannen of andere afwerkingen losraken of volledig meegenomen worden door de wind. Het resultaat: schade aan je dak met waarschijnlijk lekkage dak door storm als gevolg. Gelukkig is de schade vrijwel altijd goed te herstellen.

Wanneer wordt stormschade vergoedt? Een handig stappenplan!

Je wil natuurlijk snel in actie schieten als je schade hebt aan je dak door storm, maar wat moet je doen? Ga op de goede manier te werk en volg ons handige stappenplan.

Stap 1: leg de schade vast en meld bij je verzekeraar

Deze stap is cruciaal voor de vergoeding vanuit je verzekering. Leg de schade zo goed mogelijk vast met foto’s, zo kun je aantonen wat er is gebeurd. Ook voor het bedrijf dat je schade gaat repareren is het alvast handig om een beeld van de schade te krijgen.

Stap 2: meld de schade bij je verzekering

Als je de schade goed hebt vastgelegd, meld je de schade bij je verzekeringsmaatschappij. Je opstalverzekering vergoedt de reparatiekosten gedeeltelijk. Lees daarom ook de polis van je opstalverzekering: hier staat wat en wanneer je verzekeraar vergoedt bij stormschade. Het eigen risico bij storm is overigens vaak hoger.

Stap 3: vraag snel offertes op

Stormschade aan je dak dien je snel te herstellen, voordat lekkage ontstaat en je te maken krijgt met waterschade en schimmelgroei. Vraag snel offertes op bij dakdekkers, want na een storm zullen specialisten het drukker hebben dan op zwoele zomerdagen. Met onze gratis offerteservice vraag je eenvoudig meerdere offertes op. Zo kan de specialist met het beste aanbod al snel bij je aan de slag om de stormschade te repareren!

Stap 4: een dakdekker repareert de stormschade aan je dak

Voor deze stap hoef je zelf eigenlijk niets te doen. Je krijgt echter ongetwijfeld pluspunten als je je dakdekker af en toe voorziet van een lekker kopje koffie en een stroopwafel. Wordt-ie blij van!

stormschade dak: wat nu en wat zijn de kosten

Wat kost reparatie van je dak na stormschade?

De kosten om je dak te repareren na stormschade hangen af van de omvang van de beschadiging en het materiaal dat moet worden vervangen. Daarnaast is het uurloon van het dakdekkersbedrijf een belangrijke factor, dit ligt tussen €40,- en €60,-. De kosten van de reparatie stijgen ook wanneer het dak moeilijk bereikbaar is en er stellages of hoogwerkers aan te pas komen. We zetten de meest voorkomende schades en de globale reparatiekosten per vierkante meter onder elkaar:

Werkzaamheden Gemiddelde kosten per vierkante meter*
Plat dak herstellen €175,- tot €275,-
Dakpannen vervangen €110,- tot €310,-
Nokvorsten vervangen €50,- tot €100,-
Dakgoten vervangen €45,- tot €90,-
Leipannen vervangen €50,- tot €75,-

*Let op dit zijn gemiddelde kosten die per bedrijf verschillen.

Dak laten repareren na stormschade?

Vraag gratis offertes aan en vind snel een vakman in jouw regio!

Wat is verzekerd bij schade aan je dak door storm?

Je verzekering speelt een belangrijke rol bij stormschade aan je dak. Veelal wordt de schade aan je dak vergoed vanuit je opstalverzekering. Maar wanneer wordt stormschade vergoed? De meeste verzekeraars spreken van stormschade bij windkracht 7 of hoger. De kosten van de reparatie worden in dat geval door de meeste verzekeraars vergoed, al is er wel een eigen risico van €200,- tot €500,-.

Veel verzekeraars stellen wel eisen aan het onderhoud van je dak: als er bijvoorbeeld schade is doordat er al dakpannen loslagen, wordt de schade niet vergoed. Ook als er tijdens een verbouwing schade ontstaat door losliggende materialen, worden de kosten vaak niet uitgekeerd.

