Interesse in grind op het dak?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Waarom grind op dak

Waarom grind op dak?

Grind op het dak is een manier om de dakbedekking te beschermen, en het ziet er ook nog eens leuk uit. Het zorg voor een goede gewichtsverdeling, warmteregulatie en nog veel meer. Er zijn verschilende soorten grind waar je uit kunt kiezen, denk hierbij aan castle girnd, nordic grey ggrind of pebbles. Gemiddeld ben je tussen de € 50,- en de € 120,- per ton kwijt, maar dit is volledig afhankelijk van jouw situatie.

Will je meer weten over de voor- en nadelen, de verschillende soorten en de prijzen? Lees dan verder en ontdek!

Belangrijke info over grind op dak

 • Grind op platte daken biedt voordelen zoals bescherming tegen UV-stralen, gewichtsverdeling, warmteregulatie en bescherming tegen mechanische schade.
 • Het kan ook nadelen met zich meebrengen, zoals belasting op de dakstructuur, onderhoud voor onkruid, geluidsproblemen bij regen of wind, en problemen bij reparaties of inspecties.
 • Dakgrind moet gelijkmatig van grootte en vorm zijn, hard genoeg om mechanische belasting te weerstaan, vrij van verontreinigingen, waterdoorlatend en weerbestendig om effectief te zijn.
 • Op daken kunnen verschillende soorten grind worden gebruikt, zoals Castle grind, Nero ebano grind, Nordic grey grind en Flat pebbles.
 • Castle grind heeft een natuurlijke uitstraling, kost tussen de € 50,- en € 80,- per ton. Nero ebano grind, met een diepe zwarte kleur, kost tussen de € 80,- en € 120,- per ton.
 • Nordic grey grind, bekend om zijn duurzaamheid, varieert tussen de € 60,- en € 100,- per ton. Flat pebbles, met gladde platte vormen, zijn iets duurder, tussen de € 70,- en € 120,- per ton, afhankelijk van grootte en kleur.
 • Over het algemeen kunnen de kosten voor het laten blazen van grind op een dak ergens tussen de € 50,- en € 150,- per ton liggen.
 • Je kunt besparen op deze kosten door gratis offertes te vergelijken..

Waarom ligt er grind op platte daken?

Grind wordt soms op platte daken gelegd om verschillende redenen. Het kan helpen bij het beschermen van het dakmembraan, dat is de laag die waterdicht is en het dak beschermt tegen lekkage.

Waarom grind op dak? De voordelen

 • Bescherming tegen UV-stralen: Grind kan helpen om het dakmembraan te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zonnestralen.
 • Gewichtsverdeling: Grind verdeelt het gewicht gelijkmatig over het dakoppervlak. Dit is vooral handig in gebieden waar sprake is van sterke wind, omdat het grind kan helpen voorkomen dat het dakmembraan wordt opgetild.
 • Warmteregulatie: Grind kan helpen bij het reguleren van de temperatuur op het dakoppervlak door warmte te absorberen en vast te houden.
 • Bescherming tegen mechanische schade: Grind biedt bescherming tegen mechanische schade veroorzaakt door bijvoorbeeld vallende voorwerpen of onderhoudsactiviteiten op het dak.

Zijn er ook nadelen?

Hoewel grind op het dak veel voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen om rekening mee te houden. Ten eerste kan grind op het dak zwaar zijn en extra belasting op de dakstructuur veroorzaken. Dit kan leiden tot slijtage en schade aan het dak op de lange termijn. Daarnaast kan grind op het dak een broedplaats worden voor onkruid en planten, wat extra onderhoud vereist. Ook kan grind lawaai maken tijdens regen of wind, wat voor sommige mensen vervelend kan zijn. Ten slotte kan het moeilijk zijn om grind van het dak te verwijderen als er reparaties of inspecties nodig zijn.

Grind op plat dak

De eisen waaraan dakgrind moet voldoen

Dakgrind moet aan bepaalde eisen voldoen om effectief te zijn. Hier zijn enkele van die eisen in eenvoudige taal:

 • Grootte en vorm: Het grind moet gelijkmatig van grootte en vorm zijn. Dit helpt bij het creëren van een stabiele laag die gelijkmatig over het dakoppervlak verdeeld kan worden.
 • Hardheid: Het grind moet hard genoeg zijn om mechanische belasting te weerstaan, zoals het lopen van mensen over het dak of vallende voorwerpen.
 • Schoonheid: Het grind moet vrij zijn van verontreinigingen zoals stof, klei of organisch materiaal. Deze kunnen de afvoersystemen verstoppen en problemen veroorzaken.
 • Waterdoorlatendheid: Het grind moet water doorlaten zodat het dakmembraan niet onder water komt te staan. Dit voorkomt lekkages en helpt bij het reguleren van de waterafvoer.
 • Weerbestendigheid: Het grind moet bestand zijn tegen de weersinvloeden zoals regen, wind, vorst en hitte, zodat het zijn beschermende functie op lange termijn kan behouden.

