Besparen op kosten dakreparatie?

Vraag offertes aan en bespaar tot wel 40% door te vergelijken!

Gratis - Vrijblijvend

Dakreparatie

Deze dakreparatie pagina is geüpdatet in 2023

Last van lekkages in het dak? Laat zo snel mogelijk een dakreparatie uitvoeren! Door het dak zo snel mogelijk te repareren voorkom je namelijk grotere waterschade en hogere kosten. Op zoek naar een dakdekker bij jou in de buurt?

Start gratis offerteaanvraag.

Je ontvangt dan zo snel mogelijk de prijsopgaven van meerdere dakdekkersbedrijven bij jou in de buurt. Vergelijk de verschillende prijzen en kies de vakman met het beste aanbod: zo bespaar je tot wel 40% op de totale kosten. Op deze pagina lees je meer over dakreparaties: wanneer is een dakreparatie nodig en wat kost een dakreparatie?Wat kost een dakreparatie?

Voor een reparatie op een plat dak betaal je ongeveer €250,- tot €300,- per m². De prijs van een reparatie op een hellend dak, is afhankelijk van de benodigde dakwerken. Voor het vervangen van kapotte dakpannen betaal je gemiddeld €150,- tot €350,- per m², het vervangen van nokvorsten kost gemiddeld €50,- tot €100,- per meter.

Houd er rekening mee dat de prijzen van een dakdekker verschillen, omdat welke vakman zijn of haar eigen tarief bepaalt! Het is dus altijd slim om gratis offertes te vergelijken.

Dak repareren kosten in 2023

Werkzaamheden Gemiddelde kosten*
Zwakke gedeeltes dakbedekking plat dak vervangen €250,- tot €300,- per m²
Kapotte dakpannen vervangen €150,- tot €350,- per m²
Vervangen nokvorsten €50,- tot €100,- per meter
Vernieuwen dakgoten €65,- tot €100,- per meter

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag gratis offertes aan om te besparen op de kosten.

dakreparatie

Prijsvoorbeelden 2023

EPDM vernieuwen: bij deze klant was de EPDM dakbedekking beschadigd. Hij liet ongeveer een vierkante meter aan dakbedekking repareren met een reparatiestrook. De kosten voor deze dakreparatie, inclusief spoedtoeslag en materiaal, waren €350,-
Beschadigde dakpannen: een andere klant had poreuze dakpannen en kreeg daardoor vochtplekken tegen de binnenkant van het dak. In totaal heeft de dakdekker 5 m² aan keramische dakpannen vervangen. De kosten, inclusief materiaal, waren €675,-.

Wat beïnvloedt de kosten van dakreparatie?

De prijzen van dakreparaties verschillen enorm. Zo speelt het type dak een belangrijke rol, net zoals de dakbedekking. Een dakreparatie in bitumen is bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan als je een polyester dak of EPDMlaat repareren.

Daarnaast verschilt het uurtarief van dakdekkers per bedrijf. Sommige dakdekkers brengen voorrijkosten in rekening, terwijl dit bij anderen juist weer bij de totaalprijs zit inbegrepen. Het is dus altijd slim om meerdere dakdekkers met elkaar te vergelijken.

De prijs van de reparatie aan het dak is afhankelijk van:

 • De dakbedekking: de dakbedekking die je hebt bepaalt welk materiaal en welke reparatiemethode gebruikt wordt. Een dakreparatie met bitumen is bijvoorbeeld goedkoper dan pvc herstellen, omdat het materiaal een stuk goedkoper is.
 • Het type dak: reparaties op een hellend dak zijn doorgaans een stuk duurder omdat hier meer materialen voor nodig zijn en het dak minder bereikbaar is. Bovendien is dakbedekking op een hellend dak vaak duurder in aankoop.
 • De oorzaak van de beschadiging: als je enkele dakpannen moet laten vervangen ben je natuurlijk goedkoper uit dan wanneer de vakman een heel groot stuk dakleer moet vervangen. Hoe ernstiger de schade, en hoe moeilijker deze te vinden is, des te hoger de kosten.
 • Het uurtarief van de dakdekker: elke dakdekker hanteert een eigen tarief en daarom verschillen de kosten per vakman. Doorgaans zijn zzp’ers goedkoper dan grote dakdekkersbedrijven.
 • Exacte werkzaamheden: een kapot dak kan veel schade aanrichten. Het kan dus voorkomen dat je ook je dakgoten of boeidelen moet vervangen bijvoorbeeld. Al deze extra werken zorgen voor een hogere kostprijs.
 • Locatie: de prijs kan verschillen afhankelijk van je woonplaats. In de randstad zijn de prijzen doorgaans lager omdat hier meer concurrentie is. Op het platteland is die concurrentie er een stuk minder, waardoor dakdekkers een hogere prijs hanteren!
 • Eventuele voorrij- en afvoerkosten: deze verschillen per dakdekker, vaak betaal je een vast bedrag per kilometer.
 • Eventuele spoedtoeslag: schakel je met spoed een dakdekker in dan betaal je vaak een spoedtoeslag. Dit is vooral het geval in de avonden en weekenden.

Bespaar op de kosten van een dakreparatie!

Vergelijk gratis offertes met scherpe prijzen en bespaar tot wel 40% op de kosten.

Wanneer is een dakreparatie nodig?

Hoe weet je dat je een reparatie op het dak moet laten uitvoeren? Dit merk je onder andere aan een vochtig en klam gevoel in huis: dit is een indicatie dat er ergens vocht naar binnendringt. Let dan eens op of er toevallig vochtplekken tegen het plafond, of tegen de binnenkant van het dak zitten.

Wanneer is een dakreparatie nodig:

 • Als je vochtplekken aan de binnenkant van het dak opmerkt.
 • Als het klam en vochtig aanvoelt in je huis.
 • Wanneer je dakgoten lekken.
 • Als het loodwerk op het dak kapot is.
 • Bij beschadigde dakbedekking.

Daklekkage repareren? Wacht niet te lang!

Als je dakschade opmerkt, is dat waarschijnlijk pas op het moment dat er al flink wat schade is aangericht. Heel belangrijk dus, om niet te lang te wachten met een dakreparatie.

Laat met spoed een dakreparatie uitvoeren!

Als je te lang wacht, dan is de kans groot dat ook je dakconstructie wordt aangetast door het vocht. Door daklekkage ontstaat houtrot, wat de draagkracht van de dakconstructie flink vermindert. In de avonden en weekenden doe je er verstandig aan om met spoed het dak te laten repareren.

Let op: als je buiten de werkuren een vakman inschakelt, betaal je hier wel een kleine spoedtoeslag voor. Toch is dit nog altijd goedkoper dan het vernieuwen van je dakconstructie, dus raden we je altijd aan direct een dakdekkersbedrijf te zoeken.

 

Dakreparatie: wat doet de dakdekker precies?

Hoe dakreparaties eruit zien, is afhankelijk van het soort beschadiging, het type dak en natuurlijk de dakbedekking. Soms is dakschade heel eenvoudig met een dakreparatiepasta te herstellen, terwijl de vakman bij een andere beschadiging de dakbedekking moet vervangen. Een dakreparatie bestaat doorgaans uit deze stappen:

 • Stap 1: beschadiging opsporen in het dak, eventueel door middel van de rookgasmethode.
 • Stap 2: werken voorbereiden door de ondergrond schoon te maken.
 • Stap 3: dakreparatie uitvoeren, afhankelijk van het daktype en de soort beschadiging

Benieuwd hoe dakreparaties worden uitgevoerd? Hieronder lees je hoe de vakman precies te werk gaat, afhankelijk van . Wil je besparen op de kosten van je reparatie? Vergelijk dan gratis offertes!

dak repareren

Dakreparatie plat dak

Vervuiling en neerslag blijft langer op een plat dak liggen dan op een hellend dak. Hierdoor zijn platte daken meer gevoelig voor dakschade. Gelukkig zijn dakreparaties vaak snel uitgevoerd. Zo gaat een vakman te werk.