De opstalverzekering vergoedt meestal het bedrag dat op de offerte van het herstelbedrijf staat, mits het gaat om een offerte met gebruikelijke tarieven. Het is daarom raadzaam om offertes te vergelijken!

Verschillende soorten stormschade aan het dak

Er zijn verschillende soorten stormschade aan je dak. Wanner je dakbedekking is losgeraakt of is gescheurd gaat je dak lekken. Het kan ook zo zijn dat je dakpannen losraken bij een storm. In dit geval ligt je dak voor een deel open. Lees hieronder meer over de verschillende soorten stormschade aan je dak.

Stormschade en lekkage aan plat dak

Bij een storm kunnen delen van je dakbedekking losraken of scheuren. Dit maakt je dak direct kwetsbaar voor lekkage, dus het is belangrijk dat de schade snel wordt hersteld. Een dakdekker herstelt de schade met reparatiepasta en waar nodig met nieuwe dakbedekking.

Schoorsteen beschadigd na storm

Een schoorsteen vangt veel wind en is daarom een makkelijk doelwit tijdens een storm. Stormschade schoorsteen kan het voegwerk beschadigen of kunnen loodslabben losraken. Het maakt je dak gevoelig voor lekkage en de schoorsteen minder stabiel – dit vergroot de kans dat je schoorsteen bij een volgende storm zelfs kan omwaaien. Een reparateur herstelt de voegen of vernieuwt het metselwerk en de loodslabben, afhankelijk van wat nodig is.

Stormschade bij dakpannen

Door losgewaaide dakpannen ligt een deel van je dak open. Je kunt op een schuin dak gelukkig al snel zien waar je schade zit en hoe groot deze is. Een dakdekker herstelt de schade door dakpannen of nokvorsten terug te leggen en beschadigde pannen te vervangen.

Stormschade rieten dak

Een rieten dak kan bij storm beschadigen ter hoogte van zwakke plekken, waaronder een te dun geworden rietlaag of bij mosgroei of vogelschade. Een rietdekker herstelt de schade door nieuw riet te plaatsen en te controleren op verdere zwakke plekken in de deklaag.

Stormschade aan je dak voorkomen

Een dak dat in goede conditie is, is veel minder vatbaar voor stormschade. Controleer daarom regelmatig je dak op beschadiging en onregelmatigheden. Wat kun je doen om je dak goed in de gaten te houden?

  • Controleer een plat dak 2 keer per jaar op scheuren of materiaal dat los begint te raken.
  • Bij een schuin dak zijn losliggende dakpannen snel te zien. Check ook elk jaar de nok van je dak.
  • Heb je een dakkapel of schoorsteen? Houd de loodslabben regelmatig in de gaten.
  • Houd de goten van je dak schoon.

Houd daarnaast ook rekening met de leeftijd van je dakbedekking. Door slijtage gaat je bedekking niet voor altijd mee. Zo is de levensduur van bitumen op een plat dak rond de 25 jaar. Twijfel je of je dakbedekking aan onderhoud of vernieuwing toe is? Neem dan contact op met een dakdekker voor een dakinspectie.

Stormschade dak: wat nu en wat zijn de kosten

Stormschade aan je dak laten repareren? Vergelijk hier eenvoudig offertes!

Bij schade aan je dak door storm loop je risico op waterschade, warmteverlies en schimmelvorming. En reken er maar op dat het op zulke momenten stormloopt bij dakdekkersbedrijven. Je moet dus snel zijn. Hoe doe je dat?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt snel een aantal gratis offertes, die ook nog een helemaal vrijblijvend zijn. Vergelijk de offertes op je gemak en je ziet snel welke vakman het best bij je wensen past. Bovendien weet je zeker dat je niet te veel voor je dakreparatie betaalt!

Gratis offertes vergelijken