Drukke zomer voor dakdekkers: regen zorgt voor 17% meer offerteaanvragen

Steeds meer aanvragen voor dakdekkers door regen

Begin met lezen

Alle gegevens op rij:

  • Het natste jaar gemeten door de KNMI sinds 1900 was 2023, maar naar verwachting gaan we daar in 2024 ruim overheen.
  • Dakdekkersgids.nl ziet door de regen een stijging van 12% en 5% in offerteaanvragen sinds april, terwijl dit vorig jaar ging om een daling van 13% en 4%.
  • Dakdekkers hebben het druk en huiseigenaren krijgen te maken met een wachttijd. Er zijn te weinig mensen werkzaam in de bouw, dit is ook te zien aan de hoeveelheid openstaande vacatures in de bouwsector: 26.200.

Dakdekkers zien steeds meer problemen door aanhoudende regen

18-07-2024 – In het afgelopen jaar, en vooral de afgelopen maanden, heeft Nederland steeds vaker te maken gehad met veel regen. Dakdekkers in het hele land merken een duidelijke toename in het aantal meldingen van dakproblemen die direct verband houden met deze langdurige regenval. Deze problemen variëren van lekkages en schade aan dakbedekking, tot structurele problemen met daken.

We kennen allemaal dat gevoel wel: wanneer stopt het een keer met regenen? Na veel regen kregen we een aantal mooie dagen, maar inmiddels zijn de grijze wolken en de regenbuien ook weer terug. Als je het gevoel hebt dat het al een halfjaar aan het regenen is, dan heb je zeker gelijk.

In Nederland valt jaarlijks gemiddeld 795 millimeter per jaar aan regen. Als we echter naar due statistieken van het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) kijken, dan zien we dat er vanaf oktober 2023 tot eind mei 2024 al 1.000 millimeter is gevallen (bron: knmi.nl). 2023 was het natste jaar sinds het begin van de metingen van het KNMI met een landelijk gemiddelde van 1.060 mm, maar in 2024 verwacht het KNMI dat we ruim over dit gemiddelde gaan.

neerslag 2024 knmi
Bron: KNMI

Op dakdekkersgids.nl zien we een duidelijke toename in het aantal aanvragen door de problemen die de constante regenval aan daken veroorzaakt. We vroegen even bij onze aangesloten dakdekkers welke aanvragen ze vooral binnenkrijgen en dat zijn voornamelijk dakreparaties door lekkages.

Welke dakproblemen door aanhoudende regen?

  • Overbelasting van dakgoten en regenpijpen. Het waterafvoersysteem kan verstopt raken of simpelweg niet in staat zijn om de grote hoeveelheden water snel genoeg af te voeren. Dit leidt vervolgens weer tot stilstaand water op het dak.
  • Veroudering van dakbedekking. Veel oudere daken zijn niet ontworpen om bestand te zijn tegen extreme weersomstandigheden die we tegenwoordig steeds vaker zien.
  • Een gebrekkige installatie of onderhoud van daken ook bijdragen aan problemen tijdens de vele regenval. Slecht aangebrachte dakbedekking, onvoldoende of verkeerde waterdichte afdichtingen rond dakramen, schoorsteen en ventilatieopeningen kunnen allemaal leiden tot infiltratie van water bij een regenbui.

Drukte op Dakdekkersgids.nl

Niet alleen de dakdekkers hebben het een stuk drukker dan normaal, ook op het platform Dakdekkersgids.nl zien we meer bezoekers. Danella, één van onze redactieleden, vertelt: ‘De laatste maanden zien we een duidelijke stijging van 23% in het verkeer op de pagina’s rondom reparaties en lekkages. Een duidelijk teken dat bezoekers juist op die onderwerpen meer informatie willen.’

Stijging van het aantal dakreparaties

Dakdekkers in heel Nederland rapporteren een stijging in het aantal dakreparaties en -vervangingen die zij moeten uitvoeren. Vooral tijdens en na periodes van aanhoudende regen is er een duidelijke piek in de vraag naar dakwerkers. Ook bij Dakdekkersgids.nl zien we duidelijke deze piek ontstaan. Dit legt een grote druk op dakdekkersbedrijven om aan de verhoogde vraag te voldoen.


“We zien normaal vaak in de herfstperiode een kleine stijging in het aantal reparaties, vooral bij een storm, maar dit jaar is de toename veel groter en de periode is langer. We zien het nu zelfs nog gebeuren in het najaar. Dit jaar hebben we alleen al een groei van 20% in aanvragen in de maand mei en juni. We merken vooral dat veel huizen niet altijd een goed onderhoud hebben gehad en als het dan dagen achter elkaar regent, beginnen de problemen. Natuurlijk proberen we hier goed op te anticiperen en proberen we iedereen zo snel mogelijk te helpen”, aldus Dakdekkersbedrijf De Jong BV.