Stap 1: beschadiging opsporen
De eerste stap van dakreparaties op platte daken, is het opsporen van de beschadiging. Hiervoor gebruikt de dakdekker technieken zoals rookgasdetectie. Hiermee kan hij zelfs de kleinste scheurtjes precies opsporen. Hij blaast een rookgas onder de dakbedekking (deze is niet schadelijk, dus kan altijd uitgevoerd worden) en controleert waar de rook weer onder de dakbedekking vandaan komt: daar zit de beschadiging!

Stap 2: ondergrond voorbereiden
Nu hij het lek gevonden heeft, snijdt hij de beschadigde plek kruislings open. Nu heeft hij de kans de ondergrond te controleren op eventuele beschadigingen door het lek en deze te herstellen indien nodig. Daarna maakt hij het goed schoon en droog, vouwt hij de oude dakbedekking weer dicht en lijmt hij dit vast.

Stap 3: reparatiestrook aanbrengen
De volgende stap is het dichtten van de scheuren. Dit kan met een dakreparatiepasta, als de schade heel klein is. Bij bitumen brengt hij vaak een bitumen reparatiestrook aan. Dit is een strook met afgeronde hoeken: dit is namelijk een stuk sterker aan te brengen. Hij brengt de lijm op de dakbedekking én op de reparatiestrook aan. Daarna brengt hij de strook met een zware roller goed aan op de ondergrond.

Meer weten over specifieke dakreparaties? Hier vind je meer informatie:
Bitumen dak repareren
PVC dak repareren
EPDM repareren
Vervangen van kapotte dakgoten
Loodslabben vervangen
Vervangen van boeidelen
Kapotte dakbedekking vervangen

Dakreparatie van een schuin dak

Bij schuine daken zijn er verschillende dakreparaties die worden uitgevoerd. Eén van de dakreparaties die wordt uitgevoerd, is het vervangen van één of enkele dakpannen. Het kan gebeuren dat er een dakpan sneuvelt tijdens een storm, of dat de dakpannen scheef waaien. Deze dakreparatie is vaak snel uitgevoerd, omdat het plaatsen van dakpannen niet veel tijd kost.

Maar er zijn nog meer oorzaken van dakschade!

Denk bijvoorbeeld aan weggewaaide of beschadigde nokvorsten, dakramen die niet goed aansluiten op het dak of een dakkapel waarvan de loodslabben kapot zijn. Dakreparaties bij schuine daken zijn dus erg divers. Zo gaat een vakman te werk bij verschillende soorten dakreparaties op schuine daken.

Missende of kapotte dakpannen
De dakdekker verwijdert de kapotte dakpannen en voert deze voor je af. Hij plaatst nieuwe dakpannen (in dezelfde kleur uiteraard) en zorgt dat ze netjes op elkaar aansluiten. Hij controleert ook de andere dakpannen om er zeker van te zijn dat er geen andere beschadigingen meer zijn.

Kapotte dakgoot
Een dakgoot die kapot is of verstopt zit kan ook daklekkages opleveren. De dakreparatie bestaat uit het ontstoppen of vervangen van de dakgoot. In sommige gevallen is een reparatie mogelijk, zinken dakgoten kan de dakdekker dicht solderen en kunststof goten met kleine schade zijn met een reparatiepasta te herstellen.

Nokvorsten kapot
In dit geval vervangt de dakdekker alle kapotte nokvorsten. Tegenwoordig gebruiken vaklui een kunststof mortel die een stuk flexibeler is dan cement. Dit vriest niet kapot en gaat daardoor een stuk langer mee.

Houd er rekening mee dat de kosten bij dakreparaties van schuine daken vaak hoger zijn dan bij platte daken. Dat komt onder andere doordat het materiaal duurder is. Maar wat ook meespeelt, is dat een schuin dakoppervlak minder makkelijk te bereiken is. Hiervoor moeten de dakdekkers al snel een steiger inzetten.

Hoe voorkom je een dakreparatie?

Door regelmatig (minimaal één keer per jaar) een dakinspectie uit te laten voeren, breng je alle zwakke plekken en kleine beschadigingen in kaart. De dakdekker pakt deze zwakke plekken aan nog voordat er grote lekkages ontstaan: zo voorkom je hoge kosten voor een reparatie! Ook het vervangen van een regenpijp kan een daklekkage voorkomen, omdat je de regenpijp vervangt voordat er beschadigingen ontstaan.