Besparen bij grind op het dak?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kostprijs!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!


Welke soorten grind voor op het dak?

Op daken kunnen verschillende soorten grind worden gebruikt. Elk type grind heeft zijn eigen eigenschappen en voordelen. Laten we eens kijken naar vier soorten grind die vaak worden gebruikt op daken: Castle grind, Nero ebano grind, Nordic grey grind en Flat pebbles.

Castle grind

Castle grind is een soort grind dat vaak wordt gebruikt op daken. Het is een mix van verschillende kleuren en maten grind, waardoor het een natuurlijke uitstraling heeft. Dit type grind is duurzaam en biedt goede waterafvoer. Het is ook relatief licht van gewicht, waardoor het geschikt is voor verschillende soorten daken.

Nero ebano grind voor het dak

Nero ebano grind is een specifiek type grind dat geschikt is voor gebruik op daken. Het heeft een diepe, zwarte kleur en een gladde textuur. Dit grind is populair vanwege zijn esthetische uitstraling en duurzaamheid. Het beschermt het dak tegen weersinvloeden en biedt een goede afwatering. Nero ebano grind is ook relatief onderhoudsarm, wat het aantrekkelijk maakt voor veel huiseigenaren.

Grind op dak: Nordic grey grind

Nordic grey grind is een type grind dat vaak wordt gebruikt op daken vanwege zijn grijze kleur en natuurlijke uitstraling. Het grind is afkomstig uit Scandinavië en staat bekend om zijn duurzaamheid en weerbestendigheid. Het biedt een goede bescherming aan het dak tegen UV-straling en vocht. Nordic grey grind vereist weinig onderhoud en kan het uiterlijk van een dak aanzienlijk verbeteren.

Flat pebbles

Flat pebbles, ook wel bekend als platte kiezelstenen, zijn een ander type grind dat geschikt is voor gebruik op daken. Ze hebben een gladde, platte vorm en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten. Flat pebbles bieden een unieke esthetiek aan het dak en kunnen worden gebruikt voor zowel decoratieve als functionele doeleinden. Ze helpen bij het afvoeren van regenwater en beschermen het dak tegen schade veroorzaakt door weersinvloeden.

Grind op het dak

Wat kost grind op dak?

De kosten van verschillende soorten dakgrind kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals de beschikbaarheid, de locatie en de leverancier.

Bijvoorbeeld, Castle grind kost meestal tussen de € 50,- en € 80,- per ton. Nero ebano grind kan duurder zijn, ergens tussen de € 80,- en € 120,- per ton. Nordic grey grind kost doorgaans tussen de € 60,- en € 100,- per ton, afhankelijk van waar je bent en of het beschikbaar is. Flat pebbles zijn meestal iets duurder, met prijzen tussen de € 70,- en € 120,- per ton, afhankelijk van de grootte en kleur.

Onthoud dat deze prijzen kunnen veranderen, dus het is slim om gratis offertes te vergelijken.. van verschillende verkopers om de beste prijs te vinden. Hieronder vind je een tabel met daar nogmaals een overzicht van de prijzen!

Kosten voor grind op plat dak 2024

Soort dakgrind Kosten per ton*
Castle grind € 50,- tot € 80,-
Nero ebano grind € 80,- tot € 120,-
Nordic grey grind € 60,- tot € 100,-
Flat pebbles € 70,- tot € 120,-

* Let op: dit zijn gemiddeldes.

Grind op dak blazen kosten

Het laten blazen van grind op een dak kan kosten met zich meebrengen. Deze kosten variëren afhankelijk van factoren zoals de grootte van het dak, de bereikbaarheid van het dak, en de hoeveelheid grind die nodig is. Over het algemeen kunnen de kosten voor het laten blazen van grind op een dak ergens tussen de € 50,- en € 150,- per ton liggen. Dit dit gaat meestal om de kosten van het grind zelf, de arbeid van het blazen, en eventuele bijkomende kosten. Het is ook hierbij verstandig om offertes op te vragen bij verschillende bedrijven om een idee te krijgen van de specifieke kosten voor jouw situatie.

Grind op dak laten leggen? Schakel een dakdekker in en vraag offertes aan!

Hoeveel je betaald voor grind op het dak is afhankelijk van een aantal factoren, maar gemiddeld betaal je tussen de € 50,- en de € 120,-. Deze prijs kun je beïnvloeden door te kiezen voor een goedkoper materiaal, maar je kunt het ook beïnvloeden door te kiezen voor een goedkopere dakdekker of door het aanvragen van offertes.

Hoe doe je dit?

Vul gratis het onderstaande formulier in en kom snel en makkelijk in contact met dakdekkers bij jou in de regio. Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% ode kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!