Besparen op kosten dakreparatie?

Vraag offertes aan en bespaar tot wel 40% door te vergelijken!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Dakreparatie

Dakreparatie: hoe werkt het en wat zijn de kosten?

Deze dakreparatie pagina is geüpdatet in 2024.

Schade aan het dak: daar zit niemand op te wachten. Door verouderde dakbedekking, een storm, of beschadigd loodwerk kan het dak niet meer waterdicht zijn. Dit zorgt voor een lekkage met alle gevolgen van dien. Denk bijvoorbeeld aan vochtplekken, schimmelvorming of een nat plafond met daarachter doorweekt isolatiemateriaal.

Het is daarom belangrijk om een dakreparatie altijd met spoed uit te laten voeren. Zo voorkom je waterschade en hogere kosten.

Op deze pagina lees je meer over dakreparaties. Wat zijn de exacte oorzaken, hoe ziet een noodreparatie eruit, hoe wordt een dakreparatie gedaan, en wat kost het? Je leest het in dit artikel.


Dak repareren: de belangrijkste informatie op rij

 • Bij vochtplekken, schimmelvorming of een vochtig of klam gevoel in huis is de kans groot op dakschade. Het is belangrijk om snel te handelen, en een dakreparatie uit te laten voeren, om verdere schade te voorkomen.
 • Een dakreparatie van een plat dak kost gemiddeld €250,- tot €300,- per m².
 • Bij een hellend dak (vaak kapotte dakpannen vervangen) kost het gemiddeld €150,- tot €350,- per m².
 • De totaalprijs hangt sterk af van de dakbedekking, het type dak, de oorzaak van de dakschade, de tarieven en eventuele spoedtoeslagen.
 • Een dakreparatie bestaat vaak uit de volgende stappen: dak reinigen, beschadigingen opsporen, de reparatie zelf uitvoeren en vervolgens de nacontrole.
 • Een aantal handige tips bij een dakreparatie zijn om foto’s te maken, ook de staat van de rest van je dak te laten controleren en goed te informeren naar de garantie en prijsindicatie.


Hoeveel kost een dakreparatie?

Voor een reparatie op een plat dak betaal je ongeveer €250,- tot €300,- per m². De prijs van een reparatie op een hellend dak, is sterk afhankelijk van de benodigde dakwerken. Voor het vervangen van kapotte dakpannen betaal je gemiddeld €150,- tot €350,- per m², het vervangen van nokvorsten (de bovenste dakpannen die de nok afdekken) kost gemiddeld €50,- tot €100,- per meter.

Dit lijken forse bedragen. Houd er echter rekening mee dat een dakreparatie (mits niet de hele dakbedekking vervangen hoeft te worden) vaak om een kleine oppervlakte gaat. De prijs is verder afhankelijk van de soort dakbedekking, hoe makkelijk het probleem te vinden is, de locatie en bereikbaarheid van het dak, en eventuele extra problemen die opgelost moeten worden.


Kosten dakreparatie 2024

€150,- tot €350,- per m²

Prijzen zijn gebaseerd op gemiddelde tarieven

Minimale kosten

€250,- tot €300,- per m²

Dakreparatie op plat dak
Eenvoudige reparatie
Dak makkelijk toegankelijk

Maximale kosten
€300,- tot €350,- per m²

Dakreparatie op hellend dak
Inclusief lekdetectie
Dak lastig toegankelijk

Start gratis offerteaanvraag!

Dakreparatie kosten in 2024

Werkzaamheden Gemiddelde kosten inclusief loon, materiaal en btw*
Zwakke gedeeltes dakbedekking plat dak vervangen €250,- tot €300,- per m²
Dakreparatie met bitumen €250,- tot €285,- per m²
Dakreparatie met EPDM €250,- tot €280,- per m²
Dakreparatie hellend dak (kapotte dakpannen vervangen) €150,- tot €350,- per m²
Dakreparatie met leien €320,- tot €400,- per m²
Overzetdak €50,- tot €60,- per m²
Vervangen nokvorsten €50,- tot €100,- per meter
Vernieuwen dakgoten €65,- tot €100,- per meter

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag gratis offertes aan om te besparen op de kosten.