Dakdekker gezocht voor een dakreparatie?

Vind eenvoudig en snel een dakdekker in de buurt en bespaar op de kosten!

Dak repareren of dak renoveren?

In de meeste gevallen is een reparatie goedkoper dan een volledige dakrenovatie. Maar toch zijn er situaties waarin de dakdekker een renovatie aanraadt.

Wanneer?

Als je dakbedekking al flink verouderd is en zijn uiterlijke levensduur bereikt is de kans groot dat dit niet de laatste beschadiging is. Als de kosten van meerdere (verwachte) dakreparaties te hoog oplopen, dan is het slimmer om het hele dakoppervlak direct te renoveren. Je kunt in dat geval vertrouwen op het oordeel van de dakdekker. Kies je inderdaad voor een renovatie, dan heb je ook de mogelijkheid om te kiezen voor een ander soort dakbedekking.

Is de dakreparatie verzekerd?

De schade opgelopen door de dakreparatie is verzekerd via je opstalverzekering of inboedelverzekering, afhankelijk van de schade die je hebt opgelopen. De dakreparatie zelf is helaas niet verzekerd: de kosten voor de dakreparatie moet je dus zelf betalen.

De schade is bovendien alleen gedekt als je kunt aantonen dat de schade niet is ontstaan door menselijke fouten (zoals het raam open laten staan tijdens een regenbui of achterstallig onderhoud) en je er alles aan gedaan hebt om een mogelijke beschadiging te voorkomen.

 

Besparen op de dakreparatie kosten?

Moet je een dakreparatie uitvoeren? De kosten van een dakreparatie komen waarschijnlijk altijd op een verkeerd moment. Toch raden we je aan de reparatie zo snel mogelijk uit te laten voeren, zodat je hogere kosten bespaard blijven!

Gelukkig zijn er verschillende manieren om te besparen op de kosten van een dakreparatie: kies voor een vakman in de buurt, bijvoorbeeld en vergelijk altijd meerdere dakdekkers.

Zo bespaar je op dakreparaties:

 • Houd er rekening mee dat je de schade van de lekkage waarschijnlijk vergoed krijgt van je verzekering. De reparatiekosten helaas niet.
 • Kies voor een dakdekker bij jou in de buurt, zodat je geen voorrijkosten betaalt.
 • Help mee met voorbereidende werkzaamheden, zoals het schoonmaken van het dak of het analyseren van het probleem.
 • Vergelijk de prijzen van meerdere dakdekkers en bespaar zo tot 40%!

Dakreparatie zelf doen of uitbesteden?

Is het verstandig om zelf het dak op te gaan voor een dakreparatie? Nee: laat de dakreparatie altijd doen door een erkend vakman. Het werken op hoogte brengt risico’s met zich mee en zeker als het nog stormt of regent is het valgevaar extra groot. Bovendien weet je niet zeker of je de beschadiging helemaal hebt gerepareerd! Eventueel is het wel mogelijk om een zeil over het dak heen te leggen zodat je bij regen zo min mogelijk overlast hebt. Dit is een tussenoplossing, dus schakel sowieso zo snel mogelijk een vakman in.

dak laten repareren

Besparen op dakreparatie? Gratis offertes vergelijken!

Dakschade ontdekt? Schakel zo snel mogelijk een dakdekkersbedrijf in voor een dakreparatie! Het is belangrijk om snel een reparatie uit te voeren: zo voorkom je grotere waterschade en hogere reparatiekosten.

Dakdekker gezocht?

Vergelijk dan gratis de prijzen van meerdere bedrijven in jouw regio. Kies de dakdekker met het beste aanbod, en je bespaart zo tot wel 40% op de totale kosten. Dat wil jij toch ook?

Start gratis offerteaanvraag.

De offerteaanvraag is helemaal gratis en je zit nergens aan vast: start daarom vandaag nog met vergelijken en profiteer van de hoogste kwaliteit voor de laagste prijs.

Gratis offertes vergelijken