Dit zien we ook terug bij Dakdekkersgids.nl, tussen april en mei zien we een stijging van 12% en van mei tot juni van 5% in aantal offerteaanvragen. Vorig jaar was dit andersom, waar we een daling zagen van 13% tussen april en mei en 4% tussen mei en juni.

Overvolle agenda van dakdekkers

De dakdekkers zelf hebben er ook moeite mee: ze kunnen de hoeveelheid aanvragen niet meer bijbenen. In het midden van het land kan je te maken krijgen met een flinke wachttijd mocht je op zoek zijn naar een dakdekker. Wat niet meehelpt is dat veel bedrijven in de bouwsector het al moeilijk hebben door gebrek aan interesse in carriére in de bouw. Dit is helaas ook te zien in het aantal geplaatste vacatures in de bouwsector, die sinds 2021 is verdubbeld.

Door het onvoorspelbare weer en de hoeveelheid regen staan de agenda’s van dakdekkersbedrijven in Nederland behoorlijk vol. We raden dan ook aan: wees op tijd bij de zoektocht naar een dakdekker. Waar er meestal een forse daling te zien is in de hoeveelheid vraag naar dakdekkers in de lente en zomer, ligt de vraag naar dakspecialisten nu zelfs hoger dan in de koudere seizoenen. De wachttijden kunnen dus flink oplopen.

Preventieve maatregelen en oplossingen

Gelukkig zijn er ook een aantal preventieve maatregelen die huiseigenaren kunnen nemen om problemen aan hun dak door regenval te voorkomen. Hierbij is vooral regelmatig onderhoud en inspectie van het dak erg belangrijk. Vergeet ook niet om de dakgoten en regenpijpen schoon te houden en te zorgen dat het water gemakkelijk kan wegstromen.

Voor oudere daken raden dakdekkersbedrijven aan om met enige regelmaat de staat van de dakbedekking te controleren en eventuele beschadigingen direct te laten repareren. Ook kan het overwegen van een dakrenovatie of het vervangen van de dakbedekking een goede investering zijn. Moderne en nieuwe dakbedekking is vaak beter bestand tegen de extreme weersomstandigheden en helpen dus om toekomstige problemen te voorkomen.

De aansloten dakdekker van dakdekkersgids.nl adviseren om in ieder geval elk jaar het dak te inspecteren. ‘Het is belangrijk om niet te wachten tot er een probleem is, maar om nu al proactief bezig te zijn. Een jaarlijkse inspectie kan veel ellende en hoge kosten voorkomen. Het is ook een goed idee om te investeren in goede weerbestendige dakbedekkingsmaterialen.’

De rol van verzekeringen

Verzekeringen spelen ook een belangrijke rol bij het omgaan met de gevolgen van dakproblemen door de vele regenval van de afgelopen maanden. Veel opstalverzekeringen dekken de gevolgschade, de waterschade die ontstaat na een lekkage, maar niet de kosten van de reparatie zelf.

De Consumentenbond (bron: consumentenbond.nl) raadt woningeigenaren aan om de polis van je verzekering altijd goed door te nemen. In sommige gevallen kan een verzekeraar namelijk eisen dat je moet kunnen aantonen dat je actief bezig bent met het onderhoud van je dak om aanspraak te maken op een uitkering bij schade.

Hoe gaat het verder?

De komende periode verwacht het KNMI dat het steeds zonniger wordt, maar we moeten rekening blijven houden met regelmatige buien. De Atlantische Oceaan is nog steeds uitzonderlijk warm en dit zorgt ervoor dat er meer waterdamp in de lucht komt. Wanneer de wind richting Nederland staan, zien we dat er extra neerslag komt.

landelijk gemiddelde neerslag
Bron: KNMI

neerslagoverschot nederland
Bron: KNMI

De aanhoudende regen is een groeiend probleem in Nederland en dit heeft gevolgen voor de staat van onze daken. Onze verwachting is ook dat het aantal aanvragen voor dakdekkersbedrijven dit jaar zeer hoog gaat zijn en we de komende maanden nog een toename gaan zien bij regenval. Dit benadrukt ook de noodzaak van regelmatig onderhoud en proactieve maatregelen. Door te investeren in een goed dak en preventief onderhoud, kunnen huiseigenaren veel ellende voorkomen en ervoor zorgen dat hun daken bestand zijn tegen de uitdagingen van het veranderende klimaat.

Voor meer informatie en advies over het onderhouden en beschermen van je dak, kun je een kijkje nemen in de dakwerkengids van deze website. Of neem direct contact op via het formulier om een dakdekker in te schakelen.