dakreparatie

Prijsvoorbeelden 2024

Bitumen repareren: is vaak nodig door uitgedroogd en beschadigd bitumen. Helaas was het bij deze klant ook aan de orde. De klant liet ongeveer 1m² aan verouderd bitumen repareren met vloeibare bitumen reparatiepasta. Dit kan als een noodreparatie worden gezien. De kosten voor deze dakreparatie waren €250,-. De klant heeft als advies gekregen om binnenkort het hele bitumen dak op de bijkeuken te vervangen, gezien de maximale levensduur is bereikt. Dit voorkomt dat de komende jaren weer dakreparaties nodig zijn.
EPDM vernieuwen: bij deze klant was de EPDM dakbedekking beschadigd. Hij liet ongeveer een vierkante meter aan EPDM dakbedekking repareren. Dit heeft de dakdekker gedaan met een reparatiestrook en EPDM kit. De kosten voor deze dakreparatie, inclusief spoedtoeslag en materiaal, waren €350,-
Beschadigde dakpannen: een andere klant had een aantal beschadigde dakpannen op zijn schuur en kreeg daardoor vochtplekken tegen de binnenkant van het dak. In totaal heeft de dakdekker 2 m² aan keramische dakpannen vervangen. De kosten van deze dakreparatie, inclusief materiaal, waren €400,-.

Hoe is de prijs van een dakreparatie opgebouwd?Wat beïnvloedt de prijs van een dakreparatie?

De prijzen van dakreparaties verschillen enorm. Zo speelt het type dak een belangrijke rol, net zoals de dakbedekking. Een dakreparatie in bitumen is bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan als je een leien dak laat repareren.

Daarnaast verschilt het uurtarief van de dakreparatie bedrijven. Sommige dakdekkers brengen voorrijkosten in rekening, terwijl dit bij anderen juist weer bij de totaalprijs zit inbegrepen. Het is dus altijd slim om meerdere dakdekkers met elkaar te vergelijken.

De prijs van de reparatie aan het dak is afhankelijk van:

 • De dakbedekking: de dakbedekking die je hebt bepaalt welk materiaal en welke reparatiemethode gebruikt wordt. Ook zit er grote prijsverschillen in de verschillende soorten dakbedekking. Zo zijn kleidakpannen duurder in de aanschaf (€55,- tot €95,– per m² inclusief plaatsing) dan bitumen (€40,- tot €50,- per m² inclusief plaatsing). Dat heeft invloed op de totaalprijs van de dakreparatie.
 • Het type dak: reparaties op een hellend dak zijn doorgaans een stuk duurder omdat hier meer materialen voor nodig zijn en het dak minder bereikbaar is. Bovendien is dakbedekking op een hellend dak vaak duurder in aankoop.
 • De oorzaak van de beschadiging: als je enkele dakpannen moet laten vervangen ben je natuurlijk goedkoper uit dan wanneer de vakman een heel groot stuk dakleer moet vervangen. Hoe ernstiger de schade, en hoe moeilijker deze te vinden is, des te hoger de kosten.
 • Het uurtarief van de dakdekker: elke dakdekker hanteert een eigen tarief (variërend van €35,- tot €45,- per uur) en daarom verschillen de kosten per vakman. Doorgaans zijn zzp’ers goedkoper dan grote dakdekkersbedrijven.
 • Exacte werkzaamheden: een kapot dak kan veel schade aanrichten. Het kan dus voorkomen dat je ook je dakgoten of boeidelen moet vervangen bijvoorbeeld. Al deze extra werken zorgen voor een hogere kostprijs.
 • Locatie: de prijs kan verschillen afhankelijk van je woonplaats. In de randstad zijn de prijzen doorgaans lager omdat hier meer concurrentie is. Op het platteland is die concurrentie er een stuk minder, waardoor dakdekkers een hogere prijs kunnen hanteren.
 • Eventuele voorrij- en afvoerkosten: deze verschillen per dakdekker, vaak betaal je een vast bedrag per kilometer.
 • Eventuele spoedtoeslag: schakel je met spoed een dakdekker in (en moet hij bijvoorbeeld ‘s avonds laat langskomen) dan betaal je vaak een spoedtoeslag. Dit is vooral het geval in de avonden en weekenden.

Bespaar op de kosten van een dakreparatie!

Vergelijk gratis offertes met scherpe prijzen en bespaar tot wel 40% op de kosten.

Handel snel bij een lekkage

Als je dakschade opmerkt is dat waarschijnlijk pas op het moment dat er al flink wat schade is aangericht. Je ziet bijvoorbeeld al vochtplekken of schimmel op je plafond of muren. Ook kan de ruimte klam en vochtig aanvoelen.

Laat met spoed een dakreparatie uitvoeren!

Als je te lang wacht, dan is de kans groot dat ook je dakconstructie, isolatie en plafond wordt aangetast door het vocht.

Het plafond is vaak nog te redden met een nieuwe laag verf als je snel genoeg een dakreparatie laat doen. Dat voorkomt dat er volledig nieuwe gipsplaten (en isolatie) of stucwerk op je plafond moet worden aangebracht.

Door de daklekkage ontstaat daarnaast houtrot, wat de draagkracht van de dakconstructie flink vermindert.

Ook in de avonden en weekenden doe je er dus verstandig aan om met spoed het dak te laten repareren.

Let op: als je buiten de werkuren een vakman inschakelt, betaal je hier wel een kleine spoedtoeslag voor. Toch is dit nog altijd goedkoper dan het vernieuwen van je dakconstructie en/of plafond, dus raden we je altijd aan direct een dakdekkersbedrijf te zoeken.

Wanneer is een dakreparatie nodig? Oorzaken & kenmerken

Hoe weet je dat je een reparatie op het dak moet laten uitvoeren? Dit merk je onder andere aan een vochtig en klam gevoel in huis: dit is een indicatie dat er ergens vocht naar binnendringt. Let dan eens op of er toevallig vochtplekken tegen het plafond, of tegen de binnenkant van het dak zitten.

Wanneer is een dakreparatie nodig:

 • Wanneer je dakgoten lekken.
 • Als het loodwerk op het dak kapot is, scheef ligt, of uitgedroogd is.
 • Als het schilderwerk van het hout afbladert.
 • Bij losliggende of scheefliggende dakpannen.
 • Als er veel water blijft staan op het platte dak.
 • Bij beschadigde dakbedekking op het platte dak, vaak te herkennen aan uitdroging en (kleine) scheurtjes.
 • Bij kapotte dakranden of versleten voegen bij de nok of schoorsteen.

dakreparatie bij een plat dak

Dakreparatie bij plat dak

Vervuiling en neerslag blijft langer op een plat dak liggen dan op een hellend dak. Hierdoor zijn platte daken meer gevoelig voor dakschade. Gelukkig zijn dakreparaties vaak snel uitgevoerd. Zo gaat een dakreparatie bedrijf te werk.

Dak reinigen en beschadigingen opsporen
De eerste stap van dakreparaties op platte daken, is het opsporen van de beschadiging. De dakdekker begint met het reinigen van het dak. Bladeren, mos, vuil en grind worden verwijderd. Dit zodat de specialist sneller de problemen kan opsporen.

Mocht het nodig zijn dan gebruikt de dakdekker technieken zoals rookgasdetectie. Hiermee kan hij zelfs de kleinste scheurtjes precies opsporen. Hij blaast een rookgas onder de dakbedekking (deze is niet schadelijk, dus kan altijd uitgevoerd worden) en controleert waar de rook weer onder de dakbedekking vandaan komt: daar zit de beschadiging.

Ondergrond voorbereiden
Nu hij het lek gevonden heeft, snijdt hij de beschadigde plek kruislings open. Nu heeft hij de kans de ondergrond te controleren op eventuele beschadigingen door het lek, en deze te herstellen indien nodig. Daarna maakt hij het goed schoon en droog, vouwt hij de oude dakbedekking weer dicht en lijmt hij dit vast.

Reparatiestrook aanbrengen
De volgende stap is het dichtten van de scheuren. Dit kan met een dakreparatiepasta, als de schade klein is. Bij een bitumen dak repareren brengt hij vaak een bitumen reparatiestrook aan. Dit is een strook met afgeronde hoeken: dit is namelijk een stuk sterker aan te brengen. Hij brengt de lijm op de dakbedekking én op de reparatiestrook aan. Daarna brengt hij de strook met een zware roller goed aan op de ondergrond. Is de schade groter en de bitumen op het einde van de levensduur? Dan wordt vaak aangeraden een nieuwe laag dakbedekking aan te brengen. Dit is in verhouding goedkoper, en zo voorkom je dat er ieder jaar dakreparaties moeten plaatsvinden.

Controle
De dakdekker controleert na de dakreparatie altijd of het dak weer helemaal waterdicht is. Ook wordt meteen de staat van de rest van het dak en omliggende onderdelen bekeken. Dit zorgt ervoor dat de specialist met een goed advies kan komen over wat nog meer moet worden gepareerd of onderhouden.

Meer weten over specifieke dakreparaties? Hier vind je meer informatie:
PVC dak repareren
Vervangen van kapotte dakgoten
Loodslabben vervangen
Vervangen van boeidelen
Kapotte dakbedekking vervangen

dakreparatie schuin dak

Dakreparatie van een schuin dak

Bij schuine daken zijn er verschillende dakreparaties die worden uitgevoerd. Eén van de dakreparaties die het meest wordt uitgevoerd, is het vervangen van één of enkele dakpannen.

Het kan gebeuren dat er een dakpan sneuvelt tijdens een storm, of dat de dakpannen scheef waaien. Deze dakreparatie is vaak snel uitgevoerd, omdat het plaatsen van dakpannen niet veel tijd kost.

Dakreparaties van een hellend dak gaan over het algemeen als volgt:

Analyseren van het probleem
Bij een hellend dak zijn er veel verschillende oorzaken van dakschade. Denk bijvoorbeeld aan weggewaaide of beschadigde nokvorsten, dakramen die niet goed aansluiten op het dak of een dakkapel waarvan de loodslabben kapot zijn.

Wel zijn deze problemen over het algemeen eenvoudiger te constateren dan bij een plat dak. Dit omdat het 9 van de 10 keer om verschoven of kapotte dakpannen gaat. Uitzonderingen zijn problemen zoals kapotte nokvorsten of poreuze dakpannen waardoor de dakpan langzaam een beetje vocht doorlaat. Dergelijke problemen zijn moeilijker om direct waar te nemen.

Missende of kapotte dakpannen
De dakdekker verwijdert de kapotte dakpannen en voert deze voor je af. Hij plaatst nieuwe dakpannen (in dezelfde kleur uiteraard) en zorgt dat ze netjes op elkaar aansluiten. Hij controleert ook de andere dakpannen om er zeker van te zijn dat er geen andere beschadigingen meer zijn. Hier lees je meer over dakpannen reparaties.

Zijn er veel dakpannen poreus? Dan is de kans groot dat de pannen aan het einde van de levensduur zijn.

Kapotte dakgoot
Een dakgoot of kilgoot die kapot is of verstopt zit kan ook daklekkages opleveren. De dakreparatie bestaat uit het ontstoppen of vervangen van de dakgoot. In sommige gevallen is een reparatie mogelijk, zinken dakgoten kan de dakdekker dicht solderen en kunststof goten met kleine schades zijn met een reparatiepasta te herstellen. Lees hier meer over het repareren van dakgoten.

Nokvorsten kapot
In dit geval vervangt de dakdekker alle kapotte nokvorsten. Deze worden vervolgens stevig vast gezet door de dakdekker, met behulp van mortel of beugels. Tegenwoordig gebruiken vaklui een kunststof mortel die een stuk flexibeler is dan cement. Dit vriest niet kapot en gaat daardoor een stuk langer mee.

Houd er rekening mee dat de kosten bij dakreparaties van schuine daken vaak hoger zijn dan bij platte daken. Dat komt onder andere doordat het materiaal duurder is. Maar wat ook meespeelt, is dat een schuin dakoppervlak minder makkelijk te bereiken is. Hiervoor moeten de dakdekkers al snel een steiger inzetten.

Lees hier meer over het vastzetten van nokvorsten.
Hier lees je meer over het vervangen van nokvorsten.

Hoe voorkom je een dakreparatie?

Door regelmatig (minimaal één keer per jaar) een dakinspectie uit te laten voeren, breng je alle zwakke plekken en kleine beschadigingen in kaart. De dakdekker pakt deze zwakke plekken aan nog voordat er grote lekkages ontstaan: zo voorkom je hoge kosten voor een reparatie en vervolgschade. Ook het vervangen van een regenpijp kan een daklekkage voorkomen, omdat je de regenpijp vervangt voordat er beschadigingen ontstaan.

Dakdekker gezocht voor een dakreparatie?

Vind eenvoudig en snel een dakdekker in de buurt en bespaar op de kosten!

Dak repareren of toch dak renoveren?

In de meeste gevallen is een reparatie goedkoper dan een volledige dakrenovatie. Maar toch zijn er situaties waarin de dakdekker een renovatie aanraadt.

Wanneer een dakrenovatie?

Als je dakbedekking al flink verouderd is en zijn uiterlijke levensduur bereikt is de kans groot dat dit niet de laatste beschadiging is. Als de kosten van meerdere (verwachte) dakreparaties te hoog oplopen, dan is het slimmer om het hele dakoppervlak direct te renoveren. Je kunt in dat geval vertrouwen op het oordeel van de dakdekker. Kies je inderdaad voor een renovatie, dan heb je ook de mogelijkheid om te kiezen voor een ander soort dakbedekking.

Ook kun je in sommige gevallen kiezen voor voordelige oplossingen, zoals bitumen dakbedekking over de bestaande en verouderde laag aan te brengen. Of te werken met een overzetdak. Dit is vaak een lichtmetalen dak, dat de specialist over je bestaande, verouderde dak plaatst.

Is de dakreparatie verzekerd?

De schade opgelopen door de dakreparatie is verzekerd via je opstalverzekering of inboedelverzekering, afhankelijk van de schade die je hebt opgelopen. De dakreparatie zelf is helaas niet verzekerd: de kosten voor de dakreparatie moet je dus zelf betalen.

De schade is bovendien alleen gedekt als je kunt aantonen dat de schade niet is ontstaan door menselijke fouten (zoals het raam open laten staan tijdens een regenbui of achterstallig onderhoud) en je er alles aan gedaan hebt om een mogelijke beschadiging te voorkomen.

Dakreparatie, waarop letten?

Een aantal handige tips omtrent de dakreparatie:

 • De staat van de rest van het dak: Gezien je tijdens de dakreparatie toch een dakdekker een inspectie laat doen, is het verstandig om hem ook meteen de staat van de rest van het dak en de bijbehorende onderdelen te laten controleren. Dit bespaart je op kosten.
 • Vervolgschade laten repareren: Ook is het belangrijk eventuele vervolgschade door het lek aan te laten pakken. Denk bijvoorbeeld aan (een deel van) het onderdak vernieuwen, of een deel van het isolatie te vervangen.
 • Dakdekker uit de buurt: Kies voor een dakdekker bij jou in de buurt, zodat je geen voorrijkosten betaalt.
 • Overleg met buren: Gaat het om een gezamenlijk dak met de buren? Overleg dan met de buren. Het kan zijn dat de reparatie invloed heeft op hun dak, en soms kunnen de kosten worden verdeeld.
 • Help met voorbereidende werkzaamheden: Help als het kan mee met voorbereidende werkzaamheden, zoals het schoonmaken van het dak of het analyseren van mogelijke locaties van de dakschade. Dit scheelt in de kosten.
 • Let op zonnepanelen: Moeten er voor de dakreparatie zonnepanelen worden verwijderd door de dakdekker? Kijk dan in hoeverre dit effect heeft op de garantie van de zonnepanelen. Vaak vervalt die als er een externe partij aan werkt.
 • Maak foto’s: Van plan de verzekering in te schakelen? Maak dan foto’s van de situatie voordat de dakreparatie is uitgevoerd.
 • Informeer naar garantie en prijsindicatie: Vraag vooraf naar eventuele garanties op de dakreparatie. En vergelijk gratis offertes, om zo te besparen op de totaalprijs. Laat eventueel terplekke een dakdekker een prijsindicatie geven, zodat je nooit voor verassingen komt te staan.

Zelf doen of uitbesteden aan dakreparatie bedrijf?

Is het verstandig om zelf het dak op te gaan voor een dakreparatie? Alles kan, echter is het advies om het altijd te laten doen door een erkend vakman. Het werken op hoogte brengt risico’s met zich mee en zeker als het nog stormt of regent is het valgevaar extra groot. Ook beschikt de vakman over de juiste materialen en gereedschappen.Bovendien weet je niet zeker of je de beschadiging helemaal hebt gerepareerd. Slechte reparaties leiden tot alleen maar meer kosten.

Eventueel is het wel mogelijk om zelf een noodreparatie te doen. Denk bijvoorbeeld aan een zeil over het dak heen te leggen zodat je bij regen zo min mogelijk overlast en vervolgschade hebt. Dit is een tussenoplossing, dus schakel sowieso zo snel mogelijk een vakman in. Gaat het om een plat dak? Dan zou je alvast de dakbedekking kunnen reinigen, om zo het voorwerk al te doen.

Ben je een echte klusexpert? Dan zou je zelf aan de slag kunnen met bijvoorbeeld vloeibare dakreparatie, reparatie tape, kit of coating. Wel is de kans op slagen klein. Een goede, betrouwbare dakreparatie vereist echt vakwerk.

dak laten repareren

Besparen op dakreparatie? Gratis offertes vergelijken!

Dakschade ontdekt? Schakel zo snel mogelijk een dakdekkersbedrijf in voor een dakreparatie! Het is belangrijk om snel een reparatie uit te voeren: zo voorkom je grotere waterschade en hogere reparatiekosten.

Dakdekker gezocht?

Vergelijk dan gratis de prijzen van meerdere bedrijven in jouw regio. Kies de dakdekker met het beste aanbod, en je bespaart zo tot wel 40% op de totale kosten. Dat wil jij toch ook?

Start gratis offerteaanvraag.

De offerteaanvraag is helemaal gratis en je zit nergens aan vast: start daarom vandaag nog met vergelijken en profiteer van de hoogste kwaliteit voor de laagste prijs.

Gratis offertes vergelijken